En historisk infekterad debatt är vems fel 90-talskrisen, och den efterföljande nedmonteringen av den svenska välfärden, var. Man kan dock vara säker på att den faktiskt inte var regimen Bildts fel, då bubblan byggdes upp under tidigare socialistregim, med avstamp i Bengt Dennis och Kjell-Olof Feldts novemberrevolution 1985.
Tvärt om är det så att regimen Bildts hantering av den svenska skuldkrisen och finanskrisen idag ses som ett skolboksexempel på hur motsvarande bank- och finanskriser ska hanteras. Den efterföljande regimen Carlsson och Persson bara fortsatte på den sanering som Bildtregimen påbörjade.
Bostadsbubblan 1989 – 1990 |
Som alla belästa vet, så inträffar en finanskris ca två år efter att en bostadsbubbla toppat ur. Reinhardts och Rogoffs omfattande studie av finanskriser genom århundrandena är tydlig på detta, och kan läsas i boken This Time is Different eller Annorlunda nu, som den heter på svenska.
I Sverige toppade bostadsbubblan ur 1989 – 1990, dvs före regimen Bildt kom till makten. Och 1992 kom smällen. Bubblan byggdes upp under regimerna Palme och Carlsson och när väl bubblan sprack är det för sent att göra något.
Nu var det inte bara en bostadsbubbla som regimen Bildt fick i knät, det var en fastighetsbubbla, en ohållbar svensk ekonomi där det svenska välfärdssamhället levde på lånade pengar, samt en fast växelkurs låst till ERM och Ecu. Men det är ändå tydligt att bubblan sprack innan regimskiftet, och när lavinen startat är det för sent för snön att rösta. Åtgärderna efter krisen, inklusive hur man räddade bankerna, att man släppte valutan fri mm, ses numera som facit på hur en finanskris ska hanteras.
När den kommande svenska krisen slår till kan man dock inte skylla på någon enskild regim. Den rådande bubblan, och den efterföljande kommande svenska finanskrisen, började byggas upp under regimen Persson. Alliansregimens skuld i det hela ligger i att de haft åtta år på sig att få rätsida på problemen men inte gjort ett skit, utan tvärt om fortsatt på den inslagna vägen.
Dagens besked från Anders “Man måste skydda Fylke” Borgfot är bara mer på den inslagna vägen. De som har utrymme i sin ekonomi för att faktiskt (pensions)spara ska straffas och studenterna ska också ta mer lån. Några åtgärder för att dämpa skuldberget finns det inga tecken på, utan som vanligt är det mer skulder som är lösningen.
Tillägg: I övrigt har ju (s) medgett och Kjell-Olof Feldt själv erkänt att 90-talskrisen var sossarnas fel.
21 kommentarer
Man lyckades med korkad avreglering bädda för elände.
1985 avskaffades kreditregleringen vilket ledde till övertryck inom Sverige.
1989 avskaffades valutaregleringen vilket ledde till utflöde av valuta.
1992 avskaffades den fasta växelkursen.
Hade dessa skeenden kommit i omvänd ordning eller samtidigt hade mycket elände undvikits. Den ordning som inträffade var väl i princip den sämsta tänkbara.
Kul att någon har samma uppfattning som jag….
Man måste ju börja i rätt ordning när man skall tömma en "skittank"….
Systemskiftet började så sakteliga redan 1976-77.Det var ett ideologiskt lappkast.Gösta Bohmans allemansfonder som skulle göra oss till räknande små Aktieägare,utan något reellt inflytande.Det var också ett utslag av ett ideologisk motoffensiv från näringslivet mot en demokratisering av ägandet som väcktes med Löntagarfonderna och,faktiskt först framlagt av Folkpartiet och Metall. Samtidigt tragiskt att se för oss som var med och hade har sett något annat bättre.Tragiskt också att få känner till detta och den falerade ekonomiska politiken som stort sett rullar på med samma argument och ideologiskt språk.Men det började på allvar med 1982 års socialdemokratiska regering som under
Kjell Olof Feldts regim en skara nu namnkunniga Bankekonomer med medlemskap i Socialdemokratin.Den sk kallade kanslihushögern.De var Milton Friedmans monetarism
som var den dominerande teorin då,även av K-O Feldt.
