Det finns de som bestämt hävdar att det inte existerar en bostadsbubbla i Sverige och att prisuppgången är fundamentalt motiverad och kommer fortsätta, för evigt. Men vad blir konsekvenserna av det?
Dagens pris på 3.16 MSEK syns inte när
lägenheten kostar inflationsjusterade 914 miljarder år 2114. |
Enligt Valueguard steg priserna på klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar i Stockholm 12.8% det senaste året. Samtidigt är inflationstakten 2013 – 2014 -0.6% enligt SCB, dvs de reala prisökningarna på klubbmedlemskapen är 13.4%. Samma siffra gäller Sverige som helhet.
En etta på Heleneborgsgatan på Södermalm gick i onsdags för 3 160 000:- kronor.
Fortsätter prisutvecklingen så kommer en etta på samma adress kosta 11 112 650:- SEK i dagens penningvärde år 2024, dvs om tio år. År 2034 kommer priset på ettan vara drygt 39:- MSEK, år 2044 över 137:- MSEK.
Priset passerar en halv miljard i dagens penningvärde år 2055 och år 2060 kostar ettan över en miljard kronor justerat för inflationen. År 2100 är det reala priset med dagens penningvärde 157 miljarder. Detta för 36 kvadratmeter.
Detta är alltså reala priser. Tänk på det när någon påstår att priserna kommer fortsätta uppåt, som de gjort det senaste året.
34 kommentarer
Tankeväckande. Den där ettan saknar säkert månadsavgift där föreningen betalar skatt på alla hyresintäkter från företag!
ps! Men de mörkar underhållet:)
Den gamla goda "understanding the exponential function".
Det vore intressant om Cornu har något passande diagram som visar Stockholm´s innerstads priser och dess ev exponentiella läge. Om priserna nu ligger i nämnda fas vet vi att vi bör få en urtoppning där priserna faller tillbaka till den nivå där den exponentiella fasen startade. Jag kallar den för den paraboliska fasen där det s.k fårket deltar. Andra kallar fasen för ett mönster liknande Eiffel-tornet där tornet rundas för att falla mot botten eller åtminstone till första planet(där restaurangerna ligger).
Ett diagram bör presenteras med en logaritmisk y-skala för bästa tolkning av potentiell topp.
Tillägg: Historisk statistik visar att en parabolisk fas alltid är en mycket långsiktig topp. En övergång till slutfasen syns genom ett s.k "genombrott" uppåt av priserna över den långsiktiga priskanalen. "Tiden" är förstås även en viktig faktor. Den paraboliska fasen måste pågå tillräckligt länge och vara tillräckligt tydlig sett från och med botten/starten av den långsiktiga pristrenden. För Stockholm antagligen från 1995 cirka.
Dock när "folk", ex ordförande för Industrivärden och andra, hävdar att vi inte har en bostadsbubbla hänvisar de till så kallad ögonblicksfundamenta.
Just nu har vi låga räntor.
Just nu har vi amorteringsfritt i stort sett
Just nu har vi ingen fastighetsskatt
Just nu har vi rejäla ränteavdrag
Just nu har vi subprimelångivning till den som vill
Just nu spekulerar vi gärna med alltför stora lån pga vinstintresse
Etcetera
Och det är ju helt sant..
Ja. Vi har dock haft låga (<5%) rörliga räntor sedan 1997. Även om vi når 5% igen 2017, så är det ju de facto en lång period när kostnaden för att ha höga lån inte är så farlig.
Sedan börjar vi sakta men säkert få mer sunda regler (bolånetak, amorteringskultur) som sannolikt kommer dämpa uppgången. Allra bäst vore förstås stillastående priser eller ännu bättre en nedgång.
Det som saknas i Sverige är ren spekulation ("buy-to-let") och högt bostadsbyggande.
Förhoppningsvis kan också ränteavdragen börja trappas ner efter valet.
Å andra sidan är det svårt att se att det som driver priserna idag skulle förändras dramatiskt i närtid. Krav på amorteringar <75% känns avlägset, att minska ränteavdragen är politiskt självmord och att få fart på byggandet kommer ej att ske i närtid av många skäl.
Bolånetaket har ej dämpat priserna, däremot kanske föräldrar ökar sin belåning å sina barns vägnar, dvs hushåll med stora lån har ej ökat lika mycket som de hade gjort utan bolånetak.
Det som saknas i Sverige är ren spekulation ("buy-to-let") och högt bostadsbyggande.
