Nu vågar två mäklarfirmors VD:ar träda fram och prata om att bostadspriserna kommer falla. Det handlar om ERA:s VD och Erik Olssons VD. (Bonnier/DI)
Naturligtvis ser man en begränsad nedsida initialt.
Erik Olsson tror på 5% nedsida de kommande tolv månaderna.
”Vi betalar lite för mycket för våra bostäder just nu. Min bästa gissning är att vi har 5 procent lägre priser om tolv månader.”
Minus 5% om året är också en rimlig takt för en priskrasch, vilket t ex ger (förenklat) -40% på åtta år. Trots allt pratar vi inte börsen här, med snabba prisnedgångar. I USA föll priserna 2005 – 2008 innan paniken blev total och man fick den sista utblåsningen i samband med den akuta finanskrisen 2008 – 2009. Och då började finanskrisen på allvar redan 2007 med Bear Sterns krasch.
Så vi pratar om långa förlopp, men det är förstås positivt att mäklar-VD:ar vågar prata om fallande priser.
30 kommentarer
Det är väl en rätt enkel gissning att det blir mer än vad som tros.
Helt off-topic, men om du också tycker att bloggen är jobbig att läsa i mobilen så fungerar det utmärkt att öppna via http://google.com/gwt/n (och bokmärka).
Äntligen!
…Även om jag tror att det kommer att dröja nästan ett år innan nedgången startar.
Vi kommer att köpa hus inom ett par år, så vi kommer troligen att förlora värde i nedgången, men det skulle ändå vara skönt att kunna gå och köpa ett hus utan högt tryck och budgivning. Just nu är det fånigt och galet, husen säljs ofta innan visning eller efter ett tjugotal bud.
Nu vet jag att du har fläsk i fickan, men varför vill ni bo i dumlandet? Du ser ju hur folk skuldsätter sig för hus? Det är ju inte Oligarker. Jag röstar i nästa val på partiet för att Svenskar ska ha rätt att vara Ogliarker. Då kanske man kan bo normalt.
Men elefanten i husrummet heter förmåner och ränta. Politiken måste bara vara med husköparen. Demokrati.
Tal för att slippa lagstadgade amorteringar, eller få ned storleken på dem. "Ingen fara på taket, något magiskt kommer att ske".
Det slutar inte förrän någonting går sönder. Nu skall Riksbanken tvingas att sänka räntan, och snart därefter skall Riksbanken sätta en negativ ränta etc.
Det är helt obscent. Varför?
Samhället som det byggdes förr skulle inte gå sönder. Idag ska det trasas till småbitar.
Fundera på varför? Nej, i Sverige undviker vi att tala om Elefanter eller så pratar vi om elefanter hela tiden, folk säger till mig "du sa ju att vi hade en bubbla 2002", och ja, det hade vi.
Bubblor förändras sedan med tiden, nu är 2002 års pris bra. RB skiter , ursäkta uttrycket nu i bobubblan, det är ostoppbart och det göra att räntorna inte kan öka, det är i sin tur farligt när vi nu får in 100-200000 som är helt vilse och RB måste följa ECB och Fed.
Sverige är ett ganska dåligt case, om jag inte var svensk och hade pengar så är det lika attraktivt som grönland typ.
I genomsnitt 5% per 12-månadersperid sammanfaller väl med huspriskraschen i USA och där föll priserna i 5 år. FHFA Kanske ganska "lagom" om samma förlopp skulle äga rum i Sverige?
1991 föll priserna som en sten på något år eller två. I många fall 50 %
Men då var det väl betydligt större rörlighet på marknaden med fler objekt till salu, fler lediga lägenheter och kortare bostadskö? Marknaden är väl betydligt trögare nu, tar nog minst ett par år bara för folk att inse att samma priser inte längre gäller.
När väl priserna börjar falla så kommer utbudet att explodera. Det är många som vill ur marknaden så det blir trångt i dörren. Mäklarna går mot katastrof – massor med säljuppdrag men inga köpare.
Men Kim, jag är inte som vår bloggare inbillningssjuk och tror att jag är bostadslös men jag ser problemen. Jag ser dock inte att någon vill lösa dem. Det fanns bara de lägenheter som elefanterna bor i idag lediga snabbt. Om man inte ville betala.
Folk vill inte heller ur marknaden i sthlm, Tro mig, varje lgh jag kollar, nästan, har rullatoranpassats. Tittade på en idag, men jag vet inte… Fast jag tar den nog om jag får den.
