Den nya (m)oderaterna har tröttnat på att vara det nya arbetarpartiet. Nu lägger man om kursen och kallar sig det nya vänsterpartiet.
Tidigare analys från maj 2013. |
Inte bara ska man kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser, utan nu utlovar man omfattande skattehöjningar och inte en enda skattesänkning under hela mandatperioden 2014 – 2018. Ja, alltså inte för att de förlorar valet, utan för att de om de vinner valet ska sluta sänka skatter och istället börja höja punktskatter massivt. (Schibsted/SvD)
Kort sagt finns det nu ingen skillnad mellan moderaterna och socialdemokraterna alls längre. Den förutspådda vägen till (s)ocialis(m) är fulländad och min tidigare valanalys stämde alltså till 100%.
Nu tror (m)oderaterna förstås att detta ska ge dem röster, men jag misstänker snarare att (m)oderata kärnväljare nu slutligen kastade in handduken. Får vi se opinionssiffror under 20% i nästa undersökning tro? Ska rent av (m)oderaterna åka ur riksdagen helt?
Kan någon (m)oderat förklara varför man ska rösta på detta statsbärande parti?
29 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Alliansen kan ju bara vinna nya röster åt vänster och de rödgröna åt höger. Ska man ta röster från de andra måste man använda lite av de andras politik.
Eller så kan man opinionsbilda. Förklara varför den egna politiken är bra och vad den kommer leda till. Förhoppningsvis får man då människor (de flesta väljare är faktiskt det) att stanna upp, fundera och hålla med.
Det försökte man med under större delen av 1900-talet, och vad uppnådde man? Inget annat än konstanta valförluster. Och trots allt skäll på De nya moderaterna så har de nu två valvinster bakom sig. Det är bara sossepolitik som går hem bland det vänsterindoktrinerade folket, och det är valår i år.
Ja men då så. Makten före allt…
Utan makt kan man som politiskt parti inte åstadkomma någonting. Och man har gjort i alla fall något, skattetrycket har sjunkit från över 50 % till 44 %, eller nåt sånt, under Alliansens styre, genom bl.a. jobbskatteavdragen. Och som vi ser av opinionsundersökningarna så har även dessa små reformer kostat väljare.
Förhoppningsvis får Alliansen chansen att fortsätta med reformerna efter hösten (även om man så klart inte kan nämna någonting om detta före valet, då skulle förlusten vara helt oundviklig).
@TB, Så du menar helt seriöst att det är helt OK (bra rent av) att politikerna ljuger för oss om vad de tänker åstadkomma så länge de blir omvalda (så länge de har M som förkortning då antar jag)?
I så fall så förslår jag att vi skippar dessa dyra val och istället avgör vem som får makten via en armbrytnings-turnering… Tänk så mycket tid, resurser och pengar vi hade sparat!
Ja, en armbrytningsturnering skulle vara ungefär lika relevant, och mycket billigare, än den mediacirkus som kallas "valrörelse". Vem som vinner handlar bara om vem som uppfattas som att lova mest till flest, och vem som får mest positivt spinn i media, aldrig om vem som har den vettigaste politiken eller har åstadkommit mest för landet. Det är därför M nu börjar snacka om skattehöjningar, efter att ha sänkt skatterna under mandatperioden. Det är det enda som funkar på väljarna i det socialistiskt indoktrinerade Sverige.
Hur skall jag nu hantera detta? M blir S och sedan V, centern blir, som namnet säger, centrumparti (Stockholms centrum) och du C, har inte fel till hundra procent. Vem kan man lita på?
Bra analys!
Detta var nog det bästa som kunde hända SD. Ökar potentialen med säker 5 % om de utnyttjar läget med att tydligt positionera sig mot könslagar och skattehöjningar. SD är också de som verkligen tjänar på att det inte går att se någon skillnad både de båda socialistblocken samtidigt som SD:s socialism skiljer sig lite åt genom att de ser välfärden som ett nationellt projekt. Särskilt många gamla moderater kommer fly till Jimmie.
Det har de redan gjort. Efter vad jag förstår är en hel del lokala partigrupper hel fyllda med företagare, före detta moderater.
Det är bara S som klarast att överge sina kärnväljare, arbetarna, utan att dessa märkt det. (Till förmån fler bidragstagare)
I övrigt kan man spekulera i om ingen vill ta rodret nästa period, inte utan att ha med den andre statsbäraren, som medskyldig.
Den tanken är intressant. De skulle inte förvåna mig om man får med folkpartiet och eller moderaterna istället för V/MP.
Klart dom har märkt det – 30% av LO-männen är numera Sverigedemokrater.
"Nu lägger man om kursen och kallar sig det nya vänsterpartiet" – källa på det?
Man skall nog inte vara för säker på att inte Moderaterna håller sig i skinnet i två år och sedan sätter igång med stora skattesänkningar igen. Det kan bara blott en krigslist för att vinna valet.
Reinfeldt har en bit kvar till "Läs mina läppar – inga skattesänkningar!" Det vore dock en ganska uppseendeväckande kontrast till vad man lovar sina väljare i USA.
Tror det ordnar sig om man byter namn till NyNyaNyaste Moderaterna och väljer en glad tjej till partiledare,
Känns gjort. Vad sägs om Moderna Moderaterna med en glad tjej som partiledare. Filippa Reinfeldt till exempel? Det blir en jättespännande valrörelse med hemmahos-reportage, daglig helsida i Expressen med "dagens valoutfit" och kanske ett deltagande i Let's Dance om det mot förmodan skulle sluta med valförlust. Känns betydligt fräschare och mer tilltalande!
Top! Och en tävling – Vem kan höja skatterna högst.
