Nähä? En färdigställd statlig utredning har nu kommit fram till det alla redan visste, nämligen att kommunaliseringen av skolan var “ett misslyckande”. Det kan man kalla det.
Men är det någon tröst för de 80-talister, 90-taliser och milleniegenerationen som fått sin skolgång förstörd av Göran Persson och regimen Bildts experimentlusta? Naturligtvis inte. Snart tre decennier av förstörd skola är ett kraftigt slag mot Sveriges framtid och skadan går knappast att reparera enkelt. Läraryrket har gått från högstatus och välavlönat till lågstatus lågavlönat skitjobb, som bara de mest naiva idealister söker sig till.
Tanken svindlar, vad kommer utredningar visa om 20-30 år?
Att utförsäljningen av allmännyttan och skapandet av bostadsrätter istället för hyresrätter “inte var så lyckat”? Att friskolereformen “inte var så lyckad”? Att avskaffandet av läkarsekreterare, åklagarsektreterare, polissektretare “var ett misslyckande”? Att världens kraftigaste liberalisering av järnvägen “inte var så bra”? Att behålla inkompetenta ömsesidigt ryggdunkande chefer på offentliga myndigheter “var dumt tänkt”? Att nedläggningen av det svenska försvaret var “en dålig idé”? Att utbilda alla till högutbildad arbetslöshet “var dumt”? Att sälja ut landstingets vårdcentraler till kompispris “var olämpligt”?Att gå med i EU var “ett misslyckande”? Att världens hårdaste djurskyddspolitik var “en dum idé som bara ledde till mer djurplågeri utomlands och nedläggning av svensk djuruppfödning”? Att det var “dålig framförhållning” att inte anpassa samhället till livet efter oljan? Att lägga fyra miljarder på ett IT-system som inte tillför något var “mindre genomtänkt”? Att göra utredningar vars slutsatser man sedan helt ignorerar “var ett slöseri med pengar”?
Nåja, man får väl vara nöjd och glad med att man kan erkänna fel nu när Bildt överdoserar atmosfärisk strålning ombord på svenska Air Farce One och Göran Persson går ner snabbare i vikt än en anorektisk fotomodell när han mockar koskit på sin halvö i Flen? Förhoppningsvis gör samtliga nuvarande och tidigare ministrar i alliansregimen ett omgående utträde ur politiken efter valförlusten i september, så det kan startas lite utredningar som upptäcker att “det var nog inte så bra tänkt, det där”.
Politrukerna måste ju ha något att göra, trots allt.
Utom att rätta till felet. Återförstatliga skolan. Igår. Men gör det rätt.
47 kommentarer
Helt otroligt.
Varför gör man ens denna utredning?
Den ska ju iaf inte ligga till grund för kommande beslut.
Det var väl någon politruk som behövde några miljoner i lön som "ensamutredare", eller vad det nu heter.
Jodu, Lewin har ju hållit på och "utrett" sen augusti 2012.
I princip 1.5 års skattefinansierat lönearbete för ingenting av värde.
…och så kommer han fram till att en lokal, decentraliserad skola är dålig?
Hur stämmer det med bloggförfattarens rådande paradimger, tro?
Väl. En lokal, decentraliserad skola ska drivas av brukarna (föräldrarna). Inte av inkompetenta suboptimerande kommunpampar eller profithungriga företag. Då är det bättre med statligt.
Hmm, det är väl frågan om hur beslut, finansiering och genomförande bör gå hand i hand. Om riksdagen beslutar att alla skall (få) gå i skolan så bör det vara statens budget som finansierar det och staten som ser till att det händer.
Sen om man vill outsourca verksamheten så bör man göra det med förnuft. Förnuft innebär att man håller koll på att man får det man betalar för (ie gör kvalitetskontroll, gärna innan man betalar).
Ifall skolan skall vara riktigt decentraliserad så bör det även gälla beslutet om skolgången och finansieringen.
