Jag har i många år här på bloggen påtalat att den kommunala skolan används som budgetregulator av kommunerna. Behövs pengar till något annat, så får skolan betala. Public Service/SVT rapporterar nu mer om turerna kring SDN Majorna Linné i Göteborg, där nu tre rektorer sagt upp sig eftersom de inte kan följa skollagen.
Stadsdelsnämnden använder skolan för att finansiera äldreomsorgen, genom att belägga den kommunala skolan med vinstkrav i det (s)ocialistiskt styrda Göteborg. Som tidigare rapporterat tar (S)DN Majorna Linné ut en vin(s)t på 19 – 29% på den kommunala grundskolan och stoppar i andra svarta hål.
Tidigare har rektorn för Karl Johansskolan sagt upp sig, och nu har den nya rektorn också sagt upp sig, samt rektorn för Nordhemsskolan. Nya rektorn på Karl Johansskolan satt bara kvar några månader innan vederbörande också gav upp.
Ironiskt belånar sig gärna barnfamiljer för mångmiljonbelopp för att bosätta sig i Majorna-Linné, vilket kanske kan liknas vid Göteborgs Södermalm. TV-inslag från Public Service nedan. Se speciellt slutet, som är episkt, 5:33 och framåt. Bl a medger Anna Johansson (s) att Göteborgs kommun bryter mot lagen, då inte alla elever får undervisning enligt lagens krav.
Som påtalat finns det i praktiken inget straff eller sanktionsåtgärd när kommunerna bryter mot skollagen. I inkompetenta Sverige stiftar man nämligen lagar utan sanktioner (straff). Från SVT:s artikel:
“På de punkter där vi har valt att lägga förelägganden så har vi bedömt att Göteborgs kommun via stadsdelsnämnden i Majorna Linné inte har levt upp till lagstiftningens krav, säger Per Ekborg på Skolinspektionen.”
Ändå fortsätter man alltså riskfritt att bryta mot skollagen. I TV-inslaget säger skolinspektionen också klart och tydligt vad man kan göra “vi kan bara beklaga det som har hänt”. Barns skolgång och framtid förstörs, och det enda staten kan göra är beklaga.
Manipulationen av internhyrorna för
skolan i Stockholm, Göteborg och Malmö Se tidigare inlägg om varför denna graf innebär att Göteborg och Malmö manipulerar hyran för att dränera skolan. Enkelt förklarat så har man de senaste åren höjt hyrorna kraftigt trots fallande räntor. |
Nu har SDN Majorna Linné alltså lagt ett rent vinstkrav (“överskottsmål”) på de kommunala skolorna, men annars använder Göteborgs kommun även internhyror för att mer diskret dränera skolan på resurser. Statsdelsnämnden vill dock behålla pengarna själv, istället för att de ska gå tillbaka till kommunens interna fastighetsbolag.
Det normalbegåvade fårket kommer förstås skrika efter mer resurser till skolan i valrörelsen, och rösta därefter i riksdagsvalet, trots att skolan redan har tillräckligt med resurser och detta är en kommunal fråga. Allt som krävs är att skolan får behålla sin skolpeng, ytterligare tillskott av skattepengar skulle bara dräneras på något annat sätt. Endast en idiot kräver att man kastar mer pengar på något som är dysfunktionellt. Ska något kastas så är det ansvariga, och det i fängelse.
Det tål att upprepas. Skolan är kommunal och inte statlig. Du kan rösta bäst fan du vill i riksdagsvalet, kommuner (och friskolor) kommer sabotera skolan ändå, då de skiter fullkomligt i om barnen blir produktiva vuxna – a-kassan är ändå inte kommunal och med planeringen för fortsatt skenande bostadspriser kommer ingen arbetslös ha råd att bo i kommunen ändå.
I fallet SDN Majorna Linné hade en vettig lagstiftning, t ex där högsta ansvarig hos huvudmannen sätts i fängelse om man bryter mot skollagen, kanske fungerat. I det här fallet hela ledningen för statsdelsnämnden, samt förslagsvis även själva kommunledningen. Men någon sådan sanktion existerar inte, och man kan därmed fortsätta ge ett långfinger åt lagen och skratta skattebetalande bolånetorskande föräldrar rakt i ansiktet.
