Så fort våra makthavare och politiker måste medge problem börjar de genast tjata om universallösningen mer resurser, dvs att mer skattepengar ska användas. Det bevisar bara att det svenska samhället lider av en masspsykos och saknar sjukdomsinsikt.
Det spelar ingen roll hur fort man springer, om man springer åt fel håll. Det spelar ingen roll hur stark man är, om man lyfter fel saker.
Dysfunktionella system blir inte bättre för att man ger dem mer pengar, de blir bara dyrare.
Det spelar ingen roll om det handlar om svenska skolan eller svenska försvaret. I bägge fallen kan man jämföra med Finland. Medan det nu i spåren av Krimkrisen och Ryssland invasion och annektering av Krimhalvön ropas på mer pengar till Försvarsmakten, så levererar Finland ett försvar med ca 393 000 man och sju armébrigader, plus ett antal andra enheter och exempelvis 209 stridsvagnar och 832 artilleripjäser. Sverige kommer efter 2020 kunna leverera 49 000 man, varav 22 000 hemvärn, samt 42 stridsvagnar, 24 artilleripjäser och två brigadstaber.
Svensk försvarsbudget är ca 45.578 GSEK, mot Finlands 2.857 GEUR (25 GSEK). Enkelt uttryckt levererar Finland mångfaldig försvarsförmåga till halva priset – 5x till 34x. Uppenbarligen finns det något allvarligt fel i svensk försvarspolitik, och det är inte för lite pengar, utan det är något annat…
Finska skolan levererar toppresultat och är bäst i Europa, både i ämneskunskaper och i kreativ problemlösning.
När en funktion är dysfunktionell slänger man inte mer pengar på de inkompetenta beslutsfattare, makthavare och tjänstemän, som på olika nivåer förstör verksamheten genom att gräva skyttevärn, de investerat hela sitt liv och gärning i och vägrar överge. Reformer stavas inte mer pengar, reformer stavas att fylla igen alla skyttevärn och i värsta fall sparka alla som är i vägen.
Det är rent av så att det kostnadseffektivaste kanske vore att ge alla stoppklossar och hindrande individer en livslång statlig pension, med bibehållen lön, om de dyrt och heligt lovar att aldrig inställa sig på sin fd arbetsplats igen, eller konkurrerande arbetsgivare, och aldrig mer uttala sig i de frågor de tidigare kunnat påverka.
När man har ansvar för skattebetalarnas pengar, så ska man i varje stund fråga sig – hur kan vi leverera bättre, med mindre pengar. Inte som nu, hur kan vi slänga mer pengar på något som uppenbarligen är dysfunktionellt.
Definitionen av idioti är att försöka samma sak igen (=mer pengar), och förvänta sig ett annat resultat. Dessutom är exempelvis skolan kommunal och inte statlig. Börja där, om man nu vill göra skolan till en riksdagsfråga.
Mer pengar till dysfunktionella samhällsfunktioner är som att ge alkohol till alkoholisten, och tro att han slutar supa. Det är som att släcka elden med bensin. Men det är populärt och blir bra partiledardebatt.
Varken försvarsförmåga eller skolresultat mäts i pengar, inte heller rättsväsendet och polisen.
Att högersocialisterna ser mer pengar som lösningen på allt i form av marknadskrafterna är förstår ideologiskt, men att vänstersocialisterna förespråkar samma lösning – pengar löser allt, är fascinerande.
Om pengar löste allt, så skulle vi i Sverige med en av världens högsta skattetryck inte ha några som helst problem med något.
I slutändan får vi de politiker och det samhälle vi förtjänar. Ett samhälle utan visioner, på väg rakt ner i dyn. En sörja vi uppenbarligen inte kan ta oss upp ur, då inkompetensen är den enda gemensamma värdering som genomsyrar dagens Sverige.
71 kommentarer
Det finns en stor skillnad mellan Sverige och Finland. Finnarna och politikerna är patrioter.
När det varken finns en grundläggande vilja(patriotism och kärlek till sitt folk och kultur) och ovanpå det ett politiskt system som gynnar den politiska korruptionen så finns det inget hopp inom synhåll.
Om inte den polletten ramlar ner snart undrar jag hur det står still?
Extrapolera den svenska utveckling vad gäller rikedom, skolresultat, försvarsförmåga, etniska nordbors andel av befolkningen, höga chefers löner inom politik och näringsliv m.m sedan början av 70-talet, så gissar jag framtiden ser mer än dyster ut. Lägg energihotet ovanpå det….
Men… tolkar jag dig rätt nu? Jag tycker detta låter som att du tar Anders Borgs sida?
"Se till att försvaret löser sina problem istället för att slänga mer pengar på dem"?
