Nya versionen av Adobes videoredigeringsprogramvara Premiere innehåller en funktion för att enkelt klippa ihop intervjuer, utan att det märks att man klippt. Detta öppnar fantastiska möjligheter att sätta samman felaktiga intervjuer.
Normalt infogar man någon form av annat videomateriel när man klipper i en intervju, t ex visar intervjuaren, eller någon illustration etc. Nu kan man med Adobe Premieres nya funktion Morph Cut, istället klippa bort valda delar av en intervju och sedan sudda ut övergången, så det hela inte märks.
Video nedan.
Vad man ser är en redan klippt intervju, och hur redigeraren sedan slätar ut övergångarna, så de inte märks som hack.
Kan vara värt att ha i åtanke för personer som intervjuas. Dels ska man förstås själv spela in hela intervjun, men varför inte en ny produkt i form av ett halsband som visar en sekundvisare, inklusive hundradels sekunder, att ha på sig vid intervju? Den kan iofs också redigeras bort, men o så sker kan man åtminstone peka på att redigerarna har något att dölja på grund av bortredigering av tidsstämpeln.
Möjligheterna att klippa bort delar av uttalanden är omfattande, eller klippa samman sekvenser av uttalanden för önskad effekt.
Att photoshoppa (bildmanipulera) en bild har blivit ett uttryck, men mindre känt är att vi nått en punkt där även video kan manipuleras (videomanipulering) för att visa det önskade. Och då inte bara i underhållningsbranschen.
7 kommentarer
En klocka runt halsen låter som en bra idé, men ännu bättre är som du själv säger att filma själv.
En statisk klocka runt halsen skulle med lätthet också kunna tas bort. Det måste vara nånting med oväntade rörelser som algoritmen har svårt att hantera. En klocka i bakgrunden kanske, eftersom den använder bakgrunden för att sammanfoga övergångarna.
Fast om man gör en lag om att alla som intervjuas på film måste ha en klocka runt halsen, då hjälper det inte att bara ta bort den. Det går ju att lösa ändå såklart, men det blir betydligt jobbigare.
En greenscreen med diverse slumpmässiga mönster (en film) ?
Med film menar jag inte en långsam panorering, för det kan algoritmen förutse.
Fast hur ska slumpvisa mönster hjälpa? Den som tittar vet ju inte vad som kommer heller så algoritmen kan ju bara ignorera det 🙂
F'låt en yngling, men var zombieapokalypsen a la Löfvén ett exempel på Adobes mångsidiga användningsbarhet?