Systemskiftet början hade som bas 5 faktorer som borde vara allmänt kända
1) Devalveringen 1982 som skapade enorma övervinster och övergivande av den selektiva politik som Gösta Rhen och Rudolf Meidner mfl hade utformat.Finanssektorn växte ohämmat på bekosnad av den reala ekonomin.
2) Den andra faktorn i Kjell Olof Feldts och Kanslihushögern politik var avskaffa Kreditregleringarna. Avregleringarna skapade just det som det sade de ville motverka,en fullkomlig spekulationsorgie,en kasinoekonomi.
3) Valutaregleringens avskaffande. Utlandsinvesteringarna släpptes fria kapitalutflöder var enorm i slutet av 1980 talet istället för investeras i den Svenska realekonomin, fastigheter och andra spekulativa verksamheter,var en mer lönsamt en att invester i i inhemsk produktion.
4) Kronans knytning ECU/D Mark ett förtida EURO ,var ett miserabelt misstag,det gjorde oss beroende av den politik som fördes i Tyskland och Bundesbank.
5)Skattereformen den femte av Feldts och kanslihushögern som som skapade enorma hål i den Svenska statsbudgeten,Det skapades ett strukturellt budgetunderskott.Det byggde också på falska, ovaliderade premisser om så kallade “dynamiska effekter” utan empiriska stöd mer än vad utbudsekonomen Art Laffer ritat på en servett under restaurangbesök!!! Men dessa “Dynamiska Effekter” uteblev.
Vad som är väldigt märkligt med dessa sk. “dynamiska effekter”,(som nu vevas om igen något modifierade när det gäller de så kallade Jobbskatteavdragen) är att såvitt jag kan finna det inte ens håller utifrån Neoklassisk Teori om Marginalnytta!!
Såvitt jag förstår argumentet är det som följer: att att det skall finnas en “substitutionseffekt” av sänkt skatt på marginalen,efter som vi får betalt för det arbete vi utför och det gör det dyrare för oss att leva,kommer vi per automatik jobba mer!
Men de otal undersökningar som gjorts,visar inte att de skulle föreligga något sådant samband. Och för oss som läst de gamla klassikerna visar det sig istället att redan gamle neoklassikern Knut Wicksell,påpekade att marginalnyttan för inkomster över en viss nivå,tenderarar röra sig mot noll och därför borde de skattas bort,och även gamle Max Weber,visade på sin tid att om folks inkomster ökar har det en benägenhet att arbeta mindre om de nått för dom en tillfredställande nivå.
Två frågor:
Menar du att olyckorna i folkpartiet var med och utformade löntagarfonderna?
Vad i h#e är marginalnytta och vem bestämmer vad som är nytta?
Jan: mycket bra sammanfattning av vår nutida ekonomiska historia. Håller helt med! Jag analyserar utvecklingen på precis samma sätt. Avregleringen av kreditmarknaden är bland det värsta som hänt. Men jag har för mig att argumentet var att "alla andra gör det och kapitalet är lättrörligt".
Det är dags att läser lite av William Spencer Vickrey, född 21 juni 1914 i Victoria, British Columbia, död 11 oktober 1996 i belönades med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1996.
http://www.columbia.edu/dlc/wp/econ/vickrey.html
Det är intressant att notera i din graf hur mycket bostadspriserna steg under regimen Carlsson/Persson – det var ju under denna period som skuldsaneringen skedde av Sverige som stat – eller egentligen, skuldbördan flyttades från staten till individen….
Så med ny sosse-regering i form av Löven blir allt mycket bättre….
