Svenska sportlegender som Ingemar Stenmark eller Björn Borg och andra ikoner från DDR-Sverige, som Tomas Wassberg eller rent av det lite yngre gardet som Gunde Svan eller Tomas Mats Wilander kommer aldrig tillbaka. Inte i bemärkelsen fantastiska idrottsmän, utan som något landet sluter upp bakom och bänkar sig framför TV:n för att se, gammal som ung.
På 70-talet och en bra bit in på 80-talet hade vi bara två TV-kanaler i Sverige. Undantaget den upphetsande testbilden, eller rent av klockan så sändes ingen TV dagtid. Undantaget var på helgerna, när det kunde vara Tipsextra med lite hästkapplöpning och en fotbollsmatch från England, eller för den delen slalom.
Det var så fascinerande med TV dagtid, att även svenska barn bänkade sig framför något så totalt urtråkigt som slalom eller Tomas Wassberg som kör rakt fram i ett skidspår i en snöig skog. Eller Björn Borg i vita kläder som slår en boll fram och tillbaka över ett nät i timmar. 40 – love.
Så rolig var TV:n på den tiden. Vid vissa högtider kunde man visa Beatrice Potters sagovärld en söndag i anslutning till jul, eller Ivanhoe på nyårsdagen, om man nu inte hellre valde störtloppet i Garmisch Partenkirchen.
Även en totalt sportointresserad fjant som undertecknad tittade på Ingemar Stenmark eller Björn Borg. Antagligen var det karaktärsdanande att titta på otroligt tråkiga sporter, där enda hoppet var att någon skulle åka omkull eller en bollkalle skulle få en tennisboll i huvudet. Eller om John McEnroe, som åtminstone var underhållande, skulle få ett vredesutbrott och slå sönder ett rack eller gå av plan.
Å andra sidan var det lika karaktärsdanande att titta på testbilden en timme innan storslalom skulle börja, och sedan klockan i femton minuter innan Eurovisionens logotyp och melodi inledde slalom. Man var helt enkelt van vid att ha tråkigt och stod därför ut med att titta på en boll som studsade fram och tillbaka över ett nät.
Nu sänds väl slalom, skidåkning, tennis etc på TV än idag, vad vet jag?
Men någon nationell uppslutning kommer vi aldrig få igen. Antagligen sitter fortfarande en massa 60- och 70-talister och glor på den totala dum-TV (det enda som måste vara dummare än att titta på sport-TV måste varit att faktiskt sitta i publiken på plats, snacka om totalt ointressant) som sport utgör av ren betingning från barnsbenen, men dagens barn har sjuttioelva kanaler att välja mellan, som sänder 24/7/365, alternativt on demand med strömmande Internet-TV.
Normalt funtade barn vet idag inte ens vem Zlatan är och fotboll har reducerats till ännu ett särintresse.
Så den som drömmer om när halva Sverige slog sig ner framför det enda TV-program som sändes, storslalom, får nog fortsätta drömma. Eller ännu värre. När hela Sverige satte sig framför det enda programmet som gick på svensk TV på den svartvita enkanaliga tiden Hylands Hörna.
Nej, oavsett hur mycket folkhemsfundamentalister och andra reaktionärer drömmer om det kommer Ingemar Stenmark eller Björn Borg aldrig tillbaka. Är man ointresserad av sport tittar man inte på sport på TV idag.
Antagligen kommer dagens barn att vara betydligt mindre allmänbildade än under DDR-Sverige. Hur många barn sitter och lider framför nyheterna idag? Visserligen var nyheterna förr propaganda styrt av Överstyrelsen för psykologiskt försvar i världens mest militariserade land, DDR-Sverige, men man fick åtminstone lite allmänbildning och omvärldsbevakning, istället för ännu ett avsnitt av Pokemon.
59 kommentarer
Ah, Slamkrypare!
Virginia!
Ja, om prästdottern var det vet jag ej.
Hon visste i alla fall att Merimac var det ej.
Namnet på, således.
Ja, prästdöttrar såvä! som från statskyrkan som frikyrkodöttrar
är duktiga…
10 000 kronorsfrågor och 21.
Svartvitt
Måste erkänna att jag tittade ibland.
Ja, på TV då….
Är det.
Bara!
jag som
problem…
jo, förstå.
skepparns kommentarer?
Är det någon slags diktform han skriver i eller?
