Dags för en härlig, mysig enkät igen. Denna gången allas vårt favoritämne – bostadsbubblan!
Svara nedan, och jag har rent av definierat en topp, dvs att priserna, som medel i landet, når en topp ett år och sedan faller tillbaka minst 20% under ett ej angivet antal år. T ex kan priserna toppa i april ett år och falla 20% resten av året, så har definitionen uppfylld, eller för den delen falla 40% under de efterföljande tre åren, vilket också uppfyller definitionen.
Diverse bokstavskombinationer kommer dock anmärka på att det saknas en definition av bostadspriserna här, men den utelämnar jag fullt medvetet för att jävlas med dessa personer. Övriga kan t ex tänka sig HOXSWE, något index från SCB, alternativt Mäklarstatistik, och detta med eller utan justering för inflationen. Pick your poison.
35 kommentarer
Brasklapp till aldrig.
Kommer statliga subventioner och en massiv utbyggnad av hyresrätter samt en sämre ekonomi så kan vi se 20% sänkning under ett år.
Dvs en återgång till 2011 års? priser.
Det skall du skita i bloggarjävel.
/70-talist
Inget som har hänt sedan sist har ändrat min åsikt.
Tror fortfarande att det sker det närmsta året, mest sannolikt andra halvan av 2015. Mer precist "ett år efter valet".
(Följande inlägg syftar endast på Stockholm): Priserna på de allra högst uppblåsta villorna kommer att sjunka 25% under 2015. Lägenheter med upp till 5 minuters gångavstånd till tunnelbana eller pendeltåg upp till 10 stationer från T-centralen kommer att öka kraftigt i ett år till, öka svagt i 5 år efter det och sedan sluta att öka snarare än att sjunka nämnvärt. Lägenheter med sämre läge än så kommer att sjunka i pris om två år. Det inkluderar de lägenheter i innerstan som kräver buss eller långpromenad för att komma till T-banan. Exakt så blir det.
Absolut!
Äntligen!
Bostadspriserna kommer att börja rasa vid nyåret 2015. Under 2015 kommer dom att gå ner med minst 40%. Efter sommaren 2015 ökar arbetslösheten till någonstans runt 25-30%.Efter ytligare ett halvår kommer den totala kollapsen. Välfärden havererar, politiker halshuggs, människor svälter och mystiska sjukdomar härjar fritt utan bot. Sveriges framtid är mörk. Jag säger bara. Fixa ett potatisland och några grisar, Fort.
Underbart!
Knivskarp ironi!
Lättare sagt än gjort, var fan hittar man grisar i Sverige? Blir till att smuggla en dräktig sugga från Norge!
Eftersom det finns så många ekonomikunniga här på bloggen så skulle jag vilja ställa en fråga: Bostadspriserna verkar ju hänga samman med det skuldkopplade fiatpengasystemet. Finns det någon anledning att tro att det kommer hända något väldigt dramatiskt med bostadspriserna så länge vi har det systemet?
Det kan säkert komma en mindre krasch på ca 20% men så länge systemet fungerar som i dag så bör väl priserna återhämta sig på några få år och fortsätta mot himlen igen? Den riktiga kraschen borde väl komma först när pengasystemet inte fungerar längre? (och då globalt, antar jag) Eller tänker jag fel?
Tänker precis lika dant. Det blir varken sämre eller bättre nästa år vad det ser ut. Någonting behöver förändras, kanske högre räntor i USA/EU kan orsaka en sättning men det ser väldigt osannolikt ut de närmaste åren.
Vi fick en försmak om vad som skulle hända 2008 – det blir ingen räntechock. Centralbankerna gödslar på med gratis pengar istället för att låta marknadsmekanismerna likvidera banker och bolånetorskar.
Vad menas med "den riktiga kraschen"? Jag har ingen statistik redo, men tittar man på villor och gårdar i Skåne så är det många som säljs för långt under vad de har pantbrev på. Och det är rätt länge sen den nedgången "hände".
@Eschaton Shiva
Jag är inte så övertygad om att det egentligen hänger ihop med penningsystemet. Visst så håller jag med om att låga räntor bidrar till upptrissade priser på bostäder. Bostadskostnaden tror jag hänger rätt mycket ihop med vilken dispositiv inkomst folk har och därmed hur mycket de har råd att betala – och detta har inget med penningsystemet att göra.
