Dags för en sammanfattning kring hela dabaclet med att den internationella standarden FM-sändningar ska stängas ner 2022 för att tvinga folk att lyssna på en icke-efterfrågad digitalradio, DAB.
Se även tidigare artiklar i ämnet, som testet av DAB, Internetsänd digitalradio och FM-radio, eller att nya radioapparater kostar enbart hushållen minst två miljarder SEK och att stationär DAB är meningslös, då man i stationära installationer ändå har tillgång till Internet om inte strömmen gått.
Jag har sedan mitt DAB-test nu omkomfigurerat arbetsplatsen till nätsänd Internetradio, eller för den delen digital musik och ljud över huvud taget. En gammal Airport Express får agera Airplay-server, kopplad till en gammal högtalare avsedd som dockningsstation åt en iPhone 4. Se bild nedan.
Airport Express är den lilla vita pucken till vänster. Högtalaren rakt fram.
Skamlös produktplacering av Mattias Leivingers psykologfantasy Freudland och skrivarkollektivet Fruktans skräcknovellantologi Stockholms undergång, inklusive noveller av Boel Bermann och Anders Fager. |
Ljudet på den här högtalaren är förstås avsevärt kraftfullare än på den från brittiska DAB-radiotillverkaren Pure lånade Pure Evoke D4 i äkta trä. Bara att strömma SR:s digitalradio direkt från min iPhone via Airplay. Fantastiskt ljud, helt störningsfritt.
Men helt enkelt bara så urbota tråkigt. Efter att ha lyssnat på SR P3 Star i två dagar kan man konstatera att det bara är slumpade låtar från en låtlista, med lite coola jinglar mellan. Oerhört tjatigt efter två dagar. Faktum är att P3 Star erbjuder sin låtlista som en Spotifylista på sin hemsida. Detta visar också med all tydlighet vad fler kanaler innebär. De motsvarar bara några Spotifylistor, varav det redan finns 10 000-tals att välja och vraka mellan hos just Spotify.
Försökte lyssna lite på P1:s lite mer intressanta program via samma lösning. Men upptäckte ganska snart att jag helt enkelt inte gör det.
Jag lyssnade betydligt mer på radio när det stod en Pure Evoke D4 där istället för högtalaren. När man har alternativet så kan jag istället lyssna på 10 000-tals Spotifylistor eller den musik jag köpt sedan tillbaka till 80-talet och numera rippat in. Varför ska jag lyssna på radio?
Eftersom “alla” hushåll kommer ha Internet år 2022, kommer det i princip bara vara en allt äldre generation som kommer fortsätta lyssna på radion. Resten kommer med all sannolikhet aldrig köpa sig en DAB-radio?
2006 renoverades torpet (“jordkällaren” som mina belackare kallar den). Något TV-uttag sattes aldrig in och i vardagsrummet har det sedan dess bara funnits en skärm, som använts att titta på DVD – köpta filmer eller köpta TV-serier. SVT Play dök upp 2006, men precis som med SR:s Internetsända digitalradio, så lockar det helt enkelt inte när man inte längre är låst till TV:s forcerade tittartider. Extremt sällan SVT Play används, inte ens nu när den finns som integrerad applikation till den Apple TV som används sedan några år tillbaka. Istället är det Netflix, HBO Nordic och köpta filmer från iTunes som tittas på, när man väl tittar på något, vilket är så mycket ovanligare idag än före 2006. Har inte sett på forcerad livesänd TV sedan 2006, undantaget i princip de gånger jag suttit och liverapporterat från valvakor här på bloggen, då SVT Play använts.
Jag upplever nu exakt samma effekt för radio. Utan en dedikerad radioapparat blir det helt enkelt inte någon radio, och jag misstänker att jag knappast är ensam.
Och alldeles för få kommer skaffa en DAB-radio när FM-bandet släcks ner. 2022 blir snarare den sista spiken i kistan för kringkastad liveradio. Annat än vid kris och katastrof. Och då duger FM-bandet gott, rent av bättre på grund av längre räckvidd per sändarmast. Betydligt längre räckvidd, bör tilläggas.