Tillägg: jag menar med decentraliserad som i lokal regi, det finns i mitt tycke inget likhetstecken mellan statligt och centraliserat.
@Anonym
Tur att du lade till (få) i din andra mening.
Hade du inte gjort det hade sannolikt libertarianerna ännu en gång invaderat sidan med sitt mantra om våld och tvång.
@gefle
Tillägget (få) var inte för att undvika invasion av libertarianer. Det var snarare för att återspegla det faktum att riksdagen har beslutat att (1) alla skall gå i skolan och (2) skolan skall finansieras av offantliga sektorn (ie 1=skall, 2=få).
Han kommer inte alls fram till att en lokal decentraliserad är dålig. Se presentationen!
Skolan är en institution där det är svårt att se värdet av decentralisering. I en decentraliserad enhet bör man ha en unik kunskap om verksamheten som "staten" centralt inte har, och i fallet skola, i synnerhet grundskola och gymnasium, kan jag inte se att det är fallet. Tvärtom skulle det vara bra med centraliserad och därmed gemensam läromedelsbas, prov, utbildningsplan osv.
Med detta sagt är det alldeles för lätt att koppla ihop kommunaliseringen av skolan och det resultathaveri som följde, som många debattörer gärna vill. Att kommunaliseringen av skolan har skett samtidigt med en ökning av klamydia betyder inte nödvändigtvis att de två fenomenen är ihopkopplade, åtminstone inte starkt. Mer troliga förklaringar kan ju vara att lärarna som förr var bäst i klassen innan de blev lärare eller i alla fall mycket över medel, nu är sämst i klassen. En läroplan som fokuserar på att främja framtida inlärning istället för att fokusera just på inlärning kan ju också bidra på ett… tveksamt vis. Idag är alla maniskt rädda för den s k korvstoppningen, men i vissa ämnen var korvstoppning bra, och dessutom uppskattat.
Jag ser nu att jag kopplade ihop klamydiafallen med lärarutbildningen lik förbannat, det var inte meningen. Behöver dock inte vara fel; om man har få undervisningstimmar har man ju desto mer tid över för annat.
Tid till Facebook/Instagram, Twitter, Snapchat finns det alltid.
Gäller gammal som ung.
Där har vi ännu en aspekt som sänker kunskapsnivån i landet.
@Gefle&Anonym; Klart att det är lag på alla barn skall gå i skolan i 9 år!
Självklart rttck.
Dock finns det rabiata libertarianer som tycker det är våld och förtryck.
@gefle; Jag förstår! 🙂
@Kingedward
'Skolan är en institution där det är svårt att se värdet av decentralisering. I en decentraliserad enhet bör man ha en unik kunskap om verksamheten som "staten" centralt inte har, och i fallet skola, i synnerhet grundskola och gymnasium, kan jag inte se att det är fallet. Tvärtom skulle det vara bra med centraliserad och därmed gemensam läromedelsbas, prov, utbildningsplan osv.'
Läraren har förhoppningsvis bättre kunskap om vad eleverna heter och vem de är. Jag tycker man inte bör sätta likhetstecken mellan centraliserat och statligt. Utifrån min erfarenhet så är det ganska orimligt att man inte har en någorlunda stadardiserad utbildningsplan – hur skall man annars kunna byta skola? Men jag tror inte det finns något egenvärde i att alla skolor skall ha samma läromedel eller pedagogik av den enkla anledningen att samma pedogogik kanske inte funkar på alla elever. Visst mån av gemensam examinering av eleverna kan vara lämplig (isht i ämnen som är särskilt viktiga som svenska, engelska, matte).
@gefle
"Självklart rttck.
Dock finns det rabiata libertarianer som tycker det är våld och förtryck."
Så synd. Dock skall man nog ha klart för sig att skolan förmedlar (förhoppningsvis) nödvändiga kunskaper för att kunna delta i samhället. När du går i skolan så är du inte myndig så att någon annan tar besluten åt dig är inget konstigt och besluten som tas åt dig bör vara de som objektivt sätt är "rätt", vidare kan man ju ifrågasätta rimligheten att man blir myndig utan att fått de kunskaper (ie kunskaper som krävs för att kunna funka i samhället) som krävs för att kunna fatta myndiga beslut.
