SCB rapporterar att villapriserna fortsatte uppåt i julis lagfarter, dvs sannolikt affärer påskrivna i våras. Samtidigt kan man alltid diskutera vad som avses med villapriserna.
SCB pratar om k/t-värden, dvs köpeskilling genom taxeringsvärde, som steg från 1.54 till 1.57. Samtidigt föll medelpriserna i juli från 2 435:- kSEK till 2 200:- kSEK för de preliminärt 3 077 inrapporterade affärerna.
Medelpriser villor 1998 – 2014K2 |
Via förra månadens småhusbarometer, kompletterat med innevarande förbättrade data har jag slängt ihop en graf över småhuspriserna per kvartal i riket och våra storstadsområden.
Där ser det ut som medelpriserna föll i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg, steg i Stor-Malmö och var oförändrade i riket. Med en månads eftersläpning är siffrorna trovärdigare än junis småhusbarometer, t ex har medelpriserna stigit från junis preliminära 2 273:- kSEK till mer korrekta 2 357:- kSEK, upp från första kvartalets 2 355:- kSEK. Notera att siffran för riket är mer korrekt än för storstadsområdena, som baserar sig på juni månads småhusbarometer, där det saknas en del avslutade affärer med lata mäklare i slutet av juni.
Grafen innefattar alltså inte någon utveckling för juli månad, som ändå är att anse som preliminär och inte ett avslutat kvartal.
Vad det innebär att villapriserna föll i Stockholm och Göteborg och stod stilla i landet under andra kvartalet låter jag vara osagt. Sannolikt bör priserna fortsätta uppåt med räntesäkningen vi fått sedan dess.
Sedan står det alla fritt mellan att köpa ett klubbmedlemskap med rätt att disponera en två på Söder eller äga en fastighet med en 150 m2 stor villa utanför storstadsområdena…