Svenskarnas små förmögenheter som Nordens näst fattigaste folk är extremt snedfördelade, och Sverige placerar sig i världstoppen i detta. Lösningen är dock inte ökad beskattning för att göra de rikare fattiga, utan likt i mycket mer jämlika Storbritannien eller Australien att man istället gör det möjligt för vanligt folk att bygga upp förmögenheter.
Metodiken här är att ta medeltillgångarna och dividera med den vanlige personens mediantillgång.
Förmögenhetsdistributionen (medel dividerat med median) i mitten av 2014 enligt Credit Suisse.
Linjen visar denna fördelning, staplarna visar medeltillgångarna och medelskulder. |
Allra sämst ute i listan är det mycket fattiga Ukraina (där jag använt exakta siffror, då avrundningen till jämna 1000-tals USD gav division med noll). För övriga siffror har allt avrundats till jämna 1000-tal innan beräkning1.. Ryssland placeras på andra plats med 9.5x så stor medelförmögenhet som medianförmögenhet.
Därefter kommer rika USA, där man åtminstone har både median- och medelförmögenheter att tala om, även om medianen i Sverige alltså är högre i Sverige med ca 63 000 USD mot USA:s 53 000 USD.
Sverige placerar sig på sjunde plats i denna lista. Det svenska systemet hindrar som bekant förmögenhetsresor och de som lyckas bli förmögna är mest att betrakta som svarta svanar, alternativt ärvda pengar.
Bästa exemplet på ett fungerande system för att bygga upp förmögenheter hos vanligt folk är Australien.
Australien har näst störst medelnettoförmögenheter och ligger ändå i bottenskiktet med bland den lägsta snedfördelningen, tack vare största medainnettoförmögenheten. Medelaustraliensaren har ca 431 000 USD (ca 3.1 MSEK) i förmögenhet och den vanlige mannen på gatan, medianaustralisensaren, har 225 000 USD i nettoförmögenhet, eller ca 1 620 000:- SEK, inklusive bostad, mark och faktiska pensionsreserver.
Detta kan sättas i relation till Mediansvenssons netto på 454 000:- SEK, inklusive bostad, mark och pensionsreserver.
Så det är inte så konstigt att man valspråket i Australien är “no worries, mate”.
Kom ihåg tidigare inlägg, som tydligt visar resultatet av socialism – fattigdom. Vill man minska klyftorna är beskattning och tvång fel väg att gå. Titta istället på Australien.
1. Anledningen till detta är att Credit Suisses PDF-tabeller inte går att klippa och klistra in rakt av i Excel, utan datat blir oanvändbart. Jag har därför skrivit av allt rådata för hand, men för att spara tid och psykologiskt lidande avrundade jag till jämna 1000-tals USD samtidigt. Lev med det eller gör det bättre själv.
14 kommentarer
Off-topic: http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/lanets-bostadsrattspriser-rusar-7463039.aspx
18 procent de senaste 3 månaderna. Nej, här finns ingen bubbla. 🙂
+1
Australien har helt andra förutsättningar än Sverige, exempelvis språket och klimatet. Om våra lågbegåvade politiker försöker härma Australien kan det gå väldigt fel. I Australien behöver man inte bygga välisolerade hus och sedan ändå elda en massa.
Man har också en mycket restriktiv/egoistisk asylpolitik.
Australien borde öppna sina hjärtan och sina plånböcker för analfabeter från kurdistan och somalia.
Är inte så dyrt att isolera. Ingen större kostnad för uppvärmning i ett nytt hus. Räcker med vanliga el-element. Komplettera med kamin för riktigt kalla dagar vilket jag iofs inte behöver (bor i Skåne) men mysigt och bra som reserv.
# Adam
Det kostar ganska rejält med pengar att värmeisolera ett hus och ännu mer för att undvika fuktskador och mögel både inomhus och utomhus och därtill behöver man fixa en vettig ventilation som oundvikligen drar energi i ett kallt klimat. El-element är ett riktigt korkat sätt att värma upp hus. Skåne är inte Sverige. Råvaror och energi för uppvärmning riskerar att bli mycket dyrare i framtiden, när oljan sinar.
Kreativt!
Men knappast informativt-för många felkällor!
Två osäkra tal blir inte mindre osäkra om man leker med dem.
Kombinationen minst tillgångar och störst skulder behöver ingen större precision.
Vi har en komisk situation i Sverige nu, om det inte vore för att man bor i landet.
kreativ övning, kanske inte helt vetenskaplig, men ändå lite intressant number crunching för att se om data hänger ihop med övriga observationer – exempelvis ginikoefficienten http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_distribution_of_wealth
Australien sticker ut även där
oppti
Våga googla och leta lite.
Du kommer att finna att etablerad statistik är rätt samstämmig angående skillnaderna mellan länder, även om värdena är lite olika.
Jag tycker grafen är extremt informativ.
Ja, här har ju sossarna helt missat vad som är viktigt. Man fokuserar på att alla ska ha det lika dåligt, istället för att skapa förutsättningar för dem som har det sämre att med hårt jobb och slit ta sig själv och sin familj till en bättre situation. Med rimlig inflation och hårt-jobb-lönar-sig så borde väl problematiken med ärvda pengar försvinna?
I England finns en möjlighet att sätta undan en del av lönen till sparande innan den beskattas, tror USA 401(k) fungerar på samma sätt, lite som svenska IPS men man får nyttja pengarna innan pension och det är mer än 1200 kr/år. Att införa något liknande är nog enda sättet för Svenssons att öka sin förmögenhet. Märkligt att det inte finns den debatt kring detta i Sverige.
@Pollux
I sverige kommer gränsen för avdrag för IPS minskas till 2400kr/år (mot dagens 12000kr/år) för nästa år och sen skall avdragsmöjligheten utebli. Signalen är väl att politiker tycker att vi sparar för mycket och lånar för lite.
Dock skall man inte överdriva betydelsen av avdraget med tanke på att de flesta har så låg inkomst att de inte tjänar på avdraget då pengarna tas upp till beskattning när man tar ut "pensionen". För en normal löntagare så funkar det lika bra skattemässigt att skatta av pengarna och spara för att sen ta ut "pensionen" skattefritt (dock saknas då försäkringslösningen som kan ingå i pensions-"försäkringen").