Han som mockar skit var den som under ljudliga protester drog skolan till kommunerna!
Mindre makt till politikerna!
Skolan är väl främst ett diciplinärt problem. De som klarar av att fånga upp kunskap i en värld i kaos klarar skolan rätt bra-flickor gör det! Där kan vi tala om könsskillnader!
Om du bemödade dig om att se programmet skulle du nog inte skriva den kommentaren.
Håller dock med om mindre makt till politikerna.
(M)isslyckande på Mi(s)(s)lyckande på Missly(c)kande – så går det när man agerar utifrån defekta ideologier och inte vill lyssna på dem som har invändningar.
Förvånande att den kunde gå från "bra" till "dålig" eftersom den redan innan var skattefinansierad, vilket i ärkeliberalens (klent utrustade) huvud är detsamma som "ineffektiv" och "dålig".
Alltså borde det gått från dålig till ungefär lika dålig.
Det var inte skattefinansieringen som var problemet, utan att ideologi gått före kunskap. I åtminstone femtio år.
I Sverige lever vi under en upplyst despots regim, dock är inte despoten så upplyst längre.
Under denna regim har kontrollen avskaffats.
Tycker att det var en bra utredning, åtminstone enligt presentationen, kan bara hoppas att den inte blir nedsablad av okunniga journalister. Slutsatserna vad som behöver göras är relativt enkla och bara att implementera för nästa regering.
Han påpekar också att i Finland är skolan kommunal, så det är inte det som är problemet, utan till stor del tilliten till lärarna, arbetsgivaren har brustit i sitt arbetsgivarskap. "Det är lättare att riva ner tillit än att bygga upp den igen". Något som för övrigt går att applicera på hela -68 generationens skit.
Han har grön slips och näsduk.
Den finländska skolan har inte förändrats i stadgarna sedan tidigt 70-tal.
I Sverige var dock Göran Persson så mån om att sänka lärarnas status, därav kommunaliseringen.
Ja,smart kille
Man skall tro han är muslim.
Men verkar ju kompetent.
Då kan han ju bara vara ….
Ja, just det.
Något har ändrats då de för några år sedan inte längre behövde lära sig svenska. Denna symbol för gångna tiders förtyck.
@kgb35
Trodde att du menade Hebreisktalande.
Du syftade troligen på Finland.
Kul land.
Den ene i lördagssällskapet skrev bl.a en dikt som blev nationalsång.
Den andre samlade och diktade Kalevala.
Stor dikt för finskspråkiga.
Har också skrivit lite i detta ämne. Håller i stort med Cornu om alla "bra" nyliberala feltänk…
http://bit.ly/1npu8xG
mvh
/Statsmannen
Fokalism.
Självspäkning skulle jag i så fall vilja säga.
På sätt och vis är ideologiskt förblindat tunnelseende själdestruktivt men från en maktposition skadar det tyvärr också andra.
För att "add insult to injury" så saknas ofta Allan Edwalls självinsikt "Det mesta blir väl inte som man tänkt sig; och ingen annan kan man skylla på", utan om misslyckandet är för stort för att förtiga och kommer innan de ansvariga hunnit sätta sig själva i säkerhet, så börjar jakten på syndabockar.
Jaja, kulakerna, judeplutokratin, de glasögonprydda, medelålders vita män etc etc etc. Fyll i luckorna själv. Någon sabotör måste ju ha konspirerat.
Självdestruktivt. Men måhända "själdestruktivt" pckså.
