Den svenska armén ska ha sju manöverbataljoner, varav sex stycken är mekaniserade bataljoner (tidigare känt som pansarbataljoner, men då behöver de ha betydligt större slagkraft i form av fler stridsvagnar), med runt 800 man i varje. En av dessa, 191:a mekbataljonen, har glädjande nog just genomfört en skarpskjutningsövning på Lombens skjutfält, men det visar sig att man har färre än 150 man.
Den mekaniserade bataljonen ska vara tre mekskyttekompanier med stridsfordon 90 och skyttesoldater, ett stabs- och ledningskompani med bland annat en luftvärnskanonvagnpluton, en spaningspluton och en granatkastarpluton, samt ett trosskompani. Därtill är det tänkt att ett av de fristående stridsvagnskompanierna ska vara underställd bataljonen, som därmed får fyra manöverkompanier. Antalet man i bataljonen bör vara runt 800 om den hade varit fullbemmanad i här och nu-försvaret.
Enligt Försvarsmakten deltog 150 man i den tre dagar långa övningen, fast då hade man även en eldledningsgrupp från Jägarbataljonen (singularis) i Arvidsjaur, och en drönargrupp från Underrättelsebataljonen (singularis) i Karlsborg, plus helikoptrar.
För er som tvivlar på att det var hela bataljonen som var i fält så benämns kompanierna i plural och vagnsbesättningar följde med, så det var inte en sk kaderövning utan personal.
“Andra dagen drog övningens första stridsmoment igång i form av ett bataljonsanfall mot ett fientligt spaningskompani. Tredje och sista dagen stod fördröjningsstrid på schemat.Under de två dagarnas stridsmoment genomfördes bekämpning av ett antal fientliga fordon upptäckta av jägare, vagnsbesättningar på marken eller av SUAV:n i luften. Det genomfördes även ett flertal moment med ytbekämpning av terräng så att kompanierna snabbt och säkert kunde anfalla och ta terräng.”
Jag tolkar här vagnsbesättningar på marken som att man här avser skyttesoldaterna. En alternativ förklaring är att det är skytt och förare man avser, och att man därmed inte hade med sig skyttesoldater, men då är detta inte en bataljonsövning då större delen av bataljonen stannade hemma. Skyttesoldaterna fick väl i så fall sitta hemma på kasern och gymet, eftersom övningsdygn kostar pengar. Att genomföra en skarpskjutningsövning utan skytte bak i stridsfordonens bollhav gör förstås saker mycket enklare för övrig personal, speciellt plutonchefen, som därmed minskar sin arbetsbörda i sitt primära vapen PRIO avsevärt.
Kort sagt var den mekaniserade bataljonens styrka mindre än 150 man eller mindre än ett mekkyttekompani. En svensk bataljon är i själva verket ett kompani på grund av att personalförsörjningen inte ska vara uppnådd förrän år 2023.
Jag tänker inte ge mig på att räkna ut exakt antal personal i dagens mekskyttekompani.
I “mitt” gamla pansarskyttekompani från invasionsförsvarets tid (ja, att ha järnkoll på sådant här var en av mina uppgifter som pansarjägarattackpärmbärare) var personalen 172 man med ledningsgrupp med kompanichef, ställföreträdande kompanichef, stabschef (jag), fyra pansarskytteplutoner med 35 man (ledningrupp: plutonchef, stf plutonchef, pbvgruppchef, plutonsjukvårdare, signalist, tre pbvförare, tre pbvskyttar, tre grupper pansarskytte om åtta man – gruppchef, stf gruppchef, kspskytt, kspladdare, grgskytt, grgladdare,grpsjukvårdare, skyttesoldat), stab- och trosspluton med 29 man (plutonchefen kvartermästare, (stf plutonchef var samma som stabschefen), stf kvartermästare, stabsgrupp med tre stabshjon och två ordonannser, ABC- (CBRN) och spaningsgrupp med tre man, packgrupp med två man, brogrupp med sex man, kokgrupp med fyra man, sjukvårdsgrupp med tre man inklusive kompanisjukvårdaren, mekgrupp med tre man).