Snart även i en kommun nära dig, om det inte redan sker via internhyror…
Göteborgare, vill ni ha det som ovan, så fortsätter ni rösta socialistiskt i Sveriges mut- och korruptionshuvudstad. Fråga er också vad (S)DN Majorna Linné haft för trevliga studieresor och andra begivenheter för era skattepengar, medan de bryter mot skollagen…
Tillägg: Först en kommentar från en förälder på Karl Johansskolan, som sett eländet på första parkett, angående den tidigare rektorn, som på oklara grunder slutade.
“Rektorn Annika Kummel, som var modig nog att följa skollagen och därigenom förbättrade situationen för eleverna markant, “försvann” hastigt i höstas på oklara premisser. Ledningen växlade orsak eftersom, det var sjukdom och semester och allt möjligt. Det ryktades även om att hon ville säga upp sig, så jag förstår din förvirring. Annika hade förlorat ledningens förtroende eftersom hon satte skollagen före budgeten. Då ska gudarna ändå veta att hon är snål som attan.
Under denna turbulenta tid med mycket protester bland lärare och föräldrar fanns en eller flera tillförordnade rektorer som skulle sätta budgeten. Det är oklart i vilken omfattning Annika Kummel fick vara med, eller om hon kom till dukat bord?
Annika Kummel sade häromdagen upp sig för gott. Hon kunde inte stå för budgeten och dess effekt på verksamheten. Hon var omtyckt, kompetent och sparsam. Nu är framtiden oviss och nervös för oss föräldrar.”
Sedan lyfter jag hela nedanstående kommentar från en kommunaltjänsteman i en annan svensk kommun. Det är viktigt att ni får höra hur det faktiskt går till bakom kommunhusens väggar:
“Detta är ändå standardförfarande hos majoriteten av kommuner. Hyror kan hoppa, kostander för intern service eller liknande kan justeras i och med skolan får godkända externa projektmedel som kanske skall satsas på matematikundervisning och liknande. Skolverket (Eller vilka de nu är)är lika stora kålsupare som Göteborg stad. Men ger ut projektbidrag som ska riktas mot barn men följer inte upp det, kräver ingen återredovisningen eller något, detta vet majoriteten av kommuner om så dessa pengar försvinner snabbt in i annat medan den lilla extra matteundervisninge/förändringen få ren stackars lärare slänga in några extra minutrar på..
Vissa kommer har ett någorlunda OK tänk med internhyror, där skolan betalar bara för utnyttjad del vilket betyder att om de bedömer att de inte behöver använda sa 1 & 2 så kan de “stänga” dessa och spara den hyran och lägga det på barnen istället. Den kostnaden som uppstår för tomma lokaler tas på oftast ett kostnadsställe i stil med “lokalgruppen” som är övergripande. Dessa har sedan i sin tur rätt att hyra ut salarna till t.ex. KTH, Föreningar etc.
Men det är hysteriskt tragisk med att det behövs mer resurser, mer pengar, högre skatt mm. Om Svensson bara visste hur skattemedlen hanteras inom kommuner så hade det blivit revolution. Olika typer av programvaror köps in som inte behövs (de oftast 1 programvara stödjer alla dessa funktioner men det vet man inte för man är värdelös kravställare, kan inget om varken IT, datorer eller mjukvara). Man kan inte sparka folk som missköter sig utan flera centrala avdelningar sitter oftast med en personalstyrka utgörande 10-30% där det produceras en bråkdel av vad en “normal”. producerar. Bankerna medvetet försvårar möjligheterna att kontrollera vad folk köper på kommunens kreditkort (jag vet en kommuns som har lyckats få bort 8 personer under ett halvår efter de började plocka ut ALLA fakturor fysiskt och gå genom med papper och penna.. över 300 kreditkort..). Sedan har vi leasing, vet kommuner som inte mödar till sig att beräkna på alternativkostnader eller följer den policy som ligger. En kommun betalar totalt 16 miljoner för mycket per år i leasingkostnader mot att de faktiskt skulle köpt saken i sig men förstår inte vad det gör..
Kan sitta och skriva om saker i timmar, har jobbat inom den här sektorn i 3 år nu och jag gör som många andra av mina kollegor som, trott eller ej, brinner för våra jobb (utvecklar, effektiviserar, ner med kostnader, upp med kvalitet, enkelthet mm.). Jag söker nytt nu som inte är inom den offentliga sektorn. Kulturen av “kommunalar” sitter så jävla hårt i väggarna att det är så mycket motstånd på att rucka detta till att bli bättre, gör bättre etc. Man blir motarbetade vid varje jävla möte, instans mm. vare sig man förklarar att folk sparar tid, pengar, behöver inte arbeta lika mycket etc. men nej nej.. “Vi har alltid gjort såhär”… *gah*”
Och så tror alltså folk att mer resurser och mer skattepengar hjälper. Det är som att ge mer droger till en knarkare och tro att vederbörande klipper sig och skaffar sig ett jobb. Mer skattepengar löser inte problem med dysfunktionella system.
