Kolåldern verkar vara här igen. Det senaste decenniet är det framför allt stenkol och brunkol som stått för den största delen av mänsklighetens ökade energikonsumtion, tvärt emot allt snack om klimatåtgärder. Stenåldern tog som bekant aldrig slut.
Tittar man även på de övriga fossila bränslena oljan och fossilgasen (eng natural gas), så står dessa tre för den avgörande största delen av mänskligheten ökande energikonsumtion, även om kolet dominerar. Inte ens under krisåret 2009 minskade kolkonsumtionen, även om gas och olja klev tillbaka kraftigt tack vare den ekonomiska krisen.
Årlig förändring i energikonsumtion mellan energikällor (miljoner ton oljeekvivalenter, mtoe) 1851 – 2012.
Klicka på bilden för skarpare och mer detaljerad graf. |
Grafen ovan är rätt självförklarande. Mörkgrönt är fast träbränsle1., brunt är kol, svart är olja, grått är fossilgas. Blått är vattenkraft, gult kärnkraft och ljusgrön är modern förnyelsebar energi som geotermi, vindkraft, solklart mm.
Fram till sekelskiftet runt 1900 var i princip all ökning av energikonsumtionen från kol, men sedan började oljan träda in i leken, som synliga svarta staplar. Oljans massiva genombrott kom först efter andra världskriget till oljekrisen på 70-talet rent av fick ner oljekonsumtionen under ett antal år. Med start efter millenieskiftet tog återigen kolkraften överhanden och dominerar ökningen av energikonsumtionen, trots att Kyotoavtalet tecknades 1997. Ökningen av kolkonsumtionen har de senaste åren rent av varit större än ökningen av oljekonsumtionen innan oljekrisen, och vi har aldrig tidigare konsumerat så här mycket kol eller ökat vår kolkonsumtion så här snabbt.
Samtidigt börjar mycket av världens kärnkraft bli gammal och sporadiskt minskar energiutvinningen ur kärnkraft, för att minskat varje år de senaste två åren. 2010 – 2012 kan man säga att all modern förnyelsebar energi har gått åt till att ersätta kärnkraften, inte till att ersätta fossila bränslen.
Fördelningen av värmeuppbyggnaden
på Jorden. Det mesta hamnar som ni ser än så länge i världshaven. |
Det finns de som tror att vi ska kunna stoppa utsläppen av fossil CO2, och gärna binder ris för egen rygg för att göra detta. Samtidigt skrattar sig bl a Kina fördärvad bakom våra ryggar och släpper ut massivt med CO2 via kolkraft för att tillverka de billiga prylar vi så gärna importerar efter att för att spara energi lagt ner våra egna industrier och arbetstillfällen.
Den som på allvar tror att vi utan en geologisk brist (peak oil, peak coal, peak gas) kan minska den globala konsumtionen av fossila bränslen, är antagligen väldigt naiv, eller rent av dum i huvudet.
Det finns två strategier här – antingen ägna sig åt förnekelse av klimatförändringarna och behovet av energi för vår globala ekonomi, eller att förbereda sig och samhället för massiva klimatförändringar. För den globala uppvärmningen fortsätter accelerera, även om värmen än så länge går ner i världshaven, som snabbt blir allt varmare.
Du kan klä dig i asksäck och göra tofflor av trä och bli vegetarian, men det kommer inte stoppa eller ens reducera klimatförändringarna. Du kan tanka etanol i din bil, köpa en elbil eller åka kollektivtrafik. Det kommer inte heller spela någon roll när Kina släpper ut allt mer CO2 från kol, för att tillverka den iPhone du sitter och tittar på i tunnelbanan. Ska du minska ditt fossilberoende är det för att förbereda dig på peak oil, peak coal och peak gas. Klimatförändringarna kommer du inte kunna stoppa. Du kan känna dig moraliskt överlägsen för att du gör någon symbolisk åtgärd, t ex släcker lampan en timme en lördagkväll varje år, eller bakar ditt eget surdegsbröd, men det spelar ingen roll alls i det stora hela. Kinas massiva behov av kolkraft för att ge dig de produkter du vill ha övertrumfar allt.
Hela vår klimatpolitik är helt meningslös och bör förpassas i soptunnan. Den leder ingenstans och straffar bara oss själva till ingen nytta. Några visioner existerar inte heller hos de politiska partierna.
