På tisdag är det en riktig (förskjuten) heldag om peak oil under Alingsås och Herrljunga kommuns framtidsveckor. I Alingsås föreläser några av Sveriges tyngsta namn i ämnet klockan 14 – 17, och sedan hinner man ta bilen eller tåget till Herrljunga där jag föreläser 18 – 20.
Till en början kan ni alltså i tre timmar lyssna på Dr Mikael Höök från Uppsala Universitet och Gustav Krantz från Transoleum och nätverket SCOPE, samt Hans Sjöberg från SCANIA Business Intelligence. Se affisch nedan.
Min egen föreläsning kommer rikta in sig på slutet på oljesamhället och konsekvenser för byggandet och samhällsplanering, och sker i Kunskapskällans (gymnasieskolans) aula i Herrljunga, på Västra Parkgatan 4.
Motsägelsefullt nog tar det 30 minuter att köra bil från Alingsås till Herrljunga.
Det går också ett pendeltåg 17:04, framme i Herrljunga 17:23, dvs snabbare än bilen, samt ett pendeltåg 17:34, framme i Herrljunga 17:55. Avståndet från järnvägsstationen till gymnasieskolan är några hundra meter.
8 kommentarer
Att cykla från Alingsås till Herrljunga tar alltså cirka 2 timmar. Din föreläsnings starttidpunkt är inte anpassad för det, om man skall hinna med båda. Dessutom bör det anordnas dusch på gymnasieskolan. http://cornucopia.cornubot.se/2009/02/cykeln-ar-snabbare-bilen.html
Ja, tänka sig. Kanske är lokalen inte heller handikappanpassad? Bäst du stannar hemma, så att du inte blir kränkt av att någon inte varit ute i verkligheten och slipat ner alla hörn och kanter man kan skada sig på.
Föreläsningstiden är satt med början 18:30 – så det finns gott om tid att ta sig till Herrljunga. Det är bara Lars vi vill skall komma kl 18:00 av förberedelseskäl.
Välkomna
Jerker Nordlund
Omställning Herrljunga
Det är bra. Det här med cykel var mera för att provocera. Samåkning eller pendeltåg torde vara helt Ok, eftersom ämnet är angeläget. Jag har personligen hört Lars prata om slutet på oljesamhället. Konsekvenser för byggandet och samhällsplaneringen låter oerhört intressant. Missa inte detta, ni som bor i närheten!
Om man är intresserad av ovan nämnda föreläsningar så kan kanske även morgonens seminarium i Sollebrunn vara intressant.
___
15. Lantbrukets utmaningar och möjligheter
Vilka utmaningar på energisidan står lantbruket inför? Vad finns det för stöd för lantbrukare att få? Vad finns det för lösningar för den enskilde i den praktiska vardagen? LRF siktar på 70% förnybar energi 2020 och arbetar med en modell för biobaserad samhällsekonomi där lantbrukaren och landsbygdens viktiga roll i det hållbara samhället tydliggörs. Att förstå vad som är på gång kan bidra till andra val i vardagen. Ta del av erfarenheter och diskutera möjligheter. Medverkande: Jonas Dahl, Alingsås kommuns energistrateg ger en bakgrund till varför en omställning av samhället krävs. Linus Pettersson, berättar om LRFs visioner och lär dig hur du kan ta del av LRF:s erbjudande. Kurt Hansson, driver en gård i Sala som satsar på förnybar energi och delar med sig av sina praktiska erfarenheter. 25 mars kl 09-12 (Kaffe finns från 8.45 och lunch serveras 12 för dem som vill) Brandstationen, Alingsåsvägen 15, Sollebrunn Arrangör Omställning Alingsås och Studiefrämjandet inom Leaderprojektet Framtidsveckan i Alingsås Anmälan Karin Gustavsson, 0322 93576
—-
Arrangörerna bakom Framtidsveckan bjuder på lunch om man föranmäler sig till detta seminarium. Därefter hinner man in till Alingsås och ovan nämnda föreläsning som startar 14.00.
Framtidsveckan i Alingsås innehåller totalt 116 programpunkter och de finns redovisade i Bilagan på adressen http://www.studieframjandet.se/Documents/Väst%20-%20Mittälvsborg/Framtidsveckan_Alingsås_Bilaga_2014.pdf
Flera programpunkter kan vara av intresse för denna bloggs läsare. Bland annat redovisas JTI-rapporten under onsdag förmiddags seminarium om mat på Palladium.
Ingen inspelning gissar jag? Kanske knepigt m ersättning etc.
Lars föreläsning från förra årets framtidsveckan i Alingsås finns inspelad och ligger på http://www.framtidsveckan.se
Vet ännu inte vilka föreläsningar som kommer filmas i år.
Trevligt. Tack.