859
Lätt att hitta hyresrätt i Stockholm. Kollega fick 25 förslag efter ett dygn med annons på blocket.
— Claes Hemberg (@Claes_Hemberg) November 4, 2014
41 kommentarer
Claes Hemberg skulle nog få långt fler än 25 förslag om han satte in en annons på blocket…tihi…fniss fniss.
Oj, förstasidesstoff! Högavlönad Stockholmare slipper hemlöshet!
Och här ligger en hel hög centralt belägna renoverade lägenheter med inte så lång kötid.
https://www.forvaltaren.se/forvaltaren/en/Sok-ledigt/Lediga-lagenheter/
Ja, det är ju utmärkt om man började söka för 3-4 år sedan och vill betala 8000 kr/månad för en etta..
Annars är det i allmänhet inte särskilt svårt att få tag på nyproducerade lägenheter, ens i Stockholms innerstad (västra kungsholmen och norra djurgårdsstaden framförallt). Men de brukar ju även kommer med inkomstkrav som håller borta kreti och pleti.
Så om inte kreti och pleti utan några som helst inkomstkrav kan bosätta sig precis var som helst, så har vi bostadsbrist?
Så finns det de som klagar på att små barn är bortskämda…
Det kan väl finnas en brist i marknadssegmentet billiga bostäder? Du kan ju bortförklara det med att folk är bortskämda och det är klart att många är det men det finns ju även dom med små inkomster där 8000 per månad blir väldigt mycket.
Även låginkomsttagare ska väl ha nånstans att bo.
Ettorna är ju på runt 50m2, så det är ganska bra pris/m2 för nyrenoverat.
Men visst, man måste nog ha 3 år i kön för att få en av de där.
Cornu: ingen sa något sådant. Nu projicerar du.
Men att den som har gott om pengar kan hitta en bostad är inget bevis på att det inte råder bostadsbrist. Den som har tillräckligt med pengar kommer alltid att få tag på vad som helst.
Kreti och pleti är dagens motsvarighet till fabriksarbetare, hamnsjåare och åkerikuskar. Om inte de kan hitta bostad snabbt och smidigt så råder givetvis bostadsbrist, ja.
Bara för att illustrera, de här inkomstkraven som berörs, hur stora är de?
Nej, bostadsbrist råder bara om inte ens höginkomsttagare inte kan hitta någon bostad överhuvudtaget. Tydligen.
eriksjoeberg: Jag försökte för något år sedan söka en fyra i norra djurgårdsstaden, men klarade inte inkomstkravet med en hushållsinkomst på drygt 850tkr/år.
Det är dock inte alltid så höga krav, ofta brukar det vara 3 eller 4 gånger årshyran.
Jag föreställer mig att inkomstkraven är en förberedelse för marknadshyror eller för en högprofitabel försäljning till bostadsrättsförening. Det är klart som fan att många får ekonomin att gå runt även om de bara har fem tusen kronor kvar efter bostadskostnaderna är betalda.
Ja, och det är ju bland dessa, som har råd men aldrig får chansen, där problemet med bostadsbrist finns. Inte bland Claes Hembergs fondförvaltarkompisar…
14000 kr för 100 m2, nyrenoverat dessutom, är ju faktiskt överkomligt för de flesta par.
Lätt att vinna på lotto. Har sett flera i Aftonbladet som gjort det!
Man kan ha bostadsbrist och bostadsbubbla på samma gång, när priserna inte går att öka mer. Att det fortfarande finns några som har råd bestrider inte detta.
Bostadsbristen i Stockholm är rätt komisk. Det finns massor med lediga lägenheter där ingen vill bo. Samt total brist på lediga billiga lägenheter där hipsters och hipsterwannabies vill bo.
Men ring runt till micklarna, N0t4r tex brukar vara behjälpliga med hanteringen av bra kontrakt, beroende på om man kan betala för sig. Det är det som är nyckeln här, att du faktiskt har ett jobb, att du har en inkomst.
Var finns alla dessa lägenheter där ingen vill bo?
Ja, precis. Om det är brist eller inte beror nog på vilka glasögon man har på sig. Det är ett faktum att det är svårt för ensamstående låginkomsttagare att hitta bostad. Är man en bortskämd gnällspik för att man påpekar detta? Är det inte ett problem att människor med små marginaler måste betala en väldigt hög del av sina inkomster i hyra istället för att ha möjlighet att spara för att en dag kunna bo i en brf? Obs att detta gäller nog i en stor del av landet och inte bara i Sthlm. Nybyggda hyresrätter är fruktansvärt dyra.
