Kurdernas egna militär, peshmerga, har tagit kontrollen över minst två större oljefält i norra Irak. Det regionala kurdiska styret, KRG (Kurdish Regional Government), kräver nu att oljebolagen ska betala den kurdiska andelen på 17% i royalties direkt till KRG och inte via centralmakten i Irak.
Iraks oljeproduktion 1965 – 2013 |
Financial Times rapporterar att peshmerga och KRG tagit kontrollen över Kirkuk och Bai Hassan-fälten, med en daglig produktion på ca 500 000 fat olja eller ca XX% av Iraks oljeproduktion.
Irak tar därmed ännu ett kliv till att delas som land och kurderna tar ett stort steg mot en egen nation, Kurdistan. Samtidigt låter man fortfarande centralmakten få sin andel av royalties, men det hela visar tydligt på klyftan mellan Bagdad och kurderna, då Bagdad tydligen inte betalat ut pengarna till KRG sedan i våras.
Samma graf, men med BP:s siffror för produktionen 1980 – 2013 inritade som streckad linje |
Irak är världens sjunde största oljeproducent efter Saudi-Arabien, USA, Ryssland, Kina, Förenade Arabemiraten och Iran, och strax före Kuwait (källa: BP Statistical Review of World Energy 2014) Tittar man historiskt har oljeproduktionen i landet varit minst sagt skakig av politiska orsaker. Först hade man Iran-Irakkriget. Därefter första Gulfkriget med efterföljande sanktioner. Sedan USA:s invasion 2003. Baserat på kopplade data från BP och EIA nådde man än så länge nationell peak oil 1979 på 3 489 000 fat i daglig oljeproduktion. 2013 låg samma siffra på 3 057 700 fat enligt EIA och 3 141 000 fat per dag enligt BP.
Nu återstår att se hur 2014 års oroligheter påverkar oljeproduktionen i landet. Fram till och med mars 2014 rapporterar EIA om stigande produktion i landet, men det var före ISIS/ISIL klev in på allvar.
Värt att notera är också hur exportlandmodellen gäller även för Irak. Landet konsumerar allt mer olja för eget bruk, vilket håller nere nettoexporten, som fortfarande var högre så sent som 1989. EIA har inte internationell data före 1980 och BP anger inte Iraks oljekonsumtion separat, så nettoexportdata finns bara tillbaka till 1980.
17 kommentarer
Nu blir det lite reklam folks:
https://www.youtube.com/watch?v=iVxw5mEK0EI
Mer reklam!!!
https://www.facebook.com/alexandr.dugin/posts/813658375310871
"våra humanitära fordon i Lugansk", skriver Dugin.
Ergo
-De är ryska, eftersom Dugin benämner dem "våra".
-Det är jätteroligt att man kan vara så sjuk i huvudet att man anser stridsvagnar som humanitär hjälp.
test
Önskar jag kunde Ryska.
Siffran för USAs statsskuld kände jag igen i alla fall.
Verkar som att USA inte behöver. den Irakiska oljan längre.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Äntligen skriver du något om Irak/Kurdistan, har väntat på det.
Minst sagt spännande (om det uttrycket tillåts?) det som händer i Irak/Kurdistan just nu. Det hettar till ordentligt mellan Bagdad och Kurderna nu. Bara senaste veckan har ordkriget dem emellan utvidgats till en "väpnad" konflikt.
Än märkligare är att Maliki har tid att tjaffsa med Kurderna när han har ISIS vid Bagdads portar, man kan ju tycka att han har "dit solen aldrig når" fullt med det? 😉
Parlamentet har möte i morgon (Söndag) med många krav på Malikis avgång, han har dock visat lite vilja till något sådant. Tror att USA också börjar inse att Maliki inte går att ha att göra med, vilka allternativ finns? Att Kurderna kommer att gå sin egen väg är nog ingen högoddsare.
Ryskan är ju fyld av långa ord som påfallande ofta börjar på p. Det tycker jag är lite krångligt. Finns det ordblinda ryssar frågas?
Skulle varit svar till rysk reklam ovan.
