Vårt välstånd under 1900-talet bygger på en massiv ökning av konsumtionen av fossila bränslen, som 2012 stod för 84% av energianvändningen. Nedan följer grafer över utvecklingen sedan 1850.
Global energikonsumtion 1850 – 2012. Klicka på bilden för skarpare graf. |
Bryter vi ut enbart de fossila bränslena, för att tydligare förmedla dålig stämning till de svenskar som gör allt för att minska utsläppen av fossil CO2, så ser utvecklingen ut som nedan.
Global fossilbränslekonsumtion 1850 – 2012. Klicka på bilden för skarpare graf. |
Man kan rent av notera att inte ens krisåret 2009 innebär mer än ett litet hack i kurvan och som “lösning” behövs det en betydligt längre och djupare ekonomisk kris för att få ner förbrukningen av fossil energi än 2008 – 2009.
Kyotoprotokollet stipulerar (väl?) att CO2-utsläppen ska ner till 80% av 1990 års nivåer, eller enligt ovan (förutsatt ingen skillnad mellan CO2-källa, vilket inte stämmer) ner till en nivå under 6 000 mot 10 998 år 2012.
Nu ska ni inte ge upp hoppat. Ingen kan göra allt, de flesta gör inget. Ni som har ansträngt er har verkligen gjort skillnad, se grafen ovan. Lycka till! Om ni hör eller läser någon som uttrycker att “vi är på rätt väg” så vet ni att ni har med en okunnig lallande idiot att göra.
Ja, jag uttrycker mig lite barskt, men okunniga lallande idioter bör kallas vid sina rätta namn.
Poängen är, att om man vill reducera CO2-utsläppen så ska man inte börja med sig själv, man ska börja med exempelvis Kina och andra kolkraftländer. Det enda du kan göra där är att helt sluta köpa billiga importerade Made in China och börja betala dyrt för dina saker, istället för att utnyttja det sociala arbritraget som låglöneländer innebär. Fast då får du konsumera mycket färre prylar och sluta med iPhone och andra iPrylar.
Tillägg: Nej, visserligen är det den 1:a april, men ovanstående grafer är inte aprilskämt.
30 kommentarer
En vän av Tobinskatt sa att driva global handel utan tull är som att spela golf utan handikapp. Dvs länder har helt olika förutsättningar och måste skydda sina regionala marknader. En rejäl tull på Asienimport kommer väl att driva upp inflationen? Lite högre inflation minskar realvärdet på våra lån också..
Det blir tufft att vända den där utvecklingen. På femtiotalet var vi mycket färre människor och samhället var anpassat till en låg energikonsumtionsnivå. Det är lättare för en sjuåring att klara sig på ett halvt kilo gröt om dagen är för en storvuxen karl. Även om de rika har råd att köpa alternativ energi så är det tveksamt om den någonsin blir nog billig för de fattiga. Och de fattiga drar kanske med sig samhället i fallet. De rika vill helst inte riskera sin position och sin materiella standard genom att försöka hjälpa. Våra svenska politiker är förvisso fortfarande tämligen generösa, men håller det?
Elbilar är fundamentalt ganska billiga och icke-fossilt grundbränsle till dem är också billigt. Orsaken till att elbilar fortfarande är dyrt är att produktionen ännu inte rampat upp nog.
http://nejdetkanviinte.se/2014/03/30/elbilstekniken-ar-disruptive/
Nej, elbilar är idag mycket komplexa. Systemlösningar, mängden elektronik, mängden programvara, dyrare påhängssystem för att kompensera för att man inte har en förbränningsmotor som ständigt är igång och levererar värme, högre vikt osv. adderar upp till en hög kostnad.
"Systemlösningar" är rätt ospecificerat… Elektronik och programvara har ingen TK att tala om, däremot en FoU-kostnad. En varmluftspistol kan jag köpa för en hundring.
Att man inte har en växellåda och att man har en betydligt enklare motor, däremot, bör vara signifikanta besparingar.
