Bloggrannen Olja för blåbär (tidigare Cruel Crude) uppmärksammar en ny presentation från David Hughes om USA:s fossilgas- och oljeproduktion. Gasproduktionen kommer peaka redan 2016, dvs om drygt ett år, och oljan 2019.
Som tidigare uppmärksammat har de flesta skiffergasfält i USA redan nått sin peak och har nu bara minskad produktion att se fram emot. Det är nu bara Marcellusfältet som fortfarande kan öka sin produktion och när den peakar toppar hela USA:s gasproduktion för att sedan falla tillbaka. Drömmarna om att klara sig utan fossilgasimport blir just drömmar.
EIA:s officiella oreviderade prognos
över USA:s oljeförsörjning. Det mörkaste fältet är importen. Detta är med 15 miljarder fat utvinningsbar skifferolja i Monterey, som strukits som outvinningsbar. |
Detta är helt emot den officiella linjen som säger att amerikansk fossilgasproduktion för evigt ska öka vartenda år. 2016 – 2017 har vi facit.
Däremot ligger rapportens analys om skifferoljan i linje med den officiella och talar om att skifferoljeproduktionen toppar 2019 och oljeproduktionen därefter faller i USA. Det är förvisso två år tidigare än den tidigare officiella prognosen om att produktionen toppar ut år 2021, men kan ändå sägas vara i samma härad. Här är det bara okunniga drömmare som talat om evigt stigande oljeproduktion och importoberoende – den statliga myndigheten EIA har aldrig påstått något sådant trams.
Man kan dock notera att både EIA:s och David Hughes analyser baserat sig på ett oljepris på drygt 100 USD. Nu gäller inte den situationen för stunden, vilket gör skifferoljan olönsam och vi har redan sett den första större konkursen i spåren av detta när Red Forks Energy gått omkull.
Produktionen kommer om priset inte snabbt återhämtar sig därmed inte nå upp till prognoserna, utan kommer spridas ut över tiden till en framtid med högre oljepriser. En peak bör därmed inträffa på en lägre nivå, men möjligen senare än prognoserna om 2019 eller 2021.
Cruel Crude har bytt namn till Olja för blåbär, vilket också är titeln på deras kommande bok, som ges ut på Fri Tanke Förlag i mars.
4 kommentarer
Det stärker väl isåfall de analyser som hävdar att olja är inne i en negativ bubbla.
Oljepriset är även en funktion av trading-volatilitet av stora mått. Minsta störning innebär kraftiga rörelser. Räkna med priser kring 35-45 dollar för WTI. Kan bli betydligt lägre när obligations-bubblorna(skuldkriserna) brister i tur o ordning i Europa, Japan och USA.
60-dollarnivån är ett äldre temporärt stöd/motstånd men nivån är bruten varför vi ev kan få en tids rekyl uppåt. Efter valuta och statspapper är råvaror med olja världens mest spekulerade instrument.
OPEC vill inte heller begränsa sin produktion trots prisfallet. De behöver numera oljeinkomsterna för egen del. Dels för att subventionera sin ökade konsumtion men mest för att investera kapital inför en framtida ekonomi utan olja.
rttck
Hej Borde inte oljepriset stiga om/när de högt belånade shaleoljebolagen börjar konka. Visst skulle oljepriset kortsiktigt kunna sjunka ytterligare men hur skulle produktion kunna hållas uppe någon längre tid med så låga oljepriser?
Redan hör vi röster hur bolagen skjuter upp eller helt avblåser prospekteringar, shaleoljan kommer en direkt minskning i prod och minskade investeringar kommer att minska framtida tillgångar.
#Lelle;
Skiffer-oljan i USA behöver väl ett pris kring ca 75-80$ för "going concern". Menar du verkligen att oljepriset borde stiga bara för att skiffer-bolagen går omkull? Först när det förutses bli brist på olja(gas)eller andra relevanta pris-alternativ lär priset i USA stiga. Ett förväntat kraftigt utbudsfall på skifferolja lär däremot påverka WTI-priset relativt t.ex Brent. På kort sikt har man kunnat minska olje-importen tack vare skiffer-produktionen men man kan förstås öka importen igen. Vi är inte där ännu men väl där lär oljepriset bottna/stabiliseras. Den mest typiska mänskliga reaktionen på ett prisfall är att sälja mer…eller hur! Svårt att på kort sikt dra ner på inkomsterna. Därav OPEC´s ständiga kartell-bråk genom årtiondena.
Det största hotet pga ett lågt oljepris är inte låga investeringar inom skiffer utan stora uppseglande lönsamhetsproblem inom t.ex förnybar energi. Men som vanligt tror majoriteten helt fel om framtiden. När världen är på väg in i ett mörkt hörn efter 30 år av exploderande penningmängdstillväxt och fallande inflation står västvärlden inför en finansiell kollaps. En kollaps som alltfler kapitalägare i väst l nu till slut fått på känn. Omställningsbehovet i Kina´s ekonomi har plötsligt fått mainstream att vakna. Så även om USA ökar sin olje-import igen så avgör Kina råvarumarknadernas prisutveckling på intermediär sikt. Kommande finans-krasch lär knäcka råvarupriserna och ge ett formidabelt köpläge. Men då lär dollarn samtidigt stå i runt 15 kr och den internationella konjunkturen nå ett nytt bottenläge. Precis som oljepriset. Det var inte länge sedan oljepriset stod i 10 dollar fatet. Utan att världen gick under.
Peak Cheap Oil är verklighet. Cheap syftar inte bara på dagspriset utan även på kostnaden för att ta upp skiten ur backen.