@Joakim Persson,
Att vi har högt bostadsbyggande och ingen bostadsbrist alls har Cornu redan förtjänstfullt visat. Att vi inte har "buy-to-let" i Sverige må förvisso vara sant, men då har vi å andra sidan "buy-and-convert-a-hyresfastighet-to-a-more-profitable-and-mortgaged-bostadsrättsförening" istället.
Same shit in a different form and name.
Jag är inte förvånad över att de flesta (så långt inne på den långa priscykeln, nu drygt 20 år utan korrektion) är positiva till fortsatt uppgång. När vi når bortåt 80% positiva lär det bli dags för en längre tids nedgång. Fråga mig inte varför för ni kommer att förkasta förklaringen vilket också utgör grunden för att vändpunkten är nära.
rttck
Jag frågar ändå eftersom jag är genuint intresserad, vad kommer driva en längre tids nedgång?
Höjda skatter och i förlängningen höjda räntor efter valet ger en vändpunkt som fortplantar sig i ett negativt sentiment och en nedåtgående spiral där utländska placerare kräver allt högre räntor?
Buy-to-let är inte på något vis spekulation utan normal business. Jag har hyrt boende utomlands som var "landlordens" dagliga inkomst. Det är väl i stort sett bara i Sverige vi inte har ett utbrett ägarskap av lägenheter som hyrs ut av privatpersoner/småbolag? Det suspekta är snarare att inte ha ett utbrett buy-to-let utbud av bostäder?
Men på samma sätt som privat ägande övergår i spekulation som här hemma (10 gånger årsinkomsten i belåning) så övergår väl även det buy-to-let som finns i spekulation med köp av fler och fler och fler och fler objekt… till sist hyr alla? 🙂
Om man drar på sig för mycket skulder privat på en enda bostad eller på flera bostäder… sak samma i slutändan. Det blir lyxfällan om man inte hinner ut genom dörren. Den som köper fler bostäder har iaf någon form av inkomst i form av hyror att falla tillbaka på, det har inte den som lägger alla 10 gånger sin årsinkomst i belåning på en enda bostad som hen själv bor i.
Tror inte att höjda skatter ger någon broms för skuldfällan, det är en alldeles för kraftig mekanism som är igång. Antingen kör det vidare tills förtroende luggas i kanten för banksystemet eller så ser EU till att Löfven tvingas införa något reellt amorteringskrav. Så snart en enda bank inte kan sälja sina bostadsobligationer till vettig ränta är det dags för Riksbanken att ta över showen. En institutionell bank run går snabbt, och den sprider sig över en natt till alla våra banker.
Vinstmaskinen, du har helt rätt.
Men det ska kanske klargöras att buy-to-let är en fullständigt legal och i de flesta fall pålitlig affärsmodell, och skiljer sig från spekulationsköp, där man köper en dyr bostad, (som man visserligen kan hyra ut, i väntan på att priserna ska stiga, ibland hyr man även ut med förlust) med målet att sälja fastigheten vidare till ett högre pris. Dvs, skillnaden är vad man tjänar pengarna på, hyran, eller reavinsten när man säljer.
@Somebody…Jag tror att var sak har sin tid när det gäller kapitalplacering, t.ex fastigheter.
Utan att gå in på cykel-resonemang så pekar mycket på att:
Skulderna globalt är i flera fall så stora att de aldrig kommer att kunna betalas(i väst). Centralbankerna och inte marknaden ger för tillfället länder respit men CB kan inte styra långräntorna som är viktigast för avkastning. Pensionskapitalet är på väg mot kraftiga underskott. Kapitalflykter kommer accelerera. Europa kan drabbas först.
Banksystemet kommer snart att igen få känna av detta problem via "defaults" på olika håll. Banksystemet är för skört för att klara flera defaults vilket innebär dominoeffekter.
När riskaversionen stiger för s.k riskfria statsskulder kommer det införas nya kännbara krav på eget kapital. Förluster och kapitalbuffertar kommer att innebära mycket hårda krav på nya låntagare. Till detta kommer kapitalbrist. (Lång-)Räntorna kommer att stiga av många skäl. Man skulle på hockey-vis kunna säga att 2:a perioden skall snart börja.
Ang hedgefonder så har jag under många år hävdat att de går mot dåliga tider sett till omfattningen. Väldigt många har lagts ner och fler lär det blir. Avkastningen har tidvis varit katastrofal. Fastigheter i USA är nu i rekylfasen upp från kraschen tack vare enbart buy to let av riskkapitalfonder. Fonderna klarar inte av att långsiktigt administrera detta varför de sedan en tid påbörjat utförsäljning via CDO´s(ABS igen).
