788
Om ni har minne längre än en guldfisk så läste folk tidningen förr, inklusive i fikarummet på jobbet, på bussen, på tåget etc. En del gör det fortfarande, men det handlar idag allt mer om smartphones. Vilket stör en del guldfiskar.
Och mänskligheten, mänsklig samvaro och utveckling gick inte under för det. Visualisera nu att kollegorna läser tidningen i lunchrummet och slappna av.
Fast hur går det egentligen för Metro, tro?
Tillägg:
Licens: Public Domain i Sverige, då fotot är ett ickekonstnärligt foto taget före 1969 |
Licens: Public Domain i Sverige, då fotot är ett ickekonstnärligt foto taget före 1969 |
Foto: Jacob Harris. Källa: New York Transit Museum
“Riders read their morning newspapers after the end of the city’s 114-day newspaper strike. New York, 1963” Licens: Public Domain i Sverige, då fotot är ett ickekonstnärligt foto taget före 1969 |
33 kommentarer
Absolut, men en tidning har begränsat med information, du läser den och sedan är du klar.
Med en smartphone har du hela internet i din hand, något som är såpass stort att det för gemene man kan uppfattas som oändligt. Dessutom har man numera hela sin sociala krets på internet.
Alla som kommer ihåg tiden innan internet minns nog hur pass mycket socialare man var.
"minns nog hur pass mycket socialare man var" – justerar du då för att "du" och dina bekanta fått barn, vilket ofta minskar möjligheterna att vara social lika mycket, ofta och spontant?
(skrivet från en smartphone på vägen till jobbet)
Jag har inga barn och det är ca 10% i min bekantskapskrets som har barn.
Oavsett har du inga referensramar. T ex kan ju du och dina bekanta tröttnat på varandra. Det är svårt att göra om ditt liv utan smartphones och testa om utfallet blir annorlunda.
Göra om det utan barn vore ju en idé. Herrejävlar, det känns som om man konstant befinner sig i en återhämtningsfas. Vet inte om det hade påverkat smartphoneanvändandet, i alla fall skulle den inte sett ut som om någon åkt skridskor på den.
Man kan naturligtvis inte jämföra dagens maniska smart-phone-beroende med depressionens läsande av jobb-annonser. När jag sneglar på ungdomars telefoner överväger FB tydligt.
… och så tar du fram historieboken och kollar upp depressionens årtal.
@Cornu; Om du inte visste det (redan) så led bl.a USA av depression efter kriget. Statsmässig skulddepression och och bilbubblan(ny teknologi). Börskraschen 1919-1921
var den 5´e största någonsin. FED startade därefter "The Roaring 20´s" som ledde till en ännu större börskrasch och depression. Förutom ny kreditbubbla(finansiell i hushåll/företag och banker) var det "The Dustball" som utlöste en omfattande arbetslöshet efter att bankerna överinvesterat i jordbruksbark. Över-priserna gjorde att vanliga jorbrukare blev utmanövrerade förutom att växeljordbruket, som var en ny teknologi, orsakade en uttorkning av jorden pga för lite jordvila mellan sådd. De arbetslösa jordbrukarna25% arbetslöshet totalt i USA) blev sedermera den arbetskraft som drev på en ny.industrialisering.
Kanske dags för lite historia.
Ps! Dina foton f.ö visar hur en lång tidningsstrejk leder till behov av nyheter.
oops: Dustbowl skall det förstås stå!
Tja, vad visar just denna bild. Anekdotisk bevi.. Foto kan dessutom vara iscensatt, vara taget utanför en arbetsförmedling etc etc.
Just såna här resonemang du själv vänder dig mot många gånger. Senast med zero hedge bilar.
Smartfån träsket handlar inte enbart om hur social du är eller inte är. Det är snarare så att det är ett info-beroende. Oavsett om man sitter i grupp eller är ensam kollar man sina inboxar och sociala flöden. Innan sovdags och när du vaknat. Söker efter hyperbekräftelse på instagram. Det är svårt att bara lägga ner. Det blir ett beroende. Som tar din tid. Jag har många vänner inklusive mig själv som tycker att det är problematiskt periodvis.
Jag sitter tex just nu och engagerar mig i detta tämligen meningslösa inlägg och konversation istället för att ta i tu med mina arbetsuppgifter 🙂
Mina minnen från 80-talet och 90-talet innan mobiltelefonen hamnade i var mans hand var att man överallt där människor möttes glatt konverserade om allt möjligt. På tåget, på bussen, i kön till kassan på systembolaget (innan de införde den så förhatliga självplocken), på caféerna (där det serverades vanligt kaffe och äkta svenska bakverk som kanelbulle och ne..pepparkakor, inte sånt där lattemacciatokofeinfriespressoutankaffe och bakverk som knappt går att uttala, som kråisang eller nåt). Överallt man kom så ljöd atmosfären av månniskor som glatt tog upp en konversation med varandra.
Eller inte…
Men det är klart, innan smartphonen slog igenom hade man bättre koll på hur golvet, väggen och taket på bussen, tåget, hissen mm såg ut.
Jag brukar titta på folks skor när jag pendlar det är ett bra tips om det inte finns en fager dam att stirra på.
Jag är gammaldags, jag läser böcker gjorda av mosad skog (om det inte finns en fager dam att smygkika på medan jag låtsas läsa).. fast det är klart, inte helt sällan är man ju fast i det digitala träsket.