@Sivan
Det blir svårt att slå pomperipossaskatten. Nej, det blir det iofs inte, men jag tror (hoppas) inte ens vänstersocialisterna skulle chansa och försöka…
Börjar mer och mer tro att de har hoppat i fullständigt galen tunna.
Om man från en mer konservativ m-politik mjukar upp den och blir mer fackvänlig och mer expansiv vad gäller offentlig sektor, breddas väljarbasen vilket syntes vid maktövertagandet. Om man sedan går vidare och helt eliminerar de moderata inslagen i politiken blir nog väljarna däremot besvikna. M har sedan några år med hjälp av Schlingmann och liknande kommunikatörer/strateger grovt underskattat väljarna. De tror att väljarna bara ställer upp på den problembeskrivning som man hittar i Aftonbladet, och dit anpassar de sin politik. Rädslan för att yttra någonting som kan vara kontroversiellt upplyfts till strategi.
Idag skulle motsatsen fungera. Traditionell konservatism, fast på svenska, skulle fungera idag. Om alliansen skulle formulera en handlingsplan och strategi för utbildning, försvar och jordbruk exempelvis, skulle valet redan vara vunnet. Tecknen syns redan; försvaret som har varit en stendöd fråga ett antal år har kommit upp på dagordningen (med hjälp av bloggar som Wiseman och denna till exempel), utbildningen är det hetaste inför valet 2014, och jordbruksfrågot skulle mycket väl kunna bli en stor fråga och valvinnare, även om vi definitivt inte är där än.
En sak är säker, total fixering vid den enda procentenhet i skatteuttag som skiljer (s) och (m) och i övrigt ansluta till en slags konsensussocialism kommer inte att vinna valet.
Moderaterna var för 20 år sedan det parti som ville minska statens inflytande över medborgarna, motverka storebrors- och övervakningssamhället.
Vad blev det av det?
20 år? Minnet är kort. Tur för dem.
Så mycket har blivit så mycket sämre att väljare i alla partier är ordentligt störda.
Problemet är att problemen går att skylla på i princip alla partier. Därmed saknas egentliga alternativ.
Den som kan fjärma sig från historiken och/eller föreslå åtgärder och visioner för lösning av alla dessa problem kommer att lyckas bäst i valet.
@Gronvita: "Åtgärder och/eller visioner" har ju helt saknats de senaste valen enligt mig. Då återstår bara att "fjärma sig från historiken" vilket är det som jag upplever är politikernas huvuduppgift inför val. "Vad vi tänker göra åt problemet? Nja.. tja.. mja.. alltså… DE ANDRA, DE SUGER MER ÄN OSS!
Nackdelen med triangulering är ju att partiet kan verka lite principlöst. Vill man vara positiv kan man även kalla symptomen för pragmatism. Så om både den blå och den röda elefanten ägnar sig åt detta, vilket de naturligt intensivt kommer att göra fram till valet, så blir det till slut två identiskt lila elefanter.
Ska de kapa röster av S. Och lämna fältet öppet för C och KD att framstå som mer borgliga vilket hjälper dem i kampen mot 4-prc-snöret?
Kanske vill inte Reinfelt vinna valet 2014.
Under nästa mandatperiod kan vi vänta oss:
– En sprucken bostadsbubbla
– Internationell lågkonjunktur (hur länger fungerar de kvantitativa lättnaderna)
– Problem orsakade av peak-oil
– Problem med gamla svenska kärnkraftverk (De skulle alla vara utslitna 2010)
Kanske smartast att överlåta problemen till SAP och sedan komma tillbaka 2018
2018 är nog riskabelt, bättre att vänta med sin comeback till 2022. Annars finns det risk att man blir tvungen att vara den som städar upp efter smällen.
Jag ser då inget socialistiskt i att ta ut skatter. Det har makten/kronan gjort i alla tider för att finansiera allt från guld och glitter i palatsen, till krig. Att en del numera går till välfärden, handlar nog mest om att hålla folket lugnt. Ett "fungerande" samhälle.
Socialism bör väl ha som mål att tex överföra makt, egendom och produktionsmedel till folket? det ser man inget av faktiskt.
Den som är intresserad av ett nästan skattefritt samhälle borde studera penningsystem och alternativet skuldfri valuta som kan införas istället för nuvarande system med skuldvaluta.
Lämplig plats för detta är bloggen "Ett nytt penningsystem" eller "Positiva pengar"
Tycker den partipolitiska diskussionen blir totalt meningslös ibland, vissa är bara "socialisthaverister", inget vettigt kommer ut av det.
Att båda politiska "sidorna" liknar varandra kan ju bero på att de tillgodoser samma intresse först, det är pengarna som styr, bankernas pengar.
Vem är det egentligen som förr eller senare plockar hem äganderätten till alla fastigheter, all jordbruksmark, produktionsmedel? Allt är skyhögt belånat och allt är pantsatt i bank.
Den dag det tippar överkanten kommer vi att befinna oss i ett modernt feodalsamhälle. Inte med högfärdiga adelsmän som trippar omkring utan med en anonym och osynlig maktkoncentration.
Då blir det förmodligen ganska många som ropar efter mer makt åt folket.
Har inte stora delar av debatten länge varit väldigt tam samtidigt som man ofta hetsat upp sig i frågor man sen tyst anammar fullt ut. Ngn Täbymoderat som ännu realpolitiskt tänker skita i maxtaxa på dagis? När vi sett försvarsnedläggningar har vi också hört borgare vara emot men när väl saken ställdes på sin spets… Och ska vi vara realister är det väl skattesänkningarna som använts som stimulans för att hålla uppe efterfrågan.