“Socialisten har bara två verktyg, hammaren och skäran – tvång och förtryck, och alla problem ser därför likadana ut – antingen spiken som ska tvingas in i brädan, eller halsen som ska skäras av” – Jag, 2014
(S)tefan Löfvén lägger nu ett vallöfte att alla skoltrötta ungdomar ska tvingas gå i gymnasiet via skolplikt upp till 18 års ålder (Public (S)ervice/(S)VT). De sista möjligheterna att ta en paus och jobba med något riktigt arbetarjobb till man mognar till och eventuellt återfår studielusten ska stängas av de arbetarhatande (s)ocialisterna.
Skoltrötta och omotiverade studenter ska störa, förstöra och dra resurser (lärartid, lokaler, pengar) från de elever som faktiskt vill plugga.
Hammaren och (s)käran säger:
“Bankar vi hårt på spiken de två första åren, så är sannolikheten mycket större att den sitter kvar det sista året.”
Extra intressant är ju dessutom att skolplikten ligger på föräldrarnas ansvar, och om spikarna vägrar hamras in så kommer alltså rättsväsendets långa arm i form av våldsmonopolet polisen (som tydligen inte behöver lösa några brott längre) och tvingar barnen till skolan, eventuellt griper föräldrarna som åtalas, och vars barn ovanpå det tas om hand av socialen och sätts i fosterhem. För det blir ju jätte-jätte-bra! Och billigt!
Tillägg: Stefan Löfvén växte själv upp i fosterhem och vill väl att fler ungdomar ska få denna ynnest.
Nåja, Löfvén vinner i september och blir nästa statsminister. Och då ska man infria detta vallöfte, dumpa ytterligare kostnader på kommun (skolpeng och fosterhem) och polis (som ska gripa föräldrar och skjutsa barn till skolan) och rättsväsende (domstol och eventuellt fängelse för föräldrarna).
Huvudvärk kan komma plötsligt…
Nej, låt ungdomar vara individer istället för spikar för den socialistiska hammaren att banka på. Alla problem löses faktiskt inte på samma sätt, speciellt inte som (s) vallöfte bara kommer orsaka ännu större problem.
Kom ihåg, det finns inget som är så farligt som goda människor, eller människor som är övertygade om att de är goda och vill andra väl.
33 kommentarer
För att citera Terry Pratchett: "Om du någonsin befinner dig på fel sida av en pistolmynning, be en kort bön att personen på andra sidan är en ondskefull person. Han kommer att dra ut på ditt lidande, prata och njuta av din fruktan precis som någon annan njuter av ett glas vin. Be en bön att han inte är en god person, för en god person avlossar skottet utan att säga ett ord."
Huvudvärk kommer plötsligt?
Tja, troligen redan efter första spiken.
I bästa fall.
Svårt dosera rätt.
Skulle jag förmoda.
Det är sådana här inlägg jag gillar.
Själv är jag för feg att leverera dem.
Ja, om jag skulle lyckas formulera dem…
Man undrar om det kanske finna något bättre sätt att göra ungdomar motiverade än att spika på dem. Har för mig att det finns något som heter morot också, fast det kanske är lite gammalmodigt, och inte enligt LCHF. Kanske något fett bra som bacon vore något…
Under gymnasietiden fyller man 18 och blir myndig.
Ganska unikt att som myndig tvingas in i utbildning. Liknande förfarande hittar vi endast hos militär inkallelse.
Man kanske grovt kan säga att värnplikten är tillbaka?
Myndighetsåldern måste höjas tills gymnasiet är klart. Som förälder har man ingen chans att ha koll på ungar som hamnar snett med skolk och skoltrötthet. Många 18-åringar är helt enkelt inte mogna att ha koll på skolan och ekonomin. På 18-årsdagen stängs all info från skolan och deras bankkonto har man ingen koll på. Men ändå har man försörjningsplikt tills de har gått ut. Det får vara lite bättre balans på rättigheter och skyldigheter!
@happft
Man kan fråga sig ifall det var så förnuftigt att sänka myndighetsåldern till 18år, men som det är nu så tvingas man inte i utbildning efter grundskolan (här räknar jag det inte som tvång att av alternativen som står till buds bara finns ett som ter sig rimligt).
