Remisssvaren på regeringens DAB-utredning har nu börjat strömma in, och det är sammantaget massiv kritik mot en bristande utredning och frånvarande behov av att släcka ner FM-nätet. De enda som stöder det hela är de som tror sig kunna profitera på skattepengarna, medan balanserade bedömare, inklusive tungviktare som Post- och Telestyrelsen (PTS) totalsågar hela DABaclet.
Remissvaren uppmärksammas dels hos Talentum/Ny Teknik, som fokuserar på PTS totalsågning av DAB-utredningen. Några av de sammanfattande punkterna i Ny Tekniks artikel:
“2. Det finns ingen verklig efterfrågan digitalradio hos radiolyssnarna. Det saknas både underlag och analys som visar på en konsumentdriven efterfrågan på marksänd digital ljudradio.
3. Det saknas faktaunderlag till påståendet att det finns ett behov av fler program och större mångfald.”
PTS totalsågning hittar man som PDF här.
IDG sammanfattar andra remissinstansers sågningar i en annan artikel, och konstaterar att de enda som är positiva är de som tror sig tjäna pengar på detta, inklusive de på Teracom som kan fortsätta gissa sitt jobb.
Trafikverket belyser att det blir stora kostnader för att migrera trafikinformationen.
Institutionen för journalistik vid Göteborgs Universitet sågar också det hela. IDG skriver:
“I sitt svar pekar institutionen på att utredningen mer tar hänsyn till radiobranschens intresse än till allmänhetens intressen och att utredningen är snäv och möjligen även partisk.”
Ouch. Mitt i nyllet.
Ingenjörsvetenskapsakademien IVA säger att DAB+ är föråldrad teknik och KTH ifrågasätter att man skulle spara energi.
Det är intressant att notera att det inte bara är faktaunderlaget som sågas från flera instanser, utan även utredningen och utredningsarbetet i sig. Men gissningsvis kör väl regeringen vidare rakt in i kaklet. Läs t ex följande från Göteborgs Universitet:
“Det innebär att kommittén fått den något märkliga uppgiften att göra en planering på grundval av ett beslut som inte är fattat och dessutom tvingas ge argument för det. Det är lätt att dela utredarens påpekande ett sådant beslut skapar ”tydlighet för företagen och lyssnarna och underlätta planering och genomförande av teknikskiftet” (s 11). Enligt vår bedömning är ett sådant arbetssätt något anmärkningsvärt.”
Kan någon ordet “beställningsjobb”? Läs gärna hela GU:s sågning, som bara är sida upp och sida ner med värsta proffsmotorsågen. “Vår slutsats är att det behövs ett för radion betydligt bättre underlag än intressebaserade bedömningar från branschen.”
19 kommentarer
Om jag bara ser för min egen del så skulle jag tvingas punga ut med en sådär 15000kr för att ersätta mina radioapparater i hemmet, arbetslokal och bilar.
Om jag är någorlunda representativ för ett normalhushåll så handlar det om en sådär 40 miljarder som svenska hushåll och företag tvingas punga ut med i ett nafs pga korkade politiker.
Skulle iofs skapa ett rejält BNP-lyft men precis som men bilbränder i rosengård till ingen som helst ökad lycka för samhället.
Jag är ganska säker på att mitt hushåll kommer sluta lyssna på radio när FM-nätet stängs. Vi kommer inte byta ut befintliga radioapparater utan vänder oss mot strömmande media från nätet istället.
Ytterligare ett exempel på den sjunkande kvaliteten på svenskt utredningsväsen.
Tvärtom, de gräver sig uppåt.
Kommer signalbrusförhållandet förbättras med den nya föreslagna tekniken jämför med nuvarande frekvensmodulering (=FM)? Och i så fall med hur mycket?
Där FM börjar brusa, där tystnar DAB helt och hållet.
Antingen FM eller inget. Lyssnar på radio vid i princip två tillfällen. När jag kör bil och till frukost.
Tänker inte köpa någon specialradio som gör att bilens färddator slutar fungera eller en ny klockradio (då blir det en vanlig väckarklocka alternativt mobilen).
Det största problemet att bibehålla FM blir förmodligen när man korsar gränserna då såvitt jag vet att både Danmark, Norge och Tyskland anammat DAB. Förmodligen blir det sammantaget billigare att satsa på en ljudanläggning som klarar såväl DAB som FM vid nästa bilbyte än att behöva ersätta ett flertal radiomottagare hemma.