Klimatpolitiken är alltså helt fel. Tvärt om skulle massiva tullmurar mot Kina och tredje världen och slopade eller reducade skatter på fossila bränslen kunna flytta hem jobb och tillverkning till Sverige, så vi klarar oss med mindre transporter när det väl blir problem med tillgången på inledningsvis olja. På köpet kommer Kina inte behöva bygga lika många kolkraftverk…
Klimatförändringarna slår över 80 års tid. De allvarliga effekterna av peak oil kan vi se redan före 2030, kanske redan så tidigt som efter 2020. Ditt val, om du vill förbereda dig för energibrist, eller om du vill slåss mot väderkvarnar och kinesiska kolkraftverk.
1. Datat för fast träbränsle är dåligt och från 1996 och framåt har jag låtit konsumtionen vara platt i brist på data.
49 kommentarer
Peak fossila bränslen gör att tvågraders uppvärmning inte kommer att ske i skrev du i förra veckan och nu att klimatförändringarna är oundvikliga? Aleklett eller IPCC? Vem håller du på?
Vad är tro- vad är vetande?
Jag refererar till vad andra skriver. Finns inget motsatsförhållande i det.
Tvärt om skriver jag i praktiken ovan att man får hoppas att Aleklett et al har rätt, för annars kommer inte CO2-utsläppen att minska.
Sedan "håller man inte på" någon sida i vetenskap. Vetenskap är vetenskap. Man väger samman olika bedömningar för en bild. Man kan inte "hålla på" en objektiv bild. Det är inte fotbollslag vi pratar om här, utan vetenskapliga bedömningar utifrån vissa förutsättningar och antaganden.
Alla åtgärder till peak oil är också åtgärder mot CO2-utsläpp. Men alla åtgärder mot CO2-utsläpp (CO2-lagring, avlatsbrevshandel etc) är inte åtgärder mot peak oil.
Så valet är objektivt väldigt enkelt i vad man bör göra.
Vetenskap är vetenskap dvs dagsfärsk kunskap som utvidgas och förändras med tiden. "Håller man på" eller vilken av två motsägande vetenskapliga synsätt man tar fasta på påverkar naturligtvis vilka beslut man fattar. I det här fallet sammanfaller behovet av vissa åtgärder men inte alla precis som du säger.
@odlare
En av vetenskapens uppgifter är att bygga användbara modeller som man vanligen kallar för teorier eftersom de eventuellt kommer att motbevisas. Bara för att en modell inte fungerar i alla fall och kan förfinas med en ny betyder inte att den första är oanvändbar, t.ex. Newtons och Einsteins modeller är ett bra exempel på det. Sen ägnar man sig åt att försöka motbevisa modellerna och hitta gränserna för vad de duger till. Och där har klimatvetenskapen en bra bit kvar av det enkla skälet att man inte vet hur bra modellen var förrän efteråt, när det gått tillräckligt lång tid.
Vad gäller dagsfärsk vetenskap är det mest sensationspressen som håller på med det av den enkla anledningen att de vill sälja tidningar och inte klarar av att tolka vetenskapliga resultat, speciellt statistik. Och då blir det binärt, svart eller vitt och motsägelsefullt.
Veteskapliga papper är nästan alltid torra åsiktsfria dokument som rapporterar något mätresultat (en annan uppgift för vetenskapen). Sen försöker andra upprepa samma sak för att verifiera eller vederlägga mätningen (den tredje uppgiften för vetenskapen). Tolkningen av mätningen som media gör är oftast starkt överdriven och inte sällan helt felaktig, filtrerad i flera steg tills resultatet hamnar i aftonbladet et al.
Klimatet ger i alla fall miljöpartiet chans att spela gröna, genom att föreslå en massa utsiktslösa åtgärder med obefintlig verkan.
Du börjar närma dig Cornu.
Innan konsumismen överges så sitter vi pyrt till.
Det är väl skönt att vi slipper en världssocialistisk mardröm med politruker högt och lågt som ska betämma vem som får åka bil eller släppa en fis. Hellre lite varmt än ett planekonomiskt helvete!
Men om slutresultatet blir detsamma, ett helvete alltså, vad är då vitsen med denna samhällsmodell?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Svaret är enkelt: Socialism vet vi med 100% säkerhet att det slutar med tårar och bedrövelse.
Att vi får ett varmt avslut är än så länge bara spekulation.