Jag finner det ganska rimligt att man inte borde bli myndig innan gymnasietiden går ut (dvs en höjning med ett eller två år), men dessvärre så är det kanske inte så gångbart förslag. Även sambandet med försörjningsplikten talar för en ändring – försörjningsplikt för myndiga verkar inte så vettigt (vari ligger den myndiges ansvar då?).
Vidare så utan att vara myndig så bör man nog anses vara skolpliktig i viss mening, men jag har nog inte lika konformistisk syn på vad jag menar med det som Löfven. Jag menar att utbildningen bör få mer och mer inslag av frihet ju äldre studenten blir, den som är trött på skolbänken bör ha utrymme för att utbilda sig på annat sätt som lärling/prova-på-plats t.ex. – för som omyndig kan man ju knappast anses vara en fullvärdig anställd ändå (och kanske inte kan förväntas vara så självständig heller).
Var och en har rätt till utbildning. Utbildning till 18 års ålder är förpliktigande. […]
Detta är artikel 70, punkt 1 i Polens grundlag. Förklara nu att 1997 hade 451 parlamentsledamöter av 560 fel (alla var inte socialdemokrater) samt nära 53% av befolkningen i en folkomröstning hade fel (alla var inte socialdemokrater).
”Det är på en tom sida de vackraste dikter kan skrivas.” – Mao Zedong.
Ja, hur nu skolan ska bli bättre av att man tvingar eleverna kvar.
F.ö. så undrar jag hur de ens kom på tanken med gymnasial skolplikt, problemet är väl inte att folk avstår gymnasiet i någon större utsträckning, utan att kvaliten på den undervisning som erbjuds är undermålig…
*asg* Löven har verkligen bestämt sig för att minska ungdomsarbetslösheten till vilket pris som helst. Stäng in ungarna i skolan ytterligare 2-3 år, lägg till de demografiska effekterna med färre ungdomar. Så kan Löven om några år verkligen klappa sig på bröstet och skrävla om hur mycket de pressat ner ungdomsarbetslösheten.
Antalet sysselsatta kommer förvisso också sjunka men vem bryr sig? Inte en populistisk politiker i alla fall.
S har väl kommit på att om ungdomarna på marginalen mot sin vilja tvingas gå i skolan så kan man spara en hel del pengar på komvux/CSN senare. Pengar som man kan bränna på låt säga en ny ambassad i Botswana, ett land känt från bland annat Damernas detektivbyrå. Applåder!
För att kommentera Löven, detta är det första steget på att utrota ungdomsarbetslösheten till 0%.
Steg 2. Utbildningskontraktet. Alla ungdomar mellan 18-25 som avslutat gymnasieskolan ska tvingas tillbaka in i skolbänken om de fått underkända eller ofullständiga betyg.
Steg 3. Räkna om ungdomsarbetslösheten så att alla som "studerar" inte längre räknas som arbetslösa.
Simsalabim, så kunde nästan ingen ungdom vara arbetslös. han har fortfarande en spricka, alla ungdomar mellan 18-25 som har fullständiga betyg och är arbetslösa, men man kanske kan tvinga in de på någon statlig S-kontrollerad, könscertifierad högskola någonstans (vadå långt bort? åk dit och var glad!) så de också försvinner från statistiken.
0% ungdomsarbetslöshet. Hurra! Hurra! Hurra!
Lösningen på de där mellan 18-25 är att försämra utbildningen så att ingen får godkänt utan måste plugga till 25…
@Martin Sjöquist
Jag har hört att arbetssökande är en heltidssyssla – så vad är problemet? De som inte har jobb är antingen arbetssökande (sysselsatta) eller så vill de inte ha jobb (frivilligt arbetslösa). Simsalabim så blir vi 0% ofrivilligt arbetslösa…
Om man vill utrota ungdomsarbetslösheten så torde det bästa alternativet vara att låta unga gräva en grop och fylla igen den. Grävandet kan ske i Minecraft för miljöns skull.
@alag
Nah, enklare är att skriva 0% i statistiken;)
@Anonym
Jag tror att vi redan är vid gränsen för vad som är trovärdig manipulation av statistiken.
Men om det är så enkelt, varför stanna vid 0% och inte –110% ungdomsarbetslöshet? Det skulle kunna skapa ny industri för att ta hand om alla överarbetade arbetslösa och faktiskt bidra till att mer riktiga arbetstillfällen skapas – lite i stil med att gräva gropar och skyffla igen dem.
