Börserna i de asiatiska tidszonerna faller under morgonen. Med amerikanska börser, som fortsatte falla efter stängningarna i Europa, talar det mesta för att börserna här i Europa öppnar nedåt idag.
All Ordinaries går -0.81%, Nikkei 225 -2.55%, Hang Seng -1.08% och SSE Comp -0.49%.
Amerikanska S&P-500 stängde -0.90%, där större delen av nedgången skedde efter europeisk stängning. Europa har en del att ta ikapp, trots att börserna generellt föll under gårdagen.
Månadschart OMXS30 i blått,
konjunkturbarometern i rött, med horisontella linjer som anger signalnivåer. Köp- och säljsignaler angivna på OMXS30. |
Långsiktigt är det förstås inget att bry sig om, då återhämtningen i ekonomin i Europa och Sverige fortsätter. Frågan är bara hur långt före konjunkturen börserna ligger?
Konjunkturinsititutets barometerindikator vände upp i april, men det tar åtminstone 3 – 4 månader innan den är inne i överhettat läge över 110, och ytterligare tre månader innan man därmed ska gå ur börsen. Det blir alltså tidigast dags med ett utträde om sex månader, eller i november.
Tidpunkten där konjunkturbarometern anger att man ska gå ur börsen kommer som vanligt inte vara optimal. Det har tagit allt mellan två och tio månader innan börsen står lägre än vid säljsignalen, men metoden är inte till för att pricka toppar exakt, utan för att man ska slippa de börsnedgångar som alltid följer högkonjunktur och överhettad ekonomi, och sedan ge något att köpa tillbaka på efter nedgången. Lägre risk, högre avkastning. Medan man är likvid får man dessutom ränta.
Tittar man på konjunkturuppgången finns det förstås ett annat scenario, nämligen det som utspelade 2003 – 2007. En långsam och utdragen konjunkturupgång. Vi har fått en rekyl i uppgången, motsvarande 2004 – 2005, och kanske når vi inte överhettat läge förrän 2016 – 2017 den här gången?
I det hypotetiska exemplet om signal att gå ur börsen i november och tio månaders ytterligare innan börsen återigen är under novembers nivåer, så kanske optimal börstopp inträffar någon gång nästa vår. Poängen är att det knappast är brådskande att gå ur börsen, undantaget svarta svanar som tredje världskriget, men då kommer inte pengar på kontot hjälpa dig heller…
Tillägg: Sedan finns ju alltid skrockfullheten kring börsers förmåga att krascha i oktober, så november kanske är lite sent att gå ur…
5 kommentarer
Den här svarta svanen förefaller också värd att hålla koll på:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/who-varnar-akut-resistens-mot-antibiotika/
Massdöd vore definitivt ett sänke för bostadspriserna. Börserna mår knappast heller bra av det.
Det går nog inte riktigt så fort.
Några "experter" uttalar sig i Moneynews om kursfall på 50% vilken dag som helst:
http://www.moneynews.com/MKTNewsIntl/Stock-market-recession-alert/2014/02/10/id/551985/
Amerikat skall väl alltid vara först och värst…
@Dan i kullen
Med sådan insikt vore det väl bara att ta och blanka på. Kanske dessa "experter" gör just detta, men med tanke på hur börsen beter sig så lär de inte vara speciellt välrepresenterade på marknaden.
Visst finns det viss osäkerhet gällande utvecklingen och kurserna kan utvecklas både bättre eller sämre än väntat och i bland så gör det en det ena och en det andra och ibland så blir det stora avvikelser – då kommer olyckskorparna fram och säger told-you-so, men annars håller de tyst alla de dagar då det inte går fullt så illa som de förutspått (mer än kraxar sina domedagsprofetior i "hopp" om att de skall få rätt någon gång).
Ett scenario kan vara att vi får en börsnedgång nu eller i juli som varar till (sen)hösten. Euron fortsätter att stärkas mot dollarn alltmedan konjunkturerna lunkar på långsamt. När euron når nya toppar runt 1,50 mot dollarn känner sig ECB tvingade att ge oss negativa nom räntor(eller QE). Börserna stiger kraftigt och BLT´s agerar exponentiellt(blow-off fasen). Politikerna sitter tysta medan skuldsättningen återigen tar fart. Vem vill sticka hål på en bubbla med dess konsekvenser? Därför lever de i förnekanden. Inte minst under ett valår. Vem som helst borde idag förstå att Europa (t.ex) är inne i den långa japanska cykeln. Bernanke borde vara den första att komma ut ur garderoben med tanke på hans enorma kritik av BoJ från tiden före hans FED-chefsförordnande.