Väl värt att säga är även att dollarn pga kapitalflykten bör stiga kraftigt vilket tillsammans med stigande långräntor OCH deflation är ett mycket dåligt affärsklimat. Skulder blir dyrare och dyrare att hålla under nämnda premisser.
Sverige är som ett litet löv på ett träd som dessutom lånar ca hälften av sitt bolånekapital utomlands i företrädesvis usd. Dollarchock väntar sannolikt. Svenska statsfinanser är oerhört sköra för konsumtionsstörningar.
Ja, det vore verkligen illa om det fortsatte i den här takten. Svårt redan nu för de nya på bostadsmarknaden att kunna klara av handpenningen. Närmsta 10 åren borde bli betydligt blygsammare än föregående period.
I en annan del av Stockholm säljs den gula versionen av Andy Warholds kopia av en tavla föreställande den sista måltiden.
Den röda gick för 30 Miljoner. Den Gula beräknas gå för 60 Miljoner.
Vad blir månadskostnaden för den målningen-om man lånar allt?
London har flest miljardärer, fler än både Moskva och New York.
Är man miljardär så kanske man har råd bo lite överallt.
Det finns ytterligheter i alla läger!
I London-miljardärerna inräknas förstås de s.k utlands-britterna(skattemässigt). Alltså t.ex olje-araber, råvaru-ryssar och nyrika politruk-kineser!
Jag tror att en av anledningarna till att det har varit så litet utbud av lägenheter i Stockholm (vilket höjer priserna) det senaste året är att de gjort det enklare och förmånligare att hyra ut bostadsrätter i andra hand.
Nu lönar det sig ju (nästan) att köpa för att hyra ut
Man kan ju hyra ut en 2:a på 50 kvm för 15 000 (minst)
Så om jag nu har en 2:a OCH en massa pengar över och vill ha en större lägenhet – Varför ska sälja 2:an när jag köper en större? Jan ju hyra ut den och dra in pengar som sannolikt täcker en stor del av boendekostnaden för den större
Och varför nöja sig med att ha 2 lägenheter och hyra ut EN?
Det är ju bara de som inte har några pengar över som måste sälja sin lägenhet när de behöver/vill ha en ny…
Verkar ganska riskabelt att hyra ut om man ej får tillåtelse från styrelsen i brf. Precis samma regler som tidigare gäller på den punkten. Det är i grunden bra med de reglerna då folk i sverige i större utsträckning än i andra länder köper bostad för att bo i.
Men däremot kan man förstås köpa större bostad med uthyrningsdel. Brf har inte rätt att neka till att man har inneboende
Ett bättre antagande är 5% årlig prisökning i takt med MFIs utlåning.
OM inte utlåningen kommer implodera som den gjorde i USA.
hur ser det ut bakåt i tiden? vad kostade den i inköp?
Jag ser inte problemet. Jag köper en holk i Stockholm, mina barnbarn kommer att kunna sälja lägenheten och köpa tillbaka Manhattan till indianerna.
Ja, det behövs lite fler casinon där.
Eller att Buffalo Bill Cody tar dem med på en utflykt till Europa t.ex.
Vet någon om Victoria lever?
The British Empire har visst upplösts liksom – i viss mån – den vilda västern.
Hej, Cornu eller någon annan…
Någon som vet hur mycket vinstskatt av sålda egendomar som årligen betalas in till staten? Skulle vara intressant att veta hur dåligt ställt det faktiskt är med Sverige och hur stor betydelse högre bostadspriser faktiskt är för att upprätthålla statsbudgeten. Är det ca 70-80 miljarder årligen, eller tittar jag fel?
Statsbudgeten är i princip en del inkomstskatt, en del sociala avgifter, en halv del moms och en halv del resten (bl.a. vinstskatt).
@Björn: Svenska statsfinanser är oerhört konsumtionskänsliga. Totala skatteinkomster uppgår till drygt 1,6 biljoner kronor. Rensar man bort uppbörden av kommunalskatter uppgår momsandelen(konsumtionsskatten) till hela 43%. Betänk hur en långvarig kris skulle påverka statens finanser som får betraktas som mycket sköra. Därav utgiftstaket. Vi saknar dock riktiga investeringar i infrastruktur. Men de har istället använts till skattesänkningar och vården/socialförsäkringen.
