Regeringen vill ha mer ekologisk odling i Sverige. I själva verket är Sverige redan ledande i Europa när det gäller andelen ekologisk odling och har trots att vi är ett relativt litet jordbruksland det femte största landet arealmässigt.
Andel ekologisk odling i EU/EES mfl europeiska länder år 2010. Källa: Eurostat |
Kort sagt agerar som vanligt Sverige världssamvete, nu när regeringen vill att vi ska släppa ut mer gödningsmedel i Östersjön genom ännu mer ekologiskt gödsel, trots att det helt enkelt inte finns djur nog för att producera detta gödsel. Dessutom vill ju regeringen inte att vi ska ha djur, eftersom man vill skärpa djurskyddslagarna ytterligare, och på så vis dra upp kostnader för jordbrukarna maximalt.
Antal hektar ekologisk odling i EU/EES mfl europeiska länder år 2010. Källa: Eurostat |
I sig bidrar just den hårda lagstiftningen till att svenska jordbrukare är de mest EU-stödsberoende i EU och hade gått med förlust om inte EU-stöden fanns. Ska man därtill tvinga fram ännu mer ekologisk odling lär det inte göra svenska jordbruk lönsammare.
Det är förstås möjligt att nå 100% ekologiskt jordbruk i Sverige redan i morgon. Vi lägger ner de 87% som inte är ekologiskt, så var det fixat. Så importerar vi resten av maten, något vi ändå redan gör med runt 50%, så varför inte 93.5%?
Här kan man kanske också hitta anledningen till den höga andelen ekologiskt jordbruk i Sverige? Ekologiska odlare är i ännu högre grad idealister än övriga jordbrukare, som mer är masochister. I takt med att svenska jordbruk läggs ner och planteras igen med monokulturella granskogsplantage, så ökar andelen ekologiska odlare då de brinner ännu mer än masochisterna. Ett stöd för denna tes är också att andelen ekologiska odlare är som lägst där jordbruksmarken är som bäst, nämligen i Skåne, medan man i Syd- och Mellansveriges skogsplantagebygder har en mycket hög andel ekologisk odling på de sista jordbruksmarkerna.
Viktigt att notera att areal och produktion inte är det samma – som nämns ovan är andelen ekologisk odling i Skåne låg, medan man alltså kör ekologiskt på mindre produktiva marker, gissningsvis en förhållandevis stor andel djurhållning på de sista naturbetesmarkerna mellan granplantagen, i den mån dessa inte övergivits och planterats igen på grund av varg.
20 kommentarer
Om vi investerade i att använda jordbruksmark och djurhållning på hemmaplan gärna kompletterat med en ökad jakt på viltkött vars omfattning bör läggas på jägare kanske med ett utökat utbyte i de Samiska regionerna av deras kött och sponsra deras djurpopulation, skulle då Sverige bli självförsörjande?
Jakt. En älg per 1000 hektar.
Jordbruk. En ko per 1 hektar.
Vilket ger mest mat?
Dvs man vänder på allt och låter de stora matkedjorna täcka upp för tillkortakommanden istället för majoriteten samt att man låter dem exportera mat till länder som inte kan producera själva.
Ok jag tänkte att det ena inte skulle utesluta det andra, men skulle det funka tror du?
Renköttet är ju redan kommersiellt sålt, vad blir skillnaden?
I bästa fall kan man globalt hoppas på att tillgodose 0,5-1% av köttet med vilda djur.
Jo men jag tänkte mest att jakt generellt jagas i media som något negativt och tyckte att man kan promota dess positiva egenskaper av utmärkt kött. Men den marknaden kanske är mättad jag vet inte.
