Richard Heinberg har satt ihop en föredömlig artikel, som förklarar hur kraschen i oljepriset gått till. Ni hittar den hos Resilience.org.
Förklaringen är som följer.
Haltande ekonomisk tillväxt har minskat efterfrågan på olja, samtidigt som USA ökat sin oljeutvinning kraftigt via den oekonomiska skifferoljan.
Normalt sett kompenseras en sådan här situation av att OPEC:s swing producer Saudi-Arabien minskar sin oljeutvinning för att skydda priserna. Men denna gång har man inte gjort det. Exakt anledning kan man fundera över, men sett till konsekvenserna så är det länder som Ryssland, Iran samt USA:s skifferoljebolag, som förlorar mest på det hela.
“But this time the Saudis have refused to cut back on production and have instead unilaterally cut prices to customers in Asia, evidently because the Arabian royals want prices low. There is speculation that the Saudis wish to punish Russia and Iran for their involvement in Syria and Iraq. Low prices have the added benefit (to Riyadh) of shaking at least some high-cost tight oil, deepwater, and tar sands producers in North America out of the market, thus enhancing Saudi market share.”
Heinberg påminner oss om att i princip all oljeproduktion som tillkommit från 2005 handlar om dyr icke-konventionell olja – djuphavsolja, oljesand eller de senaste åren skifferolja. Åtminstone kan man förklara hela ökningen av oljeutvinningen med dessa.
Konventionell olja nådde peak oil 2005 och ny olja är mycket dyr att utvinna.
Då Saudi-Arabien fortfarande sitter på världens billigaste olja har man allt att tjäna på att slå ut konkurrenter, istället för att riskera att marginaliseras. Det är en rimlig spekulation att det hela handlar om geopolitik från Saudi-Arabiens sida.
Däremot kan inte oljepriset varaktigt ligga kvar på dessa nivåer, om vi inte får en ekonomisk tillbakagång globalt.
Som ständigt påtalat här på bloggen så innebär peak oil inte evigt stigande oljepriser, utan mycket volatilare priser. De senaste årens relativt stabila priser runt 100 USD ska ur det perspektivet ses som undantaget, och våldsamma rörelser ner eller upp bör istället vara normen.
29 kommentarer
Kan någon rekommendera, om det ens finns, någon finansiell produkt som följer oljepriset och som inte har någon tidsfaktor, dvs avtagande värde med tid? Gärna med och utan hävstång. Har kört lite minifutures hos RBS förut men de har ju en värdeminskning över tid.
Är det helt osannolikt att Putin hittar på något drastiskt, typ lite spetznas aktivitet i hormus sundet eller vad det nu skulle kunna vara som skickar upp oljepriset?
Mycket intressant tanke. Gäller dock bara att ha lämplig terroristgrupp att skylla på.
Annars kan alltid ett desperat Iran försöka sig på något.
Låter som ett mycket farligt drag i detta globala schackspel, som just nu verkar befinna sig i slutet på öppningsspelet. Det skulle väldigt snabbt kunna urarta till slutspel om förövaren avslöjades. Remi vore dock att föredra. Förmodligen håller man så mycket örnkoll man kan från bägge sidor, och en eventuell förövare vet inte vad som hålls koll på.
Mer sannolikt då att en riktig terrorgrupp som bara tror sig vinna på kaos, och inte förlora på något utfall, utför ett riktigt terrordåd för att tippa spelet till slutspelsfasen.
Kanske skifferbolag från USA hyr in Blackwater eller motsv för en attack?
Här kommer en länk som jag hoppas Cornu klickar på för lite doft från en annan del av verkligheten:
https://www.youtube.com/watch?v=R1H5Ik1iPZ0
Tänk på att det bara gått 6-7 månader sen bråket i Ukraina började på allvar och gröna gubbar på Krim dök upp. De hade nära till sina baser. Nu rustar och förbereder sig Putin för steg två. Men liksom att det tar 12 månader för Sverige att skapa en Brigadövning så krävs det nästan 1 år innan Ryssland kan göra något mera uthålligt….snart är det dags att vara orolig.
@Niklas.
Vad är Putins steg två?
Arktis! Förberedelserna pågår redan för fullt. Nya baser långt i norr.
Vem är då motståndaren, Danmark o Norge, Kanada, Grönland och USA?
