Livsmedelsverket motarbetar aktivt direktförsäljning av mjölk från bonde till konsument. Istället ska mjölk transporteras land och rike runt till de allt färre mejerierna i landet, även om man råkar bo granne med en mjölkbonde.
Tobias Johansson har skrivit två debattartiklar hos Bonnier/Sydsvenskan.
Från den första artikeln:
“För ett tag sedan kunde vi läsa att Livsmedelsverket ville förbjuda den hittills tillåtna småskaliga gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk. Den gången stötte de som tur var på patrull, av värmländska ostkakeälskare.
Livsmedelsverket håller just nu på med ett grundligare arbete med förnyade regler som snart väntas vara klara. Jag är dock rädd för att även det förnyade förslagets utgångspunkt kommer att vara att försvåra försäljning av opastöriserad mjölk så mycket som de bara kommer undan med.
[…]
Varför ska vi inte få lov att koka varm choklad på opastöriserad mjölk, eller använda opastöriserad grädde till såsen? Rena, oprocessade produkter av hög klass, som blir säkra när de upphettas.”
Nederländsk mjölkautomat.
Foto: Tobias Johansson |
Utomlands, t ex i Nederländerna, är det mycket vanligt att man har en mjölkautomat på gården, där lokala kunder enkelt kan köpa sin mjölk direkt. På många sätt motsvarande de vinautomater som franska bönder har för sitt vin de pays, som fransmännen tappar upp på plastdunk direkt från automaten.
Tillverkare av automaterna menar att man behöver en veckoförsäljning på 77 liter (källa på holländska) eller mer för att inköp av en automat ska vara lönsam. Livsmedelsverket väljer att sätta gränsen för försäljning vid 70 liter, vilket gör automaterna olönsamma.
Livsmedelsverket skriver i sin replik hos Sydsvenskan:
“Livsmedelsverkets förslag till nya regler innebär ingen större förändring. Det kommer fortfarande att vara tillåtet att skänka bort eller sälja en mindre mängd opastöriserad mjölk, upp till 70 liter per vecka, direkt till privatpersoner. Men den som har sådan försäljning måste registrera sig hos länsstyrelsen och ska även informera köparen om riskerna.”
Tobias Johansson skriver en slutreplik:
“För ett par år sedan skedde ett stort utbrott av EHEC i Sverige och Europa. Smittkällan den gången var böngroddar. Andra gånger har det varit exempelvis hamburgare. Gardberg Morner förklarar inte varför Livsmedelsverket inte med samma resonemang vill förbjuda böngroddar och hamburgare.
För Livsmedelsverkets förslag innebär med stor sannolikhet de facto ett förbud. Med en maxförsäljning av 70 liter opastöriserad mjölk i veckan vill ingen bonde utföra det merarbete som blir nödvändigt och absolut inte investera i de försäljningsautomater man ser på bondgårdar i Europa. Automater som genom ett slutet system och kylning gör hanteringen säkrare.
[…]
Claudia Gardberg Morner skriver att förslaget till nya regler inte går ut på att försvåra småskaligt jordbruk eller att minska mångfalden, men det blir onekligen resultatet.”
Vem är överraskad, i världens hispigaste och mest lättkränkta land omyndigförklaras vuxna människor ständigt av myndigheter. Opastöriserad mjölk eller grädde är helt ofarlig att använda i bakning och matlagning, där mjölken hettas upp långt över de sjuttio grader som behövs för pastörisering.
Livsmedelsverkets kampanj handlar om en fortsatt avveckling av svenskt jordbruk, och det är också därför man har hög tolerans mot smittade böngroddar eller hamburgare och inte förbjuder utländskt importerad industrimat.
Och inte kommer det bli bättre med regimskiftet i höst. Förslagsvis lägger man ner jordbruksstatistiken, för när Miljöpartiet kommer till makten kommer svenskt jordbruk och djurhållning krascha. Alliansen har gjort sitt bästa för att sänka jordbruket, men socialisterna kommer sätta spiken i kistan. Men det är inget problem, maten kommer från ICA i världens minst självförsörjande land. Och det blir antibiotikauppfött kött och mjölk från GMO-utfodrade djur, med betydligt sämre djurskyddsregler än i Sverige.
Fråga en miljöpartist hur vi ska kunna uppnå deras önskade 100% naturgödsel i svenskt jordbruk när vi inte ens idag kan nå 50% på grund av för få djur. 100% är enkelt att uppnå när jordbruket är noll…
Direktförsäljning till slutkund innebär att 100% spårbarhet uppnås. Denna spårbarhet tjatas det alltid om annars, men livsmedelsindustrins spårbarhet hindrar bevisligen inte att smittor sprids med mat.