Ja och nej. Försvaret får ju inte själva bestämma över verksamheten, men visst skulle det vara lämpligt att rensa ut ett stort antal stoppklossar i myndigheten. Regeringen pekar med hela handen "köp JAS", "lägg ner värnplikten", "ditten och datten" och därtill "följ LOU, även om ni bara får rena ockerofferter" etc etc.
Istället kunde förstås vår regering sagt "ordna ett försvar lika starkt som Finlands (eller annan spec), här är budgeten, säg vad ni behöver av oss i form av lagstiftning (t ex värnplikt etc)".
Eller tillsätt personer som är patrioter och gör saken för sitt land och folk – för kung och fosterland!. Men det var ju dumt – det skulle ju åtgärda problemet – gör en utredning istället – kom fram till att Finland är bättre och kopiera. Ändra inte det grundläggande problemet!
Men skulle man gå ett steg längre så kan Finland överta Sverige och Sverige bli en del av Finland som Finland var en del av Sverige i över 800 år.
Det vore något det!
Tror du på fullt allvar att Finland är så dumt?
Att min hustru accepterad mig som make är ett under nog.
Mycket bra inlägg! Jag har under 15 år pekat på stora systemfel även i vårt land. För att inte tala om EU som parasiterande organism.
Utmärkt väl beskrivet.
Vi lider en hel del av den extrema anti-elitismen i det här landet. Inbillar man sig att alla kan bli lika duktiga bara man slänger nog med pengar på dem så skall man inte förvåna sig om man får problem. Det är det vanliga pk-ljuget som orsaker problemen. Man använder inte minst marknadslösningar för att kunna fortsätta pk-hyckla om att alla är lika bra. När marknaden bestämmer behöver man inte analysera några orsakssamband. Man försöker dölja sanningen med pengar.
Anti-elitism på vissa områden ja.
Duktig på matte = Vad skönt, han behöver ingen speciallärare.
Duktig på idrott = ge killen en speciallärare i och utanför skolan så att han kan utvecklas till sin fulla potential! Han kan ju ta OS-medalj eller bli proffs för i helvete! Klart mamma&pappa ska kliva upp 06.00 varje lördag och sjussa till match, sälja bingolotter, etc osv. Behöver killen nya skridskor/endurohoj/optimistjolle – inteckna huset om det behövs.
Varför?
Jag såg ett TED-talk där en forskare hade intervjuad amerikanska elever som varit på utbytesår i länder med framgångsrika skolsystem. En genomgående iaktagelse var att länder med framgångsrika skolsystem prioriterade inte idrott utan skolarbete. I USA värderar man skolidrott oerhört högt.
Kan det vara så att man måste välja: Duktiga idrottare eller duktiga skolelever?
Träning är bra för inlärandet, i rätt dos.
Jämförelser med amerikanska college och universitet haltar lite eftersom där finns en stor grupp som är i gränslandet professionell idrottsutövare, och knappt deltar i den vanliga undervisningen. Jämför istället med de som fått stipendier for att studera, de ligger nog i topp i internationella mätningar om det finns några relevanta sådana.
Focuseringen på idrott börjar tidigare än när man kan få stipendium.
Problemet är inte att en liten elit idrottar istället för att studera utan att den breda allmänheten prioriterar idrott högre än studier.
Eller: Hur många föräldrar skulle dra kundvagnar på Obs, sälja bingolotter och baka till baseren för att finansiera extra mattelektioner?
I Kina satsar man stenhårt på skolan. Vissa på idrottsskolor med den breda allmänheten på vanliga skolutbildning.
Varenda jävla kines skulle dra kundvagnar på Obs och sälja Bingolotter för att få in sin unge på en "fin" skola däremot, det kan jag garantera. Även om de säkert skulle föredra att betala sig in, om pengarna fanns och möjligheten gavs, så klart.
Och så fungerar det ju allmänt med bildningskulturen i de asiatiska länderna:
"Har du gjort läxan? Bara en gång? Gör den en gång till då! Jaså, du har gjort den tre gånger? Gör då nästa veckas läxa!"
Kineser som tjänar en fraktion av en svensk snickarlön lyckas betala läxhjälp till sina ungar. En svensk snickare drar till Thailand istället. Inte just att det är nåt fel på snickare, men de har rätt hyfsad lön och torde kunna avsätta en slant till prioriterade saker.
Och däri ligger själva kärnan till min problembeskrivning – prioriteringar.
Och när man prioriterar något lågt, är det för att man inte ser nån nytta med det.
…eller att belöningen ligger för långt borta i tiden. Långsiktighet är inget som kultiveras i vår del av världen.