14 kommentarer
Bra att du pekar ut detta. Men jag undrar om inte samma sak finns i sthlm? Hörde att brommabarnen kostar knappa 40k, medans rinkebybarnen kostar dryga 90k (om jag inte missminner mig).
Och otyget med internhyror visar att de offentliga har fulfinanser överlag. Jag glömmer inte Locums hyror i början av 90-talet.
Detta är ändå standardförfarande hos majoriteten av kommuner. Hyror kan hoppa, kostander för intern service eller liknande kan justeras i och med skolan får godkända externa projektmedel som kanske skall satsas på matematikundervisning och liknande. Skolverket (Eller vilka de nu är)är lika stora kålsupare som Göteborg stad. Men ger ut projektbidrag som ska riktas mot barn men följer inte upp det, kräver ingen återredovisningen eller något, detta vet majoriteten av kommuner om så dessa pengar försvinner snabbt in i annat medan den lilla extra matteundervisninge/förändringen få ren stackars lärare slänga in några extra minutrar på..
Vissa kommer har ett någorlunda OK tänk med internhyror, där skolan betalar bara för utnyttjad del vilket betyder att om de bedömer att de inte behöver använda sa 1 & 2 så kan de "stänga" dessa och spara den hyran och lägga det på barnen istället. Den kostnaden som uppstår för tomma lokaler tas på oftast ett kostnadsställe i stil med "lokalgruppen" som är övergripande. Dessa har sedan i sin tur rätt att hyra ut salarna till t.ex. KTH, Föreningar etc.
Men det är hysteriskt tragisk med att det behövs mer resurser, mer pengar, högre skatt mm. Om Svensson bara visste hur skattemedlen hanteras inom kommuner så hade det blivit revolution. Olika typer av programvaror köps in som inte behövs (de oftast 1 programvara stödjer alla dessa funktioner men det vet man inte för man är värdelös kravställare, kan inget om varken IT, datorer eller mjukvara). Man kan inte sparka folk som missköter sig utan flera centrala avdelningar sitter oftast med en personalstyrka utgörande 10-30% där det produceras en bråkdel av vad en "normal". producerar. Bankerna medvetet försvårar möjligheterna att kontrollera vad folk köper på kommunens kreditkort (jag vet en kommuns som har lyckats få bort 8 personer under ett halvår efter de började plocka ut ALLA fakturor fysiskt och gå genom med papper och penna.. över 300 kreditkort..). Sedan har vi leasing, vet kommuner som inte mödar till sig att beräkna på alternativkostnader eller följer den policy som ligger. En kommun betalar totalt 16 miljoner för mycket per år i leasingkostnader mot att de faktiskt skulle köpt saken i sig men förstår inte vad det gör..
Kan sitta och skriva om saker i timmar, har jobbat inom den här sektorn i 3 år nu och jag gör som många andra av mina kollegor som, trott eller ej, brinner för våra jobb (utvecklar, effektiviserar, ner med kostnader, upp med kvalitet, enkelthet mm.). Jag söker nytt nu som inte är inom den offentliga sektorn. Kulturen av "kommunalar" sitter så jävla hårt i väggarna att det är så mycket motstånd på att rucka detta till att bli bättre, gör bättre etc. Man blir motarbetade vid varje jävla möte, instans mm. vare sig man förklarar att folk sparar tid, pengar, behöver inte arbeta lika mycket etc. men nej nej.. "Vi har alltid gjort såhär"… *gah*
Tack, lyfte din kommentar till ett tillägg i inlägget, så den får full exponering.
Ska väl tillägga att det finns MÅNGA inom den kommunala världens som gör hästjobb, verkligen går in med hjärta och själ i att det skall bli bättre för alla. Det finns många sådana men med fritidspolitiker som inte riktigt vet vad de beslutar om till chefer som inte besitter rätt kompetens till medarbetare som vägrar att förändra sig så ja… då byter man jobb efter ett tag och då står kommunen på ruta 1 igen. Tyvärr. Jag tror och VET att Sverige skulle kunna ha en av de bästa kommunala sektorn i världen om man bara kunde få bort den här ruttna förbannade kulturen.