Kan även notera att golvet i de helt nya pendeltågen efter mindre än en veckas användning hade fläckar av intrampat tuggummi. Låter man barnen resa själva när de inte är rumsrena och pottränade ännu? Vilka föräldrar gör sånt!?
Kan tipsa om att du kan köpa mosad skog MED fagra damer tryckt på så kan du kombinera dina intressen. S k "herrtidningar". Top Hat och Piff ska visst vara kvalitetspublikationer har jag hört.
Hört via ombud så klart. Själv läser jag endast tyska filosofer och inget lättsinnigt.
"slappna av" från någon som går runt med folietäcke och jod-tabletter i bakfickan känns inte helt rimligt. Fast jag kanske ger smartphonen en chans när småbarnsåren är över.
Smartphone vad är detta för tingest!
Sociala medier är väl inte helt obekant.
Men detta med samhälle och gemensamma mål är på väg att vidgas ordentligt.
Kanske både vidgas och tunnas ut!
Förr kunde man vid fikat tala om TV programmet alla sett kvällen innan!
Idag snackar man youtubeklipp och internet-memes..
Kommer möjligen att förstärka den rådande trenden att den fysiska miljön istället för att som ideal vara stimulerande, dvs inbjuda till olika tolkningar och medge olika rörelser och handlingar, istället blir mera inriktad på designad tydlighet med hur man förväntas/bör/skall göra, gå eller tänka.
Med medhavd stimulans kan omgivningen tillåtas bli ganska torftig.
Om man har problem med att bestämma sin sociala rang i en grupp så är det mest rationella att ignorera andra individer.
Ja, typ. Innan smartphones brukade folk läsa böcker eller stirra ut genom fönstret på bussen. Alla blev jämt skitsura när man läste över axeln på dem.
Socialisera på bussen är det väl bara fyllon som gör?
Aah, du menar att smartphoneanvändandet ökar risken för våld, när civilisationsprocessen för att bestämma rang sätts ur spel?
En intressant hypotes – smartphoneanvändare är mera aggressiva för att de är osäkra på social rang.
Nja, det är ju en väldig tillfällig grupp, man kan ju tänka sig att evolutionen aldrig förberett oss på att ingå i en väldigt tillfällig grupp typ i hissar eller kollektivtrafiken.
Det torde väl inte finnas nåt motiv för att etablera rang i en buss om man ska kliva av om 5 minuter? Enklast således att bara ha nån slags obekväm tystnad.
Det skulle väl inte gälla varje tillfällig grupp för sig, utan att den som "deserterar" varje gång försämrar sin förmåga till att läsa "cues".
Det "obekväma" i tystnaden består väl just i ett tränings/inlärningsmoment? Kognitiva belastningar brukar kännas "obekväma".
Smartphonedebatten känns som ett återbesök hos Studio S anno 1982 eller när det nu var de totalhavererade över att man kunde ha en VHS-video hemma.
Bara anekdotiska bevis fritt ur minnet och diverse spekulationer, inget vetenskapligt stöd. Är inte det här ren och skär moralpanik?
Nu följer väl alla läsare av den här bloggen redan XKCD, men jag släpper den högst relaterade länken här ändå för att ingen skall gå miste om denna visdom:
http://xkcd.com/1289/>http://xkcd.com/1289/
-enkla svar till frågorna som alltid ställs om all ny teknologi.
Mer bevis
Tips till någon disträ smartphone-användare:
Vid frukostbordet satt min farfar gömd bakom tidningen och utan att ta blicken från den greppade han kaffekannan och fyllde på sin kopp. Farmor frågade förnärmat om inte hon också kunde få. "Jovisst, jag skulle bara värma pipen först!"
Cornus bild ser man väl inte i Kina med sina väggtidningar. Där är det full rörelse, speciellt på söndagar med alla bilagor. På första sidan kan det stå: Forts tredje tvärgatan till vänster.
Jag har för mig jag läst att människan är anpassad för att leva i grupper om 200-2000 individer, i dagens samhälle där det förekommer fler än så tenderar de extra bli "statister". Det man ser på bilderna är bara individer i olika grupper och därför inte interagerar med varandra.
Sen är det väl så att man främst lär sig känna nytt folk i sin ungdom och därför upplever man i äldre ålder att man är mindre social – när det bara är ett uttryck av att man blivit äldre och beter sig annorlunda än man gjorde som ung.
Ok, främlingar gömmer sig för varandra, vad bevisar det? Och. Människan är ju ett informationssökande freak, idag tar informationen aldrig slut. Media är ju byggt runt det. Idag börjar vi ju dessutom väldigt mycket tidigare och får många barn välja blir det hellre disney channel och internet än utomhuslek. Tycker inte om den utveckling och tycker inte vinklingen på artikeln. Gör ju inte saken bättre. Men du ville kanske ha diskussionen?
Några talar om smartphoneanvändare i sina kommentarer som om det vore en liten isolerad grupp. Själv lever jag i tron att nästan alla med en telefon nyare än 2007 har någon form av smartphone. Då definierar jag smartphone som telefon med stor skärm med möjlighet att kolla webbsidor, lyssna på musik, titta på film etc. Dvs även om någon tycker att sin Nokia 6110 är riktigt smart i sin konstruktion så är det inte den jag menar 🙂
Så min fråga är helt enkelt, har jag fel? Är det mindre vanligt med iphones, samsung galaxies etc än vad jag tror?