Apropå spikar:
Åsikter är som spikar, ju mer man hamrar på dem, ju bättre sitter de.
Ja, skolan har ju alltid varit en metod för att hålla ungar/ungdomar borta från gatan. Eftersom barnarbete är förbjudet, som ju är alternativet, så varför inte skolplikt till 18 år. Det är ju tyvärr 6 år, även då, tills en av manligt kön kan kallas ung vuxen.
1. Ungdomar från bättre utbildade och bemedlade familjer genomgår nästan alla utan undantag en gymnasieutbildning. I fattiga, lågutbildade områden hittar vi nästan samtliga av de ungdomar som inte genomgår gymnasieutbildning. Denna grupp är den med högst arbetslöshet, i vissa områden runt 50%. Detta är en klassisk klassfråga.
2. Alla länder, hur rika eller fattiga de än är, har människor som arbetar på caféer, städar, sopar gator och klipper gräsmattor. Detta är genom att straffa ut arbetslösa personer till denna typ av skattesubventionerade tjänster som Borgfeldt ville lösa den svenska arbetslösheten. Tyvärr har de misslyckats även med denna satsning på sänkt ambitionsnivå; arbetslösheten är högre än tidigare. Mer kvalificerade jobb kräver utbildning. Detta är en avgörande konkurrensfråga för Sverige: ett låglöneland eller ett land med fortsatta ambitioner om att satsa på kvalificerade arbeten och företag?
Löfven är inne på rätt spår. Vi behöver dessutom satsa mer skattepengar på skolan, inte minst på kraftigt höjda lärarlöner och mindre segregerade skolor. Sen behöver komplettera detta med en genomtänkt och kraftfull industripolitik, ett område där alliansregeringen har lämnat walkover. Vi blir om- och överkörda av våra grannländer medan regeringen har fullt upp med att subventionera krogbesök och gräsklippning.
Och så behöver vi även en försvars- och säkerhetspolitik värd namnet. Den nuvarande är skrattretande när den är som bäst.
Varken Borgfält eller svetsaren & Co kommer att kunna göra någonting åt detta. Ty bägge gör antagandet att det faktiskt kommer att finnas arbeten till godo för dessa ungdomar när de kommer ut på andra sidan av den gigantiska korvmaskin som vi kallar skola. Här kommer problemet. Dem finns inte. Å ena sidan så skulle jag tippa på att 8 av 10 nya industrijobb kommer att skapas i Kina eller i Indien och å andra sidan så kommer den kvarvarande industriella verksamheten att bli urvattnad av bemanningsbolag och annan legoverksamhet. Oavsett om vi kör maximalt med så kallad industripolitik så kommer att finnas mer resurser att ytterligare subventionera industrier i BRIC länderna. De är för många, för billiga och för effektiva. Vi är för få, för dyra och blir allt mer ineffektiva. Det spelar ingen roll vilken politik vi kör. Faktum; vår period som industriland och för den delen kunskapsland är över. Ingenting kan ändra på det. Alternativet som finns kvar för oss är; i) Konsolidering; vilket innebär att vi vårdar den industri som finns kvar, för mer kommer inte. ii) Anpassning; detta innebär att vi måsta ordna med arbetstillfällen på annat vis än de klassiska kanalerna, vilket är aktiv industripolitik vänsterut och skattesänkningar för rika högerut. Den ena hoppas att detta håller kvar industrierna, och den andra hoppas att överklassen skall spendera sina pengar som nu är mindre beskattade i Sverige. Inget fungerar i tillfredställande grad.
Så, anpassning till de nya omständigheterna är den enda vägen ut som jag ser det.
Mitt förslag är följande:
-Alla kostander för arbete skall bort eller reduceras kraftigt. Det skall i princip vara gratis från stat och kommuns sida att ha anställda.
Detta finansieras genom att vi får ta av resurser som inte har politiskt beskydd; staten. Det finns drygt 200 myndigheter. Det måste bli 100 myndigheter. Vi har ambassader i 104 länder och drygt 400 honorärkonsulat. Vi får välja ut dem som är viktigast, och resten stängs ner. Vårt bistånd kan slimmas ner till FN:s rekommenderade nivå på runt 0,7%. Detta kan göras utan att störa de livsavgörande bistånden, genom att avveckla biståndsarbeten i länder som uppenbart kan göra saker på egen hand, såsom Kina och Ryssland.
