“Vill kapten Andersson vara så god att skjuta den här personen!”
“Vill major Larsson vara så god och skjuta den här mannen!”
“Vill löjtnant Stridsberg vara så snäll att skjuta den här mannen!” – Carl Hamiltons faktagranskade militära ordergivning i Jan Guillous bok “Ingen mans land”
“Det är inte kul att bli beskylld för att vara höger. Jag tar ändå risken.” – Jan Guillou i Aftonbladet 2014-07-13
Ja, ni läste inte fel. Jag håller med Jan Guillou i hans senaste krönika hos Schibsted/Aftonbladet, som handlar om den svenska skolan.
Visserligen är, som dokumenterat i boken Ondskan, Jan Guillous erfarenhet av skolgång inte som alla andras, men gubben har önskar sig nu på äldre dar lite mer disciplin i skolan, och ett förstatligande av den samma.
Vad sägs om följande citat:
“För i en skola i total oordning kommer arbetsresultatet att misslyckas med samma självklarhet som på en ledarredaktion, exportindustri eller sjukhus under samma förhållanden. Och då drabbas de fattiga barnen oändligt mycket hårdare än de rika barnen. Kort sagt är ”antiauktoritärt” kaos i klassrummet antidemokrati.”
Skulle gärna citera mer, men ni vet, citaträtten…
Vad Jan Guillou gör är att angripa flumskolan. Rejält. Bra där. För flumskolan kommer inte bli ett dugg bättre när socialisterna tar över makten i september.
Det är nästan så att jag kan förlåta Guillou för Hamiltonböckernas militära ordergivning… Bjuder en omskrivning från Midvintermörker, på gott och ont.
Ursprunglig text från Midvintermörker:
Kanontornet på den ryska BMP-vagnen följde inte efter dem, men när de hade kört fram ytterligare ungefär femtio meter såg Erik att bakluckan på pansarbandvagnen öppnades och en fientlig skyttesoldat hoppade ut.
“Pansarbandvagn, en kulspräng fördröjd verkan, eld!”
“Skott kommer!”
Jan Guillou style, från I Gotlands intresse:
M113-pansarvagnen rörde sig i 0 km/h. Carl af Segerfäldt snurrade, irriterat, på sin Clarté-ring, medan han iakttog den israeliska pansarvagnen, stillastående i den gotländska skogen. Till slut vände han sig mot sin palestinske skytt i det kompositbepansrade tornet i sin stridsfordon 9040C, och tog, lugnt, till orda.
“Vill korporal Fasoun vara så snäll och skjuta en 40mm kulspränggranat med fördröjd verkan i den där pansarvagnen där borta?”
När jag ändå är på gång. Harry Winter style, från Operation Gudrun:
De nedkämpade pansarbandvagnen.
“Det var en kul spräng” konstaterade kaptenen nöjt.
Och från Anders de la Mottes bok [W4r]:
Turretten på den ryska tanken följde dem inte, men när de avancerat femtio yards såg HP att hatchen på tanken öppnades och en shooter hoppade ut.
“Stridsvagn, en deläjad kulspräng, fire!”
“Wilco!”
Jag skulle också kunna skriva om det hela som Tom Clancy, men jag har inte tid, då texten blir för lång.
20 kommentarer
Inte ens en skarp kritik över skolan förlåter Madame Terror men det gör o andra sidan ingenting annat heller…
Det är svårt att undvika anti-auktoritärt kaos när det inte finns några övergripande samhällsmål. Sådant är för vänstern, påpekade statsministern. Men vänsterns mål är bara solidaritet, som inte heller är något övergripande samhällsmål. Individen är allt, kollektivet är intet. Den rådande anarko-globalismen tar sig självfallet uttryck även i klassrummen.
En total logisk kullerbytta från socialisterna Jan och Cornu. Det är ju staten som har skapat kaoset, hur kan man då föreslå mer makt till staten i denna fråga? Hål i huvudet!
Det är "fel" stat enligt hans resonemang, den stat han förespråkar är perfekt om han får säga det själv.
@Markus Du menar kaoset i Finland?
Kaos i Finland?
Du menar 1808-9?
Ja det svenska inslaget där gällande de militära operationerna var ju inte direkt lysande.
Fast Sandels och Döbeln var ju inte helt tappade bakom en vagn.
Joo, ai saatana va he e kaos här i skuulurna. Had arbeid po en säärskula i sveduland o so när ja kom hit so kund ja inte gö homman längre än eit paar vekkor föri ja slyta.
Näe, på riktigt så förs debatten här i finland att vi måste få skolan att bli mer som den svenska och skära ned på auktoriteten. Det är i synnerhet den svensk språkiga delen av debatten som försöker trycka på åt det hållet. Finnarna är lite mer konservativa. Skillnaden är ju då att de svensk språkiga tar del av vad pressen i sverige skriver och då endast mainstream media. Vilket ger upphov till en hel del roliga saker, vilket ni säkert kan tänka er.
Att återbörda skolan till staten neutraliserar effektivt många av de nuvarande incitament som leder till elände. Dock finns det ju inget hinder att styra upp incitamenten under nuvarande administrativa modell. Att inte ta höjd för förväntade injusteringar när en ny modell införs är däremot rent korkat och på gränsen till tjänstefel. Ofta när man inför något nytt blir det först sämre, men efter ett antal justeringar blir det långsiktigt bättre, bättre än det skulle kunna ha blivit med det tidigare systemet.