Sammansättningen idag är något mindre, då man t ex inte längre kan koka mat på vare sig kompani- eller bataljonsnivå, utan det ska upphandlas på marknaden får man förmoda. Mekgrupp heter driftstödsgrupp idag, då dagens pansarfordon är så avancerade att de inte nödvändigtvis går att laga i fält, t ex om datorer etc går sönder. Någon brogrupp och förmåga att bygga en egen mindre krigsbro på 20 – 30 minuter för övergång av mindre vattendrag (20-30 meter tror jag) inom kompaniet finns inte längre, förmågan finns inte ens på bataljon. Tror inte det alls finns någon broförmåga utanför ingenjörsbataljonerna idag och det räcker att spränga broar över bäckar för att stoppa svenska mekbataljoners framryckning. Jag är också osäker på om man har egen saneringsförmåga vid CBRN-angrepp inom kompanierna längre, trots allt lever vi i den eviga fredens tidsålder där det inte ska förekomma några massförstörelsevapen, så det finns ett CBRN-kompani på nationell nivå. Har man ens kvar obskyra saker som uppblåsbara gummibåtar på skyttekompanierna (fanns i packgruppens lastbil), för att kunna infiltrera över vattendrag (nattetid)?
Andra punkter är idag förbättrade och innebär ökad personalmängd, t ex har idag samtliga grupper i stab- och trossplutonen splitterskyddade fordon, inklusive sjukvårdsgruppen som därmed kan evakuera sårade på egen hand, vilket ökar personalen på grund av skytt och förare. Man ska ha en prickskytt skarpskytt på varje skyttepluton. Eventuellt har man även en markstridsschef per skyttepluton, då det med stridsfordon 90 kan vara omständligt att som vagnschef ta sig ur fordonet, speciellt i en het miljö, medan det var enklare för vagnchefen att göra skyddad avsittning med pbv 302. Man har också fyra stridsfordon och grupper per pluton, vilket ytterligare höjer personalstyrkan. Om den varit fullbemannad.
Slutsatsen landar dock likväl i att 191:a mekbataljonen har mindre personalsstyrka än ett mekskyttekompani. Storleken på en full mekbataljon är idag antagligen något mindre då artillerikompaniet med sina 10.5cm haubitsar är ersatta av en granatkastarpluton.
Ska man vara positivt så nås vi iaf av officiellt besked om att granatkastarplutonen är nu beväpnad med 120mm granatkastare, och har därmed en avsevärt längre räckvidd och vapenverkan än det tidigare idiotiska införandet av jägarnas 80mm granatkastare, som inte är avsedda för mekaniserad strid.
“Den indirekta elden i form av tolv centimeters skarpa spränggranater, levereras av ledning- och understödskompaniets granatkastarpluton.”
Tack!
12cm granatkastare har en sprängkraft som matchar stridsvagnarnas 120mm, och kan dessutom använda pansarvärnsgranaten STRIX. Nedkämpning av pansarfordon, inklusive stridsvagnar, via indirekt eld med pansarvärnsgranater har visat sig vara extremt effektivt när Ryssland gick till motanfall med sina förband mot den ukrainska anti-terroristoperationen, och fick snabbt den ukrainska offensiven att bli till en reträtt under massiva förluster. STRIX ligger förstås inte i närheten av volymförmågan hos raketartilleri med hundratals pansarvärnsstridsspetsar åt gången, men ger åtminstone viss förmåga. Synd bara att granatkastarplutonen måste gruppera till fots och att meksystemet AMOS ströks av moderaternas genomförandegrupp, trots att systemet i princip var färdigbetalt. AMOS-stridsfordonen står kvar i malpåse hos Hägglunds eller SAAB och väntar bara på att tornen med de dubbla automatgranatkastarna ska lyftas på plats. Genomförandegruppen sparade in monteringen av tornen, och kastade redan betalade pengar i sjön. Glädjande nog kan AMOS snabbt monteras om socialdemokratiska regeringen vill detta. Kompetens på systemet finns i Finland, som inte avbröt sin montering av tornen, om man snabbt vill ha tag på utbildare…
Jag gissar att AMOS-vagnarna och deras omonterade torn är bokförda som tillgångar i Försvarsmaktens balansräkning, och skrivs därmed av varje år och belastar därmed försvarsbudgeten, utan att någon förmåga fås för pengarna (bokföringen).
Så en svensk mekbataljon må bara lyckas sätta 150 man i fält, men man har åtminstone 120 mm granatkastare. Fast det är antagligen bara personal till en dito…
Tillägg: I senaste numret av Officerstidningen nämns det personalrekryteringen ligger efter ca tio procent. Man har inte heller nått målet att kunna mobilisera på en vecka hemma i Sverige, eller sex månader för utlandsinsats. “Alla bitar är inte på plats” heter det så fint. IO2014 har alltså misslyckats, men detta var inte någon nyhet. Däremot medger nu insatschefen general Göran Mårtensson att man inte nått målen. “Vi jobbar vidare med krigsplacering av materiel.” Eller skenmål som de också kallas när det saknas bemanning.