Tillägg: Läs gärna om direktförsäljning av mjölk till konsument i Östsverige, även känt som Finland, på sidan tolv och tretton i denna PDF.
31 kommentarer
Hur ligger landet, måste de sälja 77 liter per dygn för att vara lönsamma i maskinerna? I så fall är ju 70 liter per vecka rena hånet. Är det 77 liter per vecka, så är 70 liter tillåten försäljning ett ännu större hån. Jag ska fan skaffa egna kor, föräldrarna har en gammal lada med plats för 5 stycken.
Tack, korrigerat. Ska vara vecka.
@marcus
Skaffa egna kor? Har man inte lagt på en massa byråkrati när det gäller att ha boskap som gör att det inte blir rimligt att ha kor för husbehov? De har säkert lagt på en del byråkrati så att det heller inte blir rimligt att sälja mjölk enbart i mindre skala.
@Anonym
Jag tänkte mig att jag skulle köpa dem svart av någon bonde som konkat och sedan strunta i att registrera dem hos någon myndighet… Egentligen helt ogenomförbart, antar jag, men det hade varit kul att prova.
@marcus
Frågan är ifall byråkratin inte är illa nog för att täcka in det kryphålet. Varenda ko är ju registrerad och skall väl redovisas för.
Är själva pastöriseringsprocessen väldigt komplicerad? Som lekman så känns det ju som att det borde gå att integrera den funktionen i automaten om det nu är där skon klämmer.
Pastöriseringsprocessen försämrar kvaliteten enligt somliga. Sammansättningen i mjölken ändras och de nyttiga bakterierna dör.
Det finns alternativ med pastörisering: http://www.norup.se/mitt-mejeri/ men det blir ju en ganska stor automat
Detta är ett typexempel på svenskt förmynderi. Blir till att kontakta livsmedelsverket och de politiker man känner.
Fattar inte att någon kan ta det här landet på allvar skit i vad regeringen säger bara, vi får kidnappa tillbaka vårat land från de korrupta svekfulla oligarkerna vad ska de göra? skicka polis? be dom dra åt helvete bara jag tror inte det finns någon som kommer stå upp för regeringen ändå.
Den enda anledningen till att dom kan genomföra sådana här idiot grejor är för att gemene man snällt går med på det.
Vi får helt enkelt gå runt dom och bara köpa direkt från bönderna. Även i storstäderna får grannar gå ihop och köpa kött och mjölk en gång i månaden typ så får man dela upp det sinsimellan. Våra företrädare har förlorat all trovärdighet att leda detta samhälle dom kommer störta oss i fördärvet.
Bar det förbannade argumentet "För ett par år sedan hände nåt" ja vad fan då då, det kan det väl göra när som helst vart som helst oavsätt vem som är ansvarig. Eller hur var det med den gigantiska skogsbranden? Shit happens ibland och kommer för evigt att göra.
För övrigt litar jag mer på en enskild bonde då han är betydligt mer direktberoende av kunden och därav troligen mer aktsam om produkterna.
Att allt skulle vara tryggare för att staten är närvarande är ju så dumt att man inte vet vad man ska säga.
Folk blir bara påkörda av statens järnvägar kan man ju argumentera då.
Inte färsk mjölk en gång i månaden naturligtvis.
Fast det dör fler folk nu när järnvägen privatiserats. För att inte tala om hur många fler olyckor det är på vägarna som ju så gott som enbart trafikeras av det privata…
Nej – den tesen håller inte. Statligt eller privat har ganska lite med saken att göra. I slutänden kommer det an på om folk vill göra ett bra jobb eller om de vill komma undan så lätt som möjligt – och den goda andan kan byggas upp i såväl privata som offentliga system – det finns massor av exempel från bägge sorternas system. Det viktiga är det personliga ansvaret och stoltheten i att göra ett bra jobb.
Det kräver dock en vi-anda som ger viljan att vara solidarisk med sina medmänniskor. Detta har Alliansen ännu inte fattat och de har aktivt uppmuntrat att skapa allt större klyftor i samhället. Och en rationell attityd när ingen annan är solidarisk är att själv bli egoistisk. Tit-for-tat… Det är därför samhället faller isär.
Håller helt med dig dock känns det som att regeringen är formidabelt kompetenta på att hindra folk från att som du skriver "Kommer det an på om folk vill göra ett bra jobb" eftersom att man sätter efter dem. Jag tror inte man blir bonde av någon annan anledning än att man just vill göra ett bra jobb. Eller det finns ju flera anledningar men detta lär vara en grund.
Jag uppfattar att den ideologiska grundsynen här på bloggen konvergerar mot Ron Pauls "More Freedom, Less government, Lower Taxes, Strong National Defence" . 😉
Hm. Fast Ron Paul har sagt mycket väldigt dumt, och verkar bli gaggigare för varje dag som går.
