P/e-talet för OMXS30 har stigit från förra sommarens p/e 15 till 19.4. Detta baserat på vikten av samtliga aktier i OMXS30 och aktuella estimat hämtade från 4-Traders. För 2015 års estimat är p/e nu 16.0.
P/e tal för 2014e och 2015e för
de enskilda bolagen i OMXS30 |
Stockholmsbörsens feta katter på OMXS30:s storbolagsindex ter sig alltså inte övervärderade sett till vinstestimaten för nästa år. 19.4 kan dock anses vara ett högt p/e för innevarande år.
I princip är det bara bostadsbubblesektorn som har attraktiva p/e, dvs storbankerna Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea, samt Skanska. Vissa undantag finns, Telia Sonera är en fet katt som inte verkar åläggas några tillväxtutsikter. Även SKF och Securitas verkar ha acceptabla p/e tal, dvs ca 15 eller lägre.
Börsen har alltså prisat in 2015 års utveckling redan idag, om man accepterar att p/e 15 inte är en för hög värdering. Samtidigt finns inga tecken på att börsuppgången är över. Än.
Är ni intresserade av att jag regelbundet, kanske en gång i månaden, uppdaterar p/e för OMXS30, hojta till med en kommentar.
36 kommentarer
Uppdatera gärna 2 ggr/månad
Tvärtom, det finns ingen anledning att uppdatera mer än en gång per kvartal eftersom det knappast inte finns några nya siffror på bolagens resultat (E) mer ofta än så. Hur indexet (P) varierar under tiden kan man ju se på vilken börssida som helst.
Anonym, nej. Börskurserna rör sig hela tiden. Och 2014e och 2015e avser estimat. Dessa ändrar sig kontinuerligt i takt med nya analyser. Men visst ändrar sig estimaten mer sällan. Dock är det relevantaste börskursernas utveckling. 10% till så har vi t ex p/e 21.3 allt annat lika.
@Cornu
Jo, P/E är kvoten mellan pris och vinst. Priset (börskursen eller i detta fallet index) ser man på vilken börssida som helst – däremot vinsten får du inte uppdaterad kontinuerligt. Om du sa 19.4 igår och börsen går upp 10% så "vet" alla att nytt P/E är 21.3 (eftersom E är oförändrad).
Visst ändras analyser löpande och även trillar det in en och annan rapport lite då och då (dvs för enskilda bolag i indexet) som ger ny information, men på det stora hela så har du inte ny information mer än en gång per kvartal.
Det förefaller alltså helt meningslöst att uppdatera det två ggr per månad eller ens flera gånger per kvartal – eftersom det bara är en liten del av informationen om E som ändrats och P vet alla som följer börsen ändå.
Nej.
1. P/E är kvoten mellan pris och resultat. Inte vinst. Stor skillnad, då resultat är efter skatt.
2. P/E är är uträknat utifrån analytikers estimat av helårsresultaten 2014 och 2015. Det är alltså inte rullande 12-månaders P/E, utan baserat på förväntningar. Och dessa uppdateras löpande, faktum är att du inte kan förutse när analytiker ändrar sina estimat.
Förstår du nu?
@Cornu
Frågan är var du hittar ofta uppdaterade estimat av helårsresultaten? För varje enskilt bolag (ta t.ex. för HM)? Man kan också fråga sig var analytikerna får ofta uppdaterad information att göra sina estimat från. Gräver du i det så inser du nog att det knappast är relevant med varrannanveckas-uppdatering av estimaten.
Om du inte har uppdaterad information om resultatet i stort (och att göra stort nummer av skillnaden mellan vinst och skatt är bara en rökridå – tillför inget vettigt) så är det ganska tveksamt ifall uppdaterat P/E baserat på detta är speciellt intressant.
Du kan blunda när jag lägger ut dessa inlägg.
Estimaten kommer från 4-traders.com, som rimligtvis själva hämtar estimaten från någon annan firma, som sammanställer just detta.
@Cornu
Jo det gör jag redan vid vissa inlägg. Jag bara ifrågasätter ifall det tillför något vettigt att posta så ofta (jag tror inte du på det stora hela får så ofta uppdaterad information om E), men du gör givetvis som du vill.