@Anonym
Du kan ha rätt. Jag är lite för dåligt insatt i detta. Tycker bara att det verkar som att bostadspriserna har dragit i väg i större delen av världen. Och det verkar sammanfalla med införande av penningsystemet och de låga räntorna.
@Stefan H Singer
"Den riktiga kraschen" skulle väl innebära en justering och återgång till att följa KPI igen, antar jag?
Vad blir det, ett fall på 70% eller nått? 🙂
Enligt Cornu "För riket som helhet säger ovanstående att villapriserna ska ner åtminstone 35 – 42% realt och bostadsrättspriserna ska ner 62 – 67% realt."
Själv har jag ingen aning. Vet inte ens tvärsäkert att det skulle vara en bubbla men det verkar som att bostadspriserna skjutit i höjden under många år i många länder. Eller vad tycker du?
Det låter rimligt. Varje gång innan denna gång så har priserna justerats ner till att följa inflationen.
@Eschaton Shiva
Det beror isf lite på vad du menar med införande av penningsystemet. Eftersom du dock nämner större delen av världen så får man kanske anta att du avser Nixon-chocken, men ser man hur bostadspriserna faktiskt utvecklas så verkar det stämma rätt dåligt. Det ser förvisso ut som att man haft liten uppgång under 70-t för att sen falla tillbaks och sen en vid 80-90-t och nu en markant uppgång sedan slutet av 90-t, internationellt sett så är det svårt att urskilja de första två topparna.
Det man kan se är alltså att vi har haft en signifikant uppgång sedan ungefär 90-talet. Det man kan notera är att vi dessutom haft en fallande ränta sedan samma tid, man kan iofs även tillskriva novemberrevolutionen en inverkande faktor.
Möjligen kan fiat-systemet fått den effekten att räntan blir mer volatil med följd att räntan kunnat stiga till högre nivåer. Den får dock inte den effekten att räntan kan sjunka till lägre nivåer – 0% ränta utgör alltjämnt ett hinder.
Att jämföra med KPI är på sätt och vis lite skev jämförelse då jag menar att boendekostnaderna snarare följer folks disponibla inkomst efter andra "nödvändiga" utgifter. Min teori är att boendekostnaderna i mycket följer Parkinssons lag med andra ord. Jämförelsen med ett relevant index blir OK ifall man antar att räntorna varierar kring en konstant naturlig ränta
.
@Eshaton Shiva
Jag tror inte att detta har med fiatsystem att göra. Du säger att bopriserna har stigit på många ställen i världen, visst men i Europas största ekonomi Tyskland så står priserna stilla sen 90-talet. Och varför då?
Stenhårda amorteringskrav och inte någon avdragsrätt på räntorna. Jag känner folk som köpte hus där nere för 15-20 år sedan och husets värde har i stort sett inte stigit ett öre. Lånar du tre miljoner så är det bara att betala tillbaka på 40 år. Hur många svenskar idag har egentligen råd med det?
Tyska banker är också stenhårda mot vem dom lånar ut till. Jag känner folk där som har väldigt bra löner och vars kollegor inte får bostadslån då deras make är egenföretagare, alltså detta anses troligen som för riskabelt. Tyskarna har som sagt en annan historia som kanske på många sätt är närmare verkligheten. Tyskland drivs ju mycket av försiktighetsprincipen medans Sverige är ett mycket reformistiskt land, titta bara på skolpolitiken. Reformer, reformer.
Jag skulle kunna tänka mig att bankerna i Sverige släppte på amorteringskrav i o m 90-talskrisen och sen har det bara fortsatt och nu är det nog försent, tyvärr. Som nån skrev på forumet häromveckan; ute i norra förorterna, Vallentuna, Upplands Väsby, Märsta kostade en lägenhet i början på 90-talet 300 000 -500 000 kr. Dom lägenheterna fick man nog i många fall sälja för 0 kr. Idag är nog kostnaden 1,5 – 3 miljoner. Att vara skyldig 300 000 efter lägenhetskonkurs går ju kanske an att betala av på 10-20 år. Men 2 miljoner????
Jag bor inte i Stockholmsområdet sen många år tillbaka utan i en medelstor svensk stad. Här har ju också priserna stigit groteskt mycket sen slutet av 90-talet. Men många är nog väldigt stolta över att dom sitter på ett hus som är värt 4 – 5 miljoner.