Level 2, verkligen!
Det Peak-Oil som modellerades och förutsades av Marion King Hubbert har alltså inträffat. Många förutsägelser om hur det existerande samhällena skulle påverkas slog in, med imponerande precision. Skuld-och-kreditkrisen 2008 gick nästan att ställa klockan efter, så väl inprickad var den i diagrammen från Colin Campbell, Jean Laherre och Kjell Aleklett.
Det alla -inklusive jag själv- missade var hur följderna skulle se ut på lite sikt. Det hände en rad saker som ändrade förutsättningarna i grunden.
Staterna gick in och räddade kollapsade banker och företag med nyutgivna pengar.
Det kom en generation personbilar med halva bränsleförbrukningen.
Våra behov av underhållning skiftade från fysiska handlingar och fysiska föremål till en virtuell värld av datorer.
Robotisering, automatisering och optimering förbättrade ekonomin i allt vi gör från tillverkning till varutransporter.
Urbaniseringen gör att vägunderhållet faktiskt minskar, liksom antalet körda mil.
Moderniserade raffinaderier ger tillgång till högvärdiga produkter ur billigare råvaror (vi brukar bara se noteringar för Brent och WTI, men det finns en massa högsvavlig tjockolja som säljs för halva priset eller mindre).
Jag har fått lära mig en hel del av att följa PeakOil under de senaste 15 åren, framförallt om gränserna för förutsägelser. De samhällen vi hade på 1980-talet har till stor del kollapsat, men ersatts av nya samhällen som inte gick att förutse. Åtminstone inte av mig.
Nja.
– Generation personbilar med halva bränsleförbrukningen var inte oväntat. Redan Audi A2 och Polo Tdi kunde tidigt 00-tal köra på dagens förbrukning, men det fanns inget intresse hos kunderna pga lågt oljepris. Man har bara dammat av tidigare teknik. Jag har dock räknat med ytterligare en halvering på nya bilar till år 2030. Får se om det går igenom i verkligheten också.
– Virtuella världar av datorer ökar faktiskt energiförbrukningen, vilket jag visat flera ggr. Dock inte olja, utan el (=fossligas och kol).
– Att vägslitage och antal körda mil minskar ska ses som en direkt konsekvens av peak oil – mindre tillgång till billig olja, mindre bilkörande. Marknaden fungerar där, men återstår att se när produktionen också minskar snabbt, om urbaniseringen hänger med.
– Moderniserade raff, också en funktion av oljepriset.
Poängen är att oljeproduktionen inte minskat än, bara den billiga oljan. Återstår att se om marknad och teknikutveckling hänger med när produktionen minskar på allvar. Vad jag vet finns ingen annan än nötter som påstått att teknikutveckling och incitament upphör bara pga peak oil. Frågan är istället om det räcker.
Jag vill nog envisas med att förutsägelserna i allmänhet slog fel. Några små arkivdyk ger mängder av fynd i form av apokalyptiska förutsägelser som ofta utmynnade i olika survivalist-teman. En närmare granskning av historien visar bara ett enda fall där survivalisten kom ut som vinnare, och det var Noah i gamla testamentet. Syndafloden är en arketypisk berättelse med stor kraft, men alla reality-checks tyder på att den enbart har symbolisk betydelse. Den tog dock ett stadigt bett i nackskinnet på många peakniks och skakade om dem ordentligt.
En av de viktigare iakttagelserna som Dmitry Orlov kom med från det kollapsade Sovjet var de oppositionella "refusniks" som visade sig ha 100% rätt i sin kritik av sovjet-samhället, men som sköljdes bort i total glömska i samma ögonblick som Sovjet faktiskt kollapsade. Detsamma inträffade för oss "peakniks" runt 2008. Det är bara att tugga i sig och hitta en ny väg framåt.
Det kan knappast vara Saudi-Arabiens intention att allmänt försöka slå ut konkurrenter, då de såklart själva förlorar ekonomiskt på ett lägre oljepris. Det måste alltså finnas något viktigare än ens egen penningpung i detta fall. Svaret är kanske det här: http://fullcomment.nationalpost.com/2014/12/20/conrad-black-the-saudis-believe-the-the-west-is-about-to-give-in-to-iranian-demands-crashing-the-price-of-oil-is-how-it-fights-back/
"Måste" det vara så?