Åh nej du är inte ensam, skönt att någon tog upp det! Jag brukar alltid leta upp och läsa skepparns kommentarer, det är oftast helt obegripligt, men liksom ändå kul att försöka avkoda! Det kanske är en kommentarsbot?
Versmåttet är ett resultat av kvasiintellektualitet och billigt röddtjut.
Versmåttet är ett resultat av kvasiintellektualitet och billigt röddtjut.
Jag sket faktiskt i Wassberg och gänget även på den tiden det begav sig?
Betyder det att jag är onormal?
Sign
"Orolig kille på 14 jordsnurr"
Var det inte backhoppning på nyårsdagen? Eddie the Eagle?
Sven "Plex" :
– Gott nytt år och välkomna till Garmisch Partenkirchen
Tomas Wilander?
Måste väl vara Mats Wilander som avses…
Ja, han skrev Tomas för att ytterligare understryka sitt totala ointresse för sport och att han inte heller läste tidningar under samma period!
Det är klart att det finns trista sportsändningar, men de kan vara högst engagerande också. Jag tittar väldigt sällan på sport, men det beror på att jag prioriterar bort den snarare än på att jag ser den som trist. Sitter jag för ovanlighets skull framför en sportsändning så sitter jag vanligen och informerar mig om något på nätet samtidigt, utom om det blir extra spännande eller om jag blir väldigt trött.
Det är förvisso lite tramsigt att säga att "Normalt funtade barn vet idag inte ens vem Zlatan är", men det vore intressant med eventuella empiriska undersökningar som visar att barnen väljer datorspel och sociala media före TV-sport. Så kan det säkert vara, men jag minns inte att jag sett några undersökningar som visat hur TV-tittandet förändrats på grund av datorer och internet. Det vore också intressant med lite info om hur nyhetskonsumtionen hos ungdomar förändrats. Läser de nyheter på nätet eller skiter de väsentligen i nyheterna? Cornucopia har troligtvis inte många tonåringar som läsare. De håller sig borta från kommentarsfältena i alla fall, såvitt jag kan se.
Bara några procent tonåringar här, ja. Och de har nog lärt sig att hantera Internet och håller tyst. Undantaget några flitiga kommentatorer som inte vet att de framstår som extremt omogna och okunniga.
Tur då att blogginnehavaren är så ödmjuk. 🙂
Som extremt okunnig och omogen vill jag påpeka att bloggaren själv skriver här. Och uppenbarligen lockar detta oönskvärda klientel till pissrännan, där han själv deltar. Själv tycker jag att det är ganska mysigt. Det är därför jag håller på och skriver en massa trams här.
Det var en del som var bättre förr.
Alttså, som nestor i sammanhanget var jag med när vi fick två tv-kanaler. Lycka! Sen fick vi färg-TV. Kopplade in rullbandspelaren och spelade in Elvis från Hawaii via satellit.
*Haakka, hakka burn inlove*, eller nåt sånt sjöng han.
Däremot vill jag ge lite tips till andra åldringar här hos Cornocopia?.
Tips 1: Om ni vill se zlatan så kolla youtube och sök på det senaste. Man kan se hans ekvilibristiska förhavanden utan att genomlida 90 minuter fotboll på bara en eller två minuter.
Tips 2: nä nu orkar jag inget mer….
Nu tittar vi på IDOL – Det är ett av Himla många bra program.
"As soon as you're born they make you feel small
By giving you no time instead of it all
Till the pain is so big you feel nothing at all
Keep you doped with religion and sex and TV
And you think you're so clever and classless and free
But you're still peasants as far as I can see"
JL – Working Class Hero
Tack för en fin nostalgitripp!
Jag har inte sett på sport efter det började sändas något annat…
Det var faktiskt bättre förr på ett vis, för då sändes det åtminstone inga program som _inte gick_ att se, som typ förnedrings-TV av typen "Robinson" och diverse dokusåpor, som faktiskt var den stora anledningen till att jag kastade ut TV´n.
Att man försöker programmera oss med hjälp av den fungerar inte på mig, det gör mig bara irriterad motsträvig och upprorisk, kanske är det den verkliga avsikten?
Det var faktiskt bättre förr på ett vis, för då sändes det åtminstone inga program som _inte gick_ att se
Två ord:
Staffan. Westerberg.
Alltså vad har du emot vilse i pannkakan? Många nu levande pursvenska barn fick faktiskt sin värdegrund därifrån, dock inte jag, avfälling som jag är.