Som jag har förstått det så hade också Storbritannien och Finland, likt Sverige, en fast växelkurs 1992. När situationen blev ohållbar, dvs. kapitalet flödade ut ur dessa tre länder, så utmärkte sig Sverige för att så länge hålla fast vid den fasta växelkursen. För varje extra dag som Sverige höll fast vid den fasta växelkursen, rann kapital ut ur Sverige. Carl Bildts och/eller Ann Wibbles påtagliga delaktighet i 90-talskrisen, var att så tjuraktigt hålla fast vid den fasta växelkursen.
Sedan var ju Carl Bildt med i svensk politik för moderaterna under andra hälften av 80-talet, och jag kan inte minnas att han protesterade nämnvärt högt mot den kreditfinansierade tillgångsbubblan, som banade väg för 90-talskrisen.
Du kan vara säker på att Sossarna kommer skylla på regimen Borg & Reinfledt. De spelar fult på det sättet.
@Lord Metroid
Men denna gången kan rollerna vara omvända – att regeringen Löfven får Borgs skit iknät…
Ja bubblan byggdes upp under sosseregeringen, men Bildt-regeringen förvärrade den ekonomiska krisen genom en rad idiotiska beslut.
Försvaret av kronan och infriandet av de borgerliga partiernas vidlyftiga vallöften blev sammantaget förödande för ekonomin.
Vi håller på att få en snarlik situation inför valet 2014.
Men nu är det alliansen som har pumpat upp bubblan. Och småpartierna inom båda blocken kämpar om väljarnas gunst med vidlyftiga löften som ska infrias av kommande regering, utan hänsyn till samhällsekonomin. De ofinansierade löftena kommer att dugga tätt -var så säker.
Alliansen har inget intresse av att lämna över ett dukat bord till de rödgröna.
Då stämmer ju denna bloggs läsares åsikter att det "går åt helvete" efter valet….
Försvaret av valutan kostade otroligt mycket, men å andra sidan hade det inte varit möjligt att genomföra de nedskärningar som gjordes utan den förvärring av krisen som kronförsvaret ledde till. Detta påminner en hel del om det dilemma om eurozonen nu befinner sig i. Den gemensamma valutan är förödande för PIGS-länderna, men hur mycket skulle ske i dessa länder utan bilan hängande över nationen?
Frågan är vad den optimala smärtpunkten ligger i försvaret av en valutapolitik som är dödsdömd men som används för att genomföra nödvändiga reformer. Kanske dags för Art Laffer att plocka fram näsduken igen…
Det var en övergång från höginflationssamhälle till låginflationssamhälle.
Om det var orsaken eller en följd-men sedan dessa har vi haft väldigt låg inflation.
Sant. Dessutom en övergång från lågarbetslöshetssamhälle till högarbetslöshetssamhälle.
Enligt Wikipedia så kunde riksbanksfullmäktige Erik Åsbrink och riksbankschefen Bengt Dennis själva fatta beslutet att avreglera kreditgivningen 21 nov 1985, utan demokratisk insyn. Beslutet fattades dock formellt av riksbanksfullmäktige. Märkligt!
Erik Åsbrink knegar tydligen numera på finansbruket – Goldman Sachs.
@gruelse
Om det är märkligt eller inte bör ställas i relation till riksbankens uppdrag och mandat vid tidpunkten…
@Anonym
Något annat som är märkligt är att vissa vägrar se mönster som går igen. Riktigt märkligt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag vill minnas att både fackföreningar och näringslivet uppvaktade regeringen innan krisen blev akut uppvaktade gemensamt regeringen om ändring i den ekonomiska politiken och att CB, omdömeslös som vanligt ignorerade dem liksom sin personlige rådgivare Jonung. Enligt Carl Hamilton "Att leda Sverige in i krisen". Att problemen, som visserligen byggdes upp innan fritar inte regeringen från att agera. När kraschen var ett faktum fick man socialisera bankerna. Sannolikt var det väl de dugliga LO-ekonomerna, som kom med lösningen.
Och vem minns nu Lars Tobissons förnöjda och korrekta kommentaret i 80-talets slut. Socialdemokraterna genomför vår politik.