Planerat åldrande (eng planned obsolecence) innebär att produkter designas för att gå sönder i förtid. För en Electrolux varmvattenkokare, helt utan rörliga delar, verkar denna planering vara ca tio år.
Varmvattenkokaren är i metall, och den enda rörliga delen är av- och påknappen. Det är dock inte den som gick sönder, utan man har plastkomponenter som tydligen går sönder efter ett önskat antal kokningscykler.
För några år sedan gick det lilla plasthandtaget man använder för att ta av locket sönder. Ingen showstopper, då handtaget kan bändas upp med en kniv vid påfyllning. Jag funderade ett tag på att skurva fast ett eget trähandtag, men konstaterade att skruv i den miljön rostar eller ärgar, och oavsett kan ge ifrån sig metaller som inte är livsmedelsgodkända, så jag har stått över.
Lockhandtaget höll i ca sex år.
Nästa sak att gå sönder det senaste året var den plastindikator som fanns inuti som markering på högsta vattennivå.
Indikatorn höll i ca nio år.
Men till slut kom den riktiga showstoppern igår. Handtaget lossnade då plasten handtaget var fastskruvat i på insidan gick sönder, liksom tillhörande tätning. Därtill har limmet, som applicerats på utsidan släppt. Jag är högst osäker på att jag har ett lim lämpligt för temperaturerna, och därtill huruvida limning hjälper – man vill inte tappa en tillbringare med kokhett vatten. Då vattenkokarens kanna är i metall måste man nu bära den med grytvantar, och det är oavsett mycket svårt att hälla upp vatten med precision.
Handtaget höll i ca tio år.
Så efter tio år vinner Electrolux.
Fast det blir förstås inte en ny vattenkokare från Electrolux. Kan man inte få en produkt utan rörliga delar – i princip bara en sladd, en induktionsspole och en kanna i metall med en induktionshäll inbyggd i botten – att hålla i mer än tio år, så vill man inte ha mina pengar. Då kan jag lika gärna köpa en Noname för 199:- kronor.
72 kommentarer
Köp inte en OBH Nordica i så fall. Köpte en i mitt tycke snygg vattenkokare av det fabrikatet. Efter ett år började den läcka. Jag har dock inte brytt mig om att undersöka orsaken till läckaget då jag råkade ha fått en ny vattenkokare på köpet när jag köpte andra grejor. Det kan vara så att något av barnen tappat den i golvet vid tillfälle, men det kan också vara dålig kvalitet.
Annars kanske man kan konvertera en E-cat till vattenkokare. Den verkar ju ha samma effekt.
Kan instämma angående OBH Nordica. Dålig plast i min modell, där handtaget sprack vid tryckpåfrestning som den borde klarat, speciellt med tanke på att vi pratar vattenkokare.
Varför vill du inte vara med på spegelbild?
Varför skulle jag?
Ha ha, tänkte samma sak. Det och att fotot märkligt nog är taget utomhus vilket fick mig att associera till Office Space.
För övrigt finns det säkert några superdupersyrafasta skruvar och muttrar att köpa om man tvunget ska laga skiten men vem orkar?
Epoxi-lim tål temperaturen, och skruvar kan man eftersom det är rent vatten man kokar välja A2 klassade. Brukar finnas hos Swedol. Bauhaus, Biltema och alla välsorterade bygghandlare. A4 ger bättre korrosionsmotstånd genom tillsats av molybden, men det är överkurs.
Har inte alla en TIG-svets hemma?
Det är inte en induktionsspole i en vattenkokare utan en helt vanlig doppvärmare. Annars hade den kostat betydligt mer och du varit ännu mera irriterad över hur den gått sönder. För övrigt är induktionshällar en guldgruva- underdimensionerad kylning gör att transistorer smäller titt som tätt. Receptet är att byta hela insatsen fast med rätt kunskaper kan man åtgärda felet för någon hundring ex arbete. Lönar sig alltså inte idag eftersom lönekostnaden föe prosuktion vs repararion är orimlig, tack vare globalisering. Under tiden växer sopberget med nästanfungerande apparater ….