Tillägg: jag förväntar mig naturligtvis att du inte ändrar ditt sätt att sätta rubriker, det nuvarande funkar bra för att gallra mellan det man vill läsa och det man inte vill läsa.
Förvänta på du.
@Cornu
Ja, finns det någon anledning till att man inte skall förvänta sig att du behåller ditt sätt att sätta rubriker? Planerar du att börja sätta rubriker aftonbladet-style?
Det finns de som anklagar mig för att sätta rubriker Aftonbladet-style. En del är aldrig nöjda.
@Cornu
Måhända, men jag tycker att rubrikerna återspeglar väl vad inlägget handlar om. Det är tämligen sällan rubriken lurar en att läsa något man inte är intresserad av.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ja, bra ide!
Väldigt intresserad
Ränta på 5 % ger ett P/e på 1/5% dvs 20
Det är svårt hitta andra placeringsalternativ för pengarna!
Det är fortfarande osedvanligt högt P/E, man skall ha i åtanke att det är lite mer risk med aktier än att ha pengarna på banken också. Bland annat så ingår ju i risken att företagen normalt inte delar ut hela vinsten vilket gör att man kanske då bara får en direktavkastning på 2-3% vilket inte är så mycket bättre än bankräntan.
Hojt hojt!
Gör gärna det
gärna,
Det minsta man kan begära för reklampengarna är att du följer upp veckovis. Lägg till lite fler index, även internationella, samt fler svenska bolag. Gör även jämförelser mellan pe för enskilda svenska storbolag och deras internationella konkurrenter.
Nej, för reklampengar kan man inte begära ett dugg faktiskt.
Däremot är det bra idéer. Dock internationella index får vara smala index, fördel med OMXS30 är att det är så få aktier (30) att det inte tar så lång tid att sätta samman. Därtill krävs en bra källa för viktningen i index. Att göra p/e för S&P-500 gör jag icke. Dow Jones Industrial Average verkar dock hanterbart.
Lite som Gustav säger, där.
P/E är uppskattat. Men mer skulle vara bättre.
Hojt!
Hojt!
Bra idé! =)
Skulle vara fint med motsvarande uppdateringar för Finland, Norge, Danmark. Dvs de 4 indexfonder vi i Sverige kan följa gratis via Avanza och Nordnet.
Absolut. Om det finns tillräckligt små index.
"Superfonden Danmark följer de 20 mest omsatta aktierna på Köpenhamnsbörsen."
"Superfonden Finland (Superrahasto Suomi) följer de 25 mest omsatta aktierna på Helsingforsbörsen."
"Superfonden Norge följer de 25 mest omsatta aktierna på Oslo-börsen."
Har dock ingen aning om vad dessa index kallas eller om de finns som index. Lämnar det åt någon med koll. Men det är ju inte många aktier i varje.
Hanterbart.
En problemställning – hur räknar man ut p/e om ett bolag gör förlust? Negativa p/e är irrelevanta.
Ingen aning om hur man brukar hantera dem, men det rimliga är väll bara bara exkludera dem och räkna ut snitt på övriga.
Nja, tror man med gott samvete kan sätta dem till 100 eller ngt. Annars kan ju p/e falla ju fler bolag som går med förlust…
Jmf med att gå med knapp vinst och säg p/e 50, och därnäst gå med förlust och exkluderas. Känns inte helt seriöst.
@Cornu
Man delar priset genom resultatet även där – P/E blir då negativt. Sen vet jag inte hur du räknar i hop det hela, men priset bör ju adderas ihop enligt vikterna och vinsterna likaså innan man räknar ut kvoten (se det som att du köpt en portfölj som matchar index och jämför då vad du betalt i förhållande till den andel av vinsten du köpt) – detta löser även det osannolika scenariot att något enstaka bolag skulle uppvisa 0-resultat.
Jag viktar naturligtvis.
Dock har jag tagit viktat medel av individuella p/e. Men för att hantera förluster ska förstås vinster och förluster summeras, och sedan dividera hela börsvärdet. Det specialfallet hanteras lämpligen så.
Det väsentliga är förstås att man använder samma metod när man jämför olika index p/e.