@Fredrik Larsson; Vad jag vet är reavinsterna små mi sammanhanget. Däremot är den latenta skatteskulden hos bostadsägarna betydlig. Fastighetsskatten är minimal vilket innebär att bostadspriserna saknar större betydelse(mer än för den s.k förmögenhets- effekten på konsumtionsviljan(moms)) för statsbudgeten. Har för mig att ränteavdragen bara står för ca 30 Mdr vilket är en väldigt liten summa utifrån de ca 800 Mdr som staten tar för egen del(dvs exl kommunal- landstingsskatter).
Ränteavdragen är idag ca 30 miljarder, vilket inte kanske är jättemycket, men då är å andra sidan räntorna mycket låga.
Nej, ränteavdragens skattemässiga värde är 30 Mdr! Ränteavdragen är snarare strax under 30.000.000.000/0,3(./. avdragsvärdet av maxavdraget på 100.000), dvs strax under 100 Mdr. Om hushållsskulderna uppgår till 3 Biljoner så motsvarar detta en snittränta på 3,3%. Låter väl rimligt!
Verkar helt rimligt särskilt när man vet att starka krafter vill att undgommarnas ingångslöner ska ligga runt 3-5000kr i månaden
OT; Här kommer en liten börsanalys jag gjorde igår; Alltid tycker någon att den har ett frö av
visshet 🙂
Analysen skall alltid användas som en slags karta där man undan för undan hamnar i avgörande s.k bifurkationer vilka kan sägas vara vägskäl men även ger bra indikationer om våg-analysen är riktig(cykeln). Ett oerhört bra redskap. Notera att analysen rör SPX-terminen(futures)och inte avista.
Jag hänvisar till plattformen hos investing.com. En expanderande triangel i toppen av ett prismönster har en mycket bra träffsäkerhet sannolikhetsmässigt.
Vore kul att höra om någon därute har en hel annan uppfattning om de tekniska förutsättningarna, dvs inte om börsriktningen i sig.
"I would like to focus on a daily EXPANDING WEDGE on SPX Futures.
The wedge starts 02/26/2014. It is a standard A-B-C-D-pattern were we at
the moment try to reach the top of the wedge in the last wave E. Top lies
at 1880-1895 depending on time. An Expanding Wedge/Triangle at the top
of a move(started 02/02/2014) will in most cases result in a strong movement
to the downside, often down to the bottom of the wedge, here around 1760-
1780. A Gann-fork placed at the top of the last top-wave(1/22/2014) at 1845
also points to a (first)support at 1770-1780! From this position prices usually
consolidate(small correction up…smaller a-b-c-move) before next move up or
down(50% chance).
How do we know that we are at close to a wave-top? Measure the Fibonacci-
correction from the 3-wave move from 02/02/2014 to 04/03/2104(C). The down-
correction is approx. 50% with bottom at 1803(D).
The bigger wave-pattern(on the next larger wave-scale) indicates that we now
are in B-wave up in wave 4 in a "Elliot"-wave-down-correction with B-wave top
at top of the above mentioned expanding wedge before returning down in the
C wave. The first wave(wave 1-2) started 08/27/2013 at 1626 and bottomed at
1640. Wave 3 top(per above) at 1891(C-wave top in the expanding wedge).
Putting a support line between the 1st and the 2nd wave start/bottoms point
to channel-support 1770. Normally the 4th wave-correction breaks the support-
line to establish a bottom approx. between fibonacci support at 38 or 50% of
the total move. Normally the 4th wave´s C wave is a 5 wave down. A close below
1808,84(A) gives a sell-signal and a small reaction up(a-b-c) and is also a confirmation
of a larger move down to 1791(38,2%), 1758(50%) and 1726(61,8). Here the
market will decide if we will start the last wave 5 up or finish as a 2 wave-(4 waves)
top in a larger wave. But pattern suggest a continuation up for at least another
2 wave(4 waves) before correcting again in a A-B-C-wave. A move below 1683
points to the start of the long awaited BIG correction."
Euro/USD balanserar mellan fall och ny impulsvåg uppåt. Har stor betydelse för
börsriktningen initialt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag ringde en mäklare för att ta temperaturen på marknaden och snacka lite gojja och hon var inne på att bostäder hon sålde i Stockholmsområdet har gått upp med 10 % bara de senaste 6 månaderna.
Jag som äger någon bostad än och ska köpa inom 3 års sikt hoppas så klart på en nedåtgående bostadsmarknad. Sen att de får konsekvenser för ekonomin i helhet är en helt annan historia.
Alltid intressant att sätta statistik mot vad de som är i branschen känner av!
bara att kolla statistiken. det stämmer med 10% för borätter i sthlm