Finns ingen doppvärmare i den här. Insidan är helt slät. Hela kannan lyftes bort från underlaget och det finns ingen strömöverföring till själva kannan. Energin måste överföras med induktion.
Nu är jag kanske på "djupt vatten" men varför kan den inte fungera som en helt vanlig kokplatta i botten, med värmeströmning, värmestrålning och värmeledning? Mig veterligen går det inte ström genom en kokplattas ytmaterial och inte heller drivs den av induktion.
Botten är i plast…
Nästan säker på att det sitter ett dolt element i botten på kannan.
Funkar ungefär som när man laddar en elektrisk tandborste.
Elektroniken och kylflänsar för att driva en induktionsvärmare upptar lätt en liter eller två och kostar betydligt mer än en enkel kanna. Då med fläktkylning, och för tio år sedan var det ännu bulkigare och dyrare framför allt. Jag garanterar att det sitter ett plant värmeelement i botten (insidan) av kannan och på utsidan sitter kontaktdonen som ansluter till kontaktdonen i själva stället . NFW det är induktion i kannan. För att vara säker så publicera modellnr så vet vi vad vi inte skall leta efter på loppisen.
Effekten skiljer ungefär en faktor 1000 mellan eltandborste och vattenkokare, så det är inte direkt jämförbart. Kontaktdonen är av förklarliga skäl beröringsskyddade och kanske inte alltid så lätta att se.
Köpte en vattenkokare på biltema för 6 år sedan. Den fungerar fortfarande och enda problemet jag haft är en skruv som lossnat i botten, vilket åtgärdas lätt. Ibland funkar det att köpa billigt skräp, men det är såklart en chansning.
Finns det ett kvalitetsmärke med långa garantier för köksapparater. Miele hade bra rykte för vitvaror förr. Jag hatar planerat åldrande.
Tvätt och torktumlare f Miele. 15 år nu. Kan aldrig köpa annat nu…
Hatar planerat åldrande?
I så fall måste du vara rätt sur på vår skapare…
Min Miele-diskmaskin är tyvärr riktigt usel. Diskar knappt rent, men den har varit lika dålig sen dag 1 så det är ju en jämn kvalité i alla fall.
Prova att vrida upp till 70 grader och skippa ekoprogrammet.
Miele dammsugare, fungerar utmärkt efter ca tjugo år. Ser fräsch ut med violett inte är helt oviktigt för vitvaror (om detta nu är en sådan, vit är den inte)
Har även en ca åttio år gammal Elektrolux i originalförpackning som ser ut som en sådan där grön bakelse. Denna har jag inte prövat än men med utbytbara smörjbara lager ser det hoppfullt ut.
detta borde "svamparna " lägga energi på!!!
Detta bidrar till resursslöseri utan dess like (generellt på alla produkt segment) och att inte vi konsumenter fattar bättre och ställa krav men men…. vad är en bal på slottet? fostrade i "slit och släng" får väl dom flesta bara att rycka på axlarna och köpa nytt.
Inte politiskt lönsamt om produktens livstid skall vara > 4år.
Biltema?
Så länge deras aeroplan fungerar är det väl ok.
Synd att piloten gick åt för ett tag sedan bara.
Det planet kommer inte att flyga igen för övrigt så det "fungerar" inte. Men dom har väl ett eller två till.
Men ja, Biltema är lite lotteri. En del av deras pryttlar görs i samma fabriker som "finmärkena" medan annat görs riktigt dåligt. T ex ska motoroljan vara exakt samma som Shells, eller nåt sånt.
Visste ni förresten att det är Sveriges största cykelförsäljare?
Kemikalier och rena förbrukningsartiklar som målarrollers brukar vara OK på biltema.
Biltema har två kärror, en Mustang och en Spitfire, samt två piloter till dessa. Hade nöjet att få "flyga" med dem när jag testade Gripensimulatorn på SAAB. Det var intressant att notera att erfarenhet av datorspel var en större tillgång än lång erfarenhet av riktiga flygplan. 🙂
Gör en livscykelanalys på produkten.
Gissar att du har vunnit en del el på den jfrt med kokplatta.
Induktion-jag är skeptisk!