8-9% lyssnar på DAB på dagligt basis i Tyskland. DAB är fullt utbyggt med 99% täckning i Tyskland.
Vid nästa bil byte blir det streamat ljud och FM som fungerar både på kontinentet och i Sverige (om nu inte idiotiska politiker stänger ner FM) . Inget DAB-radio kommer någonsin köpas av mig.
Har noterat att DAB börjat levereras med FM-apparaterna på nya bilar även i Sverige. Gamla bilar är förstås en annan femma.
Fast det är bara intressant för trafikmeddelanden ändå.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tyvärr, alltför många samhällsprojekt är av typen "push". drivet av några tjänstemän och politiker i samarbete och stöttat av någon industri som sponsor. Allt för lite samhällsförändringar är av typen "Pull" dvs definierade, uppmätta, rankade och jämförda med andra alternativ och slutligen konkret prioriterade. Som jag alltid sagt, vi måste halvera byråkratin i Stockholm (inte analyserat, inga mätmetoder -bara en magkänsla)
Vansinne är det.
Det tillför ingen vidare nytta och om FM släcks så har vi inga enkla sätt att kunna ta emot radiosändningar vid längre kriser. Googlade och hittade video där en person bygger ihop en FM-radio på en kopplingsplatta under 1 minut. Det mest avancerade är en LM741 men scheman indikerar att man nog kan slänga ihop den av "lösa" komponenter också.
Nej vid kriser har man inte internet så man kan kolla upp hur man gör och dagens utsändningar bygger på datorteknik. Men det känns tryggt med något väl spritt och beprövat än avancerade mikrokretsar från taiwan som kräver ett fungerade samhälle för att kunna byggas.
Fast poängen är väl att vi har FM-apparater så det räcker och blir över även när/om det blir kris?
Men har man minsta självbevarelsedrift bör man även ha en radio som tar emot kortvåg så man kan ta emot sändningar från hela världen oavsett om internet är nere eller inte, det finns bra analoga apparater för 150 kr inkl frakt (nej inte på Clas eller Kjell men på internet) som fungerar en envighet på två AA-batterier, eller digitala (digital signalbehandling då) för några hundralappar mer.
Även mellanvåg kan vara användbart, vid gynnsamma förhållanden på kväll/natt kan jag i Stockholm få in fem olika engelsktalande sändningar från Storbritannien. Sen finns det flertalet sändningar på tyska, franska, ryska etc.
DAB är digital och faller i samma kategori som alla apparater som börjar på "smart".
http://www.veteranstoday.com/2013/10/24/microwaves-smart-meters-and-the-use-of-electronics-for-mind-control/
DAB ger inget mervärde som inte redan finns på nätet. "Bilder och låttext" man kan undra i vilket århundrade SR lever i. Det är som tiden stått stilla och vi fortfarande sitter med uppringt 33k modem. Snart måste SR inse att loppet är kört och en höjning av tv-licensen inte är rimligt för att finansiera ett digitalt facitnät.
Intressant artikel där Nina Wormbs intervjuas och hon säger att hennes uppdrag inte var att utreda om en övergång till digitalradio skulle ske utan det hon skulle utreda var hur en övergång skulle gå till. Beslutet om övergången var redan tagen och valet var satt till DAB+.
ISSUU – Mhz #1 2015 by Teracom http://issuu.com/teracom/docs/mhz_0115
Utredningen var ett beställningsuppdrag från fd kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth som gick ut på att låta Teracom få bygga upp ett nationellt DAB-nät. Gråborgarna vart sura när dåvarande kulturminister Leif Pagrotsky lade DAB-projektet i malpåse. Status quo råder fortfarande år 2015.
Efterfrågan på DAB har med åren minskat tack vare att fler personer har fått tillgång till bättre och snabbare mobilt och fast bredband. När det analoga tv-nätet skulle släckas var det borgarna som skrek mest. Nu är det borgarna som kommer skrika för att det med stor sannolikhet inte blir ett nytt DAB-nät. DAB+ är ett steg fram och två steg bakåt. Lyssning online är vida överlägsen om man vill ta del av ett större radioutbud. FM ska effektiviseras och inte släckas ner.
Digital radio Interpellation 2011/12:134
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=GZ10134#/pos=434
Bildning och tillgänglighet – radio och tv i allmänhetens tjänst 2014–2019
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H101KrU3