Nästa söndag är det val och veckan därefter kan eventuellt en socialistisk axelmaktregim tagit makten i landet. Med den kommer massiva höjningar av skatter och ökade pålagor på framför allt arbetsgivare och företag, eftersom detta inte är direkt synligt för det socialistiskt röstande fårket. Med anledning av det kan det vara bra att titta på att avsluta eventuella periodiseringar i lämplig omfattning innan skatterna höjs efter årsskiftet.
Bland skatter som kan tänkas höjas är arbetsgivaravgifterna/sociala avgifter/egenavgifter, som ligger osynligt ovanpå fårkets löner. Vi som är egna företagare upplever dock dessa skatter mycket påtagligt och de påverkar direkt vårt möjliga löneutrymme.
Man kan, som bekant för oss företagare, via olika konstruktioner periodisera sina inkomster och spara i ladorna för sämre tider. Det kan nu vara aktuellt att titta på om det är lämpligt att avsluta periodiseringar innan skatterna börjar höjas till årsskiftet. Om man nu inte tror att man kan hålla ut till nyvalet under mandatperioden, alternativt till valet 2018.
Dock är inte regimskiftet säkert. Botten Ada anger just nu 51% risk/chans att (sd) blir vågmästare, baserat på opinionsinstitutens historiska precision, inklusive deras under- eller överrapportering och 4%-spärren, och vi alltså inte får en socialistisk majoritetsregim. Därtill sätts risken/chansen för egen borgerlig majoritet till 2%. Chansen för (kd) att klara sig kvar i riksdagen har för övrigt ökat från 89% till över 95%.
Regimskiftet hänger därför i luften och bollen är oval i både rugby och amerikansk fotboll.
Men det skadar aldrig att vara mentalt förberedd och titta på i vilken omfattning periodiseringar mer lämpligt tas ut under 2014 istället för längre fram. Har man anställda är förstås ett alternativ att sparka lika motsvarande ur arbetsgivaravgifterna höjs, så man själv (och övriga anställda) kan behålla den egna lönen, i den mån arbetsbelastningen kan omprioriteras. Risken är dock att axelmaktens pålagor ökar den byråkratiska arbetsbelastningen, men i en del fall kan detta lösas med en hederlig gammal företagsflykt utomlands.
14 kommentarer
Jag har redan gjort detta.
Betalar hellre så mycket skatt som möjligt nu vid 22%.
Bedömer chansen att det blir mindre som extremt låg.
Däremot är chansen att skatten blir högre inte försumbar.
@alnusincana
Det där låter som en väldigt tveksam strategi.
Vi har 22% bolagsskatt för innevarande taxeringsår – detta aldeles oavsett vilken konstellation som kommer sitta i riksdagen efter valet eftersom man inte ändrar skatter under innevarande taxeringsår.
Du vet med andra ord vad du kommer ha för skattesats år 2014 och kommer under hösten i god tid få veta vad som gäller för 2015 – innan dess finns det ingen anledning till att agera.
Dessutom så är det inte så självklart att sossarna kommer höja bolagsskatten, de kanske väljer att gå på den linje som föreslagits och sänka den omän inte så mycket som anonserats. Då vore det ju dumt ifall man redan tagit upp vinsten till beskattning till den nuvarande höga skatten.
Jag bedömer chansen att skatten blir mindre som tämligen hög då det har rådit rätt mycket konsensus i frågan har jag för mig.
Jag antar att du menar "Jag tycker det låter som en väldigt tveksam strategi"?
Personligen är jag nöjd med min bedömning och mina val.
Gör du en annan bedömning så får det stå för dig.
Jag tycker man är en idiot om man hoppas på ännu lägre skatt.
@alnusincana
Det tveksamma är att du spekulerar i något som man inte behöver spekulera kring (jag antar kalenderår som räkenskapsår).
Det är nämligen så att när budgetpropositionen är antagen så VET man hur det kommer bli med bolagsskatten. Man behöver ju inte upplösa reserverna förrän nästa år ändå.