Frågan är väl snarare hur pass viktig Iraks olja är för västvärlden idag?
se följande information som "eye-opener";
http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175668796.pdf
http://www.second-opinion.se/energi/view/2790
begreppet "peak-oil" kan antagligen glömmas …?
Bullshit. Varför är du oförmögen att ta in fakta?
http://cornucopia.cornubot.se/2014/05/eias-revision-usas-skifferolja-helt.html
knappast, jag har stor förmåga att sålla fakta och har läst en hel del historia. Litar mer på det som ex Erik Laakomaa, professor skriver, det verkar helt enkelt både sannolikt och rimligt. Dina tabeller är inte oriktiga om nuläget men det är de slutsatser och prognoser som du hävdar dvs "åsikter". De professorer som jag hellre litar på ang "peak-oil" har "åsikter" även de. Det handlar alltså om vilka slutsatser man anser verkar mest logiska.
Sanningen, vem som har rätt slutsatser, kommer framtiden empiriskt att visa.
Erik Lakooma är inte professor. Han driver ett PR-företag.
Han har ingen professur. "Associate professor" betyder "lektor" på svenska.
Däremot är professor Kjell Aleklett en professor och har en professur.
Olja är ändligt. Produktionen börjar på noll och slutar på noll. Någonstans däremellan nås en högsta punkt. Den är peak oil. Förnekar man det är man dummare än tåget.
Marian Radetzki (professor), har ifrågasatt Alekletts åsikter. Teori står mot teori här.
Om du läser vad Laakomaas i mitt tycke eminenta beskrivning av vad som styr utvinning av energi och mineraler får man ett helt annat perspektiv än den grovt förenklade för att inte säga lite enkelspåriga teorin om peak oil. Jag som var vuxen på 70-talet minns att man profeterade om oljans snara slut redan då. För att inte tala om skogsdöden m.fl. andra alarm som alla har glömts vid det här laget. Även alla alarm om koldioxidens förbannelse har alla hittills visat sig vara grovt felaktiga. i AGW finns det tyvärr mer politisk prestige och pengar investerat för att man ska kunna komma ur det hela på ett osynligt sätt.
För övrigt ignorerar jag alltid härskartekniker där man förolämpar de som har en annan åsikt. Cornu är fantastistkt produktiv skribent och är vettig och påläst i allmänhet, men behöver inte alltid ha exakt rätt. Det är OK i min mening.
På 70-talet profeterade man att "global peak oil skulle inträffa efter år 2000", inget annat. Och det ser ut att stämma.
Nej, teori står inte mot teori här. Hypotes står mot vetenskapligt fastställd teori. Alekletts artiklar är peer-reviewade, det är inte Lakoomas av Timbro betalda rapport, som jag för övrigt bemött här
http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/peak-oil-101-for-moderated.html
Se även professor Kjell Alekletts bemötande av tramset:
http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/kjell-aleklett-replikerar-timbros-trams.html
Timbro m fl vill inte att folk skall veta mer än nödvändigt om vilken framtid som väntar. Ju mindre folk vet om framtiden desto mer kan man försäkra sig om att pengarna går till makteliten snarare än till vanligt folk. Om Timbro hittar något hot mot vanligt folk så är det nästan garanterat fråga om ren vilseledning. Man får folk att skita på sig över alla fyrtiotalister som skall gå i pension, eller något annat icke-problem. De verkliga hoten mot vanliga människor tiger man extremt noga om, eftersom man vill att det skall gå dåligt för vanligt folk. Allt gott skall till makteliten och inte någon annanstans.
Radetzki och Lakooma är samma andas barn.
Ja här har du anlednngen till att Obama och Co var så ivriga att döda Syrier tidigare.
Man har insett att enda sättet att lösa Irak är en delning, en delning som innebär att Sunni skulle bli utan resurser (och därmed omöjliggöra en fred).
Därför måste man även stycka upp Syrien så att även Sunni-delen bli livskraftig.
Ser jättebra ut på papper kan ja tro, mindre bra för de som idag kallar sig Irakier eller Syrier (eller minoriteter som inte får någon del).