Våra kära IT-åklagare och därmed landets ledande “experter” på att allt man gör med en dator är olagligt, har åtalat en 53-årig direktör (VD) för att i strid med företagets IT-policy installerat gratisprogrammet Google Talk på sin jobbdator. Man anser nämligen att olovlig installation av programvara innebär införande av olovliga uppgifter i ett register (Windows Registry) och alltså är datorintrång. Eftersom hovrätten förklarade att åklagaren är dum i huvudet (med andra ord) så är ärendet nu överklagat av åklagaren Henrik Rasmusson till Högsta domstolen.
Så här ska det stå i överklagan enligt IDG.
“Den gängse uppfattningen hos oss som sysslar med it-brottslighet är tvärtom att alla olovliga införanden av datorprogram i datorer är straffbara.”
Bara så ni vet. Allt som inte uttryckligen har godkänts av arbetsgivaren är datorintrång enligt åklagaren. Även om ni råkar vara VD för bolaget vars dator det är. Antagligen krävs det skriftligt godkännande även för att surfa på specifika Internetsidor, för annars lär eventuella cookies lagrade på datorn anses som olovligt införande av uppgifter i ett register.
Ooops, nu gav jag visst åklagaren ännu mer idéer. Se upp så era barn inte installerar något på hemdatorn utan att fråga – är också olovligt införande av uppgifter i ett register och era barn är därmed tungt kriminella.
Detta är iaf vad våra skattepengar går åt till. Åtala en VD för att ha installerat Google Talk på sin jobbdator. Eventuellt är det någon fildelning inblandad också, men eftersom man inte kunde åtala VD:n för upphovsrättsbrott försöker man istället fälla honom för att installerat en gratis programvara.
18 kommentarer
Det är inte första april ännu så du får hålla dig cornu
Mitt Windows 8 installerade precis uppdateringar av sig själv, utan vare sig mitt eller min chefs intygande och påskrift. Är det något jag kommer straffas för eller är det Microsoft som har gjort fel?
Polisanmäl dig själv och Microsoft, så vi får utrett detta.
Polisen som tog emot anmälan kommer givetvis även de anmäla sig själva för brott eftersom anmälan i sig kan ses som ett register!
Ska jag då förvarna polisen om att jag ska lägga in en anmälan så att de kan skriva på rätt formulär innan jag lämnar in mitt formulär till deras register som ska hantera ärendet om mitt otillbörliga adderande i min dators register som skapades av ett värde i mitt register som olovligt laddade hem registerförändringar som uppdaterade registret på begäran av registret?
Frågar också om du Lars har något formulär jag kan få underskrivet som ger mig tillstånd att göra inlägg som sparas här i ditt register? Jag riskerar redan flera anmälningar, så bäst att vara proaktiv…
Du godkände detta personligen när du installerade Windows, den frågar dig ju.
Som kardinal Richelieu sa: "Ge mig datorn som tillhör den hederligaste man som finns och jag skall i den hitta en anledning döma honom till en fantasiljon i böter för medhjälp till medhjälp till upphovsrättsbrott."
Återigen exponeras ett grundläggande designfel i rättsapparaten: Åklagarnas okontrollerade makt. Det är ett okontrollerat åklagerie som ställt till hela eländet med Julan Assange och det var åklageriet som ställde till skandalen med barnläkaren som åtalades för mord.
Det som behövs är något slags återkoppling som gör att det svider i skinnet när åklagare får åtal underkända. Som det är nu kan åklagaren åtala vem f*n som helst för vad f*n som helst. Om den åtalade inte bekostar kompetent försvar är det stor risk att tingsrätten bara godkänner åtalet rakt av. Om åtalet underkänns händer absolut noll och inget för åklagaren, trots att den åtalades hela existens kan ha stått på spel.
Jag föreslår ett poängsystem där åklagarna börjar med tio poäng, och sedan får avdrag med en poäng för varje underkänt åtal. När de är nere på noll poäng får de sparken och får yrkesförbud som ålagare i fem år.
På ett sätt förmodligen nödvändigt. Man skulle säkert hävda något i stil med att det vore ett för stort hinder. Förutsatt att man ens övervägde detta. Detta är ytterligare en köttgryta man klamrar sig fast vid. Det är tacksamt att granska och kritisera politiker, men maktfullkomlighet, inkompetens och demokratihotande praxis och lag finns inom många sfärer.
Du menar att de ska få chansen att förstöra tio liv före de får vänta fem år på tio till? Varför inte tre och livstid.
Ett hårt alternativ är att åklagaren åker på straffet för det brott den åtalade anklagas för.
Dels skulle det få ner okynnesåtalandet till noll, i synnerhet t.ex. åtalet om barnporr där "offren" var mangafigurer".
Detsamma borde gälla Socialnämnder och andra som kan tar beslut om folks liv, beslut som inte går att göra ogjorda (på samma sätt som du inte kan sätta upp ett träd som sågats ner).
Det har ju hänt fler gånger att socialen i någon kommun hämtat barn på dagis med polis för att föräldrarna anklagats för X, något som senare visade sig vara hittepå. Det går inte att gör en sådan sak ogjord, men om handläggarna och socialnämnden hamnade på en "svart lista" och blev utfrusna från all sorts förtroendeverksamhet, skulle de ha mer kött på benen.
Detsamma borde gälla F-kassan och liknande verksamhet som ser till att folk "överlever". Det funkar inte att komma fem år efteråt "- Jo, din överklagan om ersättning blev godkänd" när folk fått gå från hus och hem, fått fogden på sig osv. Vid sådana fall skulle skadeståndet vara enormt och myndigheten skall rätta till allt som orsakats av deras beslut. Vi pratar typ tjugo miljoner och offentligt avsked av ansvarig chef.
Visst låter det som öga för öga, men så länge det inte "gör ont att göra fel" tar folk det lättaste beslutet om de inte behöver ta konsekvenserna.
Åklagare är bara en implementation av lagen. Se till att lagarna är korrekta, det är basen till ett fungerande rättssamhälle.
Så länge kardinal R använde pengarna till att hjälpa det protestantiska Sverige att finansiera kriget i Tyskland får vi väl ha ett visst överseende med killen.
Lite mer bakgrund:
54:åringen vad tidigare anställd på företaget som ligger bakom anmälningen.
När han slutade/blev uppsagd så snodde man massa data som han dels smugglade ut via ett USB-minne och dels skickade ut via Google Talk som han olovligt installerat.
Jag vet inte om det påverkar situationen.
Det kanske också är värt att tillägga att 54-åringen blev fälld för att ha snott informationen när han slutade i domen från hovrätten.
Överklagandet handlar om att utröna om själva installationen av Google Talk kan ses som dataintrång.
Cornu verkar alltså dåligt påläst när han skriver "Eventuellt är det någon fildelning inblandad också, men eftersom man inte kunde åtala VD:n för upphovsrättsbrott försöker man istället fälla honom för att installerat en gratis programvara."
Jo men då skall han väl åtalas för det verkliga brottet och inte för någon juridisk spetsfundighet?
Som medborgare och skattebetalare tycker jag dessutom att det låter som en helt civilrättslig fråga som inte har hos åklageriet att göra.
Han har åtalats och dömts för det "riktiga" brottet.
Överklagandet är till för att utreda om det räknas som dataintrång när en anställd utan tillstånd installerar ett program som sedan används för att begå andra brott.