Väl rutet! Sverige är fredsskadad, vi har inte haft ngn dramatisk situation som tvingat oss till att leverera till det yttersta, på många hundra år. Finland däremot har varit på vippen till undergång flera gånger i mondern tid, vilket gjort att de fått skärpa till sig. Något som genomsyrar hela det finska samhället. I Sverige är det en evigt nedåtgående spiral av byråkrati, bidrag och kravlöshet, rakt ner i träsket.
Sverige är skadat av kulturmarxister och inte av freden! Det finns mängder av anständiga människor i Sverige som hela tiden från 70-talet tills idag argumenterat för det rätta. Det kulturmarxistiska antidemokratiska etablissemanget har gjort det nästan omöjligt för de anständiga människorna att yttra sig. Har det lyckats yttra sig är bara att bli utfryst. Vi har haft en anständig minister – Odenberg. Reservofficer och patriot. Han tvingades avgå och Reinfeldt ersatt honom med vapenvägraren Tolgfors. Detta för att varje officer och patriot skulle förstå vad som gällde. Finner knappt ord…..
Jag känner INGEN i sverige som inte går på devisen "mer resurser". Jag brukar fråga folk "om resultat är direkt relaterat till resurser, varför har Sverige då inte världens bästa sjukvård, utbildning och välfärd? hur kommer det sig att andra länder som satsar bråkdelar av vad som satsas i sverige producerar flerfaldigt bättre resultat?".
Jag har aldrig fått något svar, och inte heller fått någon att ändra uppfattning. Mer resurser ska det vara!
Problemet är väl att de som bestämmer om neddragningar sällan vet något om verksamhetens detaljer utan skär rakt av. Och då kan det sista bli värre än det första.
De flesta politiker tycks inte ha någon egen erfarenhet om det de bestämmer om. Beror förmodligen på att de som kan något inte är lika tvärsäkra som de okunniga, och väljare föredrar okunniga tvärsäkra framför kunniga konstruktivt osäkra.
Nedskärningar rensar selektivt ut de produktiva. Förändringar av verksamhetsmålen rensar selektivt ut de engagerade.
Det är alltså inte att undra på att de improduktiva och de oengagerade anrikats inom Försvarsmakten. Nedskärningarna har varit drastiska och syftet med verksamheten har närmast helt kastats om, från ungefär "Säkra autonomi för fria viljor" till "Implementera ideologi hos ovilliga".
+1.
Alla verkar vara överens om problemet, men alla har sina egna patentlösningar.
Socialisten vill ha mer skattepengar.
Liberalen vill ha mer frihet.
Folkhemsfundamentalisten vill ha mer patriotism.
Kan inte påstå att jag har en exakt lösning på problemet men:
När det gäller skolan kan man konstatera att det inte är "fint" att äga kunskap. Det är "fint" att äga en sportbil, ett stort hus eller en segelbåt. Att kunna citera Diogenes däremot impar inte alls på grannarna. Däri ligger problemet. Nån liknade finska lärare vid finska hockeyproffs. Och visst kan vi köpa dem – men om ingen i det här landet skulle vara intresserad av hockey från början, så skulle det ändå inte komma nån publik på matcherna, eller hur? Folk i gemen skiter i skolan. Vem är mest populär bland skolungdomar: Tvåfaldige astronauten och fysikdoktorn Christer Fugelsang, eller Zlatan som skolkade sig igenom grundskolan? Inte konstigt att vi får den skola vi får.
Samma sak med försvaret. I grunden kan Finland mönstra ett försvar för att folk i gemen tycker det är viktigt. Värnpliktssystemet funkar säkert för att en och annan fortfarande tycker det är rimligt och bra att bidra till nationens försvar istället för att ski-bumma eller sätta igång högskolestudierna.
Så, mer pengar funkar mycket riktigt inte. Mer "patriotism" eller mer "frihet" är å andra sidan inte heller några lösningar på problemet. Det är uppenbart att det här är ett kulturellt problem som står över parti- och blockgränser – jag tror barnen i Danderyd och barnen i nån norrländsk sossebruksort är ungefär lika ointresserade av att göra värnplikten. Det är ett kulturellt problem.
Finland dras för övrigt säkert med samma problem fast i mindre omfattning. Sverige ligger ju ofta långt framme i "samhällsutvecklingen" så att säga.
Lösningen? Inte fan vet jag. Att ändra folks attityder till saker är svårt.
+1.
Allmänbildning sägs ge status. Det borde man kunna få ungdomarna att fatta.
Du har rätt. Men inställningen till skolan tror jag är ett övergående fenomen. Kopplingen mellan skolresultat och att "ha ett jobb" blir allt tydligare. Än så länge är det väl mest flickorna som förstått det, men pojkar i allmänhet kommer också att komma dithän.