Och då tänker jag inte enbart på Westerbergs moraliske efterträdare Jimmie Åkesson.
Vad jag har emot Vilse i pannkakan? Framför allt två saker:
1. Storpotäten var jätteläskig.
2. Den där älgen som letade efter sin mamma var djupt tragisk och ledsam.
Du glömde det som var värre än att tvångstitta på sport: 'Vilse i pannkakan' och 'Clownen Mannen'.
Clownen Manne håller fortfarande på och uppträder och får nya små fans, trots att han sedan länge uppnått pensionsåldern. Respekt!
Alla barnen har Facebook utom Siv, som har ett liv.
Alla barnen lärde sig räkna och läsa i Björklunds skola utom Maja, hon rökte Braja.
*applåd*
Jag vet inte vad som är värst, artificiell nationalstatlig sammanhållning, eller nyliberalt sönderfall. *Suck* Det är fan inte lätt att vara en frihetligt sinnad kapitalist som hatar materialism och mest önskar att alla var med i små trevliga föreningar för kulturen och småskalighetens främjande …..
Hur hamnade vi i den här sörjan, i ärlighetens namn?
+1
+2, typ…
Den här sörjan?
Nä, fan nu får det vara nog!
Be genast herr Lars Bloggare om ursäkt.
Basta!
Ja, du har nog rätt Skepparn. Jag ber om ursäkt Lars, och drar tillbaka mitt betyg till en helt genomsnittlig +1. Fan att man aldrig lär sig att inte sticka ut!
Jag tycker ni ska sluta sitta och sukta efter sammanhang och innehåll och tycka att "alla borde…". Sånt där brukar sluta med att alla är så oerhört desperata efter nya idéer att de t o m kan charmas av en liten gapig österrikisk korpral.
+6
"Hur hamnade vi i den här sörjan, i ärlighetens namn?"
Det är historiens krafter, inte något som tillblivit av någon tillfällighet eller på grund av någon viss individ eller händelse. Frågan är istället hur vi skall hantera situationen. Skall vi välja den artificiella lösningen eller skall vi välja sönderfallet?
En och annan tittar på sport nuförtiden också även om det är obegripligt för en möp (militärt överintresserad person). Herrarnas OS-stafett sågs t ex av drygt en fjärdedel av Sverges befolkning (se http://www.svd.se/kultur/tv-toppen-os-tittarsucce-for-tv3_8997282.svd).
Har du förresten belägg för att Sverige skulle vara världens mest militariserade land?
Enligt Världsbanken (http://www.globalis.se/Statistik/Militaerutgifter) var vi, med avseende på militärutgifter per BNP, 1988 på plats 50 och 2010 på plats 79. Då är inte ens Nordkorea med i statistiken. Nordkorea lägger nog mer än 50% av sin BNP på militären.
Nu kanske det var så att Sveriges militärutgifter 1988 drogs ner till 25% av utgifterna som var på 70-talet, men tillåt mig att tvivla…
Rättelse: Enligt denna site (http://www.wisegeek.com/what-percent-of-gdp-do-countries-spend-on-military.htm) lägger Nordkorea "bara" 33,9% av BNP på militären.
På helgerna gick också ykyskövanna*, program på finska. Genom att, i smyg, se på dem lärde jag mig redan som liten att finnar super, svettas, skriker obegripligt och sedan sticker varandra med kniv. Det var som att de programmen var gjorda för att man skulle få avsmak för finnar. Eller var de helt enkelt kulturella?
Men det fungerade inte, som äldre har jag lärt känna många finnar och de är riktigt trevliga.
* stavning typ så
En gång på en söndagsförmiddag visade de 50-tals versionen av okänd soldat på den finska sändningtiden. Direkt efter jullovsmorgon eller nåt sånt.
Där satt jag som 8-åring med stora ögon och såg på när de finska filmarna gjorde av med arméns överskottslager av ammunition och dynamit.
Lehtos: "Sikta lägre era vindödga jävlar" där han låg i lingonriset är fastbränt på näthinnan sen dess. Sen kom mamma och stängde av.
@"kgb35
Tycker åtminstone en finska är hart när obegriplig.
Hon har nämligen hållit ihop med mig nu i 38 år.
Kan det anses normalt beteende?
