Föga överraskande är sambandet mellan viljan på skuldsättningsnivån för en bostad och en persons lön högt. Nedan följer en sammanställning över kommunerna i Stockholms län.
Bruttolönerna i Stockholms län skiljer sig rejält. Medelbruttomånadslönen i Botkyrka kommun var 2012 bara 20 292:- SEK, medan medelbruttomånadslönen i Danderyds kommun var 41 038:- SEK eller nästan så hög. Övriga kommuner i botten är Norrtälje (21 225:-), Södertälje (21 267:-) och Nynäshamn (21 285:-). I toppskiktet får Danderyd sällskap av Lidingö (34 050:-), Täby (32 600:-) och Nacka (29 842:-).
Bruttolöner och bostadspriser
i Stockholms län. |
Naturligtvis kunde jag plockat ut medianlönen istället, men SCB erbjuder inte denna rakt av, utan den måste i så fall plockas fram via omvägar, vilket lämnas som en övning till senare tillfälle. Notera att vi pratar om kontant bruttolön här, dvs före avdrag och utan bidrag och andra inkomster.
För bostadsprisstatistik per kommun måste man vända sig till Mäklarstatistik, som inte släpper ifrån sig historiska data utan att man betalar för det. Så 2012 års löner enligt SCB får jämföras med bostadspriserna i augusti 2014.
Korrelationen mellan kvadratmeterpriserna på klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar (“bostadsrätter”) och bruttolönen är starka 0.60. För villor är korrelationen ännu starkare 0.73. Korrelation innebär inte kausalitet bla bla bla bla bla bla bla, så slipper någon bokstavsdiagnos skriva det som kommentar, även om alla andra normalbegåvade redan visste det.
Räknar man ut ett index av medelpriset på klubbmedlemskap och villor och dividerar med månadslönen, så lägger man minst av sin lön på bostaden i Nykvarn, Österåker och Norrtälje. Naturligtvis innebär dessa orter pendling, men den som t ex arbetar från hemmet väljer förstås att bosätta sig i dessa kommuner. Villapriserna är också lägst i just Norrtälje och Nykvarn, medan bostadsrättspriserna är lägst i Nynäshamn och Södertälje.
Störst del av sin lön lägger man på bostaden i Stockholms kommun, Solna och Sundbyberg, där vi alltså hittar de bolånetorskar som ligger sämst till.
Det finns förstås de som hävdar att bostadsbrist driver bostadspriserna, och det är alltså i så fall större bostadsbrist där man har högre löner om man ska tro på korrelationen. Störst brist på bostadsrätter är det i så fall i Stockholm med 2 221 lägenheter till salu hos Booli och störst brist på villor är det i Lidingö med 34 villor till salu.
9 kommentarer
Jag skulle gissa att det finns förklaringar till varför vissa kommuner är mer attraktiva än andra och därmed drar upp priset. T.ex. är det väl allmänt känt att danderyd har låg kommunalskatt vilket gör den attraktiv för höginkomsttagare. En annan faktor kan vara att de som har råd kanske gärna vill undvika områden där vilket drägg som helst har råd att bo…
Tack, underbart skrivet :-/)
"…det är alltså i så fall större bostadsbrist där man har högre löner om man ska tro på korrelationen. Störst brist på bostadsrätter är det i så fall i Stockholm med 2 221 lägenheter till salu hos Booli och störst brist på villor är det i Lidingö med 34 villor till salu."
Lite OT, men här är ett klipp där Krugman är skeptisk till husköp i Sverige och sågar idén om en kontrollerad pyspunka på bubblor:
http://www.svd.se/naringsliv/pengar/bostad/krugman-jag-skulle-aldrig-kopa-hus-i-sverige_8884464.svd
Något förvånande så sticker Stockholm, Solna och Sundbybergs kommuner ut som högst risk. Svårt att säga om det stämmer utifrån medelvärden dock.
Dessa tidsserier borde ligga till grund vid en seriös analys av bostadsmarknaden, helst från 1970-talet och framåt om data finns:
[bostadspris] / [bruttolön_årlig]: antal år som krävs för att köpa en bostad kontant med en svenssonlön innan skatt/transfereringar
[kontantinsats] / [bostadspris]: säkerhet i procent per bostad vid köptillfället
[bolån + övriga_lån] / [årslön_brutto] :total belångsgrad vs lön per lånetorsk.
[amortering_årlig] / [bolån]: genomsnittlig amorteringsgrad av befintliga bolån
[fastighetsskatt_procent]
[reavinstskatt_procent]
Gissningsvis är det främst de allt lägre räntorna och slopandet av amorteringskravet som har drivit på bostadspriserna senaste decenniet.
Jobbskatteavdraget och den slopade fastighetsskatten finansierar säkert mer än halva räntekostnaden för en hel del villaägare med höga taxeringsvärden
Kul omskrivning-Finansierar med utebliven skatt!
Hur ser relationen mellan förmögenhet och bostadskostnader ut i t ex Danderyd? Inkomst av kapital är också en viktig inkomst som definitivt minskar sårbarheten för ökande boendekostnader.
@Marcus
Å andra sidan är inte hög inkomst av kapital ett motiv till varför man skulle vilja bosätta sig i danderyd då skatten på kapitalinkomster är oberoende av vilken kommun man bor i.
Om det finns en positiv korrelation mellan förmögenhet och bostadskostnader så är det därför nog inte något speciellt direkt orsakssamband.
För övrigt då man räknar med bostaden i förmögenheten (och lånen från förmögenheten) så borde ju detta bidra till att bostadskostnaderna (räntna och underhåll) är negativt korrelerade med förmögenheten.