Det är en förlust för krisberedskapen i Sverige, men det är knappast en förlust till vardags. Exakt samma Spotify-listor som spelas på skalradion kan man sätta ihop själv. Vill man ha djuplodande, kunniga och analytiska program laddar man ner väl utvalda podcasts och lyssnar inte på någon förvirrad, okunnig och indoktrinerad generell journalist i radion, där gästerna får två minuter på sig tt förmedla komplicerade förhållanden i enkla one-liners.
Vill svensk radio överleva så bör man dra i handbromsen för hela DAB-satsningen, och lägga pengarna på kvalitetsinnehåll istället. Annars släcker siste man ljuset år 2022.
Men jag saknar Pure Evoke D4. Väldesignad apparat med enkelt gränssnitt – bara trycka på en knapp, så har man radio, slår att öppna websidor eller pilla runt med telefonen. En iPhone, som erbjuder så mycket mer än radio, där radion helt enkelt inte står sig i konkurrensen från all världens musik och underhållning. Men det är något med väldesignade produkter. Kanske är jag gammal, men det var kul att lyssna på Pures radioapparat. Något med knappar där man kan välja program på en högtalare med en antenn är helt enkelt kul på ett sätt som en app på en iPhone aldrig kan leverera. För mig iaf.
25 kommentarer
Går det fortfarande att slopa DAB? Ja och behålla fm.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Lägg ner FM och skrota DAB. De flesta streamer över internet/4G ändå och mer lär det bli så det är meningslöst med ytterligare ett system för att strömma media.
Lägg ner och skrota spotify istället
Ser iofs att radio har en plats även i framtiden, men ser inte hur DAB förespråkarnas vision om massvis med kanaler på en dyrare plattform kommer kunna bära sig ekonomiskt.
Antalet lyssnare faller ju och befintliga kanaler har svårt som det är med lönsamheten.
Detta är typisk "double down" mentalitet, och uppenbarligen har vi ingen i maktposition som ser det vansinniga och kan sätta stopp för det.
Va bra, då blir det färre som drabbas av kultur & marxistisk indoktrinering och hjärntvätt.
DAB verkar vara en riktigt korkad investering.
Det bästa hade varit att släppa FM bandet fritt, eller åtminstone AM, det finns en hel del intressanta open source system på gång som behöver bra frekvenser.
Om man vill ha ett robust och minst lika pålitligt infomationssystem som centrala radio och TV stationer tror jag att detta är den rätta vägen.
Det finns redan en massa frekvensutrymme för experimenterande radioamatörer så något fritt vilda-västern behövs inte på FM-bandet. Dock borde det vara lättare och billigare att starta små lokala radiostationer (med fördel på AM-bandet), i USA finns det tusentals små stationer som sänder på AM.
Vanlig normal radio vinner alla ronder utom antalet kanaler som får plats på ett givet frekvensområde samt ljudkvalitén vid bra förhållanden. Största fördelen när det kommer till spridandet av information vid kriser är förutom räckvidden att även vid urusel mottagning har man chans att höra delar av vad som medelas, med lite bättre förhållanden går allt att tyda fast det är dränkt i knaster och brus.
För preppers och andra intresserade kan jag rekommendera Baofeng uv5r. Köpte för ett tag sedan två stycken direkt från Kina för det facila priset av 225:-/st ink extra batteripack för AA-batterier som ersättning för det laddbara litiumjonbatteriet. Förutom att den erbjuder FM-Radio med ett knapptryck kan du programmera den för tex. Jaktradio, SBR (short range business radio), PMR (private mobile radio), och marin VHF (eller valfri annan frekvens som den stöder). För Jaktradio, SBR och marin VHF (marin VHF kräver tillstånd för att sända) går det att sända med tillåten utefekt men inte för PMR då den är inställningsbar mellan 1w och 5w och PMR tillåter högst 0.5w.
Jag har från bilder och filmer kunnat noterat att den, eller något väldigt likt, förekommer bland dom stridande i Ukraina. Troligen ganska praktiskt att kunna programmera en udda frekvens för ett uppdrag och en ny för nästa med tanke på avlysningsrisken.
275:-/st ska det vara…
@Arne googla: Baofeng uv5r hack, så förstår du vad jag är ute efter.
Lägg till några vettiga frekvenser som ingen vill använda kommersiellt lägre där entusiasterna kan utveckla något vettigt.
