Jag har stängt gårdagens läsarenkät, om hur man avser att rösta i EU-parlamentsvalet. Piratpartiet visar sig, föga överraskande, ha en starkare Internetnärvaro än (sd), men (sd)-väljare måste tjata om att de röstar på (sd) i kommentarsfält.
9.97% av svarande läsare, eller 174 stycken, tänker inte rösta i EU-parlamentsvalet. Av 1 746 enkätsvar stryks dessa och underlaget för alla övriga procentsiffror är 1 572 stycken svar. Enkäten kunde kört vidare, men procentsatserna rörde sig inte nämnvärt längre.
Bland annat bekräftar enkäten att (fi) är på uppgång. Hela 3.12% av svarande angav att de tänker rösta på (fi), vilket får sägas vara extremt då denna blogg generellt anses vara liberalt höger och de vänstersocialistiska partierna fick mycket riktigt tillsammans endast 18.58% av enkätsvaren.
Jag placerar (pp) som ett borgerligt parti, på grund av sin mycket liberala friheteliga linje. Egentligen är det kanske det liberalaste partiet bland alternativen, och kan rent av kallas liberalistiskt eller ultraliberalt. Att man placerar sig i den gröna gruppen i parlamentet har dock gjort att jag placerat dem som ett mittenparti, strax till höger om mittenpartiet (m)oderaterna.
(pp) fick 25.89% av röstande svar (dvs justerat för soffliggarna), följt av (sd) med 24.30%.
Jag tolkar svaren som legitima och representativa för bloggens läsare och har inte detekterat något länkfuskande alls.
Betänk att mindre sajter, som Jordbruksaktuellt, fick uppåt 60-70% (sd)-svar på motsvarande enkäter. (sd)-väljare måste nämligen hela tiden berätta för omvärlden att de har offerkoftor på sig. Det hör till offerkoftans funktion att den måste visas upp. Hela tiden.
Samtidigt har (sd) gått tillbaka rejält från tidigare enkäter, där de brukar landa på 30 – 35%, pga länkningar och även att man röstar flera gånger. Det senare är idag lite omständigare pga tekniska förbättringar hos enkättjänsten plusett.nu. Om inte cookies är aktiverade kan man inte rösta, så för att rösta flera gånger måste man manuellt radera cookies mellan varje röstning, vilket gör det hela lite omständigare.
Ibland befolkningen i stort är antalet (sd)-sympatisörer ca 8%, dock ej till EU-valet. Det finns alltså ca 3x så många (sd)-väljare bland bloggens läsare, som i befolkningen i stort. Justerar man för att ca 37% av befolkningen röstar borgerligt är överrepresentationen av (sd) på bloggen obefintlig 24.3%*37%=8.99%, mot 8% i stort. Förekomsten av (sd)-väljare beror på att jag främst har borgerliga läsare.
Enkätresultatet. Partier från
extremvänster till extremhöger. Man kan diskutera om (jl) är borgerligt, med en sosse i toppen, men de kommer hamna i en högergrupp i parlamentet och är liberaler. |
Däremot vill (sd)-väljare väldigt gärna berätta att de röstar på (sd). De tror därmed att andra kommer rösta på (sd) om det verkar vara normalt att vara folkhemsfundamentalist.
Hela tolv läsare kommenterade uttryckligen att de röstar på (sd), mot endast fem för (pp) och en för (v). Övriga partiers väljare kände inte alls ett behov att informera vad de tänker rösta på.
Relativt (pp) måste ca 3x så många (sd)-väljare berätta vad de röstar på. 1.23% av (pp)-väljarna skrev detta, 1.69% av (v)-väljarna och 3.14% av (sd)-väljarna. Övriga partier hade 0% som kände sig tvingade att informera hur de röstar. Tomma tunnor skramlar mest.
Annat som bekräftas: (m) är största borgerliga parti. Övriga regeringspartier hänger mycket löst, när de inte ens kan få mer än drygt 4% av rösterna på en högerdominerad blogg. Sossar läser inte den här bloggen. (fi) går framåt enormt, speciellt med tanke på att de aktivt förklaras varandes idioter här på bloggen, vilket också Aftonbladet bekräftar – (fi):s kandidater är de som (tillsammans med (m)oderaternas kandidater) presterar sämst på högskoleprovet, 1.08 i snitt. Räcker förvisso till att komma in på något utbildningsprogram i genusvetenskap, men inte till någon utbildning som ger attraktiva jobb. Rimligtvis är feministiskt initiativs sympatisörer generellt kvinnor som känner sig misslyckade, eftersom de är för dumma för att komma in på någon kvalificierad utbildning, och skyller det hela på patriarkala strukturer. Glädjande nog finns det massvis med kvinnor som presterar betydligt bättre än 1.08 på högskoleprovet, och få av dem röstar nog på (fi).