Ron Paul som person och hans politiska program kan man absolut ha synpunkter på. Just "väldigt dumt" har även fallit mig in vid ett flertal tillfällen. Grundenidéerna rörande individuell frihet och mindre statligt detaljstyre i individers vardag är nog däremot inte så dumma.
Frågan är om svensken anno 2014 efter snart 70 års inskolning i folkhemmet egentligen önskar sig större individuell frihet då det är ekvivalent med större individuellt ansvar? Ansvar är som bekant jobbigt och då blir det mycket enklare om en byråkrat föreslår att gårdsförsäljning om just 70 l opastöriserad mjölk/vecka är OK. Efteråt gnäller man ev lite om nivån om den skulle begränsa den egna tillvaron. "Varför kan den inte vara 90 l istället?" när man borde fråga sig vad f-n försäljningen ska begränsas och registreras för öht.
Ja, varför ha en viss gräns öht. Det kan enbart vara för att göra det olönsamt och därmed få bort det hela utan att förbjuda det.
Där tror jag du har fel. Jag tror att tjänstemännen på Livsmedelsverket har goda avsikter, vad de nu än må vara, och lever i en naiv tron om att 70l /vecka ger möjlihet till mysig småskalighet och ett enligt dem rimligt antal ostkakor per tidsenhet. Slutresultatet är vi däremot överens om, olönsamhet och utslagning. Det ligger därför något i citatet av R Reagans "The nine most terrifying words in the English language are, 'I'm from the government and I'm here to help.' ". (Apropå politiker från USA.)
Att tjänstemännen på Livsmedelsverket sedan skulle ha koll på att holländska tillverkare av mjölkautomater presenterat beräkningar om att brytpunkten för lönsamhet går vid 77 l/vecka tror jag är en grov överskattning av deras arbetsiver och förmåga.
Ännu en fördel med Finland: De producerar laktosfria mjölkprodukter.
Exporterar alltmer till EU.
Kraftigt ökad mängd i Belgien, t.ex.
I Finland får opastöriserad mjölk säljas i matbutiker.
Men laktosfria mejeriprodukter är mest ett försäljningsknep för att ta mer betalt för en sämre produkt. Grädde, smör, ost etc innehåller även i sin naturliga form så lite laktos att laktosintoleranta kan äta ganska mycket av det.
Min hustru mår mycket bättre ( kan till och med äta det laktosfria ) "försäljningsknepet."
Själv saknar jag möjlighet att av egen erfarenhet uttala mig.
Svensk kropp under flera generationer tycks ha anpassat sig efter de svenska kossorna…
Det borde finnas mjölkbilar och kött bilar från bönderna på de lokala torgen precis som med fiskbilar och grönsaker.
Det hade ju varit ett roligt jobb dessutom pyssla med fina råvaror snacka lite med människor istället för att stå i en ångestkö på valfri storhandel och sjhosta som en bilogisk robot.
En av mina intressanta upplevelser i Kiev var när bonden reser ett campingbord vid en undergång under vägen och hivar upp olika delar av ett djur på den till försäljning. Småskrattade lite för mig själv och tänkte att det skulle varit omöjligt i Sverige.
Hade bondens marknad här på Södermalm för några år sedan, vettefan vad som hände med det.
Hur motiverar Livsmedelsverket att det sätter en gräns för hur mycket opastöriserad mjölk en bonde får sälja. Hur motiverar verket sitt val av just 70 liter?
För övrigt är den ökande försäljningen av laktosfria produkter huvudsakligen en följd av den stora invandringen av människor med genuppsättning som gör dem känsliga för laktos.
De har inte känt sig manade att motivera det för sina undersåtar. Men den verkliga anledningen är nog precis som Lars förklarat ovan att de vill göra det olönsamt att syssla med gårdsförsäljning. Lagligt på pappret men i praktiken omöjligt.
Sverige behöver färre statliga verk och mer individuell frihet. Förra året eldade livsmedelsverket upp nästan 300 miljoner skattepengar.
Knappast värt 300 miljoner för att peta runt i några lagförslag och komma med ifrågasatt råd kring kosthållning.
Och man ska komma ihåg att den vanliga missuppfattningen om att livsmedelsverket ansvarar för kontroller och livsmedelssäkerhet inte stämmer, det ligger till större delen på kommunernas bord.
Stämmer det verkligen? Är vi världens minst självförsörjande land? Hur ser den topplistan ut tro?
"Vi producerar nu i Sverige bara hälften av det vi äter. I Europa är det bara Sverige, Norge och England som har så låg självförsörjningsgrad.
Tre forskare från SLU i DN debatt tidigare i år.
Så att, svar JA det stämmer i princip.