Det absolut bästa sättet att minska mängden koldioxid i luften vore genom att se till att världens torrområden grönskar. Det måste inte vara så omöjligt om man begagnar sig av presenningstekniken jag nämnde tidigare idag, i kommentarer till dagens första Cornu-inlägg.
Å andra sidan har jorden blivit grönare i takt med ökad CO2, enligt satellitmätningar. Även torra områden har blivit grönare. Om det beror på CO2 är väl inte helt belagt men det är det som förs fram som åtminstone en trolig anledning.
Den här artikeln i Ny Teknik ger mig för övrigt nya idéer till en lösning på våra energiproblem: http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3814690.ece
Man skulle kunna hänga upp riktigt långa solcellspaneler mellan sådana zeppelinare. Och det riktigt smarta, som artikeln inte säger något om, är att man kan fånga upp vatten i atmosfären som man med hjälp av elektrolys omvandlar till vätgas, med vars hjälp man trots ett oundvikligt gasläckage kan hålla zeppelinarna flygande hur länge som helst!
Då behövs det sedan bara ett sätt att skjuta ner överskottsenergi till Jorden, exempelvis med laser.
vetenskapligt är det inte bevisat att människans påverkan orsakar ökad mängd koldioxid som i sin tur leder till global uppvärmning,Under vår senaste istid låg koldioxiden på en högre nivå än vad den gör idag – genom prov på isborrkärnor på Grönland. Vi vet helt enkelt inte hur det faktiskt ligger till med orsak och samband – det bara spekuleras utifrån politiska motiv. När det gäller handeln med Kina är det snöpligt att de utnyttjar västvärldens förvirring till egen fördel. Kanske är handelshinder nödvändigt?
Cornu har rätt i att vi inte har en genomtänkt och hållbar energipolitik. Vi riskerar att hamna i fattigdom om vi inte löser detta.
Hej Besser Wisser
"Scientists estimate that the last time CO2 was as high as 400 ppm was probably the Pliocene epoch, between 3.2 million and 5 million years ago, when Earth’s climate was much warmer than today. CO2 was around 280 ppm before the Industrial Revolution, when humans first began releasing large amounts of CO2 to the atmosphere by the burning of fossil fuels. By the time Dave Keeling began measurements in 1958, CO2 had already risen from 280 to 316 ppm. The rate of rise of CO2 over the past century is unprecedented; there is no known period in geologic history when such high rates have been found. The continuous rise is a direct consequence of society’s heavy reliance on fossil fuels for energy."
Källa: http://ucsdnews.ucsd.edu/pressrelease/as_cosub2_sub_reaches_symbolic_milestone_scripps_launches_daily_keeling_cur
I år ligger vi på 400 ppm…and rising!
http://scrippsco2.ucsd.edu/program_history/keeling_curve_lessons_4.html
"Messerschmidt"
"Eftersom temperatursänkningen började för redan 3000 år sedan kan inte människan vara orsak till nedkylningen.
Koldioxidhalten började stiga dramatiskt för 8000 år sedan och då startade inte industrialismen. Den startade för 150 år sedan"
Källor: http://newsvoice.se/2014/01/11/evidens-for-att-istiden-har-borjat-och-att-ipcc-vilseleder-allmanheten-och-politikerna/
"Efter yngre dryas börjar vår egen interglacial som kallas för holocen. Klimatet blev snabbt varmare än vad det är idag. Den holoceniska maximitemperaturen ”stora klimatiska optimumet” inträffade omkring år 4 000 före Kristus med 2–3 grader högre medeltemperatur än idag. Havsnivån steg till år 2000 före Kristus till omkring tre meter över nuvarande nivå. Nästa värmeperiod, ”lilla klimatiska optimumet”, varade mellan år 800 och 1250, och sammanföll alltså med vikingarnas era vilka kunde segla till Island och Grönland i ett behagligt klimat. Grönland fick då sitt namn efter de grönskande kusterna, där man odlade havre, korn och råg."
se http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/jordens-klimat-en-lang-historia (2005)
Hoppas jag har fel, men tror peak kol är lite längre fram än olja och gas. Tekniken att bränna kol som ligger djupt på plats och filtrera bort CO2 (förmodligen för enkelheten släppa ut CO2 direkt) samt nyttja den CO som kommer upp verkar allt för enkel.