Vad som är betydligt mer väsentligt än vilket parti man röstar på är hos vilken partigrupp dessa hamnar i EU-parlementet. En röst på (m) eller (kd) är exempelvis en röst för abortförbud och en röst på (pp) är en röst för varg.
Mer om detta i ett senare inlägg.
79 kommentarer
Var hittar man en sammanfattning vad de olika grupperna i Europaparlamentet står för, tro?
Halva Europa typ är ju i Ryssland, de skulle kunna starta ett "Det sant demokratiska Europaparlamentet" eller "Det riktiga Europaparlamentet" och införliva (oljeberoende) länder i det.
Helt på allvar kan man faktiskt börja på Wikipedia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Political_groups_of_the_European_Parliament
…därefter kan du ju börja googla upp respektive grupp och läsa deras manifest.
T ex:
http://www.aldeparty.eu/sites/eldr/files/news/10204/2014_alde_party_manifesto.pdf (liberalerna, svenska c + fp))
http://dublin2014.epp.eu/wp-content/uploads/2014/03/EPP-Manifesto-final.pdf
(konserfvatifva m + kd)
Etc. Så kan man läsa och begrunda.
Kräver ju dock att man läser lite mellan raderna. I EPP:s manifest kan man ju t ex inte direkt läsa om abortmotståndet som Cornu snackar om.
Inses snabbt att:
-Även här finns en rätt snäv åsiktskorridor, det är inte Sverigeunikt,
-Man får ganska mycket ta det onda med det goda i de här grupperna.
Här kan man läsa vad EPP anser om situationen i Ukraina:
http://news.epp.eu/zsosxW
Tack
En röst på PP betyder inte automatiskt en röst på den gröna gruppen. De allierar sig med den gruppen de får bäst vilkor från(alltså mest pengar och platser i olika utskott, mm.) Det har också varit på tal om att skapa en egen PP-grupp om det kommer in mer Pirater från andra länder än Sverige.
För att bilda en grupp krävs 25 mandat. (pp) har idag 2. Dröm vidare.
Piraten i Tyskland skulle väl behöva 20% av rösterna för att få så många mandat att det tillsammans med Sverige skulle gå så det är inte så troligt. Visst kan PP tillsammans med ett par tre andra systerpartier runt EU få uppåt 10 mandat men det är långt till 25.
Det kanske är en bit från 25 ledamöter, men det finns inget som säger att det blir den gröna gruppen nästa mandatperiod också.
Om ALDE-gruppen erbjuder en bättre deal så är det ett möjligt alternativ.
Fast om PP ingår i ALDE så innebär det ju att de aldrig någonsin kommer att få gehör för nånting de säger ens om de ger Guy Verhofstadt hans livs natt.
Räcker inte med 25 ledamöter heller. Man måste vara från 7 länder också. Tyskland kommer få in pirater då de tagit bort spärren. Kan bli 3 mandat. Tjeckien kommer troligen också in med 1 mandat och Grekland i valsamarbete med de gröna får kanske 1 mandat också. Får Sverige 1 PP-mandat så har vi 6 piratmandat. Med tanke på vad som uträttats på 1,5 mandat denna perioden är det riktigt bra.
Jag tror det är tveksamt om man lämnar gröna gruppen. Det har lagts ner mycket tid på att bygga allianser och strukturer där. I teorin kan man hamna i ALDE också men tyska pirater har väldigt svårt för den liberala motsvarigheten därnere och då kommer det troligen bli Gröna gruppen.
Har det aldrig kommit för dig att SD-väljare som läser din blogg och känner sig skymfade av dina ständiga påhopp om massröstning m.m., vill berätta de röstar på SD och inte är några massröstare?
Jag skymfar (sd)-väljare hela tiden.
Uppskattar dock att ni slutat tjata om invandring så fort jag skriver om något.
Det tycker jag är orättvist, jag är en equal opportunities-skymfare.
Jag tror inte utfallet i omröstningar behöver vara så fel när det gäller bloggens läsare.