Sen är det också så att det nog finns en hel del bostäder, även i Sthlm, som används väldigt ineffektivt. De som faktiskt kommit över billiga hyresrätter avstår inte från dessa, även om behovet upphört och många bor alldeles för stort. Innebär detta att det inte är bostadsbrist? Tja, det beror uppenbarligen på vem man frågar..
Det är ett konstigt problem ni bostadsbristivrare verkar ha. Billigt, centralt och bästa läge måste det va. Annars är det brist?
Det är svårt att hitta billiga hus i Lidingö eller Djursholm. Vill man hitta billigare får man söka sig till inte lika attraktiva områden. Så fungerar väl även hyresmarknaden och utbudet där
8000 kr för 48 m2 är större delen av lönen för det visstidsanställda prekariatet samt de som verkar inom den för samhällsekonomin helt centrala jämviktsarbetslöshetsbranschen. Helt enkelt för dyrt. Svårt att förstå?
Lägenheterna måste givetvis även vara placerade centralt eftersom körkort och bilinnehav inte är att tänka på för dessa grupper och dessutom kommer vara det för allt färre inom en relativt nära framtid.
Tur att du läser vad folk skriver istället för att hitta på.
Eller vänta nu….
Sist jag kollade fanns det väl utbyggda kollektivtrafiklösning i Stockholm.
Om man inte fixar en hyra på 8000 kr/mån så finns det andra billigare alternativ längre ut. En restid på över en timme (enkel resa) är inget att gnälla över i Stockholm. På en timme når du mer eller mindre hela Storstockholmsområdet.
Sluta gnäll.
Väldigt märklig serie av artiklar på detta tema.
Att människor som är driftiga, har gott om pengar (och gärna ett svenskt namn) kan skaffa lägenhet är väl inget bevis på något alls. Snacka om att slå in vidöppna dörrar gång på gång… 🙂
Om en ensamstående mamma med halvdan inkomst och ett jobb i city inte kan hitta en lägenhet inom rimligt avstånd från jobb och skolor så är det väl självklart att det är ett problem för samhället och att det kan ses som en brist. Eller?!
Sedan kan givetvis inte alla få exakt det läge och pris som de helst skulle vilja ha, men det är ju en helt annan fråga…
En helt orelaterad fråga.
Måste du verkligen ha robotfälla när du har inloggningskrav för att få kommentera?!
J-vligt störande. Ja jag vet: dagens i-landsproblem… 😉
@connyt
Den där robotfällan har jag inte sett på länge – han tog ju bort den när han införde krav på inloggning för att kommentera.
Beror det på vilken inloggning man väljer då eller? Jag får upp den när jag ska skriva (wordpress).
Jag kanske är utvald som extra suspekt… 😉
Återknyter till tidigare inlägg och han som hade hittat en trea på Kungsholmen för 11 500 kronor i månaden efter "bara" ett års letande:
På samma sätt som det är skevt att folk ser köp av bostadsrätt som att hyra av banken (något Cornu ofta påtalat) är det skevt att anse att ett år är kort tid för att hitta en central hyreslägenhet till marknadspris.
I storstäder som New York och London (vilka Cornu brukar påtala att Stockholm är en avkrok i förhållande till) kan du enkelt få förstahandskontrakt på en central belägen hyresrätt på några veckor. Det är bara att gå in till en mäklare så har dom en hel drös. Det kostar, naturligtvis, men det går fort.
På de flesta fungerande marknader av varor och tjänster så finns det ett lager av osålda produkter. Arbetslöshet på X%, massa mjölk i kyldisken på Konsum (och mer på Arlas lager), vakanta hyresrätter i New York och London.
Om man tittar på vakansgraden på hyresrätter i Stockholm så är den i princip noll* (eller den var det 2011 iaf). Vid samma tidpunkt var vakansgraden på hyresrätter i New York drygt 3%**.
Att säga att det inte är bostadsbrist i Stockholm är ungefär som att säga att det inte är brist på höglöneyrken. Det är bara att ge sig f-n på det och skaffa sig ett.
