Även om det alltid finns avvikande åsikter, så är min senaste roman Stjärnklart även utmärkt och uppskattad läsning för kvinnor. En sådan kvinna är författaren Lotta Lexén, vars make Mange nu “vill skiljas lite grand” sedan hon väckt frågan om att bygga upp en krisberedskap i hushållet efter att ha läst (lyssnat av) Stjärnklart.
Och Lotta är inte ensam kvinna att uppskatta Stjärnklart, eller åtminstone få sig en tankeställare och se över hushållets krisberedskap. Både kvinnliga läsare och manliga läsare vars respektive läst Stjärnklart har rapporterat in att de börjat se över sin hushållsberedskap. Och dessutom uppskattade boken väldigt mycket.
Från Lexéns blogg:
“”Skulle det vara okej om jag bunkrade lite konserver och torrvaror med lång hållbarhet i matkällaren?” undrade jag över en kopp kaffe.
[…]
”Men kan jag få en annan fru eller? Du får inte bunkra. Inte utan att en katastrof står för dörren.”
Det har också framförts till mig att Lexén håller mig personligen ansvarig om det blir skilsmässa nu, så jag får väl agera familjerådgivare här och komma med några tips:
- Övertala Mange att läsa/lyssna på Stjärnklart själv.
- Annars kan du alltid skaffa dig ett köpbuffertlager. Köp två av allt som kan lagras du ändå brukar använda, så slipper hushållet upptäcka att något är slut när man ska baka eller laga mat. Två paket ris eller pasta istället för ett. Det kan man klara sig länge på. Många olika typer av paket pasta kan motiveras för Mange med att det är bra att kunna variera pastan beroende på humör.
- Hänvisa alltid till Civilförsvarsförbundet. Dels tycker de att man ska ha ett ordentligt krisförråd och dels tycker de att man åtminstone ska ha krisförråd för 72 timmar i den aktuella kampanjen med samma namn.
- Fast Lotta konstaterar: Mendetfinnsplatserihusetsommangeinteskulleupptäckaomjagråkadehamstralitedär. Bara att köpa två påsar med värmeljus nästa gång ni behöver nya, och göm det extra paketet bakom barnens undanlagda vinterkläder. Och glöm inte extra tändstickor, T-röd till spritköket osv. För att inte tala om hygien- och sanitetsartiklar. Mange behöver ju inte veta, än mindre över huvud taget ha koll. Kanske är den bästa presenten till Mange en Xbox eller Playstation, så märker han inte vad du smusslar med i källarförråden? Lämpligt spel kan vara The Last of Us.
Men jag är hoppfull för parets skull. Allt som krävs är ju ett lämpligt strömavbrott eller något annat så kanske Mange ändrar åsikt. Eller så räcker det att han läser Stjärnklart. Fast som man kan Lexén kanske ge Mange Midvintermörker & Midsommargryning i julklapp och skrämma honom med ryssen. Kombinera det hela med att råka lämna eventuell papperstidning (eller datorskärm) uppe med otäcka nyheter från Ukraina eller Krim, och lite fredagsmys med Threads eller The Day After på Youtube. Om inget annat funkar…
Från blogginlägget:
“Vad händer när apotekens hyllor gapar tomma, när ambulanserna (och likbilarna) slutar köra, när du inte kan ringa till polisen, när matleveranser upphör och vattenpumpar stillnar? Vilken människa blir du när hungern står skriven i dina barns ansikten?”
Lotta Lexén är själv författare med deckaren Genom dig (Adlibris 39:-). Med tanke på hennes mycket underhållande reaktioner på Stjärnklart kan knappast Genom dig vara dålig. Omdömen om boken hittar ni här.
Stjärnklart är en utmärkt present eller julklapp även till kvinnor. Det kan rent av vara så att den bästa presentmottagaren i ett hushåll du tycker ska skärpa till sin krisberedskap är en kvinna. Därmed är årets julklapp avklarad.