Bloggen är ju rätt systemkritisk och de som följer bloggen är även de rätt systemkritiska.
Sju klövern innan politiken och allt annat dum byråkrati som härjar i samhället.
Inte konstigt då att många röster tillfaller SD och PP
Affärsidé: Skriv om invandring men man måste betala för att få läsa de inläggen. Jag hade slantat upp en hel del. Inget kul att behöva köpa dina böcker och göda Massonit när det är bloggen man vill supporta.
Puckad idé. Jag är inte det minsta intresserad av att skriva om invandring och skriver bara om det ibland för att jävlas med (sd)-sympatisörer och visa hur obegåvade de är och hur de ljuger med statistik.
Sluta dröm om att jag tycker som du i invandringsfrågan, bara för att du håller med mig i andra ämnen. Jag har redan skrivit vad jag tycker i invandringsfrågan, så släpp det.
Problemet är väl snarast att de där SD-följarna ser migration som knäckfrågan överallt – kriminalpolitik, energipolitik, skola/vård/omsorg, försvar, you name it.
Det blir liksom allt eller inget med den attityden, och då har jag respekt för att Cornu för det mesta väljer "inget".
Sen finns det ju vissa unikum, typ Urban Persson som kan få vilket inlägg som helst att handla om kollapsen som ska inträffa år 2050. Det är ju egentligen precis samma "sjukdom", bara att symptomen är lite annorlunda.
Cornu – du kunde väl svara på frågan när du återkommer…
När gäller SD, Putin och vargar så ser jag inte samma stringens som annars, vilket jag gissar beror på ett mycket starkt personligt engagemang som tär på objektiviten.
Skillnaden är att Urban Perssons brist på medicinering inte leder till kommentarer som kan bryta mot svensk lag, plus att han bara är en person.
För övrigt om invandring, se http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/demokratisera-invandringen.html
Jag har sagt mitt, och slipper gärna säga det mer.
Jag kommer inte rösta på SD när det väl är dags. Det gick inte i kyrkovalet och kommer inte gå nu heller skulle jag tro.
Men jag är jävligt pissed off på det blivit. Det står jag för, Heligt skitförbannad.
I lördags (banan och yoggi) köpte jag lunch åt en rumänsk tiggare för jag mår illa av att se det. Men arg på hela skiten. Arg.
Ilska är en bra början, men kan knappast utgöra hela grunden till en politisk övertygelse. Det gäller AFA och det gäller dig.
Sagt i all välmening kanske du ska fundera några varv till och försöka anlägga ett s k helikopterperspektiv på hela saken?
Skulle behöva någon att skälla på riktigt ordentligt under en längre stund och det kommer snart valstugor. Klart att vi kan hantera en stor invandring men vi måste tillsätta de resurser som krävs. Vi skall tydligen ha kakan och äta upp den och allt är bra, god jul och gott nytt år. Lyfter vi inte problemen kommer vi ALDRIG lösa dem.
Avvecklar mig från att tänka på det mer idag.
Tack för kaffet.
Ring Täppas Fogelberg.
@Ben Dover: Lysande idé haha 🙂
Nej, det var faktiskt lite taskigt sagt och jag tar tillbaka det. På allvar.
Men som sagt, man måste få utlopp för sin ilska över sakernas tillstånd och SEN försöka ta politiska beslut.
@Cornu: Det verkar som om jag drog igång nåt när jag startade upp kommentarsfältet igår genom att vara öppen. Jag gjorde det för att jag inte har nåt att dölja samt att jag tycker det är viktigt att både kunna och våga stå för en så enkel sak som en röst på ett parti.
Det finns alltför många där ute liksom kommentatorn Lord Metroid som är så upp till brädden fyllda av fördomar att de anser sig kunna avgöra en människas status och sociala kapital utifrån vad denne röstar på.
Slutligen, jag tycker det är grymt kul att du engagerar dig och skriver mycket kring politiken detta supervalår. Jag förväntar mig inget annat än skopor åt alla håll och än så länge håller du vågskålarna balanserade. Mycket trevligt.
Som PP-väljare sedan två val tillbaka så är det intressant att jag häromdagen pratade med en pensionär (med god marginal) att han troligen skulle rösta på PP…
Hans irritation över hur man behandlat Håkan Lantz (så heter han väl) var avgörande…
Det finns alltså en konflikt mellan liberal tanke och kapitalistisk tanke…
Eller?