Tänk sedan ett gäng uv5r gömda som fungerar som relästationer/slavsändare för att föra information över lite större avstånd.
Detta är något helt annat än en central radiomast att som lätt slås ut vid första bästa tillfälle.
Ja, man kan med en enkel kabel i hörsnäckeutaget mellan två apparater skapa en enhet som reläar vidare och utökar räckvidden mellan andra apparater. Flera sådana enheter med bilbatteri och solcellsladdare på lämpliga höjdpunkter i ett område…..
Om dom lägger ner FM och släpper några frekvenser fria kanske det kommer ut något bra. Radioamatörer och tekniskt intresserade startar rundradiostationer och redundanta komunikationslösningar med billig elektronik och enkla lösningar.
Till en sådan relästation som nämndes tidigare har man givetvis en bättre antenn än den som används för en bärbar enhet.
Tycker det här är en viktigt fråga. Jag lyssnar mycket på P1 särskillt i bilen.
Varför införa något som ingen efterfrågar? Samhället behöver tillgång till robusta lösningar.
Vem lobbar för DAB?
Teracom.
Jag har beställt en FM-sändare med blåtandsmottagare till den andra bilen – 114 kr inklusive frakt.
Så nu kan vi skippa radio i båda bilarna. Håller med, finns ingen anledning att lyssna på statligt kontrollerad radio eller reklamradio längre. Har inte så mycket med DAB att göra.
Internet killed the radio star. 😉
Frilans journalist?
Tja, varför ej.
Nå
Vilket var rätt?
15 år?
370 eller 1000?
Ja, det gäller fosfor.
Vår bloggare har skrivit en artikel i en bonde publikation, se.
Fosforn försvinner inte, den hamnar bara på lite mer svåråtkomliga ställen.
Fasta grundämnen blir vi inte så lätt av med.
Med DAB går det väl knappt att höra grannländerna mer?
Annat var det på mellanvågstiden. Morsan glömde aldrig så länge hon levde hur hon från Skåne rattade in en knastrig Radio Flensburg 1 maj 1945 och fick höra att korpralen var död. Lyckan var så stor att hon årtionden senare kunde recitera stycken utantill: Eine wichtige Meldung an das deutsche Volk… Der Führer ist gefallen… Detaljerna var ljug förstås men nog var han död alltid.
The revolution will not be televised, och historia i realtid kommer aldrig att sändas över DAB.
Med DAB går det knappt att höra grannbyn…
Jag fick in Storbritannien (inkl Skottland) på mellanvåg i Stockholm senast igår på tre olika kanaler, men inte värdens starkaste signal. Sen går det förstås att få in BBC på kortvåg med stark signal men det är ju ingen sport…
Det går fortfarande att höra flera starka tyska stationer på mellanvåg.
Jag får bara in östeuropeiska och ryska kanaler på mv och lv i Stockholmstrakten. Mv och långvågsantennen i en normal bordsradio finns inne i radion och är inte utdragbar, så man kan få bättre motagning om man vrider hela apparaten.
Du behöver en ganska bra mottagare för att kunna lyssna, med min clasohlson-köpta Exibel-radio (som egentligen är en KCHIBO RADIO KK-9802) fick jag inte in några brittiska sändningar men det går med mina Tecsun-radios (men det är ganska svaga signaler och man måste rikta den interna antennen rätt). Sen fungerar det nog bara när det är mörkt också.
Det suraste med Clasohlson-radion är dock att frekvensbanden på kortvågsbanden är felmärkta…
På långvåg får jag nästan aldrig in något över huvud taget.
Har en Sangean PR-D3
PR-D5 ska vara bra för mellanvåg har jag hört, så PR-D3 borde väl fungera också.Men det beror väl på om du har några störkällor i närheten och på vädret etc… Jag brukar inte lyssna på MV så ofta så jag vet inte om det går att få in Storbritannen varje kväll (dock har jag hört tyska flertalet gånger). Jag brukar mest lyssna på KV, MV är mer intressant på utlandsresor…
Detta kanske är den reella anledningen till att FM-bandet skall släckas ner.
http://dutchsinse.com/4202015-five-new-haarp-
type-arrays-being-built-norway-shutting-down-fm
-radio-the-real-reason-why/