Diogenes… Fast en bra replik never gets out of style: "Kan du flytta på dig, du skuggar solen" sa han till Alexander när Alexander lovade att ge honom vad han ville ha.
Sen gick han väl runt och "sexuellt ofredade" på gator och torg också? Hade man berättat sådant i skolan hade säkert i alla fall pojkarna lagt herr Diogenes på minnet.
En möjlig delförklaring till den kulturella förskjutningen skulle kunna vara den på senare decennier subtilt(?) hyllade dumheten där en hel genre med karaktärer från Homer Simpson till Forest Gump klarar sig alldeles utmärkt trots att de är genomkorkade. Det blir som en mental lisa för själen för de som inte orkar anstränga sig, eller är lite korkade, att det är okej. Man behöver inte anstränga sig eller kunna något, det löser sig ändå.
Och de som är riktigt smarta och kan mycket är oftast skurkar, onda eller bara konstiga nördar som ingen gillar.
Jag ser genren delvis som marknadens reaktion på ett mentalt behov hos folk att förringa eget misslyckande. Och det emanerar förstås ifrån USA där det finns överlägset flest antal misslyckade människor i den meningen att de aldrig uppnår den utlovade amerikanska drömmen som alla kan uppnå bara de lägger manken till.
Jag tar ett steg till och menar att det är ett resultat av att den teknik man utsätts för i vardagen är allt mindre flexibel och "inställningsbar", utan kommer i en färdig lösning, "one size fits all" som är svår eller omöjlig att anpassa. Istället måste individen anpassa sig och får "mindsetet" att "nån annan" ordnar, på gott och ont, det mesta.
Hur många rotar sin Android? Hur många väljer ens en Android istället för en Iphone? Hela gränssnittsutvecklingen (gränssnitt i väldigt vid mening, också till exempel stadsplanering och trafiklösningar) är avkapaciterande och passiviserande.
När det gäller konsumerad kultur finns det troligen loopar med positiv återkoppling, d.v.s. som har en självförstärkande faktor.
Konsumera kultur-> förändrat mindset->förändrad kultur->o.s.v.
Positiv återkoppling leder antingen till att loopen hamnar i ett stabilt ändläge, eller börjar självsvänga. Mode är nog ett exempel på självsvängning. Kulturell dumhet verkar vara ett stabilt ändläge, eller åtminstone ha väldigt lång svängningstid.
Sen finns det förstås en trend mot förenkling för att optimera både funktion, underhåll och vinst i teknik och samhälle, vilket i någon mån kompenseras av en uppsjö av appar och spel för att sysselsätta rastlösa sinnen som inte får stimulans på annat sätt i den annars förenklade vardagen.
"Vem är mest populär bland skolungdomar: Tvåfaldige astronauten och fysikdoktorn Christer Fugelsang, eller Zlatan som skolkade sig igenom grundskolan? Inte konstigt att vi får den skola vi får."
Det är nog lättare att bli fysikdoktor än så framgångsrik fotbollsspelare som Zlatan. Däremot svårare att bli en av de få som får chansen att bli astronaut.
… men inte omöjligt! Börjar man med en bra verklighetsbeskrivning, gärna med lite tillspetsade ordalag, ála Cornu, och även du BD, tillsammans med lite ironi, sarkasm och liknande, så får man många att haja till och reagera. Vilket är bra. För har man fått folk att reagera så börjar även funderingarna. Och det är i det läget det gäller att beskriva vägar framåt, måla visioner och få folk att resonera kring sina värderingar och mål i livet. På arbetsplatser och hemma. På fester mm. Sen byggs det in i vilka val/ställningstagande man gör i alla vardagliga beslut. Allt från röstning i val, kontakter med skola, jobbet i den lokala föreningen, samfälligheten, grannsamverkan, val av jobb mm. Kort sagt vad enskilda människor tycker och tänker och vill formar tillsammans det samhället vi gemensamt vill ha. Och ju förr alla inser att just deras egna patentmedicin är den enda rätta, INTE leder till lösningen, utan här gäller det att vidga blicken och se hela bilden.
Christer Fuglesang vs Zlatan var bara ett exempel men jag tycker det var hyfsat välfunnet.
Visserligen finns det bara en enda Zlatan, men det finns också bara en enda svensk astronaut, någonsin. De är båda unika.
Bra skrivet Cornucopia och Ben Dover. En kommentar kring "Att ändra folks attityder till saker är svårt." är att det är detta som har lyckats, fast då inte till något positivt. Fram till kanske andra stora kriget så var det kyrkan som stod för attitydförändringarna och som de hade gjort från början av 1500-talet. Under 1900-talet så har radio och TV tagit över uppskolning av medborgarna och varit mycket effektiva med detta. Fram till 1990 ungefär så var det statligt styrt via den "oberoende" radio och TV. Efter att TV4 började sändas markbundet och ännu mer i och med digitala sändningar så har kommersiella marknadskrafter tagit över attitydförändringarna och detta mycket effektivt.
