Hazard 4:s iPad-väska Kato är en tacticool EDC-axelväska för den som har en iPad att bära med sig. Sedan i januari använder jag den som ordinarie EDC, och undantaget övernattningar klarar jag mig numera utan ryggsäck även vid Stockholmsresor.
Hazard 4 Kato, med
tillverkarens egen merit badge. |
Hazard 4 Kato finns att köpa från Survivalstore.se, som också sponsrar detta blogginlägg. Jag har valt den civilt och urban miljö gångbara svarta versionen, som kostar 1 049:- SEK hos Survivalstore. Andra färger är ATACS-kamouflage för 1 299:- SEK, multicam för 1 299:- SEK eller enfärgade OD Green eller coyote för 1 049:-.
Som väska specifikt framtagen för iPad och andra surfplattor eller netbooks är den ett utmärkt val. Andra alterantiv, som kan ha plats för en surfplatta, t ex Maxpedition Jumbo, har inte något dedikerat vadderat skyddande fack. Just Maxpedition Jumbo är dessutom något för liten för en iPad, även om den nya iPad Air antagligen fungerar.
Jag har alltså ersatt min tidigare STM Scout 2, även om jag saknar några mindre finesser med den väskan – dels ett något rymligare iPadfack, plus en innerficka med dragkedja, lämplig för t ex sedlar och mynt. Min Maxpedition Jumbo använder jag som grab bag för jakt, och är ständigt redo med det som behövs om vargen dyker upp – ammunition, magasin, vapenlicenser mm pappersarbete och dokumentation som behövs för att få bära vapen på egen mark. Jumbo är en trevlig väska, men inte om man som jag behöver ha med sig en iPad, och gärna ett kompletterande löst tangentbord för att kunna jobba med bloggen oavsett var och när jag befinner mig.
STM Scout 2, Maxpedition Jumbo EDC och Hazard 4 Kato. |
En Macbook Pro i huvudfacket. |
Hazard 4 Kato är överlägsen STM Scout 2, då den har avsevärt mer förvarningsutrymme, och t ex kan ta A4-dokument, rent av kollegieblock ovikta, plus att man kan få med sig dryck. Därtill kan man hänga på ytterligare fickor och utrustning via den militära PALS/Molle-standarden, vilket inte den strikt civila STM Scout 2 klarar. Dessutom går det att få in fyra iPads samtidigt i en Kato, vilket gör att man t ex kan ha den som semesterväska för iPad-familjen, t ex på bil- eller campingsemester, där man inte vill lämna värdeföremål i baslägret eller fordonet.
Det går även att stoppa i en hel 13-tums Macbook Pro i en Kato, även om det inte går att stänga huvudfacket och antalet iPads får reduceras till högst två.
Elvatums Macbook Air ska gå att ta i huvudfacket, som då går att stänga, även om jag inte verifierat detta.
Huvudfacket är dock inte vadderat, och eftersom en trettontums dator blir känslig för regn och snö, bör den nog förvaras i någon form av eget skyddsfodral. Detta lämnas att testa som truppförsök vid senare tillfälle.
Lockfacket |
Katon har i princip fem fack. Dels ett utvändigt tillgängligt iPad-fack, vilket är en förbättring jämfört med STM Scout 2, där locket måste öppnas för att man ska kunna plocka upp sin iPad.
iPad-facket är något trångt om man har ett fodral till sin iPad, men det tänjer ut sig med tiden och blir bättre. För en iPad Air fungerar det garanterat smärtfritt, men den första månaden var facket rätt trångt för min iPad med sitt Belkin-fodral i läder. STM Scout 2 hade däremot perfekt passform för detta fodral.
Locket har ett concealed carry-fack, med invändiga kardborrband avsedda för att fästa ett pistolhölster. Detta är en nackdel med både Kato och Maxpedition Jumbo, nämligen att man får betala för finesser och funktioner som är helt irrelevanta för svenska ändamål. Det finns även ett separat pistolmagasinfack i huvudfacket på Katon. Sedan kan man ifrågasätta det vettiga i att bära en pistol i locket, vilket innebär att pistolens pipa viftas runt i alla möjliga riktningar om man öppnar väskan. Fast det är inte relevant för oss obeväpnade svenskar.
Facket på insidan locket. |
Lockfacket är det man använder mest, så här hittas bland annat en av pennorna, mitt anteckningsblock där jag antecknar saker till mina böcker, hörlurar, solglasögon, buss- och tunnelbanekort och plånböcker med alla tjogvis med kundkort man numera måste bära med sig om man ska shoppa.
PALS/MOLLE när locket
är bortfällt. |
På insidan av locket finns ett tunnt fack stort nog för A4-papper. Förutom eventuella A4-papper förvaras även min nödproviant här, vilket är en kombination av dessa alternativ.
Med locket öppnat finns ett rutnät av PALS/MOLLE, om man vill fästa någon ytterligare ficka för organisering, eller för den delen bara stoppa ner verktyg, pennor och annan utrustning. Dessa använder jag inte själv idag.
Ett möjligt arbets läge är annars att vika undan locket och ha dessa fästen som väska, t ex om man behöver serva utrustning och har sina verktyg här.
Kartfacket i praktiken ombord
hos SJ i januari. |
I själva väskan finns nu två ytterligare stora fack. Dels ett funktions- och administrationsfack, med ett antal fickor och ett kartfack.
Kartfacket är stort nog för en av fyra iPads, men något för litet för en A4, se bild. Inte ett större problem, men ändå en irriterande detalj. Det är dock sällan man har riktiga kartor som just är A4, utan dessa behöver ändå vikas.