På signeringen efter måndagens föreläsning i Boxholm tog ett ungt par fasta på detta och köpte inte färre än sju Stjärnklart att ge bort till släkt och vänner, både som underhållning och av pedagogiska skäl.
Jag deltar i morgon torsdag kväll i en författarkväll hos Akademibokhandeln Avenyn i Göteborg, från klockan 19:30 och framåt. Inträde 50:- SEK, och då ingår dryck och tilltugg, samt 20% rabatt i butiken. Ett utmärkt tillfälle att få tag på signerade böcker till årets julklappar, eller som snabb present till ett annat hushåll innan den första höst/snöstormen slår till…
23 kommentarer
Vardagsnyttan av lite prepping är stor, varför det är lätt att övertala sin partner om nyttan med det. Man slipper att upptäcka att "nu var saltet slut" eller konstatera att "det vore gott med lite choklad, men vi kan inte köra ner till affären bara för det".
Jag vet inte hur många gånger som sambon frågat efter X och jag har svarat "det finns Y stycken X i förrådet. Kolla bakom flaket med vita bönor"…
Det gäller bara att ha koll på sin förbrukning av saker och fylla på igen. Där kan en lista över förrådets innehåll vara bra att ha. Ett tips är att göra ett excelark av det, så kan man sortera det på utgångsdatum och planera i förväg när man skall rotera förråden.
Även jag vill poängtera vardagsnyttan. När det är extrapriser så köper jag alltid mer än jag kommer att använda inom snar framtid. Lång hållbarhet har (ofta) pasta, ris, matvete, torrmjölk, bönor, tonfisk och makrillfile' på burk, mandel-, hassel- och jordnötter och mycket annat därtill. Med en medioker inkomst så är 'halva priset' skäl nog att ha skafferiet fullt, tror vi klarar oss närmare 72 dagar än 72 timmar även om vi på slutet kanske inte skulle må så bra. Problemet blir ju vatten…
Någon mer än jag som lagt märke till att nybyggda lägenheter ofta inte ens har något skafferi? Mycket underligt.
Ett medlemsskap i Civilförsvarsförbundet kostar bara 150:- per år, man får en liten välkomstgåva och en alldeles utmärkt medlemstidning hem i brevlådan och man stöder en god sak.
…/sjodan
När det gäller saker som jag alltid förr eller senare kommer behöva så köper jag det i mängd. Att köpa dasspapper i 8-pack är patetiskt, 64 eller mer blir bra. Salt? Tag två. På jobbet hade vi ett komponentförråd där det i botten av asken låg en lapp med "min-kvantitet". Tog man transistorer så det bara var tio kvar skulle man lägga lappen i beställningslådan. Funkade klockrent. Riktigt så har det inte blivit hemma men det finns en permanent inköpslapp som man fyller på när man märker att något är på väg att sina.
F.ö. märker jag med glädje att jag kan ta vatten ur brunnen med en vanlig hink, att vedpannan trots allt funkar utan att elfläkten går (fast inte lika effektivt) och att det känns bra att de gamla kakelugnarna inte rivits. Elverk typ mindre à 2 kW finns för nöd-el och den delar bensin med gräsklipparen.
Något som saknas är diodlampor för belysning (stearinljus är meckigt och en brandfara) och jag måste skaffa en ordentlig pannlampa någon gång!
Civilförsvarsförbundets sida ger dessutom inte en enda träff på sökordet "genus". Bara det är väl skäl nog att bli medlem!
Jodå, blev allt lite överraskad över de partier i boken som riktar sig till de kvinnliga läsarna, ganska detaljerat till och med… 50 Shades of Wilderäng.
Jag har bara kommit igenom fösta delen men gissar inslagen av reproduktion kan vara en del av intrigen på mer än ett plan. Stackars Mange.
Lättast är väl att hon dumpar rötägget.
Mat har vi så det räcker minst ett par veckor. Torrt och burkar.