Håkan Lans antar jag att du menar.
Ja, just precis…
Och så var han och hustrun fundersamma på Monsantos hantering av Percy Sshmeisser, den gamle kanadabonden som kom i konflikt med Monsanto…
Patent på liv -frågan alltså…
Gärna patent på liv, men först en börsnotering av människovärdet!
Har vi inte det?
$1,25 per dag anses vara för dåligt….
De har egentligen bara $0,30 att spendera per dag enligt vad jag läst nånstans…
Ett mått på människovärdet…
Jo, jag tycker det är förjävligt – dom gör ju inte rätt för mig.
Det bleve nog snabbt mer diversifierat än med A och B aktier.
"omständligt"
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Liten moderering: Den konservativa gruppen röstade ned ett förslag om generaliserad aborträtt inom EU, delvis med motiveringen att det bör avgöras i varje land. Här är det lite svårt att inte hålla med, varför skulle en ekonomisk union bestämma om en rent moralisk/hälsovårdsetisk fråga där nord- och sydeuropa har diametralt olika uppfattningar?
Dessutom var de inte för ett abortförbud, men den föreslagna texten, som de alltså röstade emot, innebar att länderna skulle förbjudas att ha t ex obligatorisk rådgivning inför en abort, och allt annat som kunde uppfattas som ett hinder för abort.
Jag förstår inte riktigt fokus på abort heller, när man bara kan sparka frugan utför trappan för att erhålla önskat resultat?
Skämt åsido,
Rätt skall så klart vara rätt, men det är ju en tydlig illustration av att grupperna är ett konvenansäktenskap mellan många olika partier och att en röst på säg, m, inte nödvändigtvis resulterar i "rätt" åsikter i alla frågor.
Sen vill jag framhålla att NI inte är en grupp per se, det är ett samlingsnamn för alla idioter som inte kan eller vill samarbeta med andra. SD riskerar bl a att hamna i den gruppen. Kanske.
Hjälp, något du inte förstår, var skall detta sluta?
Det är väl inte konstigt att PP och SD får rösterna. Jag väljer själv mellan dessa men lutar numer åt SD.
Förstår inte riktigt hur man kan välja mellan SD och PP?!
De står för helt olika värderingar och driver helt olika sakfrågor. De är väl snarare varandras motpol i nästan allt. Det enda gemensamma är väl att de är sysmtemkritiska "underdogs" (det kanske räcker!?)
Ja, SD och PP är varandras ideologiska motsatser. SD vill ha massor av kontroll, stängda gränser och segrererad samhällssyn. PP vill ha mindre kontroll, öppnare gränser och en integrerad samhällssyn.
Ja men jag tror inte så mkt på värderingar som jag gör på realpolitik. Vem tycker jag minst sämst om? Vem kommer att göra ett avtryck i frågorna som är viktiga, både för mig och Europa. Det normala är att de går samman och hittar på ett paket där de båda exkluderar de frågor jag valde dem för men inkluderar det jag inte gillade. Politik av modernt snitt.
Tvånget att tillhöra en grupp visar det tokiga valsystemet i Sverige och Europa. I USA med personval i enmansvalkretsar inom lagstiftningen fås i praktiken bara två partier, som är löst sammanhållna. Alla dessa rörelser som vill det ena och det andra och flummar till det inom diverse intressen finns inte. Lagstiftningen blir mer orienterad runt sakfrågor och ledamöternas åsikter. Rikare personer med förmodligen mer i huvudet och större självständighet får lättare att komma in. Sedan kan de relativt lätt hållas ansvariga i sin valkrets. En utmanare kan säga att jag skulle ha gjort så och så, vilket är svårt här och när det hela bygger på ideologier. Därför uppstår också dessa sjuka ideologier och rörelser. I Europaparlamentet är det extra svårt att veta vad man röstar för. Således ganska idiotiskt.
Väldigt idiotiskt, nästan så man tror att de som författat reglerna inte vill lämna ifrån sig makten demokratiskt.
Det modernt praktiska demokratiska systemet uppstod i USA. Intressant var det föraktat i Sverige under lång tid. Så sent som i uppslagsverk utarbetade av den svenska eliten 1910 till stora kostnader angavs om den förste demokratiskt valde presidenten, att ”Jacksons ämbetstid – han återvaldes 1832 och satt som president 1829-37 – betecknar det stora demokratiska genombrottet på godt och ondt i Förenta staternas statslif”. Nu verkar de korrupta svenska makthavarna med sin sjuka moralism ha förträngt varifrån deras förträffliga system kommer. Folk flydde mycket dit på grund av detta och de hade svårt att behålla sitt gamla system.