Det är stora summor i omsättning kring Zlatan kommersiellt men inte så mycket på Fugelsang och detta är väl egentligen ett val av vad media har basunerat ut. Det skulle säkert slå mynt på Fugelsang och fysik också men media/kommersiella krafter har valt sport istället.
Dom flesta kan se att många av de saker Zlatan gör är fantastiska prestationer (på fotbollsplanen). Däremot är det tyvärr svårt att bedöma en fysikers prestation även om det kan vara en otrolig prestation.
Jag tyckte Einstein gjorde en fantastisk prestation med allmänna relativitetsteorin, men det tog mig lång tid att förstå hur bra den prestationen var.
Det är ganska uppenbart varför en unik person som Zlatan får mer uppmärksamhet än en unik person som Fuglesang.
En väldigt stor del av befolkningen har inte särskilt välutvecklad förmåga att abstrahera. Egentligen yttrycker jag mig fel – de har en helt normal förmåga att abstrahera. Uttryck som går att uppfatta visuellt och audiellt är lätta att processa och stimulerar en normal människa. Det Fuglesang kan och gör kan inte på liknande sett presenteras, människor exponeras inte för den pestationen. Även om de exponerades för Fuglesangs prestationer så skulle de inte ha ett referensverk som kan tolka dem.
För högbegåvade människor på de abstrakta områdena är normalbegåvade i det närmaste handikappade när det kommer till att uppfatta vissa saker.
När det kommer till högbegåvning i fysiska uttryck tycks det inte krävas särskilt mycket, dvs kanske inte ens normalbegåvning – på något enda plan – för att uppfatta uttryckets särart och magnitud.
I Sverige gillar vi storskalighet och top-down organisering av de offentliga resurserna. Om man driver igenom modellen fullt ut och anpassar den efter förändringar och teknisk utveckling får man ett väldigt bra system. Om man kör det halvt, och under tiden ändrar, tillpassar och gröper ur efter den för tiden gällande politiska regimens önskemål blir det däremot ett inte ens halvfärdigt system, fullt med brister. Sjukvården är ett bra exempel på ett genomfört, fungerande system, försvaret och skolan är exempel på motsatsen.
Om sjukvården hade styrts som förvaret hade det idag inte funnits kompetent personal, ett läkarbesök hade kostat 15000 kr och det hade funnits en röntgenapparat och ett stetoskop per landsting. Väntetiden för en operation hade utvecklats enligt medellivslängden i kön.
+1.
Se upp ge inte landstingspolitiker några idee'r nu..
Finns det någon snygg jämförelse över Finlands kontra Sveriges försvarsbudgetar? Gärna där olika de olika anslagsposterna ställs mot varandra och kostnad/enhet kan skådas? Även tillgänglighet/mobiliseringstid är givetvis intressant, för att inte tala om antal anställda inom olika personalkategorier/befattningar.
Cornu: Kan inte du göra en jämförelse mellan Finland och Sverige betr "pang för pengarna"?
Det skulle framför allt vara intressant att se personalkostnaderna.
Vad kostar en finsk soldat "naken", utan utrustning etc i bara lön, sjukvård, pension etc vs en svensk soldat?
Därutöver kan man diskutera materiel, men då ska man iofs komma ihåg att alla inte har samma förutsättningar. Finlands ubåtsvapen är (om jag minns rätt) endast en blek skugga av det svenska och kostar därmed mycket mindre- Vilket så klart kan vara en korrekt strategi för Finland, men inte för Sverige.
Utlandstrupperna kostar ca 1 miljard om året och mig veterligen håller sig även Finland med sådana så den där gamla lögnen om att territorialförsvaret är skot för att alla pengar går till utlandstjäsnten vill jag inte höra igen, tack.
Ja, personalkostnader inkl. overhead för administration osv. Har inte hört begreppet "köttberget" på ett tag nu, men dessa kostnader måste ju läggas ovanpå insatsförbanden.
Du minns ganska rätt, Finland saknar ubåtar helt och hållet, men likt Sverige har de ju system med mindre flerförmågsfartyg, som skulle vara intressanta att jämföra med Sveriges dito.
Kanske blir det ändå omöjligt att jämföra system vs system och vapenslag vs vapenslag för Sverige – Finland. Det intressanta är ju egentligen övergripande förmåga per spenderad krona.
Dessutom fordras det vilja att använda de resurser man har.
