De senaste två handelsdagarnas handel i det svenska bolaget Aspiro (OMX:ASP) visar på ett behov av körkort för att få handla med aktier. Bolaget har sedan månadsskiftet januari – februari ett accepterat bud på sig, men nyheten att flera toppartister hoppar av Spotify och väljer Aspiros bättre tjänst fick igår aktien att stiga med tillfälligt ca 1100% över budpriset.
Bolaget har ett bud på sig från rapparen Jay-Z mfl toppartister för den kommande streamingtjänsten Tidal, som ska leverera “full” (istället för Spotifys “ful”) ljudkvalitet istället för Spotifys rätt undermåliga ljud. På beskedet om att flera storstjärnor blockar Spotify och väljer Tidal rusade aktien.
Att toppstjärnor skulle välja denna bättre (men dubbelt så dyra tjänst för slutkunderna) är förstås ingen överraskning och budet skedde redan det med ett avsevärt premium ovanpå aktiekursen. Att stjärnor ansluter sig till tjänsten är tvärt om en förutsättning för dess existens.
Nu drogs det igång ett rykte att en skiljenämnd skulle etablera en högre budkurs för att artister faktiskt ansluter sig till Tidal. Vilket ter sig helt vansinnigt. Någon sålde förstås, och frågan är om det kan vara de som drog igång ryktet.
Dagschart Aspiro.
Notera logaritmisk skala. |
Att köpa aktier för 12:- SEK när budet ligger på 1:05 SEK med tvångsinlösen i morgon är förstås helt vansinnigt. Aktien handlas fortfarande rejält högre än budet från Jay-Z:s bolag Project Panthers, med senaste köp på 1:19 SEK och högsta kurs under onsdagen på 1:70 SEK mot gårdagens 12:00.
Jag som trodde att pump-and-dump dog med aktieforum som VCW, men jag får väl ompröva den felaktiga analysen.
Men visst, något aktiekörkort kommer aldrig införas. Men man kan ju alltid drömma…
Tjänsten Tidal hittar hifinördarna här. Man verkar ha en 30-dagars gratis prövotid av tjänsten just nu, om någon är intresserad.
Spotify ansätts nu från flera flanker. Apple kommer dra igång sin Spotifydödare, baserat på rapparen Dr Dre:s Beats-tjänst nu i vår-sommar. Artister hoppar av Spotify. Spotifys tjänst är på inget sätt unik, eller ej kopierbar. Tvärt om. Det enda man har fördel av, förutom en viss etablerad kundkrets, är att diverse skivbolag äger aktier i Spotify och pumpar tjänsten i egenintresse (varför annars?). Men det gör inte nödvändigtvis artisterna…
Likt under IT-bubblan blandar investerare, och speciellt kunder, ihop tjänsters förträfflighet med att de är lättkopierade och att överlevaren inte nödvändigtvis är den som är först på bollen.
4 kommentarer
Klart man ska äga den som är först och tekniskt bäst. Jag släpper aldrig min Betamaxvideo!
Finns oändligt med tjänstemän och universitetsmänniskor som producerat fantastiska mängder litteratur om first mover advantage vs followers. Sammanfattning, någon säkerställd fördel för någondera part kan ej påvisas och de allra flesta företag som gett sig in i den nya branschen kommer att misslyckas.
Personligen finner jag det lämpligt att även fortsättningsvis tillåta individer, underbegåvade inkluderade, att handla med sina egna medel efter eget huvud utan krav på licenser/tillstånd/motsv. Redan i 1500-talets England konstaterades att; "A fool and his money are soon parted." vilket lär gälla i minst 500 år till även om "aktiehandelskörkort" införs.
Sen är det intressant att så många IT-tjänster är så oerhört högt värderade av marknaden. Om det är inom någon bransch perfekt konkurrens borde råda efter ev insvängningsförlopp är det socialmedia/IT-branschen. Vem som helst kan med några klick hyra en medelstor server och dra igång sin liiite bättre och ganska mycket coolare tjänst som utvecklats där IT-kunniga för tillfället finns att hyra till lägst pris. Substitut finns i massor och kunderna kan förhållandevis enkelt och till låg kostnad byta leverantör när de känner för det. Övervinster känns på sikt avlägset. Men det är klart, någonstans måste man ju parkera sina likvider och att ge dem till, aka "investera i", Spotify mfl känns säkert väldigt fräscht. Med undantag för en hypad börsintroduktion (greater fool) inom en relativt snar framtid i fallet Spotify får nog ingen investerare se sina pengar igen. Därmed inte sagt att det skulle vara något fel på tjänsten i sig.
Och Apple har ju råd att gå i förlust tills Spotify och andra har dött svältdöden, och kan sen ta igen förlusterna genom brandskattning när krutröken skingras.