Skolan är en utavanledningarna till att jag själv är skeptisk till att komma tillbaka till Sverige. Bor nu på kontinental-Europa med 2 barn, varav det äldsta ska börja skolan om några år, men jag är synnerligen skeptisk till den svenska skolan och vad barnen läser. Eller är det överdrivet det media rapporterar??? Krydda det med en bostadsbubbla (som ju må betalas av samhället eftersom en hög andel lån finansierats utomlands) – är Sverige rätt land att bli i framöver??? Eller ska man satsa någon annastans?
Har du bara en någorlunda trygg sysselsättning och har etablerat er utanför Sverige stanna juridiskt utanför Sverige!
Bästa beslut vi har tagit i alla fall.
Sedan har man ju skärgården på sommaren att tillgå…
Ett oerhört bra inlägg Cornu och då tänker jag på hur underbart du raljerar(ingen ironi här) med den svenska nyliberala "evolutionen". Framtiden kommer inte vara nådiga mot det du nämner. Visserligen har de gjort en del bra saker också men i det stora hela har man misslyckats. Däremot kommer de framgångsrika(kreditboom, skattesänkningar, penningpolitik etc) inte börja bråka förrän de själva drabbas. Härligt också att höra att du accelererar i din lätt cyniska och tungt ironiska hållning. Sånt behöver vi i denna manipulerade och styrda ekonomi. Keep up the good work!
Krisen och de urusla resultaten i den svenska skolan är så djäkla allvarligt och kritiskt för konungariket Sveriges fortlevnad, att man måste analysera och redovisa den totala hotbilden utan skygglappar. Nyliberalismen fick sig en känga av Lewin. Det var bra. Utifrån presskonferensklippet bagatelliserades demografiska förklaringar. Det var dåligt.
Jag tror också att ett återförstatligande är ett delsteg i rätt riktning. Men det är absolut inte allt. Det räcker inte för att vi åter ska få lysande skolresultat i PISA-hänseende. Även det i skolkretsar hyllade Finland har en kommunal skola. Fast där påstod Lewin att det fanns en bättre tillit hos lärarna, jämfört med i Sverige.
För att än mer problematisera bilden måste man också notera de sjunkande matematikresultaten i Finland enligt PISA. Dock så ”faller” Finland från en högre nivå än vad Sverige gör.
Totala matematikresultatet (Mean score) PISA 2003, PISA 2012 och poängförändring (Score diff.) enligt Table.II.2.8b:
Finland:_____544_____519_____-26
Sverige:_____509_____478_____-31
Under perioden 2003-2012 har också demografin bland eleverna förändrats tack vare den förda invandringspolitiken i de bägge länderna. Elever utan invandrarbakgrund (non-immigrant students) definieras som inrikesfödda med åtminstone en inrikesfödd förälder. Övriga är elever med invandrarbakgrund (immigrant background), antingen 1:a eller 2:a generationens invandrarelever.
Enligt Table II.3.6b var andelen elever utan invandrarbakgrund (Non-immigrant) för 2003 och 2012 enligt nedan. Kolumn fyra motsvarar %-differensen:
Finland:____98,1 %____96,7 %____-1,5 procentenheter
Sverige:____88,5 %____85,5 %____-3,0 procentenheter
Därför kan det vara intressant att redovisa matematikresultatet för elever utan invandrarbakgrund (Non-immigrant) i PISA 2003, i PISA 2012 enligt Table.II.3.6b. Kolumn fyra nedan motsvarar poängförändringen (Score diff.):
Finland:_____546_____523_____-23
Sverige:_____517_____490_____-27
Resultatskillnaden mellan elevers, utan invandrarbakgrund, poäng och landets totala poäng 2003 och 2012 blir:
Finland:____2_____4
Sverige:____8____12
Av detta ser man att för både Sverige och Finland så sänker elever med invandrarbakgrund landets totala matematikpoäng vid de båda tidpunkterna. Denna negativa inverkan på matematikpoängen är för de bägge länderna också större 2012 än 2003.