Det som stör mig är att det inte finns någon debatt om detta förutom på ett antal forum. När man talar med folk om detta så känner ingen till problematiken (förutom de svenskar som bor i Tyskland och som bara skakar på huvudet åt det som händer i Sverige med bopriserna).
akva, Anonym, Stefan H Singer, Baron Von Keff och Björn
Tack för värdefulla synpunkter! Trixig men viktig frågeställning detta. Ska flura vidare…
Får man vara sin egen anekdot? Jag och frun säljer iallafall nu till förmån för en hyresrätt. Tydligen är mäklare väldigt bra på att finna hyresrätter när man lovar dem försäljningskontraktet i utbyte. Förstahandskontrakt utan att lyfta ett finger kan man säga. Nu tror inte jag på att det kommer en krasch de närmsta månaderna, däremot skulle jag känna mig obekväm med att vänta till nästa höst. En sak som är väldigt tydlig är det mentala motståndet mot idén att priserna faktiskt kan komma att vända inom en överskådlig framtid. Många man pratar blir rent av hostila när man gör misstaget att vädra sina försäljningstankar. Ska man börja gå likvid så är nog detta ett bra tillfälle. Kanske dags att köpa lite guld också 🙂
Talar du verkligen sanning nu? Vi sitter på en innerstadslägenhet för ett värde runt 4 000 000:- i talande stund där vi sagt till mäklaren att dom får sälja imorgon om dom hittar en hyresrätt. Hittills helt utan resultat. Skulle vara intressant att veta vilka dessa mäklare är?
Jag bor i Linköping så det kan vara orsaken. Till vår "nackdel" är dock att Linköping på hösten har notorisk bostadsbrist till följd av sin höga andel nyanlända studenter. Men jo, det gick väldigt fort för dem att skrapa ihop lite visningar även om det inte garanterar ett kontrakt.
23 oktober, 2015.
Priserna är hutlösa, men vad är tänkt att utlösa nedgången?
Krav på amorteringar? FI eller riksdagen lär knappast införa så hårda krav att marknaden viker ner 20%, de vill ju "bara" bromsa utvecklingen, inte sänka priserna, vilket kan vara nog så svårt. Det är inte bara att vrida på en ratt liksom.
En black swan som utlöser stigande räntor? Kom ihåg att bankerna räknar med sänkt repa ner till 0.1% och att RB företagit åtgärder som möjliggör obligationsköp, dvs man har smörjt upp sedelpressen så att den spinner som en katt.
+1
Precis som i science fiction så väntar sig många att framtiden kommer alldeles för snart.
En klar möjlighet är annars att Den Stora Kraschen inträffar 2017, på hösten. Det har i så fall att göra med stigande internationella oljepriser till följd av att frackingboomen i USA imploderar det året.
Eller så kommer den väl aldrig och bostadspriserna fortsätter mot himlen i all evighet. Det är annorlunda nu.
Eller så bryr man sig inte, eftersom skulderna kommer socialiseras fullständigt dvs alla kommer få bära en del.
Man får se till att maxa upp lånen, är det det du säger? 🙂
@Rickard Ohlin
En anledning till att bry sig kan vara att man kan försöka undvika att tillhöra gruppen "alla". En annan är som Singer säger här att tillhöra den grupp som vinner på socialiceringen dvs de som sitter på skulderna innan de sprids ut över folket.
Kör så det ryker. Plattan i mattan. Pedal to the metal. Fullt ös, medvetslös.
Det finns alltid skuldsanering, det har jag läst i Midsommargryning 🙂
Men det ligger lite i att skulderna socialiseras. Borrow a million, it is your problem if you cant pay it back. . Borrow a billion , it is the banks. Borrow a trillion, it is the governments…
Ta bort 500-1000 miljarder helt plötsligt och restskulderna kanske är personliga, men det är bara ett papper (skuldsedel kallas det viss…) med siffror på. Däremot kommer chockvågen i samhället göra stor skada i form av mindre konsumism, inga nya lån till varken bostäder eller näringsliv. Och eftersom svenska bostadslånsobligationer (som svenska banker använder som säkerhet till sin finansiering utomlands) faller i värde kommer bankernas omkostnader stiga kraftig , om de ens kan finansiera sig. Ergo- Reichsgeld får gå in och stötta. Eller Reichsbanke. Självklart försvinner massor av värde här. osv … chain reaction.
Och om vi funderar på det faktum att vi idag/igår (se nästa blogginlägg) börjar kalla saker för vad det är i Ukraina, vad kommer det ha för effekter på vår vardag och ev kris? Kommer ett ras i huspriser vara det värsta eller kan det drunkna i den svarta svanens vingslag?