43 kommentarer
Är det verkligen prickskytte man har per pluton? Är det inte s k skarpskyttar med kittad Ak?
På vår tid var det skarpskyttar med kittad AK. Hade en soldat på kompaniet som fick en dito på min tid. Numera ska det finnas en prickskytt med PSG-90 per pluton. Men visst, det ska väl benämnas skarpskytt pga frånvaro av observatör och hel prickskyttegrupp.
Vad är kittad ak?
AK-4:a med kikarsikte. Kallas väl AK-4 OR (optiskt riktmedel).
hur gammal är du? Ak5B gällde på min tid.
hur gammal är du? Ak5B gällde på min tid.
Detta gällde 1991-92. Övriga hade AK5 dock, men 7.62 användes av skarpskytten och kspskyttarna.
AK 5 infördes med start ca 85-86 på militärskolor, men tror att det var inte fastställt vilket kikarsikte som skulle användas förrän efter1990. Man testade flera olika. Direkt efter Irak-kriget hände det grejor – både PSG-90 och Automatgevär-90 började testas och var införda kring 1995. Man lärde sig nog mycket av Irak-kriget, då USA malde ned Iraks krigsmakt på några dagar. Undrar hur mycket lärdomar man tog av det inför den beslutade strategiska blackouten ca 10 år senare.
Inget nytt, så illa är det!
Tror vi att gammelmedia skriver om detta och liknande? Nej!
Brukar ibland ta upp förvarets allmänna förfall med mina vänner.
Reaktionen blir alltid en kollektiv jäspning eller utskällning – krigshetsare typ.
samt lite USA gnäll. Jag tror detta är den gängse attityden hos svenska folket.
Oftast håller jag käft för att inte störa den goda stämningen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är lugnt, "General Wenck", eller NATO som det heter nu, kommer att rädda oss (ironi).
Den svenska försvarsdebatten är sorglig, där det erbjudna alternativet till Putin-gullande och enfaldig tro på evig fred istället tycks vara en kolartro på att "General Wenck", i sin moderna skepnad av NATO, skall rädda oss.
Rätten sitter i spjutstångs ände. Den som inte håller reda på skaftet får snart se någon annan ta det.
Glöm inte "Obergruppenfuhrer Felix Steiner" !
Nu blev det nördigt.
"Let me show you how a preussian officer fights."
"And I'll show you where the iron crosses grow."
Bach-Zelevski!
Huhm…
När man pratar om nazistgeneraler bör man även framhålla de mindre bra exemplen. De var ju trots allt nazister…
Wenck gjorde ett tapper försök att undsätta Berlin, Steiner blev beordrad att gör detsamma
men vägrade! Bach-Z ?
Åh nej, jag trodde att det skulle vara slut på eländet när historetidningarna hade analyserat sig igenom Hitler, hans hundar och snart hans hundars frisyrer. Skall det fortsätta med officerarna?
Nazihundar! Slipade titantänder!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
B-Z sköt partisaner och judar samt undgick sitt rättmätiga straff genom att bli kronvittne i Nurnberg. Ett riktigt as.
Exakt, min poäng!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Men Öb har ju ca 140 generalspersoner till hjälp 🙂
Visst är det häftigt – jag tror att vi har fler generaler, överstar och majorer på högkvarteret (500 +) än vad vi har soldater i varje enskild aktiv bataljon. Man måste gå ihop två "regementen" för att nå lokal överlägsenhet mot HK, Undrar om det är tänkt så ?
Jag trodde att 120mm grk var förrådsställda som "war use only" eftersom dom är så gamla och slita (modell 41!) att dom inte klarar av/blir för dyra att använda för träning.
Kanske kontrollsköt dom med några för att verifiera att dom inte rostat sönder.
Och bara en grk pluton? När jag lumpade som eldledare hde vi två grk plutoner per infanteribataljon och det är väl inte så att mek bat ska tackla lättare fiender än inf bat? Men det var väl planerat för en pluton AMOS antar jag…
Man måste ha två för att kunna skjuta och omgruppera.. Fi tar inte paus när man flyttar sina grk.
Amos har väl egen positionering se de kan säkert omgruppera enskild pjäs.
Jag tänkte främst på att eldhastigheten är avsevärt högre på AMOS. Med m41 grk skjuts det två eldstötar i ett normalt pluton eldöppnande (3 pjäser × 3 granater × 2 stötar = 18 granater som faller under 10-20 sek). En enda AMOS klarar av att landa 16 granater i princip sammtidigt tack vare sin MRSI-förmåga (multiple rounds simultaneous impact).
Det också. Samt splitterskydd, grupperingshastighet, etc.
