Med risk för att vara tjatig kör jag fjärde inlägg i ämnet. Jag fick (förstås) kritik för att ha gjort ett medel på olika landsting, där storleken på landstingen kan snedvrida resultatet. Sagt och gjort har jag nu tagit ett medel på befolkning och antal läkare för summan av socialistiska respektive alliansstyrda landsting. Resultatet är ännu mer till allianslandstingens fördel.
2012 hade alliansstyrda län en befolkning på 5 510 035, socialistlänens befolkning var 3 211 385 och blocköverskridande län 551 360, allt enligt SKL:s definition av styret. Länen hade 21 807, 11 527 och 1 652 i länet yrkesarbetande läkare enligt SCB:s SSYK4-yrkesregister, i både landsting och hos privata underleverantörer av vård, som privatägda vårdcentraler och specialistmottagningar, rent av akutsjukhus som S:t Görans.
Resultatet blir att det går 3.96 läkare per 1 000 invånare i allianslän och 3.59 läkare per 1 000 invånare i socialistlän.
Så var det (återigen) med den saken.
I hela landet har antalet läkare per capita ökat från 3.46 per 1 000 invånare under Göran Perssons-socialistregim 2005 till 3.77 under Anders Borgs alliansregim, eller en ökning med 8.9%. Så mycket för nedmonteringen av sjukvården.
Gissar att socialisterna fortsätter befinna sig i förnekelse- eller förhandlingsfasen och fortsätter försöka snacka bort detta. Man försöker både hävda att landstingspolitiken inte spelar någon roll – kort sagt rösta alltid allians för det spelar ändå ingen roll. Nähä, då är det åtta års alliansregering som gett oss rejält med mycket fler läkare per capita – trots allt har läkare per capita ökat i hela landet. Sedan försöker man hävda att man inte kan ta medel per län, och då blir resultatet istället som ovan. Nu får vi se vad ursäkterna blir denna gång. Alliansen har gett oss fler läkare, hur man än vrider på det.
20 kommentarer
Fortfarande värt att notera att det är landstigen med universitets sjukhusen som ligger i topp, och de landstigen är borgerliga.
Och 2005 så styrdes de alla av socialister eller blandat, och om det nuvarande resultatet i opinionsundersökningarna håller i sig, så kommer ett flertal av dem att styras av socialister efter valet.
Precis. Vågar vi hoppas på samma gruppanalys fast utan de 7 län med universitetssjukhus? Om cornus slutsats stämmer ska utfallet bli lika där.
Tar vi bort län med universitetssjukhus så får vi kvar fem borgeliga (H), 2 blocköverskridande (B), och sju socialistiska (V).
medelvärdet av medelvärden av antal läkare per capita 2012 ger oss:
H – 3.15
B – 3.00
V – 3.25
medianen av medelvärden av antal läkare per capita 2012 ger oss:
H – 3.14
B – 3.00
V – 3.30
(Här ser vi också universitetssjukhusens effekt på medelvärdet av medelvärden, ta bort dem och skillanden mellan att medelvärden och medianer på länens medelvärden blir nästan försummlig.)
Sen kan vi titta på medelvärdet för läkare per capita om man klumpar ihop alla efter politisk styrning:
H – 3.16
B – 3.00
V – 3.17
Nästan jämt skägg alltså mellan borgeliga och socialistiska landsting i delmängden.
Och gällande ökningen mellan 2005 och 2012:
medelvärdet av medelvärden av ökningen av läkare per capita 2012 ger oss:
H – 13.58%
B – 10.99%
V – 12.69%
medianvärdet av medelvärden av ökningen av läkare per capita 2012 ger oss:
H – 13.95%
B – 10.99%
V – 14.75%
Medelvärdet för ökningen av läkare per capita om man klumpar ihop alla efter politisk styrning:
H – 13.67%
B – 10.99%
V – 11.61%
Så om man nu tror att politisk styrning är den enda variabeln som påverkar så kan man ju alltid försöka hävda något liknande (man måste även ignorera att det har varit två val sedan 2005) detta:
"Tack vare en ökning av läkare per capita i landsting utan unversitetssjukhus _idag_ styrda av de borgeliga är de på väg att komma ikapp antalet läkare i landsting utan unversitetssjukhus _idag_ styrda av socialister"
Eller något…
Som sagt var, det hela är lite väl enkelt…
+1
Du verkar bitter, Pontus. Så passande att stryka det du inte gillar.
Jag är inte bitter, tvärtom. Johanneberg undrade hur det skulle se ut om man tog bort länen med universitetssjukhus, jag svarade. Är det ett problem? Jag bryr mig personligen inte om om man har man de länen eller inte, då det hela trots allt beror på mer än bara en eller två variabeler.
Det blir kanske inte så bra kvalité när man måste spotta ur sig nya texter hela tiden. Lätt att se och föga överraskande är läkartätheten störst i de län som har störst sjukhus. Att län med många läkare dessutom ofta har borgerlig majoritet är väl inte heller så förvånande.
Att så uppenbart förvanska statistik blir fin socialistpropaganda, tyvärr.
Vi har ju en bra beredskap för krig, oroligheter och brandkatastrofer också, sen moderaterna tog över makten.