Om jag förstått rätt är man så bekymrad i Kina över sin smog att allt mer av batteritillverkningen går till att få en stor flotta av batteribussar och tills fler fabriker är klara finns problem att öka exporten av batterier.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Underjordisk förgasning av kol är ju inte så bra om klimathotet är på riktigt. För övrigt kunde väl Kina sätta igång med den tekniken om de är så oroade över smog, men inte för klimatet.
Vad jag förstått är Kinas ledning oroad för klimatet men vill samtidigt ha en fortsatt stark ekonomisk tillväxt. De satsar stort på både vindkraft och solenergi både inom landet och för export.
Just nu har de förmodligen mer koncentration på åtgärder mot sin smog än mot sin del av klimatproblemen och än står genomsnittsamerikanen för betydligt mer CO2 än genomsnittskinesen.
Blir tillväxten för låg i Kina så kanske ledningen faller.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Smog är inte CO2 utan föroreningar pga dålig förbränning. Om jag förstått rätt så är de nya kolkraftverk som de drar igång i Kina jämförelsevis rena, en del även med CO2 infångning. Smogen kommer troligen från äldre kolkraftverk och smutsiga industrier som betalar korrupta myndigheter för att kunna ignorera de lagar som finns och köra utan dyrbar rening.
Smogen kommer också från en starkt ökande bilism. Och visst finns mycket korruption.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kommunerna tar i alla fall sitt ansvar och satsar stort för att rädda klimatet. Jag hörde om en kommun som ökat antalet miljöbilar från 8 till 12…………så det så! 🙂
Vad spelar det för vilka orsakerna är att det blir varmare? Kan nån av IPCC-skeptikerna upplysa mig om det?
Det BLIR varmare. Punkt.
Vill inte kalla mig IPCC-skeptiker precis men…
Om man skall åtgärda något underlättar det ofta om man har koll på orsaken till problemet. Risken är annars att man får en felaktig resursallokering.
Först blir det kanske varmare, sen blir det garanterat kallare. Nästa nedisning bara runt hörnet geologiskt räknat.
Utmärkt inlägg!
Det enda som kan reducera klimathotet är en omedelbar massiv global utbyggnad av kärnkraft med befintlig teknik. Men den lösningen motarbetar miljörörelsen av någon outgrundlig anledning.
Många före dig som trott på den enda lösningen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Visst är det märkligt?
Den enda logiska slutsatsen borde vara att miljörörelsen själva inte tror på sin alarmism om co2-utsläppens överhängande fara.
Anders82, ganska korrekt, men det finns inte en enda slutlig lösning. Det blir en kombination av lösningar, där kärnkraften skulle kunna bära en mycket stor del.
Samhället behöver också förändras och energieffektiviseras, och även andra energikällor kan ge ersättningstillskott.
Kärnkraft är som bekant inte problemfri, men problem går att lösa om inte hela frågan vore extremt polariserad och svart/vit från bägge håll.
Heasm66, miljörörelsen, det är kärnkraftsindustrin, GMO-industrin mfl. Du tänker på den gröna rörelsen. Den gröna rörelsen, precis som andra religiösa, jobbar mest på att ha en social gemenskap där man är överens och myser lite gentemot yttre fiender. Att man har både kärnkraft och klimathot som fiender är inte konstigt. Ju fler desto bättre.
Tack Cornu, för ett utmärkt inlägg!
Jag hoppas att vi i väst någon gång kanske inser att vi inte behöver all denna lyx och dessa prylar. En vanlig människa i Sverige lever idag bättre än vad kungar gjorde förr.
Snacket går alltid om att vi måste bibehålla våran nuvarande nivå på energiproduktion, varför? Den är knappast bra för oss,folk är fetare och ohälsosammare än någonsin.
Vi mår psykiskt dåligt av den mängd information vi varje dag behöver bearbeta. Att ta fram iphonen har blivit ett beroende. Vi använder internet hela tiden för att ta in information som vi tror är viktigt för oss, faktum är att den inte är det. Vi behöver inte veta allt om allt.
All denna lyx är inte ens rolig, finns ett samband mellan rikedom och psykisk ohälsa /drogmissbruk. Testa cykla/gå istället för att ta bilen,det är fan så mycket roligare kan jag lova!