Vi körde på salva (samtidigt eldöppnande) plus 5 lag (5 granater så fort de går)..
Nu fanns det väl i alla fall på 90-talet både pansarbataljoner och "mekaniserade" bataljoner, där de förstnämnda (på den tiden) hade Strv 122 och några fler, medan de "mekaniserade" hade 121:an (Också leopard, men utan tilläggspansaret på tornet) och framförallt hade sina skyttesoldater i PBV 302 och 401 medan "pansar-" hade större tilldelning av PBV 501, tills de började bli utbytta av Strf 90?
Jepp, typ så.
På min tid bar vi 12 cm GRK utan mek(förutom båt då)! Uppdelat på 3 man där en tog bottenplattan, en för eldröret och en för rörställningen. Samtliga i grp bar förstås var sina 2 granater(minst).
Ni måste varit riktiga karlakarlar på din tid. En m41 väger ju ca 275 kg…
Det stämmer. Dagens "veklingar" försöker numera hävda sig genom den ena efter den andra uthållighetstävlingen :). Skämt å sido hade vi den franska modellen av 12´a. En bärbar pjäs Thomson-Brand med svensk beteckning 12cm m/62 där bördorna vägde ca 35-38 kilo per börda. Eldrör, Lavett, Bottenplatta. Detta plus normalutrustning och granater + ev tross. Snabbmarch och träning i kraftledningsgator gav alpbonde-ben.
Bara granaterna väger ju nästan 20 kg styck, "Taktikförsöket" föll på att ni sköt slut på alla granater på några sekunder, och sen springa… Men med en skoter eller fyrhjuling skulle man kunna överraska en hel del. Och få med sig ett par eldstötar i skogen. När jag läste ditt inlägg tänkte jag att dagens soldater skulle inte klara detta – de är faktiskt ganska små. Ni å andra sidan var väl byggda som Uruk-Hai !
13-14 kg till den "lätta" 12´an. Det handlar om snabb rörlighet vid mindre insatser mot pluton/komp, t.ex eldöverfall(bakom fi). Vid större insatser gäller normal logistik.
Jag tror svenska försvaret har blivit en sk. 24-timmarsmyndighet. Man kan försvara en plats i Sverige i 24 timmar. Det viktiga är bara att fienden inte får veta vilken plats.
Haha +1
Ni vapennördar kan i alla fall nu i dagarna gotta er åt att Rysslands president Putin inte har inbjudits till Polen då minneshögtidligheterna uppmärkssammar att det är 70 år sedan röda armen befriade Auschwitzs. Däremot är Tysklands president inbjuden. Visst är det väl lite konstigt? Nu vill man tom. få det till att det är Ukraina som skall hyllas för befrielsen.
Är väl inte bekräftat hur det är med den saken.
Tyvärr har bloggägaren missförstått övningens syfte och vilka delar som är planerade att ingå i övningen varför det inte är fullt så illa som man kan förledas att tro av ursprungsinlägget.
Försvarsmakten skriver "Stommen i Joint Fire utgörs framför allt av delar ur pansarbataljonen från Norrbottens regemente. " Nyckelorden är "delar ur", dvs hela bataljonen är inte avsedd att ingå i övningen. Detta är fullt rimligt då övningen som beskrivs på FM hemsida främst syftar till att öva indirekt eldtjänsten och följaktligen främst berör chefer av olika slag. Att som skyttesoldat sitta bak i ett stridsutrymme när vagnchefen leder indirekt eld ger som de flesta torde förstå inte speciellt mycket.
Tittar man sedan på alla bilder som finns från övningen på FM hemsida, som är ett tiotal, ser man inte en skyttesoldat utan endast övningsledning och vagnsbesättningar. Borde inte en rimlighetskontroll ge att åtminståne en skyttesoldat torde ha fastnat på bild om de nu ingick i övningen? Osint ni vet. 🙂 Förhoppningsvis har skyttedelarna haft en givande övning närmare hemmaförbandet under tiden vagnsbesättningarna framgångsrikt deltog i Joint Fire som bedrevs på Lombens skjutfält.
För trovärdighet och reell kraft måste Sverige investera i raketartilleri. Och sen kanske hemvärnet kan bli bepansrat, förfoga över grk, proffsprickskyttegevär och ny radio, nu när de anställda inte behöver allt pansar före 2022 eller ngt sånt. För övrigt är det intressant med att man kombinerar Strix, drönare och jägargrupper – det är det nya slagfältet man pratade om för 15 år sedan. Men det behövs mer smart ammunition, mera målutpekningsutrustning och fler vapenbärare. Nyheter !