Vi får väl se hur det blir med bolagsskatten, men jag gissar på att du får fel i att den kommer höjas (vilket är enda rimliga skälet till att man skulle upplösa den i en rörelse som annars går med vinst ändå).
Cornu överdriver kraftigt. Det har inget betydelse vilket block som vinner, absolut inte på det här området. Makthavarna tar nämligen så mycket skatter dom kan. Skattesänkningarna startades redan av regimen Persson. De gjorda sänkningarna hade naturligtvis gjorts även av sossarna. Dessa har lättare att sänka skatterna eftersom de inte kan angripas med idiotisk retorik. De enda alternativet till åttaklövern är Planerad Kollaps.
Arbetsgivaravgifterna finns prydligt specificerade på min numera digitala lönespec/webbsida. Det som stör mig mest är allmän löneavgift på 9,88%, och arbetsmarknadsavgift 2,91%, rena skatter som inkräktar på mitt löneutrymme. Övriga delar kan man till nöds försvara.
Håller nog med Persson, egenföretagare sedan länge. Just vinstskatten på aktiebolag eller expansionsfond om du har EF är låg (internationellsätt) och varit låg även med socialdemokratiskt regering och Persson började sänka den. Dock kan vara så att de röda genomföra att avdrag på räntor bara får kvittas mot ränteinkomster på företag men utan man får det generella schablonavdraget på 25%. Även om V(PK) kan vilja ha 75% i skatt på företag så kommer knappast S med en man från industrin gå med på något som kan äventyr storföretag flyttar ut från Sverige samt MP lär nog vara motstånd mot det.
Tror isåfall större risk att de gör om 3:12 reglerna mer tuffa mot små företagare och gör om man inte längre kan ta ut 2.75 IBB (ca 155kSEK/år) med 20% beskattning (2/3 av 30%) även om man inte har några andra anställda än sig själv. Faktum är utdelningsdelen kan bli ännu högre om man kan utnyttja huvuddelen då den är 50% av löneunderlaget året innan om det är över 10IBB (546kSEK) och minst 6IBB måste gå till dig som äger.
En allmän höjning av arbetsgivareavgifter, dvs inte bara för ungdomslöner, speciellt om de kan motiverar det med höjd tax i vissa av de socialförsäkringar.
När man inne på samma tema och egnaföretag. Kan man ifråga sig varför just inkomster till egenföretag på mellan 500kSEK-5MSEK ska hård beskattas men på de kronor över 5MSEK kan man komma undan med 'lägre skatt'. Allt utgår ifrån 3:12 reglerna och alla utdelningar över 90 IBB (4914k) bara beskattas med 30% utdelningsskatt. Alla utdelning mellan gränsbeloppet och 90 IBB skattas dock som lön dock utan man behöver betala social avgifter på det så länge vinstskatt för företagen är lägre än social avgifter och man ligger redan över MAX nivå för samtliga social avgifter är det egentligen bättre ta ut lön som utdelning då man får ner skatten några % (blir inga stora summor dock något).
Men återigen håller jag med urban jag tror inte det blir några jätte höjningar av vinstskatten om något. Dock kan de höja på andra ställen som sämre möjlighet till att ta utdelning till lägre skatt i småföretag.
@Peter Svensson
Det där med 20% beskattning är väl sossarnas påfund. Det du i konsekvensens namn borde oroa dig för är nog de där 2.75 IBB.
Det där med 500kSEK-5MSEK är i linje med sosseribeskattningen – högskattemodellen skall givetvis inte gälla de som är snuskigt rika (förmögenhetsskatt med miljardärundantag osv). Det ligger i sakens natur att ifall du tillhör den kategorin så har du större möjligheter att ducka skatten och dessa åtgärder slår ofta tvåfalt mot sverige.
