Riksgälden lägger i slutet av 2015 ner sin tjänst Riksgäldsspar, vilket gör att man tvingas använda banksystemet för eventuella likvider. Ett alternativ är att sätta in pengar på sitt Skattekonto.
Riksgäldsspar omfattas inte av någon bankgaranti, men det är Riksgälden som står för bankgarantin. Förenklat kan man säga att enda sättet att förlora pengar, oavsett belopp, på att spara hos Riksgälden är om svenska staten går i konkurs, och då gäller ändå inte några insättningsgarantier hos banken.
Det samma gäller alltså Skattekontot. Elaka röster menar att det är ett konto (eller iaf bankgiro) hos SEB, men det kvittar, då din fordran är mot svenska staten och du som privatperson inte tecknat något avtal med SEB. Din fordran på svenska staten gäller så länge inte svenska staten går i konkurs.
Svenska staten kan förstås gå i konkurs (aka betalningsinställelse eller omstrukturering av statsskulden), men banker lär gå i konkurs innan. I första hand lär en statlig konkurs drabba obligationsägare och inte skattekontot.
Skattekontot ger förstås ingen vidare ränta. Den sägs vara 45% av intäktsräntan, som just nu är på 1.25%, vilket ger 0.56% i ränta. Detta stämmer ganska väl med en empirisk kontroll av den ränta man i praktiken får, vilket var drygt 0.5% vid en kontroll.
En fördel med skattekontot är att staten betalar ut ränta varje månad. En nackdel är att man måste begära en utbetalningsspärr. Annars betalar staten ut ditt saldo en gång om året, efter slutskatten justerats, vilket som företagare kan vara lite stressande när man loggar in och upptäcker att saldot på kontot är noll och man hade räknat med att månadens skatt skulle dras på saldot. Min rekommendation är att alltid ha utbetalningsspärr på skattekontot.
När Riksgäldsspar läggs ner, är antagligen skattekontot det säkraste sparandet du kan ha i Sverige. Det ger ingen hög ränta, men högre ränta än på ditt lönekonto, och har en av Sveriges bästa kundservice. För säga vad man vill om Skatteverket, men bra service har de faktiskt, iaf för oss företagare.
Så när du letar efter en plats att dumpa likvider, gärna överstigande insättningsgarantins fortfarande 100 000 euro, glöm inte bort skattekontot.
10 kommentarer
Norge har högre insättningsgaranti och vanliga Nordea sparkonto i norge ger mig just nu 2.9% ränta.
Banknorwegian har svenska avdelningar som hanterar norska bankkonton. lätt att registrera.
Så hanterar jag mina likvider då jag tror växelkursen mellan Nok och Sek kommer bli bättre och bättre. Så får dom lösa bostadsbubblan bäst fan dom vill i Sverige.
finns par länder som har stabilare valuta än Sverige men bättre inlåsning ränta i %. Alla av dessa har dock ingen insättningsgaranti men har banker på top listan över världens stabilaste banker.
Men som företagare har jag använt skattekonto istället för vanlig konto hos bank på kortsiktigt.
Dessutom får man tänka på räntan på skattekonto är skattefri vilket du bör ta hänsyn till när du jämför med andra sparalternativ.
Najs. Det hade jag inte reflekterat över (räntefriheten).
Nackdelen med likvider utomlands är valutarisken.
Penningtvättlagar med mera gäller heller inte för stat och kommun, så med pengar på skattekontot slipper du frågor om vad ditt "syfte" med sparandet är, eller om du har släktingar i regeringsställning i andra länder, om du är skattskyldig i USA eller liknande uppsträckt-långfinger-in-your-face-frågor.
Har man väl fått in pengarna i systemet så att de kan överföras till skattekontot är det sedan "no questions asked".
Ena företaget har idag en hyfsad summa på skattekontot samt en ännu större summa i Premieobligationer som ger 1,1 % SKATTEFRI Ränta. Dessa är också utgivna av staten.
Sedan gick värdet upp med 10 k efter sista räntehöjningen också.
Sänkningen menar jag så klart
Lars E-O Svensson tycker att räntan skall sänkas ytterligare för att försvaga kronan och hindra ett boprisfall. Detta skulle ju urhålkar ju i sådana fall värdet på sparat kapital.
Finns det något sparkonto där man enkelt kan välja/växla mellan andra valutor än svenska kronor, eller måste man växla rent fysiskt till annan valuta och lägga i byrålådan och då gå miste om eventuell ränta?
En vanlig aktiedepå (inte ISK) hos Nordnet/Avanza kan du växla mellan enkelt. Men räntorna är ju inte så bra.
" Riksgäldsspar omfattas inte av någon bankgaranti, men det är Riksgälden som står för bankgarantin. Förenklat kan man säga att enda sättet att förlora pengar, oavsett belopp, på att spara hos Riksgälden är om svenska staten går i konkurs, och då gäller ändå inte några insättningsgarantier hos banken.
Det samma gäller alltså Skattekontot. Elaka röster menar att det är ett konto (eller iaf bankgiro) hos SEB, men det kvittar, då din fordran är mot svenska staten och du som privatperson inte tecknat något avtal med SEB. Din fordran på svenska staten gäller så länge inte svenska staten går i konkurs."
Skall man vara riktig petig så verkar det vara så att "staten" inte existerar som juridisk person. De juridiska personer du har är alltså riksgälden och SKV. Det har för övrigt konstaterats i domstol att juridiska personers vars existens är grundlagsskyddade inte kan gå i konkurs – även det en petnoga detalj. Vidare (som inte har betydelse för det följande) är de elaka rösternas invändning ganska tunn då kontot på SEB bara är en portal till centralkontot i riksbanken (ie du sätter in pengar på SEB och vid dagens slut ligger de hos RB och du har en fordring på SKV).
Konsekvensen av detta är att staten kan ställa in sina betalningar som det passar och det är bara att tacka och ta emot och ifall du kommer i kläm så blir det ditt problem. Det betyder att skall du säkra dig om att kunna fullfylla din plikt att betala skatt så finns det nog inget säkrare ställe att ha pengarna än på skattekontot – SKV skulle iofs kunna ställa in betalningarna, men då har du iaf rätt att kvitta skulder mot fordringar mot SKV (om däremot riksgälden som är en annan juridisk person så funkar inte den utvägen och det är ditt problem när kronofogden kommer och skall hämta skatten).
För övrigt så bör man fråga sig vilken likviditet man har på skattekontot. Man kan väl inte begära uttag från skattekontot sådär hur som helst och i vilket fall som helst så sker bara avstämmning en gång i månaden. Likviditeten på skattekontot är med andra ord inte drastiskt mycket bättre än likviditeten på SSVX (vilket väl kvarstår som alternativ hos riksgälden).
Jodå, online kan du få utdrag mellan klockan 7 och 24, och du kan ta ut pengar dagligen. Av någon anledning är dock tjänsten stängd nattetid.