Skulle man tillverka 2 nya bilar, en elbil och en bensinbil så är elbilen ett bättre val ur miljösynpunkt. Färre delar att undehålla och framförallt flexibiliteten att välja vilket energislag man vill tanka den med.
Tyvärr så löser inte elbilar något problem, ju effektivare bilarna blir desto mer kör vi dem.
Värt att tänka på är att energiförbrukningen för transport är (om jag minns rätt) 10% av den totala energiförbrukningen.
2/3 av all olja används för matproduktion, och olja är i den mån ett väldigt speciellt energislag, då man bland annat använder olja för att tillverka konstgödsel, dvs el/sol/vind kan inte ersätta olja rakt av.
Ökningarna i fossilgas och kol är var för sig mycket större än ökningarna i all annan energi. Enda anledningen till att inte också oljan ökar snabbare än all icke-fossil energi är förstås att den håller på och sinar.
Kan du göra en graf med "per capita" ?
Det mest problematiska med denna graf är vad energin används till, inte av vilken typ källan är. Enorma obalanser i jordens ekosystem har åstadkommits sedan industrialiseringens början. Urskogsskövling, utarmning av jordbruksmark, övergödning av sjöar, havsförsurning, fiskbeståndskollaps, överpopulation av människor och dess tama husdjur, utrotning av vilda djur och växter o.s.v. Mänskligheten skiter sig själv i näven. Vi sågar av den gren vi sitter på men oroar oss mest för att vi ska tappa sågen…
" Vi sågar av den gren vi sitter på men oroar oss mest för att vi ska tappa sågen…"
Jämrans bra liknelse där….
Intressant och bra sammanställning. Det kunde vara behjälpligt för att få igång dialogen härhemma att se motsvarande kurvor för det svenska samhället. Jag anar att fördelningen ser något annorlunda ut och därmed kan det vara lättare att peka på vad som faktiskt är viktigt.
Du eller någon annan råkar inte sitta på datat för det???
När man inser hur framtiden kommer att gestalta sig så fattar man att det är återbruk och åkerbruk som gäller framöver…
Putin har ju precis lagt till ett nytt argument för att skära ned på Bensin/Diesel och gaskonsumtionen.
Oavsett om man tror på CO2, föroreningar, eller peak-oil så måste man i alla fall tro på att det är bra att Putin får så lite pengar till sina vapen som möjligt.
Nu har jag kört de första 1000 km på el. Timingen känns rätt bra.
Investeringstips
Om vi nu står inför en momumental omställning när energikurvorna börjar peka nedåt så borde det gå att investera efter det antaganadet. T ex så borde det bli bättre tider för tågtillverkare, cykelfabriker, jordbruk och ….
Ja vadå?
Och hur skulle man kunna investera i sådan verksamhet?
Det verkar finnas en naturlag för civilisationers uppgång och fall. Människans tankebanor är ungefär de samma idag som under romartiden och därmed också konsekvenserna.
Med ökande samhällskomplexitet blir till slut avkastningen på investerat kapital noll, och då vänder det nedåt.
http://peakoil.com/generalideas/peak-civilization-how-the-roman-empire-collapsed
Det goda skäl att som nation se till att minska förbrukningen av fossila bränslen. Om inte för CO2-utsläppen så för att förbättra landets ekonomi och handelsbalans. För tex. Sveriges eller USA's del skulle en minskad oljeförbrukning leda till bättre handelsbalans. För exporterande länder som Norge som har handelsöverskott skulle minskad utvinning betyda att de sparar fossil energi i marken för framtida behov. Om nu peak oil är en realitet så måste man ifrågasätta det framtida värdet av alla de papperstillgångar som tex. Norge och andra oljeexportörer byter till sig, mot den olja de har i marken. Oljan i marken däremot torde ha ett ganska säkert framtida värde. För fattigare exportörer skulle minskad egen förbrukning kunna betyda ökade exportintäkter för oljan, alternativt, precis som för rikare exportörer, att de kan spara mer svart guld i marken. Allt handlar om huruvida man omfamnar tillväxt-paradigmet eller inte. Tror man på "ständig tillväxt" ja då är det väl smart att äga räntebärande statsobligationer än att äga olja i marken som inte ger någon avkastning. Men om man tvivlar på att "ständig tillväxt" är möjligt på en ändlig planet, ja då torde "olja" vara en mer värdefull tillgång än löften på papper.