Som gammal stabsjägare uppskattar jag dock administationsfacket rejält. Enda nackdelen är att locket tar plats att vika undan.
Svagheten med administrationsfacket är frånvaron av ficka med dragkedja, annars ryms det mesta här. Det går även att komma åt dragkedjan till facket från sidan, utan att öppna locket, vilket gör att jag t ex kan plocka fram en telefon- eller iPadladdare från sidan. Eller för den delen en ficklampa eller penna. Bär dock idag en penna i PALS-fästena på ena sidan idag.
Administrationsfacket. |
I huvudfacket kan man alltså få plats med två iPads, eller en dator. Själv har jag normalt det externa tangentbordet här, plus midjeremmen, nödbatteri till iPhone och iPad, ytterligare nödproviant, plus utrymme nog för exempelvis regnkläder eller andra lite mer skrymmande utrustning.
Huvudfacket |
Det finns också tre fack för pistolmagasin, eller motsvarande utrustning här.
En C4-mapp och C4-kuvert
i huvudfacket |
Huvudfacket kan dock bli lite trångt om man har mycket utrustning i administrationsfacket, men här placerar man lämpligen det man använder minst frekvent. Det finns en extra dragkedja i locket, som gör att man kan komma åt huvudfackets dragkedja, även om det blir omständigt.
Huvudfacket är också något för litet för A4-papper, om dessa inte ska vikas. Om man kan leva med öppen dragkedja går det dock att få ner C4-mappar här.
Handtag och iPad-fack. |
Väskans handtag är underbart robust. Man riktigt vill tömma väskan och fylla den med sprängämne och hållandes i handtaget hysta iväg den ner i fiendens skyttegrav som satchel charge. Känns dock onödigt att prova. Extra fästen för axelremmen eller andra remmar finns även här på locket.
Bältesfästet. |
Axelremmen är rejäl, och det finns en midjerem att koppla på axelremmen för att bära väskan stabilt. därtill finns det ett bältesfäste att fästa väskan i bältet. Bältesfästet sitter dock fast med karborrband och är bara till för stabilitet, och inte för att bära väskan i bältet.
Tanken är att ge tillräckligt motstånd för att kunna dra en concealed carry-pistol ur hölstret i lockfacket, så användbarheten är begränsad. Mer praktiskt att använda midjeremmen för stabilitet, vilket bara behövs vid löpning eller svår terräng.
På ena kortsidan hittar man ett fack, lagom för en 2 dl-vattenflaska, solglasögon etc. Facket har dragkedja, men är dessvärre betydligt mindre än motsvarande på en Maxpedition Jumbo, som kan rymma en 8 decileters flaska. Sidofacket är också dränerat, och därmed lämpligt för vätskor. En SJ-tetra vatten får plats här, för den som någonsin sovit på nattåget.
Sidofacket med vattenflaska. |
Sidofack. |
På andra sidan hittar man rutnät för PALS/MOLLE, samt ett litet fack där jag numera har en penna, s man slipper öppna väskan för det. Sätter även ner solglasögonen här om de tillfälligt ska tas av. En variant är att fästa ett större vattenflaskefack här.
Överlag är Katon en mycket bra väska, betydligt mer genomarbetad och flexibel än Maxpedition Jumbo, speciellt om man vill ha med sig dator eller iPad.
Känslan är genomgående av hög kvalitet, och trots dagligt brukande, med 4-5 kg i packning har jag inte märkt av något som helst slitage. Botten är i någon form av gummerat material, som gör att man inte behöver oroa sig för att ställa ner den på blött underlag.
Fäste för kardborrband på locket ger plats för merit badges, om man vill visa upp sådana.
I min kommande roman Stjärnklart har en prepper valt just Hazard 4 Kato som EDC-väska. Ett bra val kan jag själv konstatera än så länge. Kan inte se att jag kommer byta ut väskan mot någon annan.
Ordinarie EDC-utrustning i KATO:n. Några utrustningsdetaljer saknas, bl a extrabatteriet till iPrylarna och det
ruggade iPhone-fodralet, man lämpligen använder vid icke-urbana förhållanden. |
Fullpackad Kato inför föreläsningen i Mölndal, inklusive datorn på plats. |
Detta inlägg är sponsrat av Survivalstore.se.
6 kommentarer
Bögslungan, släng dig i väggen!
Föredrar Clas Ohlsons stora bärkasse som kostar 2:- kronor.
Den rymmer lätt min 17"" bärbara dator med reservbatterier, laddare och modem samt en 6-pack öl och en ring falukorv, + en verktygslåda, kofot, morakniv, yxa, 2 handgranater, en K-pist med fyra magasin samt en första förbandslåda + penna för accept (sk autograf) efter alltid godkända förskrivningar.
vilken fjantig väska. En sådan skulle jag inte ta emot om jag fick den. tacka vet jag stolryggsäcken. den kan man iaf sitta på
Bra! Bloggen behöver fler tacticoola inlägg… 🙂 Vad är det för svart vattenflaska på bilden? När det gäller vattenflaskor finns nog inget som slår Klean Kanteen: Länk
Vattenflaskan är Noname, fick den som en del av en kit på någon företagskickoff runt 2002-2003. Perfekt i storlek här, ca 2.5 dl.
Gillar fortfarande? Lite sugen, jag. Har kört Rothco advanced tactical bag och Maxpedition Jumbo. CCW-funktionen är superb för snabb access till min jordnötspåse. Blir en elak dj-vel utan mina jordnötter!