Alla dessa medel skall gå till att lätta upp bördan på arbetsmarkaden. Kanske verkar detta drastiskt, men situationen är helt enkelt ohållbar. Ett land som Sverige kan inte ha drygt en halv miljon arbetslösa i olika former. Detta får allt för starka effekter på resterande samhälle; alltifrån våldsam kriminalitet, exploderade förorter och utbredande fattigdom kan kokas ner till frånvaro av en fungerande arbetsmarknad, eller snarare en för trång arbetsmarknad. Säg att den är byggd för 10 personer, och vi är nu 20 personer i systemet. Fakta. Vi måste göra något nu. Parterna på arbetsmarkanden vägrar ge med sig. Då finns det bara en väg ut; minska trycket på arbetsmarkaden genom att ta resurser från statlig verksamhet som inte är systemkritiska, och använd dessa för att göra arbete billigare, helst kostandsfritt.
@Pingvin 21:34
Du är inne på rätt spår. Sverige måste återigen bli ett högteknologiskt industriland. Tyskland och Schweiz har den inställningen, så varför ska inte Sverige kunna ha den inställningen.
Ett önsketänkande vore, att svensk industri gick från kortsiktigt, utlandsstyrt ägarfokus med höga kortsiktiga avkastningskrav, till långsiktigt företagande.
Sverige måste också gå ur det destruktiva EU, vars medlemsskap kostar ca 37 GSEK per år. Där har Sverige en win-win-situation som heter duga.
Det kan bara vara i Sverige som det inte blir ett ramaskri över att man tar friheten från människor. Sorgligt.
Nu kommer det gå ännu mer inflation i utbildning.
31 miljarder/ år, minst, kostar dessa lösdrivande män samhället. Ska vi inte kunna ta hand om bättre och optimera för alla?
Du mena(!)r att alla kvinnor har jobb?
Eller räknas icke dessa varelser?
Bara att män kostar
Inget säger vi har ingen koll på läget som, Vi tänker tvinga era barn att styra upp skeppet.
Alla verkar överens om att skolan fungerar dåligt och att många elever inte lär sig grundläggande kunskaper och färdigheter. Endast de mest politiskt korrupta kan då komma med förslag om att förlänga denna dåliga skola. Det naturliga vore att förkorta den istället och förbättra kvaliteten. Och varför skall de elever som trots allt tar till sig tillräckliga kunskaper och färdigheter tvingas kvar istället för att arbeta eller studera vidare? Fullständigt hål i huvudet – men det visste vi ju redan.
"Det är någonting ruttet i den svenska staten"
Svenska staten blir alltmer totalitär
och varje dag trummas moralpredikningar/propaganda ut via regering, press och tv
och samtidigt exploderar våldet alltmer på gator och torg
vilket leder till mer propaganda osv osv
Bevare oss väl för "de goda" och fräls oss ifrån staten
Det var nog ett aprilskämt som halkade ut en dag för tidigt!
Jag tycker vi kör skolplikt till 70 års ålder, för den som inte lyckas skaffa sig ett heltidsjobb. Distansstudier med hjälp av nätet skall räcka, från 16 eller 18 års ålder. Och så skall man förstås få ett studiebidrag man kan leva på. Kanske 6500 kr i månaden skattefritt.
Skolplikt till 18… Vi har ju inte ens skolplikt till 16 om föräldrarna av ideologiska/sociala/etniska skäl är "jobbig" för socialtjänsten och polisen.
Börja i så fall med att genomföra skolplikten till 16.
Jag tror förslaget delvis är en gentjänst till de skattediande lobbygrupper, som med dollarbunten i ena näven och powerpointstickan i den andra, flockas på Sveavägen 68 och lobbar för gymnasiefriskolors väl och ve. Kom ihåg, Löfven är en rödkopia av Reinfeldt.
För Löfven & Co. är detta en win-win-situation. Ungdomsarbetslösheten bör också bli lägre med utökad skolplikt till 18 år.
Egentligen bör skolplikten utökas till 24 år, för att fullständigt trolla bort den generande höga svenska ungdomsarbetslösheten (15 – 24 år) i EU-sammanhang.