”Under deras påverkan infördes det fördärfliga s. k. "spoils-systemet", som kännetecknades af, att ämbetsmän i massa afskedades för att lämna rum för presidentens partivänner, som pockade på andel i "segrarens byte". Så är det fortfarande i USA och det betyder att det är mindre fallskärmar inom politiken och färre politiska broilers med bara erfarenhet av politik. Så om man vill slakta den politiska apparaten så bör man lämna EU och Europaparlamentet och införa det amerikanska valsystemet.
http://runeberg.org/nfbl/0617.html
Å andra sidan gör det systemet att pengar i princip styr all politik i USA idag. Vet inte om det är en idealisk situation direkt… ;o
Såg någon undersökning som visade att ett förslag i kongressen hade c:a 10 gånger större chans att bli lag om det stöddes av en majoritet av storföretagen jämfört med om det stöttades av en majoritet av folket…
Håller med om att Fi:s kärnväljare måste vara korkade, men inte att de skulle vara lågutbildade.
Våra högskolor och universitet vimlar numera av högutbildade men korkade människor. De mest korkade blir numera professorer i sociologi eller statsvetenskap (motsv). Södertörns Högskola leds t o m av en vetenskapsfientlig rektor. Läs mer:
http://varjager.wordpress.com/2010/01/10/fittuniversitet-raddar-inte-var-valfard/
Det är inom natur- och ingenjörsvetenskaperna vi hittar de vassaste studenterna och forskarna. Ja det finns även välutbildade kvinnor som är smarta. En av dem är matematikern Tanja Bergkvist som jagar feministerna med blåslampa.
PP är väl numera nån sorts blandning mellan å ena sidan rättighetsfixerad universalism, där rättigheter också ses som inbegripande gränslös ekonomisk rättvisa, och libertarianer, som håller hårt på skillnaden mellan positiva och negativa rättigheter.
Tyvärr har ett tredje ben, någon sorts liberal konservatism, med respekt för den mänskliga naturen, i stor utsträckning försvunnit ut i periferin. En källa till viss sorg, måste jag tilstå.
Men som ren skadebegränsning går det fortfarande bra att rösta pirat.
Partiet som å ena sidan propagerar för större demokrati och subsidiaritetsprincip, å andra sidan vill tvinga alla EU-stater att införa homoäktenskap.
Dom måste faktiskt vara helt jävla slut i huvudet och jag skulle inte rösta på dem som "skadebegränsning" även om det enda andra alternativet var Vera Oredssons återupplivade lik.
Rättighetsfetischism blir med nödvändighet schizofren.
De reella alternativen inom demokratin är att välja mellan schizofrena eller konsekvent auktoritära partier. Ett val mellan galenskap eller idioti. Ibland kommer iofs en ren skurk in som ett tredje alternativ.
"Vote for the crook, it's important" stod det på en bildekal i Lousisiana(?) 1992 när den sittande mutkolven på guvernörsstolen ställde upp mot en utmanare med förflutet i KKK, som exempel på skurk mot idiot.
Om det bara fanns PP och Frank Baude, liksom Vera död sedan decennier, vilket inte hindrat någon av dem nämnvärt från att prata strunt, skulle jag ändå överväga PP.
Överväga alltså.
Visserligen, min hanseatiske korsar, MEN!
En intelligent partiprograms-författare hade försökt att rationalisera, bortförklara eller förklara schizofrenin och på så vis dra uppmärksamheten ifrån den.
PP å andra sidan hänger ut sin schizofreni som en otvättad och flugomsusad penis, och låter den liksom bara dingla där medan alla stirrar på den.
Vilket torde skvallra om att de inte direkt är några politiskt slipade ljushuvuden.
Jo, fast vad vill ett 0,8% parti? Att alla tittar på dem för att de säger något dumt, och kanske få syn på en annan kroppsdel som kan gå an, lepranäsan som ännu inte trillat av exempelvis, eller att bara sjunka ned och bli bortglömda?
Några idiotåsikter och utspel blir de bara hjälpta av, ingen förväntar sig att de ska ha lösningen på en massa problem.