Vatten? Uppvärmningsmöjlighet? Hmm. Kanske man skulle se över det där.
"Skafferi" är ett fint gammalt ord. Ni ungdomar kan väl säga utkörning, hemkörning eller helt enkelt "delivery". 🙂
Vatten: Använd 10-litersdunkar. Större är jobbiga att kånka mellan kranen och förvaring. Se till att hitta en dunktyp som går att stapla, bara.
Matlagning: Spritkök eller enklare gasolkök och en brännare är bra att ha.
Tack för tips! Skall se vad vi kan hitta.
Min erfarenhet är att de där dunkarna släpper ifrån sig en kemisk smak? Vi har visserligen några egna brunnar men vi har också ett stort förråd av PET-flaskor fyllda med vatten. De smaksätter aldrig vattnet. Förflyttning kan ske i större antal med ex. IKEA-säckar.
Mat har vi så det räcker minst ett par veckor. Torrt och burkar.
Vatten? Uppvärmningsmöjlighet? Hmm. Kanske man skulle se över det där.
"Skafferi" är ett fint gammalt ord. Ni ungdomar kan väl säga utkörning, hemkörning eller helt enkelt "delivery". 🙂
Hade inget problem att förklara varför vi nu (plötsligt) har 30 dagars nödförråd (mat o vatten) i jordkällaren. Lade fram det som en försäkring och jämförde med brandförsäkring. Ingen förväntar sig att deras hus ska brinna upp, men man betalar fortfarande brandförsäkring. Samma sak med detta. Några hundralappar per år i försäkring. När maten blir för gammal (ca 2018) slänger jag och köper nytt.
Vissa konserver som jag hittade, tonfisk i olja och majs, har riktigt bra bäst före datum (2018), ris i plastpåse(2017) Förvarat i ex vis jordkällare (4-10 C) lär det hålla betydligt längre. Det finns förstås variationer på olika affärer och olika märken vad gäller det uppmärkta datumet.
Dumt att slänga. Rotera förråden i stället, det är mycket enkelt att organisera.
Vissa saker går ju att använda till annat, tex kan man elda med utgången matolja.
Är för lat för att organisera något roterande, och det handlar om småsummor, och det mesta är mat med lång hållbarhet som jag normalt inte äter om jag kan undvika det, så kasta är helt ok kompromiss för min del. Men jag kanske kan fundera på att tanka bilen med matoljan…
Själva frågeställningen "vem blir jag av hunger och desperation?" stinker dock såväl ointresse för omvärlden som avsevärd brist på föreställningsförmåga.
Den som slår på nyheterna nån gång ibland kan ju se hur desperata människor beter sig i fullfärgs-HD och surroundljud, liksom.
Eller tja, man kan ju säga samma sak med sång och musik så klart:
https://www.youtube.com/watch?v=lzHeGiX1LBc
Vi skulle få facit på om Ebolas smittsamhet från USA. Om jag förstår rätt så har smittan spridits vidare i princip från alla fall de behandlat hittills? Väntar på en cornu-pudel! 😉
Bara sjukvårdspersonal. Ingen smitta i samhället. Ingen pudel.
förnekelse, acceptans, förhandling, vad kommer sen?
Så eftersom det bara är rymddräktsklädda och klor-indränkta sjukvårdare med minutiösa rutiner som blivit smittade av dessa karantänfall så är facit att den moderna sjukvården kan hantera en potentiell västerländsk Ebola-epidemi?
Det här är en smitta som är lätt att kontrollera och ansvaret kan därför överlåtas på frivilligorganisationer. Så tyckte CDC för inte så länge sen men det kanske har ändrats,..hmm finns det vissa svårtydda tecken på <a href="http://edition.cnn.com/2014/09/16/health/obama-ebola/index.html>det?…</a>
Måste ha blandat ihop saker; acceptans, ilska, depression… hur var det nu?
Fixade länken: Obama: U.S. ready to take the lead in Ebola fight.