Är mer spänd på hur det hade sett ut om Björn Ranelid skrivit stycket. Eller Daniil Charms…
Ett annat kul citat därifrån: "… det är ett faktum att brottsligheten är något förhöjd bland invandrare. Och till det finns enkla förklaringar. Men att brottsligheten är avsevärt högre bland ledande sverigedemokrater är inte lika lätt att förklara. Kan det vara genetiska orsaker?"
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jan Guillous böcker kanske inte är 100% korrekt när det gäller ordergivningen i den svenska militären. Men de är iaf en språklig fröjd att läsa och ger inte hjärnblödning som Cornus misshandel av det svenska språket à la "Midvintermörker"…
Instämmer i att det inte ofta jag heller håller med Jan Guillou men det inträffar ibland. Ungefär en (1) gång om året i genomsnitt i mitt fall.
Ska vi nu vara petnoga vad gäller ordergivningar, tabulatur och militärt uppträdande har herr Wilderäng också några fel i ovanstående rader ur Midvintermörker. Till exempel finns inte kommandot "fördröjd verkan" vid eldgivning med kulspränggranat och inte heller någon sådan funktion. Vill vagnschefen styra skytten vid eldgivning mot markmål med kulspränggranat 95 ger vederbörande order om anslagsmod, chockmod, tidsmod eller tidsmod spridning. Att sedan välja att bekämpa en pansarbandvagn med endast en (1) granat strider mot skjutreglerna för Stridsfordon 90 och är en mycket stor risktagning då sannolikheten för att målet nedkämpas blir oacceptabelt låg.
Trots dylika misstag läste jag Midvintemörker med stor behållning.
BMP:n var redan bekämpad m flera pilproj. Dock en unconfirmed kill. Tidsmid spridning hade förstås varit mer korrekt.
Finns massvis med fler fel i Midvintermörker, skippar t ex message follows. Man kan också jmföra ordergivning i Midsommargryning, som är mer korrekt.
Det handlar väl om att göra konsumtionen av alstret njutbar för den stora oinformerade massan. Nästan varje yrkesgrupp misshandlas i litteratur och på film. Det är bara att ha överseende med det. Fiktion är just fiktion riktad till den stora massan. Har man en viss yrkesgrupp som mål blir det oförståeligt och ointressant för alla andra.
Så vad säger proffsrecensenterna?
Tidningen Kulturen http://tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/15787-litteratur-lars-wilderaeng-midsommargryning
"Det här är något så ovanligt som en svensk technothriller som håller sig väl jämfört med internationellt kända namn. Få har innan Lars Wilderäng skapat en så väl avvägd debutbok som blandar försvarspolitiska dagsaktuella iakttagelser och action av högsta militära kaliber. Jag skulle säga att böckerna slår det mesta som tidigare har skrivits på svenska."
Litteraturmagazinet: http://www.litteraturmagazinet.se/lars-wilderang/midsommargryning/recension/lm
"intressant läsning, med ett lättflytande språk och svidande samhällskritik"
Torbjörn Björkman, Proletären: "En hårt stiliserad text, detaljerad som ett filmmanus".
Josefine Owetz, Frivärld Magasin:
"en tillgänglig och lättsam prosa"
Jag tycks ha förlagt mitt exemplar av Midvintermörker men jag vill minnas att texten var hackig och alldeles för detaljerad. Personporträtten var inte helt övertygande — SPOILERVARNING! Vilken polis skulle i verkligheten skjuta en soldatkollega för att denne bryskt förhör fienden?? Midvintermörker hade varit en skapligt bra bok om den fått en ordentligt korrläsning.
Midsommargryning var betydligt bättre och antagligen bättre korrläst.
Stjärnklart kan säkert vara riktigt bra.
Enligt tidigare läste jag både Midvintermörker och Midsommargryning med behållning och tycker båda böckerna var bra skönlitterära alster vilket verkar ligga i linje med proffsrecensenterna.
Eftersom graden av riktighet vid militär ordergivning i olika böcker kritiserades i ursprungsinlägget och därefter eldkommando vid vagnsstrid återges i flera olika tappningar där samtliga skiljer sig från det reglementerade som får antas vara facit valde jag att påtala detta. Hade Midvintermörker blivit bättre om all militär verksamhet varit 100% reglementsenlig? Troligen inte.
Instämmer i Ardenner Svenssons kommentar 18:56 som givetvis gäller även Guillous böcker. Kan tänka mig att Guillou helt enkelt struntar i vad som är militärt korrekt eftersom det inte tillför majoriteten av läsarna (>90%?) något och skulle minska hans produktivitet när tid måste läggas på en massa besvärlig faktagranskning. Det sagt vill jag ge dig Wilderäng en eloge för att du bemödat dig att göra en omsorgsfull faktagranskning vid skrivandet av Midvintermörker och Midsommargryning och kommit mycket nära vad som är militärt korrekt vad gäller utrustning, order och uppträdande. Iaf vad gäller armédelarna, de andra försvarsgrenarna kan jag inte uttala mig om.