Det är dock troligt att det kommer bli skattehöjningar och det vore intressant ifall man fick några kort lagda på bordet. Det jag lyckats utröna hittils är att fastighetsskatten gör comeback, men hur blir det med förmögenhetsskatten? Dessa två är av ganska stor betydelse för mer långsiktig planering och därför vore det bra att kunna ha ganska bra framförhållning när det gäller dessa.
Nej, är också mer orolig för de 2.75IBB.
Och håller med dig om det är linje med sosseribeskattning beskatt övermedelklass hårt de kan ändå inte göra något. De snuskigt rika måste prioriteras för de kan ta jobb och pack och försvinna. Vilket är svårare för de som inte snuskigrika speciellet om det folk som driver mindre/medelstora familjeföretag och inte kan flytta. Vi som jobbar som konsult kan också flytta men blir inte lika stor tapp skattemässigt som med miljardindustri i Sverige gör det.
Förmögenhetskaten kan komma tillbaka men kommer nog få en hel del undantag tror jag nu när mycket folk i storstäderna skulle drabbas av den gamla förmögenhetskatten. Samtidigt beroende vad för företag samt hur man har ens förmögenhet komma undan den.
Men självklart med alla löften som de har och med risken att skatteintäkter blir mindre än de tänk sig så måste de höja skatten på något.
Kunde vara bra med lite framförhållning så man kunde plannera efter det.
Men men vi få® se vad som händer.
Offtopic… http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/ryssland-oppnar-arktisk-bas_3890444.svd säkert intressant för dig Lars. Fast du lär knappast ha missat det.
Ska vi nu vara petiga så är de sociala avgifterna ett löneavdrag för de statliga tvångsförsäkringarna, som administreras av arbetsgivarna. Att staten valt att, för somliga arbetstagare och branscher, lämna bidrag för detta ändrar i grunden borttagna avgifter enbart skulle betyda att löntagarna får mer utbetalt (och samtidigt måste skaffa egna försäkringar).
Att man tillämpar olika social avgifter för olika branscher är jag egentligen helt emot och skulle isåfall vara bättre helt sänka dem för samtliga branscher. Att den är sänk just i personalintensiva branscher som jobbar mot privatkunder vissa just på att det allmänt problem.
Sedan är ju det lustiga med dessa tvångsförsäkringar att även om man kännar mer än MAX taket i försäkringar så blir man (eller ens arbetsgivare om man anställd) tvungen att fortsätta betala in pengar till dessa försäkringar utan ens någonsin få ut något för dessa extra kronor. Så isåfall måste man ändå betala extra försäkringar för täcka upp denna skillnad trots man redan har betalt försäkringsavgifter som baseras på din lön. Har ställt frågan till vissa inom nya socialisterna (M) och de som är mer topprofiler vill knappt svara de som är de gamla-M håller med om det orimliga i det hela.
Det tillämpas i vissa länder men är då egentligen ingen socialförsäkring utan då ett tvångsparning som betalas dels av den anställd / företaget upp till en viss nivå på lönen. Denna tvångsbesparning kan sedan användas för betala försäkring/sjukvård/pension/inköpa bostad/utbildning så din tvångssparning är din egna pengar (återfås som en klumpsumma om du avsäger medborgarskapet) även om du har restriktioner på vad du kan göra med dem dock försvinner de inte in i stort svarthål.
Utom Ada är det bra att ha koll på vad vadslagningsfirmor ger för odds. SD verkar ligga kring 13% nu enligt braodds.com, och det ökar väl risken/chansen för att regimskiftet blir både instabilt och kanske rent av kortvarigt.
@Ugewis
Å andra sidan brukar inte vadslagningsfirmorna vara de som sätter oddsen i praktiken utan spelarna. Det kan vara så att vissa fall vara så att spelarna har skev verklighetsuppfattning. Det vore intressant att se ifall bilden är så skev att man har ett betydande arbitage här – isf borde man kunna förvänta sig att tjäna pengar på att spela mot den allmänna uppfattningen.