Prospekteringsbolag inom gruvor och fossila bränslen visar upp ett normalt mönster, som enklast kan sammanfattas som prospektering – upptäckt – utbyggnad – produktion. Naturligtvis är detta en förenkling, då prospekteringsbolag också kan ha befintlig produktion i olika faser, men är ändå applicerbart på bolag som gör jättefynd. Två exempel är oljebolagen DNO International (OSE:DNO) och Lundin Petroleum (OMX:LUPE).
Månadschart DNO. Alla trendlinjer
är med linjär regression. |
DNO har sitt jättefynd Thawke i Irak, medan Lundin Petroleum har sin andel i det politiskt tryggare Johan Sverdrupfältet i Norge.
Då DNO nu har Thawke i produktion så kan man titta på hur de fyra faserna påverkar aktiekursen.
Vid upptäckten skenar förstås aktien, men sedan följer de 5 – 10 år av utbyggnad som är normalt, vilket sätter press på aktiekursen. När man sedan väl är i produktion börjar aktiekursen stiga mot sitt berättigade värde, även om DNO fortfarande kan trefaldigas i aktiekurs från nuvarande nivåer.
Motsvarande utveckling hittar man i princip hos alla prospekteringsbolag. Man får alltid en rekyl på glädjeruset efter ett jättefynd.
Månadschart Lundin Petroleum.
Alla trendlinjer är med linjär regression. |
Rätt beteende som aktieinvesterare är att sälja på den spik som ett jättefynd innebär. Det svåra är förstås att identifiera när spiken har toppat ur, så man inte går ur för tidigt. Sedan köper man in sig igen under utbyggnadsfasens kräftgång.
Antagligen är inte Lundin Petroleum något undantag. Håller tidplanen är Johan Sverdrup först i produktion år 2019. Aktien bör, givet att man mot förmodan inte gör ytterligare jättefynd, gå kräftgång i några år, givetvis justerat för konjunkturläget, börsen och oljepriset.
Men man behöver antagligen inte kasta sig in i aktie just nu, utan det kommer fler tillfällen, även om kursen är attraktiv. Riskjusterat kan det vara bättre att ligga likvid under ett antal av dessa år, få ränta då Lundin Petroleum aldrig delar ut pengar, och sedan köpa på sig aktien vid en kommande allmän konjunkturnedgång och börsnedgång. För vi kommer, trots diverse prognoser, inte ha högkonjunktur konstant fram till år 2019.
Som vanligt ansvarar alla för sina egna investeringar etc. Jag bara påtalar och ger exempel på hur prospekteringsbolag brukar uppföra sig. Undantag finns förstås alltid. Men en investerare har mycket att tjäna på att hålla huvudet kallt och inte svepas med i allmän hysteri.
5 kommentarer
Hej!
Mycket trevlig blogg det här, skulle inte ni med era vassa pennor kunna gör en uppföljnings på den här artikeln: http://cornucopia.cornubot.se/2009/04/tillvaxtens-granser-fortfarane-korrekt.html
Det har ju gått några år sen den skrevs och det kan va kul att jämföra modellen med dags siffor kanske?
Med vänlig hälsning
Erik
Bra observation Cornucopia!
Förhoppningarna är som störst efter ett fynd -sen kommer den krassa verkligheten.
Lundin Petroleum är ett sådant bolag-men där besvikelserna ännu ej radats upp sig.
Det har alltid funnits en uppsida i Lupe. Ibland har det varit ute i Kaspiska havet-ibland i Sudan. Nu är det JS i Norge.
Senaste gången de gick till aktieägarna och bad om mer pengar så var det på 4,2 SEK-jag avstog!
Ett annat öde drabbade oss i Northland. Haussad gruvverksamhet kräver mycket riskkapital!
Eller i Dannemora!
Järnmalm är en riskbransch tycks det-speciellt uppstart av gruvor.
En lärdom för dessa riskinvesteringar är att INTE lägga dem i skattefria depån.
"Jag bara påtalar och ger exempel på hur prospekteringsbolag brukar uppföra sig." Med den viktiga bisatsen; När prospekteringsbolagen lyckas. Att göra en upptäckt är i sig en bravad men att sen lyckas med utbyggnad och produktion är flera storleksordningar svårare. Lokala exempel finns det gott om vilket oppti nämner ovan.
Det genomsnittliga prospekteringsbolaget, alla bolag inräknade, brukar inte ens ta sig till fas 2 om man med "upptäckt" menar en mineralresurs på känd eller indikerad nivå. Dvs att man över huvudtaget har en aning om, om fyndet är ekonomiskt lönsamt att utvinna.
På huvuddelen av den lilla delmängden som lyckas ta sig vidare och nå en lönsam brytning tror jag däremot din analys stämmer för.
Snyggt!