Och varför dessa avstånd överhuvudtaget? Varför måste vi centralisera allt? Hade det inte varit trevligt om jobbet/skolan /affären alltid låg max 2 mil bort? Då kan vi slänga dessa jävla bilar åt helvete. (och tro mig, jag är en person som haft fina bilar hela livet, man blir inte lyckligare)
Om man tänker på de arbeten som finns idag, hur många är egentligen ens nödvändiga för vårat välmående? Vi jobbar för jobbandets skull, vi hade lika gärna kunnat jobba dag in och dag ut med att gräva gropar och fylla igen dom, så vettigt är det vi gör.
Tyvärr är vi människor för dumma för vårat eget bästa, allt handlar i slutändan om reproduktion, vi tävlar med varandra för att få den bästa honan, vilket leder till all denna girighet och skit i världen. Vi kan helt enkelt inte nöja oss med att vara på samma nivå som någon annan.
@jeppen
Jag borde skrivit "miljörörelsen".
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Att slopa skatter på fossilt kan inte vara en bra idé om vi vill att näringslivet ska reducera vår fossil-törst. Det finns en orsak till att bilar i EU har halva bränsleförbrukningen mot i USA, exempelvis…
Kanon bra. Jag längtar till att man kan odla tomater året runt!
Bra inlägg. Det är pengarna som styr och jakten på billig energi som kan producera billigt.
Rätt enkelt. Sen kan miljörörelsen tro på vad som helst.
Alla energikällor som finns, kommer alltid att användas. Vi kommer nog att se ett maximalt energiutnyttjande, för allt vad tygen håller, framöver.
Vi kan inte göra något åt detta, för vi har riggat ett kapitalistiskt system. Inskrivet i EU-fördraget.
Det stämmer uppenbarligen inte. Vi har i princip obegränsat med uran, men nästan inget används. Uttag och användning är extremt politiskt begränsat.
Ja, ja . Vi äger ju inte ens vår egen kraftproduktion. Och är det inte så att EU äger vårt uran? Hur fanken kan en organisation äga vad som finns i vår mark?
Nej, EU äger inte vårt uran. Vad pratar du om?
När blev kärnkraften en fossilfri energikälla? Är det någon kraftkälla som är beoende av olja så är det kärnkraft! Cornu du ser kärnkraft som en del av lösningen samtidigt skriver du om de tre villfarelserna om tillämpning, volym och tid, som motsäger påståendet om kärnkraft!
Bevisligen är kärnkraft en del av lösningen redan idag.
Finns inga fossilfria energikällor idag, som du vet, så då ska vi sluta använda energi alls och gå tillbaka till stenåldern. Kärnkraft, vindkraft etc använder visserligen fossil energi, men mindre än de direktförbrukande källorna.
Kärnkraft är lika fosilfri som vindkraft eller vattenkraft. vist används fosila bränslen för att skapa systemen men det beror på att hela vårt nuvarande system är baserat på fosila bränslen. Själva driften förbrukar inte fosila bränslen. och om vårt omkringsystem för byggande mm varit fosilfritt så skulle hela cykeln (bygga,driva,städa) vara fosilfritt.
Nja, driften förbrukar fossila bränslen, rent av även för vattenkraft (bl a muddring).
@Cornu
Men det är ju i stor utsträckning beroende på att energisystemet i stort är så baserat på fossila bränslen, att fossila bränslen för närvarande är relativt kostnadseffektiva. Det finns inte mycket som säger att man inte skulle kunna bedriva muddring med annan energikälla ifall så skulle behövas och därmed finns inte mycket som säger att så även skulle ske ifall ekonomiska förutsättningarna för detta skulle vara bättre än fossila bränslen.
Kärnkraften är ovanligt oberoende av olja och har dessutom bättre förutsättningar än vind och sol att ersätta olja (genom termokemi).
Martin, om du kunde dra ur huvudet ur Kåbergers rumpa och lukta lite på verkligheten i stället och samtidigt titta på hur det sett ut historiskt så kanske du kunde sluta med ditt verklighetsfrånvända tramsande.
Fransmännen är till 90-95% fossilfria i sin kraftproduktion och det tog knappa 20 år, här i Sverige har vi en liknande utveckling dock med lite bättre förutsättningar tack vare vattenkraften. I Ostasien idag bygger man ~1GWe kärnkraft på <4,5 år, du bör kanske fråga dig varför vi i Europa inte klarar av detta tempo… Vi skulle kunna göra fordonsflottan fossilfri i Europa till 2050, det som saknas är politisk vilja (och Tysklands energielände).