Men om man håller på med utspel är man väl ett populistiskt pajasparti, eller? Typ hyra in en nasal greve, stapla drickabackar och komma med klatschiga formuleringar om "drag under galoscherna"?
Ja.
Klatschiga formuleringar och väldigt vaga förslag. "Minska byråkratin" var ju en central punkt hos de gamla pajaserna, ingen visste direkt hur.
PP tycker att allt ska vara öppet och tillgängligt för alla, men visar ringa intresse för konsekvenserna. Vem ska skriva anarkistiska biblar om det sedan inte går att sälja dem?
Mest flum alltså.
@Ben Dover
"vill tvinga alla EU-stater att införa homoäktenskap."
Källa på det?
Det enda jag hittar är:
"Vi vill att samkönade äktenskap och partnerskap ska vara tillåtna, både i Sverige och i resten av EU. Vi kräver att även de länder i EU som ännu inte själva tillåter sådana ska respektera dem som ingåtts i andra länder."
Sansad och bra skrivning tycker jag. Tycker du att det är så upprörande att den skrivningen omöjliggör en röst på PP säger det nog mest om dig… 😉
Verkar ju vara ytterligare en puckad formulering. Om man inte tillåter samkönade äktenskap i ett land, dvs man ger inte gifta homosexuella sambeskattning eller arvsrätt eller vad det nu kan vara, så måste ju det rimligen gälla även om äktenskapet ingicks i ett annat land. Annars blir väl lagen meningslös, liksom?
@connyt:
Ja, men läs vad de skriver. Noga.
"Vi vill att samkönade äktenskap och partnerskap ska vara tillåtna, både i Sverige och i resten av EU."
Antingen ska det alltså gå att ingå homoäktenskap i samtliga EU-länder, vilket rimligtvis kräver att man pressar vissa länder att ändra sina lagar.
Eller så ska man bara kunna ingå homoäktenskap i typ Sverige och Danmark, men Italien och Grekland ska erkänna de äktenskapen som juridiskt och moraliskt bindande trots att man inte tillåter att man ingår samma typ av avtal inom landets egna gränser. Det blir ju då en enorm dubbelmoral, inte sant?
Du kan själv välja att försvara nåt av alternativen. Båda är nämligen helt oförsvarbara. Varsågod.
Att du tycker att det där är en "sansad och bra skrivning" och inte funderade på vilka följder det får säger en hel del om dig.
Om man beaktar subsidaritetsaspekten här så är det väl rimligen så att äktenskap torde vara en fråga för de inblandade i äktenskapet – att propagera för att man inte skall avgöra frågan helt eller delvis på nationell nivå är väl snarare en fråga om att man skall tillämpa subsidaritetsprincipen även på denna fråga?
I sammanhanget bör man ju också beakta vad äktenskapet utgör för sorts rättshandling egentligen och ifall den är så beskaffad att det inte bör respekteras precis som ett ganska normalt avtal? Att avtal respekteras av alla länder i en handelsunion förefaller ju trots allt rimligt.
När det gäller sambeskattning inom äktenskap (vilket bara förekommer i vissa länder) ställer ju saken lite på spets då detta kanske inte inkluderades i konceptet i landet där man ingick äktenskapet – omvänt så skulle man resonera att man skulle ha rätt till sambeskattning bara för att äktenskapet var ingånget i ett land som tillämpar sambeskattning i äktenskap. Eller?
Hur skall man vidare betrakta implikationerna på arvsrätten? Det skulle rimligen då vara tillåtet att själv reglera hur arvet skall delas, iaf i den omfattning det rör sig om sambo/make/maka eller varför inte valfri annan person.
Ehm, så ditt argument emot att det är fel av PP att vilja avgöra frågan på EU-nivå, är alltså att frågan borde avgöras på individnivå istället för nationell nivå?
@Ben Dover
I mycket så är ju äktenskap en ganska fråga om folks privatliv. Att reglera familjekonstellationer förefaller vara mycket en kvarleva från medeltiden, men det är ju klart att vatikanen säkert vill ha inflytande över vad som händer i sängkammaren osv.
Att låta folk styra över sitt familjeliv är ett annat sätt att uttrycka att man respekterar folks privatliv. Man kan rimligen ställa ett sånt krav på en medlemsstat.