Säg att jag skulle vilja granska en skola i min omedelbara närhet: Hur går jag tillväga? Vart börjar jag? Vad ska jag begära för handlingar? Jag gör gärna jobbet, men jag vet inte riktigt vart jag ska titta.
David, förutsatt att skolan är en typ av resultatenhet så hade jag begärt ut de dokument som berör den ekonomiska uppföljningen av skolor (specifikt den skolan du vill ha). Oftast återfinns det flertal kommentarer i dessa som annars inte framkommer i t.ex. konversationers av e-mail och liknande. Sedan kan det vara värt att begära rektorns OCH dess biträdande (Assistenter/intendenters) mail. Majoriteten av rekotrer som jag stöter på ser lägger all "ekonomi" på dessa och har själv inte helt 100% koll. Kommunikationen mellan kommunens centrala styrorgan är oftast mot biträdande och inte rektorerna.
Sedan kan det vara värt att begära ut den interna redovisningens. Vad många oftast gör är att snegla på den externa redovisningen men det är den interna som är den intressanta, hur man flyttar siffror hit och dit.
Det är den enkla biten, svårt att säga spontant vad man ska titta på i andra kommuner då mycket av den informationen som skall vara tillgänglig offentlig faktiskt slängs och aldrig diarieförs (projektmedel, beslut, etc.)..
Tack för svar! Jag ska se vad jag kan få fram.
Så sant, så sant. Stat och landsting likadant.
Är grymt imponerad av alla de individer som verkligen vill väl och sliter.
När de slutligen ger upp sjunker vi som en sten, men då har väl råttorna lämnat båten för länge sedan.
Återigen tack för att du lyfter konkreta sakfrågor i stället för fluffiga pamfletter. Det är realpolitik vi behöver i stället för partipolitik.
Muteborgs realpolitiska lista 2018?
http://www.dn.se/sthlm/klocktorn-sprangdes-nu-angrar-sig-moderaterna/
"Kostnaden är 11,7 miljoner kronor och tas inom ramen för Hagastadsexploateringen." Nu är tornet bara en del av kostnaden men det är enkelt, något annat måste nu skäras ner på. Tummen upp för beslutsångest.
Men om verksamheten är dysfunktionell och det tydligen inte spelar någon roll hur mycket resurser man har i verksamheten så är det väl bara bra så är det väl bara bra att man plockar bort resurser? Jag hänger inte med i resonemanget. Behöver skolan mer resurser de facto eller inte? Men en sak tycker jag mig se: skolan fungerade bättre innan skolpeng och "fritt" skolval. Vi behöver gå tillbaka till ett system där resurserna satsas där de behövs och inte där de inte gör någon större skillnad. Analys och behov först, därefter anslag. Det är väl så du brukar se på anslaget till försvaret, Cornu, och det borde väl gälla även för skolan?
Självklart har resurser betydelse. Fast de flesta inom offentlig verksamhet är de som blir över så det blir som det blir. Miljoner och miljarder i skatter forsar runt i en galen strömvirvel utan kontroll, bokföring eller någon medvetenhet någonstans. Det finns hur många exempel som helst.
Fy fasicken vad jag blir förbannad när jag läser detta! Sen blir en bara sorgsen.
Känns som Zaremba borde skriva en ny artikelserie om den Svenska skolan :-/
Får grunna lite mer om privatskolan jag tänkt på att starta.
"en vettig lagstiftning, t ex där högsta ansvarig hos huvudmannen sätts i fängelse om man bryter mot skollagen, kanske fungerat" , precis! (Eller ansvarig, huvudman är väl vi medborgare) I det framtida ulandet Sverige råder idag i princip vilken straffrättslig immunitet som i vilken bananrepublik som helst för regimen.
Häromdagen citerade någon här en finsk lagtext, där det var klartext att när man som tjänsteman fått ett beslut delgivit och accepterat detta, så skulle det följas, annars var man brottslig. Det är vad vi saknar i Sverige!
Dessutom sköter inte tredje statsmakten sitt uppdrag och borde genast fråntagas alla sina privilegier, att ge till någon annan med krav om uppfyllande av plikterna.
Likaså borde djurrättstjänstemän sitta still tills det är klargjort vilka regler som gäller. Förvaltningen skulle vid tveksamhet direkt stoppa all verksamhet. Demokratin och rättssamhället är satt ur spel av myndighetsdelegerandet.
Osv.