Du är tjatig men kom inte med något nytt för då brukar kvaliteten sjunka dramatiskt. Laga inte det som inte är trasigt.
"I hela landet har antalet läkare per capita ökat från 3.46 per 1 000 invånare under Göran Perssons-socialistregim 2005 till 3.77 under Anders Borgs alliansregim, eller en ökning med 8.9%."
Fast nu var det ju socialistregim fram till 2006, så när du jämför värdet från 2005 till 2012 så inkluderar det ju ett år med socialistregimen…
Det hade varit klart mer intressant om du hade kunnit jämför ett antal år under socialistregim med ett antal år under ickesocialistregim.
Mellan 2005 och 2006 (det enda året under socialistregim) ökande läkare per capita i hela landet med 2.15%. Mellan 2006 och 2007 ökade det 2.35%. Sen följer -0.73%, 1.26%, 1.30%, 1.33%, för att mellan 2011 och 2012 så var det en ökning med 0.98%.
Alltså, den högsta ökningen var mellan 2006 och 2007 (året efter socialistregimen så berodde det på effekter från socialistregimen eller på en rivstart av de borgeliga?), den näst högsta ökningen var mellan 2005 och 2006, under socialistregimen. Alla andra år under de borgliga har jämförelsevis haft kraftigt sämre förändringar på årsbasis. (Om man nu inte var så inställd på att förklara det hela med endast en variabel, det politiska styret, så kunde man ju till exempel tänka sig att finanskrisen 2007-08 nog har påverkat förändrigen negativt. Men nu skall ju allt som sagt förklaras med bara en variabel.)
Mellan 2006 och 2012 var för övrigt ökningen 6.6%.
2006 är ett delat år. 2005 var det sista hela året med socialistregimen.
En del är aldrig nöjda, men det är ju bra att du medger att antalet läkare per capita ökat under alliansregimen. Du verifierar att det inte skett nedskärnignar.
Har aldrig hävdat nedskärningar. Vad som kan ha skett är om föregående socialistregimen ägnade sig åt att öka antalet läkare och alliasen skar ner i detta. Ökningstakten kan alltså ha avtagit. Så länge som du inte ha siffror att jämföra socialistregimen med alliansen så vet vi ju inte det.
Reinfeld tillträdde som statsminister 6 oktober 2006 , datan är beräknad på November. Om du kan hitta något som visar att alliansen gjorde något i dessa dagar som skall ha haft en större påverkan på antalet läkare per capita så går jag med på att det skulle varit ett delat år. Lycka till.
Förövrigt från fotnötterna till SSYK4:
"Som förvärvsarbetande räknas alla personer som bedöms ha utfört i genomsnitt en timmes arbete per vecka under november månad. Även de som varit tillfälligt frånvarande under mätperioden, t ex på grund av sjukdom, ingår i bedömningen. Samma definition tillämpas inom den registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken (RAMS).
Fr.o.m årgång 2004 har det gjorts några förändringar i bearbetningarna avseende sysselsättningsdata. En ny källa används för att identifiera företagare och en mindre justering av metoden för att klassificera anställda har gjorts. Mer information om förändringarna finns på http://www.scb.se/rams.
Jämförelser mellan enstaka år bör göras med försiktighet. Faktorer som försvårar sådana jämförelser är exempelvis tillkomst av för yrkesregistret nya källor, förändringar av samt förbättringar i källornas underliggande klassificeringar av yrke. Från 2008 härleds SSYK från en ny yrkesklassificering i kommuner och landsting, vilket har lett till vissa SSYK-förändringar."
Något att tänka på när man försöker hävda saker från det.
Hur var det du brukade säga om kausalitet Corny?
Rika landsting har råd med fler läkare, rika landsting brukar vara placerade där folk har högst inkomst höga inkomster brukar korrelera med många borgerliga röster.
Sverige, Stockholm 2014:
Väntetid till 1:a besök för att träffa ortoped : 4 – 6 veckor.
Väntetid hudläkare 1:a besök 4 – 5 veckor.
Observera att med besök hos husläkare och remiss så ökar tiden i praktiken 1 – 2 veckor ytterligare.
I-land? Välfärd?
2014
Belgien
Tandläkare
2 dagar ( ej akut)
Ögonläkare ( specialist )
Ej akut
2 timmar(!)
Hört andra med mycket goda erfarenheter från detta land ävenledes.
Enda negativa att jag inte fick någon häftig psyk diagnos mig tillkastad.
Där är ju herr bloggaren en riktig fena…
Jag tycker grafen är lite förvirrande.. kanske du kan göra den lite tydligare, med lite färre staplar?
😛
Hur vet du att det inte bara är en slump – vad är standardavvikelsen?
Att använda läkare per capita som mått på god sjukhusvård verkar vara ett väl enkelt reptrick för att motbevisa en nedmontering av svensk sjukvård. Hur många sjuksköterskor, barnmorskor, vårdplatser har försvunnit under åtta år med Alliansen? Hur stor andel är "springläkare"?.
Antalet sjuksköterskor och barnmorskor har ökat, medan antalet vårdplatser har minskat. Det är svårt att göra någon bra tolkning av antalet minskade vårdplatser, det kan också hänga ihop med kortare (effektivare) behandlingar.