Har för övrigt en vattenkokare modell Electro-lax om jag minns rätt som hållit i fem år nu. Håller den fem år till återkommer jag och rapporterar.
10 år är väl rätt bra ändå när det finns plastdetaljer med i leken. Hade en snöslunga där maskineriet i övrigt var av god kvalitet, men vissa detaljer, exempelvis utkastarröret, var av plast som sprack vid minsta påfrestning. Efter tre år hade den uppgraderats med epoxi, extra metallstag och silvertejp ett antal gånger (orkade inte släpa tillbaka den för byte). Sen köpte jag en ny utan plastdetaljer och gav den gamla till grannen.
Köpte Elektrolux toppmodell av hand-dammsugare. Tror den gick loss på 3400. Ville ha något som höll ett tag då de andra gått sönder efter 4-5 år.
Denna dog helt efter 2 år och 1 månad. Så vi har köpstopp på Elektrolux här. Det blir något billigt märke istället.
Är det inte Dyson som gäller om man ska köpa kvalitetsdammsugare?
@mrlowrisk: helvete…en "kompis" har nyligen köpt en rätt dyr e-lux…
Skall kolla Dyson.
Fredrik, hoppas det går bättre än med min.
Hur kommer man runt det generella problemet med planerat åldrande? För det första anser jag att det inte är bra då saker går sönder tidigare än de behövt göras om det byggts på ett hållbarare sätt. Det skapar mer avfall även om vi kan skicka bort det till Ghana eller Elfenbenskusten.
Men hur kommer man tillrätta med planerat åldrande på saker vi köper?
– lösningen med en offentlig certifiering av sakerna med tillsyn av kravet att det skall hålla ett bestämt antal år som är längre än sakerna gör idag känns alltför mycket av en hårdstyrning av samhället och produktionen.
– att kräva att de som producerar sakerna avsätter pengar för dess avfallshantering vilket hörs alltmer av från olika håll löser ju tyvärr inte heller problemet då denna avfallsavgift inte tar hänsyn till hur lång tid saken fungerat.
– flera idéer välkomnas.
Här känns det uppenbart att miljöhänsynen krockar med den ekonomiska fria marknadens intresse.
Så länge majoriteten av konsumenterna enbart tittar på försäljningspriset så är det svårt att göra någonting åt. Tillverkarna planerar inget åldrande, de är bara intresserade av produkter som håller tillräckligt bra (för att slippa garantiärenden) som kan tillverkas till ett så lågt pris som möjligt.
Dessutom är det oftast omöjligt att få tag i reservdelar om något går sönder, eftersom lagerhållning av reservdelar kostar pengar.
Ja det är ett intressant spörsmål, både som praktisk miljöfråga och ekonomisk teori. Har ingen bra lösning på lager…Starka varumärken och garantier, men tyvärr köps och säljs många varumärken och urvattnas efter hand. Vad gäller din andra punkt så är det väl så att i teorin borde den styra konsumenten mot att välja kvalitet, eftersom priset för alla alternativ höjs iom sopavgiften. En annan form av planerat åldrande inom elektronik är ju de ständiga uppgraderingarna av prestanda, som tycks medvetet ske i mycket små steg för att det ska kännas att ens produkt är obsolet.
En inte helt ovidkommande frågeställning i sammanhanget är: Vill folk ha vitvaror som håller avsevärt längre än 10 år? Själv är jag tveksam. Har nyligen köpt ny frys och diskmaskin efter att de drygt 10 år gamla gjort sitt och de nya produkterna är betydligt bättre än de gamla. Den gamla frysen frostade inte av sig själv som den nya gör vilket är en uppskattad funktion. Den nya diskmaskinen diskar bättre och Zeolite-torkningen gör att plastmaterial är helt torra efter avslutat program. Jag är helt enkelt j-ligt nöjd med dessa nya funktioner och såhär i efterhand skulle jag inte tveka att köpa nya vitvaror även om de gamla fortsatt fungera.
@Elis
Jag tror dock att tillverkarna verkligen planerar åldrandet av produkterna som en förhållandevis kort tid. Detta för att kunden skall vara tvungen att köpa en ny produkt tillräckligt ofta.
