År 2014 är på väg att bli det varmaste året sedan man började mäta. Detta trots att vi i år inte haft väderfenomenet El Niño, vilket man hade vid senaste rekordtemperaturen.
Global avvikelse från medeltemperatur.
El Niño i rött, La Niña i blått. Källa: World Metrological Association |
El Niño medför högre temperaturer och motsatsen La Niña innebär lägre temperaturer, men fenomenet som även kallas den sydliga oscillationen och har med södra Stilla Havet vindar och havsströmmar att göra. Mer om detta kan man läsa på t ex Wikipedia.
Det globala uppvärmningen fortsätter alltså. El Niño inträffar normalt med 3-5 års mellanrum, även om det ibland kan ta längre eller kortare tid mellan fenomenet. Det är inte osannolikt att vi de närmaste åren ovanpå den stigande trenden för normalåren även får El Niño och kommer slå ännu ett ojusterat temperaturrekord.
Globala CO2-utsläpp 1965 – 2013 |
Samtidigt ska man förstås vara medveten om att inget vi gör i Sverige kommer förändra detta. Var fjärde vecka ökar Kina sina CO2-utsläpp med ett helt Sverige och trenden i CO2-utsläppen är ökande och inte minskande.
2013 ökade de globala CO2-utsläppen med tolv Sverige och jämfört med Kyotoavtalet har utsläpp motsvarande nästan hela Asiens utsläpp tillkommit globalt.
Mer om uppvärmningen hittar ni t ex här, där ni också kan hitta en graf över världshavens uppvärmning.
36 kommentarer
:- )
The Crash Course – Chapter 24 – Environment – Increasing Waste
Med
"Det globala uppvärmningen fortsätter alltså"
menar du då statistikt?
Vad menar du själv? är en mer adekvat fråga.
Är det en statistiskt säkerställd uppvärmning?
Vilka planeter jämför du med?
😀 Tellus
Menar bara att jag tycker Cornu borde skriva ett inlägg om att han är rekordlång det här året. Att han växte 4 cm tidigare år är irrelevant när han ju ibland växer 0,001 mm de dygn han äter oxfile och då blir "rekordlång".
Tittar man på grafen ser uppvämningen ut att ha stannat av. Det är väl heller inte temperaturen som är intressant utan uppvärmningshastigheten.
Fantastiskt att opinionsbildning saknar betydelse. Än mer fantastiskt att utveckling av alternativ till fossil energi saknar betydelse. Cornucopia? tänker fel.
Sverige ska bli ledande. Om inte vi leder bekämpandet av fossil energi vem ska då gå i spetsen?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ibland så är det fascinerande hur svenskar alltid skall demonstrera sitt dåliga självförtroende med att tvingas glänsa inför andra…
Av vilken anledning skall Sverige gå spetsen för något?
I fallet med fossil energi, ger det Sverige enorma fördelar nu när volymen av extraherbara fossila källor som gas och olja minskar.
Thomas att vi ska gå i spetsen är för att vi kan. Det stimulerar andra att försöka mer. Får ta på mig solglasögon om jag glänser för mycket.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag tycker det verkar vara tvärtom…
Alltså, vi klarar inte av det mest primära utan, just försöker glänsa bara….
@Nanotec
"Sverige ska bli ledande. Om inte vi leder bekämpandet av fossil energi vem ska då gå i spetsen?"
Vilken fantastisk (och rätt typisk) självbild.
Jadu, vem ska rädda världen om inte Sverige gör det…
Resten av världen håller andan och följer noga vad som sker i Sverige… Är det så du tänker?
Ja Thomas om vi ser bakåt har mycket fel begåtts här i Sverige. Vi kan lära mycket av historien. Vi måste också se framåt. Vad är möjligt? Kan jag lära något av andra? Vad kan jag göra annorlunda? Säkert har jag en ingenjörsattityd som stör en del och tror lite väl mycket att "alla" andra inser de närliggande möjligheter som finns. Försöker därför ibland tala om vad som kommer rent teknologiskt inom kort.