* "NYPRODUKTION AV HYRESRÄTTER I STOCKHOLMSREGIONEN" – En rapport av Fastighetsägarna Stockholm – Februari 2012
** http://www.nyc.gov/html/hpd/downloads/pdf/HPD-2011-HVS-Selected-Findings-Tables.pdf
Här ett citat ur Fastighetsägarnas rapport:
"Symptomen på bostadsbrist i allmänhet, och hyresrätter i synnerhet, är tydliga. Höga priser på småhus och bostadsrätter samt långa köer och svarthandel i hyresbeståndet talar sitt tydliga språk15. Att vakansgraden i hyresbeståndet i princip är noll16 är ytterligare ett tecken på överbelastning. Enligt Boverket bör vakansgraden ligga mellan 1 och 3 procent för att kunna hantera
det normala omflyttningsbehovet."
Som sagts många gånger förut, det är inte någon brist på bostäder, bristen gäller billiga bostäder som "vanligt" folk har råd med.
En fast anställd med 25tkr i månaden har mycket svårt på bostadsmarknaden idag, och ser man på visstidsanställda och ensamstående med barn blir läget än värre.
Frågan är om det någonsin kommer finnas billiga lägenheter att bo i. Det har ju kommit lite repotage om att folk inte har råd att bo i miljonprogramlägenheterna nu när de börjat renoveras. Hyrorna chockhöjs efter renoveringen. Hur är det tänkt att nybyggda lägenheter ska vara billigare? Det enda lösningen att gå ner priset är ju att dra ner på standarden (även vid nybyggnationer).
Allt handlar ju om hur man definierar bostadsbrist. Hur definierar ni det begreppet? Själv skulle jag säga att vi har en dysfunktionell bostadsmarknad snarare än bostadsbrist. Går att hitta bostäder men man måste ta hänsyn till kostnad, placering och standard och utifrån egna förutsättningar kanske göra avkall på dessa faktorer. Dock är det ingen överskådlig och effektiv marknad vilket gör att priserna skenar och att det är väldigt snårigt att hitta en hyresbostad.
Intressant. Claes Hembergs kollegor har alltså inte heller svårt att få tag på boende i Stockholm. Nu vill jag höra hur snabbt PG Gyllenhammar fixar tak över huvudet så har vi ett ok representativt urval.
Ointressant.
Fortfarande bara anekdotisk "bevisning" från din sida, Cornu!
Jag vill höra mer om hur snabbt medianinkomststockholmaren hittar en bostad.
Absolut. Dessvärre väldigt få medianinkomstläsare här på bloggen.
Vill dock hävda att alla som kör "det stod 15 års kötid på annonsen så jag lånade 2 miljoner till en bostadsrätt om 27 m2 istället" också är anekdoter.
Men det där är ju inte riktigt hela problembilden. I katastrofförorterna trängs flera familjer i små lägenheter. Folk får hoppa mellan korttidsboenden i åratal. Råtthål får desperata hyresgäster. Folk tackar nej till riktiga utbildningar och jobb då de inte hittar husrum. Svarar man på annonser får man frågor om hur mycket man är villig att lägga in för att få börja hyra i andra, tredje, fjärde hand. Visst finns det möjligheter att gå runt bostadsköer och charlataner genom att söka hos Akelius och liknande. Men de lägenheterna är väldigt få eller dyra och är därför vikta åt de attraktivaste kunderna.
Det är ett hån att säga att det inte finns brist på bostäder. För dom som jobbar i affär, med utdelning av paket, eller kanske i det militära (?) så är det inte alls lätt att hyra en lägenhet i Stockholm. Även lååångt ut är hyrorna för höga eller så är köerna långa. Riktigt långt ut kan man hitta, tex i Nynäshamn. Men det är som att säga att det inte är bostadsbrist i Örebro eftersom det finns lägenheter i Västerås. QED, typ.
Undrar om Claes Hellbergs kollega också är ensamstående tvåbarnsförälder som arbetar halvtid och pluggar? För några 25 lägenheter att välja mellan har jag aldrig sett röken av..
Jag kan tom tänka mig att bo i en etta, men jag ska erkänna att jag tackat nej till en lägenhet på andra sidan stan då det innebar 1 timmes pendling enkel väg för barnen till deras förskola, kalla mig bortskämd isf. Dessutom är mitt drömområde några av de minst attraktiva förorterna längs gröna linjen.. här har kötiderna fördubblats sen 2006 pga utförsäljningen av hyresrätter.
Det är ett reellt problem att det som byggs nytt har så höga inkomstkrav.
Samma sak gäller Uppsala. Antingen är det 6 års bostadskö som gäller, eller så får man dela lägenhet med 3 studenter.
Arbetar man inom järnindustrin och har en nettolön på 19.000kr är det inte lätt att komma vidare i livet när man tvingas lägga 9.000kr för att få en tvåa i andrahand.