Finland har ju ett , tämligen,… gott rykte i det avseendet…
Hur mäter man det?
Skulle man effektivisera verksamheterna och sålla bort all inkompetens skulle vi helt plötsligt få en arbetslöshet större än Grekland… Sen tror jag inte att effektivisering vinner många val, valboskapen vill ha satsningar och mer pengar till ickefungerande verksamheter.
De inkompetenta kan väl få betalt för att bokstavligen kräva skyttevärn, och fylla igen dem istället. Även om de kostar pengar, så gör de mindre skada där än inom systemet.
Och vad säger att en inkompetent överstelöjtnant/lärare/pedagog inte kan vara en kompetent bilsäljare/studiecirkelledare/hobbybutiksinnehavare?
En dålig officer kanske är en fena på att leda storbandsjazz/orienteringsträning för barn/sälja modelltåg? Vi kan inte på allvar mena att en idag inkompetent person per automatik är misslyckad inom alla tänkbara områden.
Precis. Om de suger på att kriga så är det bättre för alla parter att de går ut på arbetsmarknaden och gör ett nytt försök. Vi har ju ändå en välfärd som gör att de inte behöver tälta i närmsta park, eller hur?
Sen är det väl frågan om en och annan som befordrats över sin förmåga också.
Sen hjälper det inte att offentliga upphandlingar oftast blir flera gånger dyrare än normalt… Kan vara dags att se över lagstiftningen där…
Det här var nog den ultimata krönikan. Mycket desperation i den texten. Mycket fint. Har i likhet med textförfattaren och flera kommentatorer här känt samma avgrundsdjupa frustration över sakernas tillstånd. Hur svårt kan det vara? Egentligen?
Är mest störd av att veta att jag som normalbegåvad inte klarar av att fatta hur det kan bli så här alla goda intentioner till trots. Det är ju idioti i kubik det som vi tillåter fortgå.
Mitt tråkiga svar på frågan är att vi inte bedriver uppföljning. Uppföljning? Ja, vi följer inte upp beslut, jämför med utfall och sedan utkräver personligt ansvar av ansvarig. Inte på någon nivå. När det inte blir som vi tänkt oss går vi vidare med nya projekt, nya visioner och nya hejarop. Men med samma härförare i spetsen.
Heja Finland, Schweiz m fl. Konkreta jämförelser är starka argument. Gärna mer sånt.
Tror på idén att "pensionera" inkompetensen med arbetsplikt inom lämpligt område. Kommunal parkskötsel är ofta eftersatt t ex.
De före detta officerare som tagit upp andra yrkesbanor har gjort ganska slätstrukna insatser vad jag hört.
Urvalet är förstås för litet för att dra mera än anekdotiska slutsatser av.
"Sen är det väl frågan om en och annan som befordrats över sin förmåga också."
Det kan bero på Dilbertprincipen, eller Peters princip. Den ena går ut på att inkompententa individer befordras för att plocka bort vederbörande ur den produktiva processen så att individen gör så liten skada som möjligt. Den andra går ut på att alla befordras för att förr eller senare fastna på den nivå som de saknar kompetensen att inneha.
Jag tycker mig ha mött exempel på bägge principerna..
Helt OT, förresten:
Information om förhållandet mellan europeisk extremhöger och Ryssland:
http://www.riskandforecast.com/useruploads/files/pc_flash_report_russian_connection.pdf
Sd klassificeras som "neutrala" till Ryssland – men vilka kommer de att gruppera sig med i Europaparlamentet.
För övrigt är kontakterna mellan Ryssland och högerextrema femtekolonner i Europa direkt taget ur Dugins eurasiatiska manual.
"I slutändan får vi de politiker och det samhälle vi förtjänar. Ett samhälle utan visioner, på väg rakt ner i dyn" – Instämmer från ett framgångsrikt land med en god start efter andra världskriget. Nådde sin topp i slutet av 60 talet – sista riktiga studentexamen var 1968. Därefter en stadig utförsbacke vars lutning ökar för varje år som går.
En lärare blev tillfrågad om elevernas inställning till sina skolresultat. Hon sa att ett genomgående problem var att de tror att de med pengar ska kunna köpa sig förbi de problem som skapas av bristande ansträngning i skolan. Detta tror man kan ske genom att läsa in saker i efterhand eller genom att hitta en genväg till bra jobb.
Kanske har politikerna samma problem. De tror att man kan köpa sig fri från problem. Alltså: Sverige upplever sig vara så rikt att man tror att man inte behöver anstränga sig utan kan konsumera sina pengar. Detta kommer att leda till att vi får mindre pengar och mindre förmåga att tjäna nya pengar.
+1
"Vi är ett rikt land".