Datorernas påverkan i närtid är grovt underskattad. I "Race Against the Machine" av Erik Bryntjolfsson och Andrew McAfee citeras en analys som menar att mellan 1988 och 2003 ökade effektiviteten i datorer 43 miljoner gånger. Bättre processorer och minnen stod för en obetydlighet av detta. Nästan allt kom från effektivare algoritmer. Effekten av detta släpar starkt efter, men den kommer.
Ett stort problem är att mängder av jobb blir onödiga. Hur samhället löser detta är svårt när jobb anses så centralt. Det finns också en risk att vi tappar kontrollen över datorernas intelligens i ett lite längre perspektiv. Mer billigare producerade varor leder också lätt till mer transporter och därmed snabbt ökad användning av fossil energi samt därmed allt varmare och kaotiskt klimat. Peak oil kommer men stoppar inte användningen av gas och kol som räcker längre. Hydrater från havsbotten ser jag som ett gigantiskt hot.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Moraliska frågor passar inte riktigt i en allt mer individualistisk och nyliberal värld. Det är lika bra att fortsätta trycka gasen i botten och få det överstökat. 🙂
Ok, vi ska gå före för att vi kan. Gott så, men varför inte nämna den inte helt obetydliga orsaken att det kan vara lönsamt. skapa nya jobb (för att ersätta en del av de som försvinner) och utveckla oss själva ytterligare.
Risken man tar med att ligga först är att man väljer fel och de som kommer straxt bakom hinner undvika misstagen och kan välja bättre väg. Det är fördelen med att ta rygg, vilket ofta är bra för en lite mindre spelare. Men å andra sidan hade vi inte fått fram våra numera gamla och oftast utsålda gamla industrisucceer som för hundra år sedan byggde vårt land. Dags våga igen kanske?
Sverige är redan ett föregångsland vad gäller värme och elproduktion. Egentligen bara fossiltransportmedel som kan göras något åt lokalt i Sverige.
Gronvita ja visst har du rätt. Fast ett problem är att det verkar inte finnas jobb åt många av de som friställs. Utveckla oss själva är utmärkt. För ett företag är det ofta bra att vara nr två på något nytt. Sverige är så stort ekonomiskt att vi kan satsa på många spår i nyheter. (Vägar behövs inte lika mycket nytt i och med de autonoma farkosterna.)
Dagens framgångsrika företag dataspel musik mm har hittills mest bara gett goda vinster men obetydligt med jobb.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Att minska utsläppen med fyra veckors kinaökning är en fin bieffekt av att bli oberoende av importerad olja. Att med mycket kärnkraft och bioenergi exportera klimarvänliga produkter motsvarande fyra kinaveckor till ger jobb och goda möjligheter att betala väl för råvaror och produkter vi saknar. Export och annan spridning av på vägen utvecklad teknik kan kapa ett kinaår och då märks det i den globala påverkan.
Det positiva skulle då vara att åtminstone jag slipper uppleva den instundande istiden!
Detta, herr bloggare, är i sanning ett härligt fredags mys.
Nu försöker jag inte vara någon klimathaverist men kolla på denna bild:
http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/service/global/global-land-ocean-mntp-anom/201101-201112.png
Det är ju väldigt svårt att se tillbaka då vi inte mätt det globala klimatet så länge.
En bra bild som visar att tempen både går upp och ner (ner även när CO2 går upp). Tittar man (via proxy) något hundratal år ännu längre tillbaka var det svinkallt ett tag (lilla istiden då bla Themsen frös, missväxt, svält), och ännu lite längre tillbaka varmare (medeltida värmeperioden då vikingar tillfälligt frodades på Grönland). Varmare är förmodligen bättre än kallare, speciellt när värmen huvudsakligen fördelar sig närmare polerna. Eventuell smältning av Grönlandsisen är inget att oroa sig för då det tar 1000-tals år. Dessutom blir det lättare att borra efter olja när isen försvunnit. Alltså mest positivt på det stora hela.
Är verkligen medel temperaturen så konstant, inte mer än 0.6 grader ifrån snittet någon gång under 60 år,eller missar jag någonting. Skalan är väl Kelvin eller?
Du verkar ha missat att det är samma temperatursteg mellan en grad celcius respektive kelvin till att börja med. Sedan står det ju uttryckligen K i diagrammet. Gick inte så bra på NOG heller va?