"finns goda skäl" skall det vara :-/
Räkna ut hur mycket det har ökat per capita som är delaktig i oljesamhället.
(skulle tippa på att ökningen är marginell då befolkningen nästan tredubblats sedan 1950…)
Du kan tippa bäst du vill, fel har du iaf.
Grafer för per capita kommer i eftermiddag.
@Anders
Måste du gissa i brist på graf för att inse? Ökningen verkar vara från 2000 till 13000 sedan 1950 dvs en faktor 6.5, det är lite mer än din knappa faktor 3 som befolkningen ökat.
Och tycker du det är "marginellt" så kan ju befolkningsökningen också viftas bort som "marginell"…
"Jag gasar tills det rasar! " – Raggardekal i bakrutan.
De åtgärder och den information om Sveriges energiförbrukning som staten levererar är bara till för att lura de lallande idioterna att fortsätta rösta på deras politiskt korrupta partier. Värdet för en privatperson har som jag ser det bara värde för den som vill spara pengar, förbättra lokal miljö, förbereda sig för framtiden och kanske få en positiv känsla av att göra rätt och vara Bror Duktig.
Sparandet som privatpersoner gör ger antagligen motsatt effekt eftersom politiker ger sig själva guldstjärnor för de positiva resultaten och gör ingenting av det som krävs för att göra skillnad på global nivå. Så blir det när det inte finns någon patriotism och kärlek till det egna folket utan enbart snöd egenvinning inom media och det politiska systemet.
Allt löser sig sa han som sket i … Göteborg! 8000 bajskraftverk kommer i framtiden stå för upp till 20% av Göteborgs elenergi! Fantastiskt vad man kan göra med skit!
Det är alldeles tydligt att ingen kommer göra något åt klimatet eller de sinande fossila bränslena. Vad som än företas så kommer det läggas ovanpå brännandet av alla tillgängliga fossila bränslen. Ingen kommer klämma ur sig någon energiform som konkurrerar ut de fossila bränslena. En del människor kommer hålla igen lite på konsumtionen, men det gör inte mycket skillnad. Filosofin kommer allt tydligare vara "låt oss gasa och bränna ty i morgon skall vi dö".
Kärnkraft tränger lätt ut kol och gas. Det är "bara" en fråga om politisk vilja att öppna upp för detta. Oljan är en lite svårare nöt att knäcka.
@ Kuckeliku
"Apres nous le deluge" , som den franska älskarinnan lär ha sagt.
Repade familjens diskmaskin Cylinda Model 1875 med reservdelar för 500 spänn idag. Det är väl inte som att dö på korset för andras synder direkt men som protestant har man väl ändå en uppfattning om att människors handlingar i livet faktiskt betyder något. Att hålla sig till sanningen och inte medvetet göra dåliga saker tycker jag man kommer långt med även om det ibland är svårt att överblicka konsekvenserna av varje val man gör. Jag tycker kinesera är väl värda att konsumera de fossilbränslen de kommer över. De verkar vara strävsamta och arbetsamma människor och ärliga i affärer också enligt min erfarenhet. De som lånar till sin konsumption av fossilbränsle däremot har jag lite till övers för.
Impande att du har en diskmaskin från 1875. Och att du lyckades hitta reservdelar till den!
Frugan, och han köpte väl en ny klänning.
Tänkte jag först!? Men så gammal fru har han nog inte. Rimlighetskollen fungerade inte helt i denna denna timme.
Cournucopia : kan du visa motsvarande graf för Sveriges konsumtion av fossilbränsle samma tid ?
Vore intressant att jämföra trenden i Sverige mot den globala.
Sälv har jag minskat min elförbrukning i huset från 17500 kwh till ca 12000, men med den milda vintern som var ,så prognoseticerar Eon min konsumtion till ca 10300 kwh.