SKulle vara intressant om någon kunde förklara var alla pengar till det svenska försvaret tar vägen
Försvarsbudgeten 2013 uppdelad på kostnadsposter se sidan 12.
Tittar man på anslagsposterna ser man att FRA, FOI, Försvarsexportmyndigheten mfl finansieras via försvarsbudgeten (med 1064 Msek) fast de är civila myndigheter. Iofs bara ca 1,1 miljard totalt men det visar på att vad man får ut av försvarsbudgeten beror på vad budgeten omfattar.
Bakar man in allt blir summan lätt rätt stor men den upplevda uteffekten (soldater och kanoner) liten. Det gör också att det är svårt att jämföra försvarsbudgetar rakt av mellan länder.
Man ska också ha klart för sig, precis som Cornucopia skriver, att Försvaret själv inte får flytta pengar mellan anslagsposterna. Dvs gick inte alla pengar avsedda för fredsfrämjande insatser åt så återlämnas de till staten. Att förbandsverksamheten hade behövt ett tillskott för en storövning spelar ingen roll. Samma sak med posten anskaffning av materiel och anläggningar. Ska det köpas/renoveras materiel för mer än 200 Msek måste det till ett regeringsbeslut först. 30 Msek i fallet anläggningar. Om Försvaret avsätter pengar för inköp och regeringen sedan väljer att inte fatta beslutet återfaller pengarna till stadskassan eftersom Försvaret inte "använt" anslagen. Bloggaren Skipper har skrivit mycket i ämnet.
Tilläggas ska kanske också att Försvaret givetvis inte får (regeringsbeslut) köpa in materiel själv utan det ska ske av den egna myndigheten FMV som givetvis tar full kostnadstäckning och lämplig "vinst" på allt de köper in.
Ovanstående är bara några exempel på att det inte är svårt att göra slut på en på pappret stor försvarsbudget. En hel del av anslagen passerar inte ens gå och lämnar aldrig stadskassan.
@F. Fenix
Du hänvisade till TV med Forreste Gump och Homer Simpson som uttryck för den kulturella förskjutningen. Jag vill kontra med dagens musik på radio som jag noterar. T.ex. tvåan i melodifestivalen Ace Wilders fina text och budskap till dagens unga:
"I am, not made for working overtime
And you know
Don't even like the nine to five
I wish all those lazy days were everyday
And you know
Wouldn't want it any other way
Although some might say
I throw life away
I just ain't got time to save
I might be insane
And I may complain
don't believe no pain no gain
I'm busy, busy, busy
Doing nothin' at all
I'm stressin' over nothing
Don't bother to call
I'm busy, busy, busy
Doing nothin' at all
Don't bother to call
I'm doing nothin' at all
Don't wanna work, work, work
I wanna make money while I sleep
Dont wanna work, work, work
I wanna make money while I dream"
… Eller Bruno Mars som spelades mycket på radio:
"Today I don't feel like doing anything
I just wanna lay in my bed
Don't feel like picking up my phone, so leave a message at the tone
'Cause today I swear I'm not doing anything
Uh, I'm gonna kick my feet up then stare at the fan
Turn the TV on, throw my hand in my pants
Nobody's gon' tell me I can't
I'll be lounging on the couch just chilling in my snuggie
Click to MTV so they can teach me how to dougie
'Cause in my castle I'm the freaking man
Oh yes, I said it I said it
I said it 'cause I can"
För mig låter det nästan som satir, men det är nog inte det.
Allvarligt: Kan man göra en satir på Sverige?:
Kanske dags för ett nytt politiskt parti bestående av personer med sunt förnuft och som kan ta tag i alla systemfel som finns. Personer som kan och vågar förändra i all byråkrati och idioti. Att det skulle betyda att människor skulle få sparken eller förändra sig. Duktiga människor kommer fram och de som inte duger något till och bara ryggkliar åker tillbaks.
Tror att ett sådant parti skulle kunna få mycket röster.
Låter som Ny Demokratis "partiprogram". Klockrent!
Just ja. Det funkade ju inte så bra.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Michel Foucault penetrerade upplysningens ändtarm och spred sitt dödliga virus, immunförsvaret slogs ut och västvärlden ligger i dödsryckningar…
Damma av pärmarna med försvarsplaneringen under Kalla kriget. Sverige hade då ett extremt kostnadseffektivt försvar, som imponerade på Sovjetunionen, och som gav så mycket till det civila samhället, t.ex. krisberedskap. Anamma försvarsplaneringens idéer, inställning och organisation men med en viss nedskalning av ambitionsnivån och med en viss nutidsanpassning. Det räcker kanske med att bara värnpliktsutbilda ca 35 % av varje årskull. Tidigare utbildades ca 50 % av varje årskull.