Sen har man givetvis detta med sambeskattning av gifta i vissa länder – ja hur motiverar man detta ur ett någorlunda modernt perspektiv? Och hur motiverar man det på ett sätt som exkluderar familjeförhållanden som inte är sanktionerade av vatikanen?
Du börjar med att argumentera för att det är en privatsak och motsäger sedan dig själv genom att ta upp t ex sambeskattning, so´m gör det till en offentlig angelägenhet.
Att vifta lite med handen och tycka att om man bara inför lagen så blir det så är en naiv övertro på procedurer och ett cirkelargument, vilket påvisats av Jürgen Habermas. För att en lag ska nå legitimitet krävs en rimlig konsensus i kollektivet. Påtvingade lagar blir illegitima.
För att säkerställa legitimitet så bör man utvärdera en sådan lag per kollektiv. Ett lämpligt kollektiv är en stat – inte hela EU.
Annars finns det ju (på riktigt) en kvinna som gift sig med Berlinmuren. För hennes privatlivs skull måste vi alltså erkänna äktenskap med byggnadsverk?
Tror du folk tycker det är vettigt bara för att vi stiftar en sådan lag? Eller blir den lagen en illegitim pappersprodukt?
@Ben Dover
Kan bara konstatera: Om ett parti jobbar för att alla ska ha rätt att bli "lagliga partners", oavsett sexuell läggning, så är det partiet otänkbart att rösta på för dig.
PP står för subsidaritet, men inte när det gäller mänskliga rättigheter. PP jobbar för att detta ska gälla överallt. Däremot skall annat beslutas så nära de berörda människorna som möjligt. Du tycker det är motstridigt(?), det tycker inte jag.
Jo, men om man nu ska gömma sig bakom det formalistiska, procedurella synsättet så finns det ett utslag i Europadomstolen för mänskliga rättigheter som klart och tydligt säger att homoäktenskap inte är en mänsklig rättighet.
Genom att påstå att snart sagt allt är en mänsklig rättighet förminskas det verkliga förtrycket i världen. Mänskliga rättigheter är alltför viktiga för att kapas av särintressen och pajaspartier.
Hade det varit en mänsklig rättighet hade det haft på EU-arenan att göra. Nu är det inte det, och då har det inte där att göra.
Försök igen.
The European Court of Human Rights has “found it appropriate” to cede authority “exclusively” to its member states over “sensitive moral and cultural questions” such as the definition of marriage, the brief adds. “The Court has held that it could not impose a single moral code over Europe regarding issues of ethical controversy where the opinions among Member States are so diverse.”
http://www.catholicnewsagency.com/news/no-european-right-to-gay-marriage-legal-group-argues/
…dvs domstolen säger exakt samma sak som jag. Vilket naturligtvis är helt OK EFTERSOM DET INTE ÄR NÅN MÄNSKLIG RÄTTIGHET!
@Ben Dover
Att man lite "godtyckligt" avfärdar något som inte varandes en mänsklig rättighet är väl knappast ett bra argument för att det inte skall vara någon sådan.
För att förstå frågeställningen bör man först ta i beaktande vad man lägger för betydelse i begreppet äktenskap, vilka implikationer det har och vad motivet bakom regelverket har. Sedan bör man fråga sig hur man egentligen motiverar att exkludera vissa konstellationer från detta regelverk och fråga sig ifall de verkligen är så releventa 2014 eller om det snarare är lite 1014 över dem.
I stort sett inget av de regler som brukar gälla äktenskap är inte tillämpligt på berlinmuren, den kan inte äga tillgångar, är inte skatteskyldig osv. Ifall någon vill kalla sig gift med den saknar alltså betydelse i regelverket och är därmed en icke-fråga.
Att man lite "godtyckligt" avfärdar något som inte varandes en mänsklig rättighet är väl knappast ett bra argument för att det inte skall vara någon sådan.
Jag ska hälsa Europadomstolen för mänskliga rättigheter det.
I stort sett inget av de regler som brukar gälla äktenskap är inte tillämpligt på berlinmuren, den kan inte äga tillgångar, är inte skatteskyldig osv. Ifall någon vill kalla sig gift med den saknar alltså betydelse i regelverket och är därmed en icke-fråga.
Tycker jag inte. Två kvinnor har lika stor chans att alstra ett barn som en kvinna + Berlinmuren. Byggnadsverk bör alltså ges rätten att adoptera och bli förmyndare.
Eftersom du inte kommenterar eller bemöter illegitimitetsargumentet så antar jag att du håller med mig i den frågan, förresten?