Ett standardexempel är väl glödlampan som tillverkades i östtyskland på DDR-tiden där de hade försökt att få fram en glödlampa som höll avsevärt längre tid än andra glödlampor. De var stolta över den glödlampa de hade lyckats med men blev förvånade att ingen i väst var intresserade av den. Något inte låter så förvånade för oss.
@Fredrik
Visst där har du ett alternativ till att vilja köpa nytt, dvs att kunden vill ha en ny modell tillräckligt ofta. Du nämnde ökad prestanda men även mode och trender kan vara grund till en sådan orsak. Vad gäller produkter som vattenkokare så förefaller det svårt att kunna hävda att det är en ny trendigare man "måste" köpa, möjligen med mer funktionalitet och prestanda. Den som lever får se vad man kan lyckas motivera en kund med köp av en ny vattenkokare.
Glödlampor som håller har väl generellt en högre energiförbrukning, men visst, slipper man byta dem en gång per "1000 timmar", dvs i realiteten en smäll i dörren eller för "liggande" lampor hur ofta som helst om man har minst spänningsvariationer eller ej åtskruvad nolla, så är det väl att räkna hem?
"Hur kommer man runt det generella problemet med planerat åldrande?"
Köp en Airbus eller Boeing, eller åtminstone en flygplansmotor från Rolls Royce. En motor kan användas som både fläkt och dammsugare. Inga problem att få service och reservdelar till den, om den nu någonsin skulle gå sönder av normalt hemmabruk.
@Jan Andersson
Det är inga som helst problem att göra glödlampor som håller längre – problemet är att sådana glödlampor ger mindre ljus och drar mer energi i förhållande till den mängd ljus de ger. Därav ointresset.
De flesta konsumenter köper för övrigt nya produkter långt innan den befintliga gått sönder av helt andra orsaker. Själv har jag exempelvis aldrig bytt mobiltelefon för att min befintliga upphört att fungera, och ja, jag känner folk som bytt vattenkokare flera gånger trots att den kokare man har fungerar hur bra som helst.
@Doktor Syn
Flygplansmotorer har liksom de en begränsad livslängd. Ju kortare livslängd man accepterar ju högre prestanda kan man erhålla.
Som konstruktör så tvingas man alltid göra avvägningar där parametrar som kostnad, livslängd och prestanda ställs emot varandra.
Det största problemet med vattenkokare är att de är så sjukt långsamma. Googlade på "World's fastest water boiler" och hittade en som kunde värma en "cup of water" på 45s. Hallå! Är det 2015 nu eller? 10 sekunder för en liter hade imponerat. Hur svårt kan det vara? Eventuellt behöver man mer effekt än vad som finns i ett normalt eluttag, men det måste ju gå att snabba upp avsevärt med rätt enkla medel. Exempelvis värmer de flesta enbart i botten. Ersätt det med ett finmaskigt nät kanske, eller någon fet induktionsanordning. Jaja..
Mikro?
Hemma blinkar lamporna när vattenkokaren sätts på -2 KW
Överföringsytan är inget problem-vatten rör på sig!
Ok, efter närmare eftertanke är det effekten på eluttaget som stoppar. Skull beehöva ca 5ggr så mycket. Men ok, en liten kärnreaktor eller jetmotor inbyggd då?
Börjar vi snacka jetmotor etc så torde man kanske kunna få tag på nån slags gasolbrännare med hög effekt och ansluta till en tank i köket? Förtar dock lite av enkelheten att behöva tända och hålla på om man bara ska köra i 10 min.
…sekunder…
En bunsenbrännare hör väl till standardutrustningen hos vem som helst?
Kostar inte så mycket och är oerhört användbar, inte minst för en prepper och gör-det-självare.
I Danmark har det blivit populärt med en extra kran för kokande vatten.
T.ex.:
http://www.quooker.se/se
Fast för mig ser det mest ut som slöseri att ha kokande vatten på standby hela tiden.
Vi har "Quooker" kran med kokande vatten sedan flera år tillbaka. Inte gratis (ca 10 papp) men oerhört bekvämt.
"Engelsk buljong" på tappkran minsann.