Skrota också nyliberalismen, utsorkningshysterin av verksamheten, suboptimeringar, konsulterna och Långbortistandoktrinen. Försök i stället samla allt under ett tak (eller ett fåtal tak) för att få överblick, stadga och långsiktighet.
Det innebär också att regeringen måste börja lägga ut en del utvecklingsprojekt och försvarsmaterielbeställningar på svenska försvarsföretag, vilket skapar arbetstillfällen i Sverige.
Både Finland och Sverige hade i princip samma säkerhetspolitik och försvarsdoktrin under det kalla kriget, vars bärande pelare i urval var:
* hela landet ska försvaras
* allmän värnplikt
* allmän försvarsvilja
Medan Finland har bibehållit dessa, har Sverige har övergett dessa, men borde återta dem.
Varken socialism eller kapitalism kan lösa problemen.
Båda ideologierna är prövade med dålig resultat.
Felet sitter i hur man reglerar penningmängden och lönerna.
"The truth is out: money is just an IOU, and the banks are rolling in it"
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/18/truth-money-iou-bank-of-england-austerity
Bankerna tillverkar mest pengar i högkonjunkturer, någon negativ händelse i värden leder till bankerna drar in krediter, pengarna som cirkulerar i ekonomin försvinner, credit crunch.
Dagens pengar som cirkulerar i ekonomin är bankrediter och bankerna har tyvärr laglig rätt att öka eller minska krediterna hur som helst.
Lönerna regleras inte på ett bra sätt, fri lönebildning kan inte fungera.
inflationsmålet är 2% och ökar produktiviteten i ekonomin med exempelvis 1% så kan man bara öka lönerna med max 3% större ökning leder till inflation, fri lönebildning är mänsklig dårskap.
Banker och fackföreningar reglerar penningmängden och lönerna där är problemet.
Solklart! Och penningmängden är även orsak till klimatförändringar, månens fjärmande från jorden, rymdens exponentiella expansion samt universums slutliga entropiska värmedöd.
Inte ens när Englands riksbank säger hur pengar tillverkas förstår folk det.
Problemet är att bankerna kan tillverka pengar nästan obegränsat i högkonjunkturer och sen i lågkonjunkturer förinta pengarna med kreditindragningar,credit crunch.
Detta systemfel skapar konjunktursvängningar.
Reglertekniskt så är det en positiv återkoppling som självsvänger.
Bankerna tillverkar pengar i högkonjunkturer och det leder till överhettning och bubblor, när bubblan spricker så drar bankerna in krediter och pengarna försvinner ur ekonomin.
En liten regeländring av riksbankernas reglering av penningmängden kan lösa problemet.
Svenskt försvar är idag inställt på att uppfostra muslimer i deras hemländer, en fullständigt bisarr företeelse.
Hur skulle vi själva reagera om någon med vapen i hand skulle sprida sin lära hos oss? Skulle vi säga "himla bra idé" eller skulle vi bli vansinniga och börja sprida terror bland dem som skulle uppfostra oss?
Sprida demokrati – idioti.
Så fel du har förstått..
Det är islamister som uppfostrar främlingar med vapen i hand. Du kanske tycker att de är syskon, men de kan komma från helt olika landsändar. Och vad gör det för skillnad? Om någon från din grannby kommer med kalasjnikov och talar om för dig och alla andra hur ni ska leva, under hot om stening, är det så mycket bättre?
Det vi har gjort är att bemöta maktspråk med maktspråk. Tror du något annat än våld biter på islamister? Eller tycker du att de kraftfulla sanktionerna mot Putin har funkat bra? Vi har frusit hans Netflix-konto, ha! (The Borowitz-report 😉 )
Men sen har det förstås inte blivit så strålande bra för det, för det blir väl sällan särskilt bra när man är tvungen att kväsa våld med våld. Man har bara, i bästa fall, sluppit bli kväst (eller räddat någon annan från det) genom att offra blod i ofattbara mängder. Det blir nog aldrig mycket vettigare än så, tyvärr. Det är det som är så tragiskt. Damned if you do, damned if you don't.
Muslimer har bekämpat muslimer sedan Hedenhös och det är inte och skall inte vara ett svenskt problem.
Detta ständigt pågående muslimska inbördeskrig skall lösas av muslimerna själva, inte med deltagande av vita män och kvinnor som väljer sida och skall "sprida demokrati".
Muslimerna behöver genomgå en upplysning och det gör de bäst alldeles på egen hand. Precis som vi gjorde i västerlandet.
Nej lösningen på problemen är att låta personer med samma människosyn som en ägare av en Brasiliansk slavplantag att få ansvaret för skola, vård och omsorg.