Tja, annars är det ju ekonomiskt dårskap.
Ser att du har handlat klart julklapparna, eftersom du har tid att märka ord?
Med en utslagen konkurrent så kan de återigen styra oljepriset hur de vill. Jag tror mer på det än att de går i Obamas koppel.
Kent, tvärt om står det i artikeln (står redan i länken), kan du engelska?
Precis.
Kan ni svenska? Eller vilken del av "tror jag" var det som ni inte förstod?
Saudi har allt fler kungliga avkommor som får kunglig "medborgarlön". Har en uppgift om 5.000 berättigade och övriga Saudier åtnjuter skattefrihet. Hur länge räcker nuvarande oljepris till för detta? Har någon en uppfattning?
Vänliga hälsningar
Nanotec
De 5000 är väl bara prinsarna? Tillkommer deras familjer.
Någon annan, men inte jag, borde undersöka hur många och hur mycket?
Har för övrigt hört av en affärsman som nyss kom hem från Iran att Iranska samhället är så övertygad om att USA ligger bakom övertygande samtal med Saudi om att försöka knäcka både Ryssland och Iran. Affärsmannen är efter några veckor hemma fortfarande övertygad att de har rätt. Samtidigt är högsta önskan bland "alla" iranier om export inte olja utan något helt annat nämligen "våra aiatollor".
Vänliga hälsningar
Nanotec
https://www.youtube.com/watch?v=R1H5Ik1iPZ0
På tal om Ayatollor – det finns de som är vettiga. USA/Saudi/Reinfeldt/mfl. har ju stöttat ISIS fram tills nu. Kanske är det som Ayatollan säger att man fortsätter att stödja ISIS i det fördolda? Min spaning är dock att USA styrs av judar som vill förinta varje land som kan bli ett hot mot Israel. Samtidigt gynnas vapenindustrin och USA kan trycka nya dollar som spär ut alla utlänningars dollar medan USA kan använda sin nytryckta.
Obama är jude alltså? Nyhet för mig.
Tror man på den här konspirationsteorin så behöver inte Obama vara jude. Räcker med att han är "nyttig idiot". Eller rakt av köpt.
@Ben Dover
Som vanligt när prosionister argumenterar (argumentera är egentligen fel ord då de ofta försöker att föra över diskussionen till något annat) vill Ben Dover inte diskutera kärnan i mitt inlägg utan märker ord. Någon annan påpekade samma sak tidigare idag. Själv hyser jag inga varma känslor för islam men det innebär ju inte att Ayatollans uttalande är korrekt.
Samt all terrorism och islamisering som de finansierar i andra länder.
Har ni funderat på att senaste gångerna de small till på de gobala finansmarknaderna var det åren 2007/2008 (Storhelv*t*s bostadslånekraschen), 2001 (IT-krashen), 1993 ( The European Monetary System Crisis of 1992-1993) och inte att glömma Svarta måndagen, den 19 oktober 1987. Så, vad blir det för krasch år 2015 ? Vad blir den utlösande faktorn och vilket bolag kommer att bli första symptomen på en större problematik ?
Svarar mig själv, eftersom vi har en oljekrasch så blir det alltså ett stort oljebolag som kastar in handuken och tar bankerna och finansmarknaderna på sängkanten ?
Orsaken till oljeprisets nedgång börjar klarna och förklaringen är nog så enkel som att det är en marknadsanpassningen, producenter av olja tävlar om marknadsandelar.
Saudiarabien har den billigaste oljan, kostar inte mer än 4-5 dollar för dem att producera ett fat olja. Saudiarabiens inflytande i världen (vilket är mycket stort) är beroende av deras övertag i oljeproduktion. Tappar de övertaget där så tappar de också makten de har.
Gissningsvis har de hjärnkoll på alternativa energikällor och även utvecklingen på vad som behöver energi. De vet nog väl om hur andra energikällor snabbt förbättras, 2015 kommer troligen bli hybrid och elbilens genombrott. Mer och mer energi produceras på annat sätt. Behovet av olja kommer minska, det blir ingen oljekris.
OPEC fungerar inte längre, Saudierna vill skörda så mycket som möjligt så länge det fortfarande går att skörda