Ja, jävlar. 10 år för en vattenkokare. Och jag som blev besviken när min HP Laserjet 4L gav upp efter 18.
Hur mycket vatten hade den Laserjeten kokat då?
Min HPLJ 4L höll 18 år den med. Till någon spillde vatten i den
"Någon"?
Skyll på katten.
Apropå katt klättrade grannens unga katt i morse upp i ett pilträd på skat jakt.
Den misslyckades med det.
Trodde att brandmannen i mig skulle behöva rycka ut.
Men si på f-n den kunde klättra ner själv.
Nyare HP (3800) kan en ettåring ta sönder. Min ettåring bevisade det för ett antal år sedan genom att dra i och luta sig över luckan till inmatningsfacket. Ofattbart vilket skräp för närmare 5000 spänn. Låter som ett tröskverk gjorde/gör den också.
4L var verkligen no nonsense, men HP5:orna var ganska bra också. Först nyligen tröttnade min 5N att mata fram papper. Trist, för det fanns välfungerande drivrutiner också för Linux.
Jag efterlyser en opensource skrivare , bläck , laser eller annan teknik. Kan kosta upp mot en 3-4000 kr , klarar dem göra 3d fräsar eller plast plotters så borde dem klara göra en vanlig pappersskrivare.
Det är en djungel med alla skrivareserier och märken där ute , köpte en Ricoh gel skrivare (oanvänd men andra hand) som jag inte lyckats få igång ännu (luft i slangarna) , innan dess hade jag en Xerox vax skrivare där vaxet var dyrare än skrivaren nästan.
Min laserjet 1100 fyller 17 i år, page Count 18377. Inget planerat åldrande där :).
Jag önskar det fanns någon extern kvalitétssäkringsorganisation som detaljgranskar produkters livslängd under normala förhållanden och sedan kvalitetsstämplar dem efter förväntad livslängd. Jag skulle absolut betala extra för en tvättmaskin certifierad för 50 års förväntad livslängd, eller ett hustak som certifierats för 100 års livslängd.
Vad gäller printrar så tjänar företagen alla pengar på tonerkasetterna, så ingen magi att själva printrarna inte är designade för "optimalt åldrande"…
Klagar du på om du får problem med en 10 år gammal bil också? Visst går det att konstruera en vattenkokare i titan och diverse andra lyxiga material, men då får du också betala för det.
Anser att 10 års bruk är ganska bra för en liten plåtburk för ett par hundralappar…
Kan för övrigt meddela att min HBO Nordica är inne på sitt 4 år utan problem.
Nöjd med min Kenwood SK 100. Den är väl typ 20 år nu.
Har haft min ClasOhlson kokare nu i snart 10 år och den fungerar helt utan problem. Frugan kör den flera gånger om dagen. Plast för 99:-
Annars är nog den värsta erfarenheten med mitt livs sista videobandspelare. Den la oförklarligt av nästan på dagen från att garantin gick ut.
Märke: COline
Hej
Visst finns det uttänkt, planerat åldrande på saker och ting.
Mitt typexempel är en spade där bladet (än så länge) är gjord i metall, skaftet mest i träd men handtaget i PLAST (som är den delen som lättast går sönder och som åldras snabbt i solen).
Och utan handtag, så är spaden tämligen värdelös.
Lustigt nog inte i USA, där skaften bara slutar utan handtag.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hur ska jag tolka detta? När jag läser Stjärnklart börjar lamporna i badrummet blinka och hissen slutar fungera på jobbet. Och idag, efter att igår läst detta inlägg om dinvattenkokare, så inser vi att vår vattenkokare läcker och måste kasseras. Dock av märket Braun och troligtvis mindre än 10 år gammal.
Min UPO elspis från någon gång på 60-talet funkar bra än. Jag är lite osäker på om träknopparna på ugnsluckan är original men alla fyra plattor + ugn har funkat felfritt för mig i 15 år och troligen för tidigare boende i minst 30 år innan jag flyttade in. Saker som tillverkades innan "planerat åldrande" var uppfunnet ska man hålla hårt i.
Fick för övrigt en vattenkokare i julklapp men räknar med att den kommer gå sönder före spisen…