@Ben Dover
"Tycker jag inte. Två kvinnor har lika stor chans att alstra ett barn som en kvinna + Berlinmuren. Byggnadsverk bör alltså ges rätten att adoptera och bli förmyndare."
Menar du att äktenskapet är en konstruktion för att tillåta/påbjuda fortplantning? Isf borde det ju innebära att vi skulle tillåta månggifte, förbjuda skilsmässa (har man fortplantat sig så har man ju), förbjuda giftemål mellan folk som inte kan få barn (även om de skulle råka vara av olika kön) osv. Nu verkar äktenskapet inte vara en sådan konstruktion. Det är snarare en fråga om två personer som väljer att ha gemensamt hushåll och sköta det tillsammans (ekonomiskt) – jag ser inte hur man argumenterar att två kvinnor inte kan sköta ett hushåll tillsammans och därmed skulle vara i grunden skilt från en man och en kvinna som sköter hushållet tillsammans. Och framförallt ser jag inte rimligheten i att staten dikterar vad som är lämplig konstellation för ett hushåll och vad som inte är det.
Det handlar alltså i mycket om att respektera mäniskors privatliv, det borde knappast vara något som berör andra. Dock är det så att folk ibland har svårt att acceptera att vissa avviker från det normala och man bör ju då fråga sig ifall det är "legitimt" att ha lagar som kränker minoriteter bara för att det råder konsensus kring frågan. Att hänvisa till att folk som kanske inte har tänkt till ordentligt har funnit sig i en ordning som argument till att det måste vara rätt och att den som ifrågasätter ordningen måste ha fel är inte speciellt bra – isht ifall man inte levererar något bra argument för denna ordningen.
Menar du att äktenskapet är en konstruktion för att tillåta/påbjuda fortplantning?
Nej. Jag menar precis samma sak som jag påpekade tidigare – äktenskapets institution har offentlig betydelse och är i praktiken därmed ingen "privatangelägenhet", adoption och föräldraskap är ett exempel på det.
Men visst, hävdar man som du att äktenskap är ett privat, civilrättsligt avtal så varför kan inte t ex 7 personer ingå ett sådant avtal? Du talar om godtycke, förklara då varför begränsningen till två parter inte är ett godtycke?
Dock är det så att folk ibland har svårt att acceptera att vissa avviker från det normala och man bör ju då fråga sig ifall det är "legitimt" att ha lagar som kränker minoriteter bara för att det råder konsensus kring frågan. Att hänvisa till att folk som kanske inte har tänkt till ordentligt har funnit sig i en ordning som argument till att det måste vara rätt och att den som ifrågasätter ordningen måste ha fel är inte speciellt bra – isht ifall man inte levererar något bra argument för denna ordningen.
Delvis korrekt så klart men:
1. Att inte få sina familjeförhållanden erkända i lag kan jag knappast se som en "kränkning", ärligt talat. Särskilt inte om man som du argumenterar för att hela saken är privat – varför ska då ens privata arrangemang tvunget erkännas i offentligheten om det är en privatsak från början?
2. Att hänvisa till att folk som kanske inte har tänkt till ordentligt har funnit sig i en ordning som argument till att det måste vara rätt och att den som ifrågasätter ordningen måste ha fel är inte speciellt bra – isht ifall man inte levererar något bra argument för denna ordningen.
Äger viss relevans, men löser man det genom att tvinga på de som tycker så en ny lagstiftning? Byter folk attityd då?
Du bemöter fortfarande inte legitimitetsargumentet. Antingen för att du inte begriper det, eller för att du är så pass auktoritär att du tycker att man löser problem genom att utslunga moralkakor från en hög häst i Bryssel.
Du verkar som sagt ha fastnat i procedurella cirkelargument, vilket är inkonsekvent när du samtidigt kallar Europeiska domstolens utslag för "godtycke". Är inte en moralkaka utslungad från Bryssel samma godtycke?
Eller förresten – kan inte du bara beskriva vilken relation du anser ska råda mellan lagar och den allmänna rättsuppfattningen i ett samhälle?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag har i rätt många år hävdat om att rösta är som att välja mellan pest eller kolera… nu för tiden får man nog lägga till cancer och aids i det hela, för alternativen ser bara sämre o sämre ut vad man än väljer.
Ja, fler alternativ men massor av skitfrågor som tas upp.