Bloomberg rapporterar om att en Österrikisk bank sannolikt kommer genomföra en sk bail-in. Dock inte med spararnas pengar utan med obligationsägarnas pengar.
I praktiken får banken alltså konkursskydd, och kan bara rakt av strunta i att betala förfallna obligationer senare i veckan. Normalt förfarande hade varit att banken i så fall hade begärts i konkurs av fordringsägarna, men det sker alltså inte nu.
Det nya svarta med bail-in är att det blir helt omöjligt för en bank att gå i konkurs.
“The immediate debt moratorium means 950 million euros of bonds due March 6 and March 20 won’t be repaid. […] Avoiding Heta’s insolvency also means that the Carinthia province’s guarantees for Heta’s bonds aren’t triggered under Austrian law, the finance ministry said.“
Antingen låter man obligationsägarna ta hela smällen, eller så gör man som på Cypern och låter spararna (vilka också är fordringsägare – skillnaden är att obligationer är upplåning och sparande är inlåning) ta smällen. Att aktieägarna skulle ta smällen verkar helt otänkbart.
Lustigt nog verkar obligationsmarknaderna fortfarande vara intresserade av att låna ut pengar till europeiska banker.
16 kommentarer
I det här fallet har aktieägarna redan tagit smällen eftersom det handlar om en förstatligad "bad bank" som är under ordnad avveckling. Och jag ser inget fel i att obligationsägarna får ta smällen innan statliga pengar skjuts till. Att privatisera vinsterna med socialisera förlusterna är ett jävla ofog som bara kan leda till moral hazard.
Slutspelet närmar sig. Ingen bank är säker när det börjar storma. Fåren kommer såklart låta pengarna sitta kvar in i det sista.
Hur ska det fungera exakt när "aktieägarna skulle ta smällen"?
Ta över banken och sedan skicka en räkning på 100 kronor för varje aktie olika personer hade? Är det så det är tänkt att fungera? Köper du aktier så riskerar du inte bara summan du köper aktier för – skulle företaget gå under så kan fordringsägarna vända sig till varenda aktieägare och kräva pengarna som saknas?
Att bolaget inte kan betala tillbaka när det kommer till obligationer är väl den gängse risken man tar när man köper obligationer? Eller?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det finns en mängd olika nivåer på obligationer som anger var man står på turlistan över de som får tillbaka pengar. De flesta obligationer ges ut med en "turlisteplats" som gör att man får tillbaka sina pengar absolut först, eller bland de första, långt innan t ex leverantörer får sina fakturor (delvis) betalade.
Och som aktieägare blir du såklart av med din investering.
Är det inte dags att sluta med alla krångliga konstruktioner med insättningsgarantier, reporäntor, baileys och annat, och bara bestämma att ett par tionden, säg 30% av en genomsnittlig arbetares inkomst, går direkt till en slags bankadel bestående av höjdarna inom bank och finans? Det skulle bli enklare och effektivare, med stabilare marknader som följd.
Åh, alla dessa Baileys! NU FÅR DET VARA NOG!
Ack, om det bara vore Bailey's som var problemet hade jag svalt en hel del för allmänhetens bästa…
Roligt att någon uppfattade kärnan i mitt inlägg. Bail-ins, bail-outs, QE, minusränta eller en samlingsterm, sak samma. Det är ändå bara moderna termer för ocker, stöld och bedrägeri.
Den första kackerlackan tittar fram?
Men, den här banken blev ju övertagen av staten. Se Wikipedia:
HGAA.
"In May 2007 the BayernLB bought 50% plus one share (controlling stake) of HGAA for 1.63 billion Euros.[2]
On 14 December 2009, BayernLB, Kärntner Landesholding and Grazer Wechselseitige Versicherung sold their stakes in the bank to the Austrian government for 1 Euro each.[3] The bank was nationalised by the Austrian government to avert a bank collapse.[4] It is expected that between 13 and 19 billion Euros of outstanding loans will never be paid back; to avoid bankruptcy, the Austrian taxpayers will have to cover this loss. [5]"
Det vill säga, aktieägarna har redan blivit av med sina pengar.
Aktieägarna ska förlora alt, varken staten eller folket ska rädda en bank.
En riksbank ska trycka pengar om det behövs för att rädda spararnas pengar, insättningsgarantin.
En kris i banksektorn åtföljs ofta av nedåtgående inflation så det är inte farligt att trycka pengar.
Dårskapen är oändlig nu tvingas staten rädda banker det sjuka är att staten lånar av andra banker och bankerna med en riksbank tillverkar pengarna och lånar ut dom till staten.
Samma summa pengar trycks upp, men bankerna får ränteintäkter på staten därför vill dom att staten ska rädda banker.
Politikerna är lika lurade som folket, bankfolk vet om det men alla tiger för dom vet att dom är gynnade av idiotin.
Folket fattar inte als hur pengar tillverkas.
Ska och ska. Det är inte vi som bestämmer.
Politikerna är inte alls lika lurade som folket. De får betalt av bankfolk.
Politikerna fattar inget dom är naiva och tror att riksbanken jobbar åt staten men riksbankerna skapades för att rädda bankerna från bankruns.
Bankerna har i princip kvar det gamla privilegiet att skapa pengar ur luft.
Före riksbankerna fans så hade banken en egen sedelpress som tryckte papperspengar pengar i källaren.
Om politikerna förstod nationalekonomi så kunde dom skaffa en säker inkomst för staten.
inflationsmålet är 2% då förstörs 2%av alla pengar som finns enda sättet att lösa det är att öka mängden pengar med 2%.
Riksbanken ska trycka upp pengar motsvarande inflationen och ge dom till staten.
Bara M3 ca 2600miljarder och 2% av dom pengarna ger 52 miljarder till staten, krediterna som bankerna har utstående är mycket mer pengar.
Med ett inflationsmål på 2% så kan en stor del av statsbudgeten finansieras.
Observera att riksbanken tillsammans med bankerna trycker upp pengarna men vi tvingas låna pengarna mot ränta.
Nationalekonomi är påhittat av bankerna för att gynna bankerna därför fungerar inte ekonomin.
http://nationalekonomi.blogspot.com/
Hur ska politikerna veta något när det inte finns en enda officiell förklaring till hur pengar skapas som vanligt folk kan förstå, politiker kan inte fråga riksbanken för riskbanken vägra kategoriskt att berätta det.
Bättre att vi tar det från början och lär oss vad en Bail-in är och att som kund till banken tar det lång tid innan dina pengar över huvud taget skulle vara i riskzonen.
http://sebgroup.com/sv/press/nyheter/krisdirektiv-och-spararnas-pengar-vad-galler