Ingen vill ur marknaden innan priset har gått upp under nuvarande förutsättningar. Priserna har trissats upp av banker som vill låna ut mer och mer, låga räntekostnader som hela tiden sjunker och fler och fler som vill köpa medan det finns färre som vill sälja. Det krävs att något fundamentalt förändras om priserna ska sjunka hastigt, t ex massarbetslöshet i kombination med kraftigt höjda räntor och slopade ränteavdrag samtidigt som folk flyr landet pga bristande framtidstro.
Cornu har ju skrikit bubbla här på bloggen så länge jag kan minnas och någon gång får han väl rätt, sen återstår att se om det blir 2015 eller 2017 eller 2035? Däremot så säger han sällan vad som skulle få marknaden att falla 30-50% under ett 3-5 års tid. Jag anser att marknaden är överhettad, men att det inte finns en bubbla. Krediterna är alldeles för billiga och bostadsbristen där jobben finns är monumental.
Nej vi hade inte riktigt lika långa bostadsköer. Det fanns inga köer till arbetsförmedlingen heller före kraschen. Det fanns däremot arbetslöshetsförsäkringar värda namnet som borde dämpat hastigheten i nedgången. I samband med kraschen ökade arbetslösheten dramatiskt. Det spelar ingen roll om efterfrågan på någonstans att bo är något större nu om en nedåtgående spiral börjar röra sig. Precis nu som då föregick kraschen av spekulationer och resonemang som inte tog hänsyn till alla samverkande faktorer. När bankerna ringde upp byggrelaterade småföretagare och drog in checkkrediter på löpande band föll alla som dominobrickor. En del tvingades ut att sälja sina hus på en marknad som försvann. De fåtal som kunde köpa väntade naturligtvis – för varje vecka sjönk priserna en aning till. Nya bostäder tvingades ut på marknaden, nya prisnedgångar osv. osv.
Off topic: ebolan kan nog påverka konjunkturen. nu har WHO prognos på upp till 10 000 nya smittade i VECKAN de närmaste två månaderna
http://m.timesofindia.com/world/europe/WHO-says-there-could-be-up-to-10000-new-cases-of-Ebola-per-week-in-two-months/articleshow/44814121.cms
Trams! priserna kommer inte rasa 40-50 % som många köpsugna bostadsdrömmare verkar försöka intala sig själva med.. Visst priserna drar iväg lite för mycket så det kan naturligtvis backa några procent men 2014 är inte 90 talet.. Det är annat som påverkar idag..
Ja, då var det 1,4 miljader som Nyckeln inte fixade som utlöste branden. 50% är fullt rimligt när det nu sker, det går nämligen troligen inte fort, börjar med några procent sen ramlar golvet ur och det blir som på 90 talet, jag kan ju säga att det inte fanns utbud alls då.
Men ebola kunde ju kanske vara ngt. Överlag så skulle väl väst och MÖ och Afrika och Kina…överallt mår man bra av en 80% befolkningsstrukturåtgärd.
Ja, alltså desto högre priser desto räddare är folk för små %-fall som ju snabbt blir hundratusentals kronor då.
Om UC får igenom sitt krav om förbättrade redovisningskrav för alla BRF :er i Sverige , så kommer andelsköpare i en del BRF få en kalldusch, om köparen inte vet vad hen går in i . Föreningsskulder som olagligen skrivs av på över 100 År, kommer inte att bli tillåten inom snar framtid. Det borde innebära att inte så få BRF:er kommer att hamna i obestånd om inte föreningen kraftigt höjer månadsavgiften.
Gråt och tandagnisslan kommer att höras över en del storstäders skyline,företrädesvis i nybyggda BRF.er.
@Sven
Nu har du läst förslagen som fan läser bibeln. Det är väl ingen som föreslagit att man skall skriva av skulderna? Det är värdet på byggnaden som skall skrivas av på 100år.
Hade de skrivit av skulderna istället så skulle det ju resultera i ett bättre resultat.
För övrigt om du varit insatt så hade du insett att det bara rör sig om redovisning och inget som egentligen har någonting med verkligheten att göra i detta fallet.
Nej, de kan fortfarande ackumulera underskotten. Det påverkar inte kassaflödet.
Ialla fall tills dess att någon säger ifrån, vanligen kreditorn och därmed begär ökad amoteringstakt vid låneomläggningen OM kreditorn gjort bedömningen att FÖRENINGENS lån inte längre är lika säkra vilket naturligtivs påverkar kassaflödet och kräver ökade månadsavgifter.
Det kommer inte hända att bankerna börjar kräva lånelösen, det är som att sätta en bössa under hakan…
Men eftersom priserna är så uppblåsta nu kommer minsta reaktion ge påverkningar på bostadspriserna.
