Almega släppte idag en ny BNP-prognos för 2014 och 2015, och är de mest negativa prognosläggarna i Sverige just nu. Man förväntar sig att konjunkturen balanserar på gränsen mellan lågkonjunktur och högkonjunktur hela 2014 +2.0% i BNP-tillväxt. Det som räddar oss från fortsatt varaktig lågkonjunktur, orsakad av spåren av finanskrisen, är hushållens konsumtion.
Det är fortfarande spåren av finanskrisen som gör att vi inte alls ska få den ekonomiska återhämtning som övriga förutspår, speciellt regeringen.
Aktuella BNP-prognoser från staten,
Almega, Svenskt Näringsliv och de fyra svenska storbankerna. Medelvärdena är avrundade. |
Man ska komma ihåg att många aktörer har anledningar till att lägga olika prognoser, speciellt regeringen. Ju högre BNP-tillväxt man tror på, desto mer utrymme finns det för att finansiera olika typer av röstfiske och valfläsk. På motsvarande sätt har generellt bankerna också en nytta av att överdriva BNP-prognoserna, då man genom en positiv syn på ekonomin kan få skuldkollektivet att skuldsätta sig ännu mer och få ett fastare grepp om kundbasen – speciellt om ekonomin sedan inte blev så god som man gav sken om och skuldslavarna därmed sitter ännu hårdare fast i bankens klor.
Finansdepartementet har därför den allra mest positiva prognosen framöver, med 2.7% för 2014 och speciellt positiva är man för 2015 och 2016 med 3.3% och 3.5%.
Skattetrycket är enligt Ekonomifakta 44.4% av BNP. Nominell BNP år 2013 var ca 3 128 GSEK (miljarder kronor). Om vi antar att BNP-deflatorn är noll i år, pga obefintlig KPI-inflation och 1.5% nästa år, så ger Finansdepartementets BNP-prognos för 2014 – 2015, med bibehållet skattetryck, ökade skatteintäkter om 3128*(0.027+0.000)*0.444=37 GSEK 2014. För 2015 ökar skatteintäkterna med (3128*1.027)*(0.015+0.033)*0.444=68 GSEK år 2015.
Skulle Almega istället ha rätt blir ökningen av skatteintäkterna bara 28 GSEK år 2014 och 50 GSEK år 2015.
Regeringen saknar i så fall 27 miljarder kronor de närmaste två åren. Det gäller även vänstersocialisterna som tar över efter valet i september.
Med tanke på att det redan gått snart fyra hela månader på året blir Almegas prognos ännu mer spektakulär – ju längre in på året, desto bättre precision i prognosen borde föreligga. Och Almegas prognos är alltså just nu den nyaste.
Samtidigt ligger medelprognosen på 2.6% för 2014 och medianen på 2.7%. För 2015 är medlet 2.9% och medianen 3.2%. Samtidigt har Almega haft ett gott trackrecord när det gäller att gissa BNP.
Den som vill ha ett mänskligt ansikte på prognosen kan beskåda Almegas chefsekonom nedan.
3 kommentarer
Utfärdar du varning för att minska konsumtionsutrymmet för allmänheten?
Oftast är det efterfrågan på arbetsmarknaden som drabbas av olika konjunkturer.
Vetenskapens värld igår hade en intressant betraktelse över vårt beteende och hur pengar styr oss-något som kom i dagen då finanskrisen slog till. Tillit ger tillväxt! Tror vi att det blir bättre så gör vi så det blir bättre genom vårt beteende. Finanskrisen visade att det motsatta också gäller!
Optimism är en bra början!
Mitt hushåll har ökat konsumtionen i år. Vi avser också modernisera hemma och på landet under sommaren. Till en del är det underhåll men också investering.
Orsaken är främst ökade aktievinster.
Vetenskapens värld tyckte jag också var intressant igår. Främst detta med att vi koncentrerade på en uppgift lätt missar andra händelser runt om. Samt att vi tar nästan alla beslut med system 1 fast vi tror vi använder system 2 nästan hela tiden.
Ny finanskris tror jag dröjer något. Fast visst har jag haft fel förr.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"Man ska komma ihåg att många aktörer har anledningar till att lägga olika prognoser, speciellt regeringen. Ju högre BNP-tillväxt man tror på, desto mer utrymme finns det för att finansiera olika typer av röstfiske och valfläsk. "
Och man skall inte glömma att en sådan prognos kommer väl till hands när man sitter i opposition och utfallet blir sämre – då är det bara att peka finger och klandra sossarna för att det inte går så bra som det "säkert hade" gått om the Borg hade fått sitta kvar.