OT: Trodde gårdagens spådomar om KD, Fp och SD var väl katastrofala/optimistiska.
Sedan läste jag ipsos undersökning:
http://ipsos.se/sites/default/files/pdf/141204_Ipsos_extramatning_Samma_parti_i_extravalet.pdf
Så här är det: En genomsnittssvensk släpper ut avsevärt med CO2 än vad en kines gör (jag tror att det är en faktor 4). Om man för fram teorin att vi i Sverige inte ska göra något eftersom att Kina och Indien har mycket större totala utsläpp så blir ju logiken att varje kines som flyttar till Sverige har rätt att flerdubbla sina utsläpp till en svensks nivå.
Är det vistelseplatsen som avgör hur mycket man har rätt att släppa ut per person?
Rimligen bör inte heller Norge, Finland, Danmark, Baltstaterna, Schweiz, Österrike, Island, Irland, Belgien eller Portugal behöva minska sina utsläpp? De är ju vart och ett i Sveriges ungefärliga storlek, eller mindre. Skandinavien är ju lika stort som Australien, så då behöver ju inte heller de minska sina utsläpp. De 31 000 som bor i Monaco har ju såklart ingen som helst påverkan på det globala klimatet och kan fortsätta glassa runt med varsin SUV och lyxyacht.
Jaså. Kina släpper ut mer CO2 per capita än Sverige.
http://cornucopia.cornubot.se/2014/05/kina-slapper-ut-mer-co2-per-capita.html
Och ja, vi importerar från Kina, men vi exporterar energiintensiva produkter som stål, järn och pappersmassa till Kina, medan vi importerar krafs.
"Tillägg: Som vanligt börjar det yras om Kinas export, och att de utsläppen inte ska belasta Kina, men verkligheten är att svensk import från Kina var knappt 44 miljarder SEK år 2013, och exporten var knappt 40 miljarder SEK. Då exporterar Sverige energiintensiva produkter som stål och papper(smassa), medan vi importerar arbetsintensiva produkter som iPhones. Vi exporterar ett ton papper(smassa), importerar en iPhone. En del av svenska CO2-utsläpp är alltså i själva verket kinesisk konsumtion. Dörren svänger åt bägge håll."
Självklart borde inte Sverige gå före! Alla andra borde gå i spetsen.
Vi exporterar inte särskilt mycket järn och stål, det mesta vi exporterar är järnmalm som kräver enorma mängder kol för att kunna anrikas. Inte vårt kol men vår malm.
Kanske värt att nämna att alla länder inte har floder som passar för vattenkraft. Man kanske kan räkna kWh/capita istället?
Ajdå Faktafel av mig. Jag har kollat runt och det verkar stämma. Ett seriöst tack för korrigeringen! Jag instämmer att problemet med Kina i så fall är i paritet med USA: Höga totalutsläpp och höga per capita-utsläpp.
Men det finns ändå ur globalt perspektiv en per capita-faktor som man inte kan bortse ifrån även för oss som är nästan lika utsläppsglada som kineserna.
JA !!! Uppvärmningen fortsätter på SAMTLIGA planeter i vårt solsystem . Mars is på norra delen har oxå dragit sig tillbaka . Detta har med solens fläckar att göra. Så vitt jag vet finns det inga suvar på mars ??
Sicken tomte !!!!! Läs vidare på Lars Bern´s blogg :Anthroposene.se… så får ni en vettig insikt i hur klimatskojarna i FN´s klimatpanel skor sig själva…
Om vi nu befunnit oss i någon slags uppvärmningsfas sedan förra istiden är väl detta inte särskilt anmärkningsvärt? Det vänder snart igen och då har vi riktiga bekymmer.
ooj missade detta inlägg- vill bara bidra med upptäckten att jordens snö/istäcke verkar öka i takt med uppvärmningen. Det innebär att ännu mer uppvärmning leder oss rakt in i en ny istid???!!
http://www.washingtonpost.com/blogs/capital-weather-gang/wp/2014/12/04/fall-snow-cover-in-northern-hemisphere-was-most-extensive-on-record-even-with-temperatures-at-high-mark/