Hur var det nu med bobubblan 2008,2010,11,12,13,14. När skall det hända kära bloggare? Men ju mer och oftare du skriker så kanske vi närmar oss en liten korrektion som kan ge dig rätt, längtar så efter att se dig slå dig för bröstet och säga att jag hade rätt!! Vad är en bubbla enligt dig? 10% korrektion under ett år är det bubblan som sprack?
En bubbla är när priserna stiger omotiverat mycket. Motsatsen är inte en bubbla, utan en nedgång, eller i värsta fall en krasch.
Jag har inte skrivit att bubblan ska krascha nu, jag sade inte i SVT att bubblan ska krascha nu. Bubblor är irrationella och kan alltid bli värre, med värre konsekvenser när de spricker.
En bubbla är det definitivt även om en bubbla kan ligger still eller t.o.m minska en aning – eller "gnagas" bort av en kommande inflation. Lufttrycket/storleken på bubblan i kombination med tillväxttakten avgör hur sannolikt det är att det lyckas undvika en krasch med allvarliga konsekvenser.
Med en fortsatt exponentiellt växande bubbla minskar möjligheten förstås att reducera under "ordnade former". Finns förmodligen inga säkra reduceringsventiler i detta stadie bara "nålar" som amorteringskrav, slopade ränteavdrag etc
"En bubbla är när priserna stiger omotiverat mycket. Motsatsen är inte en bubbla, utan en nedgång, eller i värsta fall en krasch."
Om priserna stiger omotiverat mycket innebär alltså att priset är omotiverat högt. Man skulle om man vill vara generös när det gäller definitionen kunna hävda att raka motsatsen också är en bubbla (dvs att priset är omotiverat lågt).
En "krasch" kan ju vara symtom på både att ett omotiverat pris återgår till ett motiverat pris (kallas väll korrigering med finare ord), men skulle kunna vara ett symtom på att ett motiverat pris dumpas till omotiverat låga priser.
Priserna på bostäder skulle kunna motiveras med den låga räntenivån, men då kommer man till frågan om det är räntenivån som är bubblan – och för att betrakta det så krävs ju att man tillåter sig att även se omotiverade låga priser som en bubbla.
För övrigt säger inte denna definitionen något om huruvida bubblan skall spricka eller inte utan bara att priset är omotiverat avvikande.
Notera också att en bubbla kan lättare hålla ifall det inte finns några tillräckliga arbitrage för att tjäna på den omotiverade värderingen. Jag ser inte många sådana på bostadsmarknaden – visst kan man tjäna lite i byggbranschen, men det är inte tillräckligt guld-med-smörknivstäljande för att spräcka bubblan.
jag skrev bubblan som sprack..
Om vi har en bubbla eller inte vet ju vi först efteråt, dvs. när vi kan se tillbaks historiskt. Det vi vet är att ofta när alla runt omkring gastar om hausse/baisse/bubbla/krasch så blir det tvärtom. Därav min skepsis.
Jag kan också se på kurvan över priset och se att utvecklingen antar formen av en övervärderad "bubbla". Dock så är det ju inte statisk matematisk funktion vi pratar om här. Jobbskatteavdragen, de mer eller mindre permanenta lågränte läget har ju ritat om kartan. Eller om man vill säga ändrat formeln. Vad som är rätt eller fel just nu törs inte jag säga, dock att envist bita sig fast vid historiska data och förlopp som jag tycker du gör kan leda fel i analysen..
När risken blir för hög ökar bankernas riskpremier då deras kreditgivare inte längre ser potential i bostadspriser som stiger många gånger mer än disponibel inkomst år efter år. Interbankräntorna drar iväg och således även boräntorna tillsammans med en strypning av kreditflödet. Eftersom vi alla vet (?) vid det här läget vad som hände i USA när kreditkrisen slog till vet vi också vad som kommer hända i Sverige (?). I ett sådant lägga har vi helt plötsligt fått flera olika problem att ta hand om samtidigt:
1) Stigande marknadsräntor för bolån, och i förlängningen, andra lån också.
2) Fallande bostadspriser.
3) Kreditkontraktion.
4) Fallande krona.
Vidare ger detta även högre arbetslöshet och högre skatter som gör den negativa spiralen ännu tuffare.
Varför kommer det här hända? Svaret på frågan är att det formligen dräller av olika typer av problem, både ur ett globalt men även ett lokalt perspektiv. Vilken trigger det blir som drar igång eländet återstår att se men att det kommer är det ända som är säkert.
Ursäkta felstavningar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.