Slutsatsen man kan dra utifrån PISA-rapporten är att den förda invandringspolitiken i de bägge länderna är ett riktigt djävla sänke för matematikresultaten. Det hör till saken att grundskolan är enhetlig och att ”alla ska med”, vilket leder till en kunskapsnivåanpassning nedåt till de sämst presterande eleverna. Detta borde Lewin ha framhållit. Men med tanke på att vi lever i en demokratur, så hade jag inte väntat mig det. Så länge man undanhåller dessa viktiga fakta, dvs. invandringspolitikens över lag skadliga inverkan på skolresultatet, så kommer konungariket Sverige drivas ned i avgrunden!
Medan Sveriges invandringspolitik går ut på att profilera sig som arabvärldens socialkontor, attraherar Kanada i huvudsak studiemotiverade sydostasiater, vilket märks resultatmässigt i:
http://img585.imageshack.us/img585/4227/g7jo.png
http://www.mecd.gob.es/dctm/inee/internacional/pisa2012/pisa2012voliiinternacional.pdf?documentId=0901e72b8178af64
Ur den berörda statliga utredningen SOU 2014:5, pdf-sida 245:
"För PISA-undersökningarna gäller att det nationella medelvärdet
hade påverkats endast marginellt om Sverige inte hade några elever
med utländsk bakgrund. I PISA är resultatnedgången mellan 2003
till 2012 i stort sett lika stor för elever med utländsk bakgrund som
för hela elevpopulationen."
Jaså! För PISA-matematikresultatet så drar elever med utländsk bakgrund ned det nationella medelvärdet mer 2012 än 2003, vilket jag har visat i föregående kommentar.
http://www.regeringen.se/content/1/c6/23/36/98/cc354f93.pdf
Förändrats " tack vare"?
Du skämtar?
Eller du anpassar språket efter ledarens nivå?
Klokt,givetvis…
Känns skönt att ha dottern i välrenommerad internationell skola med IB som läroplan även om man får slanta ca 20 ksek om året för det.
På tal om Sverige och svenska skolan, så kan det dock vara värt att reflektera lite över hur läget är på andra sidan Öresundsbron. Inte nog med att de är ännu mer belånade än vi är, de verkar dessutom ha rätt allvarliga problem i skolbänken på fredagarna vi inte har i samma utsträckning här (än?).
Om inte din dotter får 44/45 på skrivningrna i IB examen har du valt fel skola.
Ja, eller din dotter fel föräldrar.
Det finns visst något som heter gener också…
@skepparn,
Surt sa räven. 🙂
Den svenska skolans kvalitet kanske man kan få en aning om då mina barn ( och övriga på IB linjen) gick det svenska gymnasieårets lektioner och samtidigt tog IB.
Skrämmande hur nivån har sänkts i Sverige.
Själv har jag placerat en Linderödsgris på Eton. Bara man kastar pengar och resurser på den kommer det att gå bra nämligen, så jag förväntar mig att grisen inkasserar Nobelpriset om några år.
Ja,man tager vad man haver, sägs det.
Nu gällde inläggen ovan flickors utbildning.
Ni,herr B.O, placeraren en er närstående gris ( sugga?) på Eton.
Veten I då icke att därstädes häckade pojkar?
De togos väl omhand-säges det.
Men det hör nog till andra bloggars ämne…
Förstatligas skolan kan den kanske till och med bli lika bra som statliga Arbetsförmedlingen och statliga Försäkringskassan! Vi kan bara hoppas.
Själv tror jag att det är den ideologidrivna bristen på disciplin och fasan för elitism som ligger bakom haveriet.
Ni förutsätter att politikerna arbetar för det allmännas bästa. Nu är det ju inte tyvärr inte så hela tiden. Frågan man skall ställa, vem gynnades av varje beslut?
T.ex. pengarna för ett IT-system för 4 miljarder (utvecklad med inkompetent arbetskraft) har troligtvis gjort några herrar och damer skapligt förmögna. Rörelsemarginaler på 10% är inget ovanligt (ibland upp till 25%) vilket ger 400 miljoner delat på X aktieägare…