Marknaden vill ha mer ekologisk odling, problemet för kunden är att svårigheterna att informera sig om produkterna som säljs. Hade personligen önskat en uppstramning där, jag som kund vill veta hur maten tagits fram
Åk direkt till bondens gårdsförsäljning det gör numera min familj oftast, själv går jag även till en saluhall det kanske tar lite extra tid är minimalt dyrare men å andra sidan äter man inte lika stora portioner då man blir mätt och välmående av mindre mängd mat. Dessutom mår man anmärkningsvärt mycket bättre psykiskt och fysiskt och man känner en tydlig relation mellan kvalitet på maten och energin i kroppen.
Står det inte "EKOLOGISK" eller "KRAV" med stort tryck på förpackningen så kan du vara säker på att den är framtagen på absolut billigaste möjliga sätt, antagligen gödd med avloppsslam någonstans i kedjan förutom besprutad och slentrianmässigt medicinerad.
@Los puddas
Instämmer helt med: "Dessutom mår man anmärkningsvärt mycket bättre psykiskt och fysiskt och man känner en tydlig relation mellan kvalitet på maten och energin i kroppen."
Min frukost är helt Ekologisk, varenda dag, de andra måltiderna är det i varierande grad.
Saknar tex ekologisk räkost, gott ekologiskt bröd, ekologisk Cokacola…
Eftersom den o-ekologiska odlingen är helt baserad på ändliga insatsvaror så är det väl lika bra att fasa ut den innan den fasar ut sig själv? Genom att vänta in i det sista med omställningen så kommer omställningen bli betydligt mer brutal. Det tar rätt lång tid att bygga upp humushalterna i jordarna.
+1
Dock har du fel, i det typiska fallet går det åt mer diesel per producerad mängd. Humus är ett komplicerat kapitel, men förenklat kan man säga att leveransen av humusämnen är proportionell mot den totala biomassan, dvs skörden. Som ofta är högre i konventionell odling, både på fältnivå, gårdsnivå och "systemnivå". När det gäller fosfor har ekologisk odling en poäng iom att man kräver att djur ska försörjas lokalt. Det motverkar för stora obalanser i fosforfördelningen.
Egentligen är det helt logiskt, allt som är bra med ekologisk odling är ju fritt fram att tillämpa i konventionell odling. Men man har en mer välsorterad verktygslåda iom tillgången till handelsgödsel och agrokemikalier. På samma sätt är det fritt fram för en icke-vegeterian att äta hur mycket vegomat vederbörande vill. Fler frihetsgrader helt enkelt.
Det är logiskt att de ekologiska metoderna (gröngödsling, naturgödsel, täckodling osv) ökar humushalterna medan de o-ekologiska som är baserade på handelsgödsel och agrokemikalier istället sänker dem. Det är ju inte bara verktygslådan som skiljer, skillnaden är ju också huruvida du fokuserar på största möjliga kortsiktiga ekonomiska vinst eller långsiktigt hållbar produktion.
Men det är nog sant att även den ekologiska odlingen i många fall inte är speciellt ekologisk.
Snart är den jordägande klassen i Sverige ett minne blott.
Blir bostadsrättsinnehavare de nya kulakerna när revolutionen kommer?
Läs Vegomyten – skriven av en f.d vegetarian, feminist och aktivist som nästan höll på att dö innan hon blev omvänd:
http://www.bokus.com/bok/9789172411876/vegomyten-maten-rattvisan-och-en-hallbar-framtid/
http://youtu.be/rNON5iNf07o
En intervju med författaren. Rätt intressant. Runt 24min tar hon upp varför monokulturerna inom jordbruket gör oss alla väldigt mycket fattigare…
Det klingar lite ihåligt med att påstå att vi skulle vara "ledande".
Lite som att påstå att Nordkorea är ledande inom cykeltransporter.
Lite OT planerar nu Båstads kommun införskaffa kor.
http://hd.se/bastad/2014/11/14/ett-steg-narmare-kommunala-kor/
I övrigt finns det väl inte så många offentligt ägda jordbruk. Kriminalvårdsanstalterna Rödjan, Sörbyn och Svartsjö, med "pedagogiskt" jordbruk/djurskötsel är de enda jag kan komma på på rak arm.