SMHI har gått ut med en klass-2 varning för storm i Bohuslän, Halland och Västra Götaland (och även runt Jönköping, Öland och Gotland senare under fredagen) för fredagen. Med tanke på tidigare stormar kring nyår är det en varning värd att ta på allvar.
Gudrun slog till 8 – 9 januari 2005. Per slog till 14:e januari 2007.
Bägge tillfällena var det barmark, tjälen hade släppt eller inte satt sig och marken var vattenmättad. Precis som nu.
Sammantaget är alltså den västsvenska granskogen maximalt sårbar just nu. Lika omfattande konsekvenser som efter Gudrun och Per bör det inte bli, då den mest sårbara skogen fälldes den gången.
Dock gick Gudruns fokus över Småland och det finns fortfarande känslig skog kvar i Bohuslän och Västra Götaland. Dessutom har det gått sju år med tillväxt och ung skog har blivit gallringsstor och känslig. Därtill finns det många nya kalhyggen de senaste sju åren, som fortfarande inte härdats.
Mest sannolikt är förstås att SMHI varnar i onödan, men man ska inte utgå från det om man bor i de varnade områdena.
Stormen kommer in redan på fredag morgon enligt SMHI och YR, så förberedelser och stormsäkring av egendomarna behöver ske redan idag. Däremot tror inte finska FMI på någon storm.
Om jag inte är fel ute använder SMHI, YR och FMI både samma indata och samma prognosmodeller, men har skruvat olika parametrar olika, därav olika utfall. Som medelvindar anger YR 13 m/s klockan 07:00, SMHI 11 m/s och FMI 7 m/s. Vindarna kulminerar klockan 13:00 på YR:s 15 m/s, SMHI 13 m/s och FMI på 10 m/s.
Medelvindar över 10 m/s är högt för dessa prognoser och 15 m/s är mycket högt. Dock varierar utfallet rätt rejält. Återstår att se om FMI har rätt, vilket innebär mycket vind, men knappast storm.
I byarna väntas 27 m/s.
Tillägg: Som vanligt bör södra området av stormen drabbas hårdast, på grund av att vädersystemets rotation och jordens rotation ger högre vindhastigheter i södra delen.
8 kommentarer
FMI?? Är det inte DMI du tänker på?
Finska FMI. Skrev fel. Korrigerat.
Man kanske borde skynda sig att sätta upp en vindsnurra nu då man får 60 öre skatterabatt per kWh.
Men hur? Hur skyddar man skogen från stormfällning så där på några dagar? Det är väl ett arbete med skogsbruksplaner och sunt förnuft under skogens hela livcykel. Stormar måste väl alltid finnas med i planen.
Stormsäkring av egendomarna avser inte skogen, det är redan som du påtalar alldeles för sent. Avser allt annat, folk med mark har koll, t ex inte lämna skogsmaskiner i skogen, säkra allt som kan blåsa runt, ta in djuren, ställ inte fordon eller bilar nära träd osv.
Ok, jag tänkte fel. Tänkte skogsegendomar…sorry.
Surra soptunnan, är viktigt så man slipper hämta den hos grannen.
Även ev studsmattor mm.