Jag är i alla fall tacksam…
Tycker jag nog att du är lite negativ. Utförsåkning är ju kul att titta på.Har man skidor på fötterna är det kul. Och är det vätränade kvinnor med vapen är det ännu roligare. Men tennis? Tittade du verkligen på det? Fanns det ingen testbild på andra kanalen? Eller myrornas krig? Det var roligt. Det saknar jag. Har sett en tennismatch eller halv eller nåt sånt. Var tämligen förbannad när någon match med Borg gick över sändningstiden. På söndag är det vasaloppet. Uppåt fyra timmar härlig kamp. Hur bra TV som helst.
Alltid detta DDR-Sverige. Vad menar du med det egentligen? Var vi lika övervakade, eller vad?
DDR varade ungefär mellan 1960-1996, då precis allt gick utför. Sen gick det uppåt, och nu ser vi igen stupet närma sig med en förskräckande fart. Ungefär som en bergochdalbana. I grund och botten handlar det om underhållning.
Jag känner mig gammal som minns, även om jag också minns en del UR om dagen och barnprogram på serbokroatiska. Sen tror jag inte folkhemsfundamentalisterna är din primära målgrupp, det lär vara ont om dessa i mediehusen som är de som är intresserade av dylika hypar, förutom naturligtvis de styrande politikerna, speciellt i det statliga mediehuset där man ju var väldigt depp över OS-förlusten.
Var man nattuggla så såg man nästan fram emot en serie som Kvinnofängelset… Hade man tur kunde man få in utländska kanaler. För Emmabodasändaren hade man dock valt samma frekvens på kanalen som en nordtysk kanal så man fick vänta tills de stängde av sändaren i Emmaboda innan man kunde ta emot en brusig tysk kanal…
Fast nu är du ju inne på 90-talet, då vi hade fått tv4 och disneydags. Det var en lycklig tid…
Ett knep som fungerade på den analoga tiden var att slå av ljudet på tvn och slå på radion för att få få en bättre kommentator. Dagens direktsänt är inte längre synkat av ljushastigheten.
60-tal, Perry Como show, nä fy fan.
Sverige var extremt militariserat på den "gamla goda tiden", i linje med hur Israel har det idag. Rent pengamässigt var vi kanske inte störst, men mentaliteten fanns där.
Apropå att det var DDR-tv i Sverige förr. John Blund är östtysk, Professor Baltazar var från Jugoslavien, någon obestämd lerfigur var väl också från östblocket? Det var ju "Konez" i slutet på varenda barnprogram 🙂 Sedan fanns ju Språka på finska och serbokroatiska och postnumret till språkaredaktionen var något i stil med … jedam nulam jedam…".
Kommersialistisk TV (Disney) var förbehållet Julafton, kanske "Lilla sportspegeln" och "Sommarlovsmorgon".
Drutten och Gena, eller ska jag kanske säga: "Tjeburasjka" (Чебурашка) och "krokodil Gena" (крокодил Гена).
Pingu är väl tjeckiskt, fast det kan jag inte minnas fanns på den tiden.
Sen ska man inte glömma Drutten&Jena. Och lite världsförbättrarprogram om, typ, vardagen för barn i tredje världen som iofs var svenskproducerade.
Postnumret till "Språka på serbokroatiska" var nog "jebem ti mater" om jag inte minns fel.
Fast Drutten och Jena hade bara sitt utseende gemensamt med Tjeburaska och Gena.
Originalfilmerna, tror det fanns fyra, finns för övrigt att se på youtube. De gavs också ut för ett par år sedan med svenskt tal på DVD, där Gena talar med finlandssvensk dialekt. Mycket lyckat faktiskt.
http://www.youtube.com/playlist?list=PLF9B5C567E3245017
Jag odlade en hel del av mitt intresse för siffror och matematik framför TVn vid de där skidloppen.
På den tiden var man ju hänvisad till att jämföra tider hos skidlöparna, och grafiken och antalet kameror var inte så utbyggt som det är idag.
Så jag minns att jag gjorde stora tabeller på rutat papper där jag frenetiskt skrev ner så många tider jag hann med att se, för att kunna jämföra hur det går på loppet. (och det var spännande!)
Dagens 50km lopp är ju tyvärr fördummade och mer anpassade till dagens samhälle.
Akta dig, idag hade du fått en bokstavsanalys om du gjort så!
Det är synd om intresserade pojkar i dagens Sverige.
Till och med tabellnördar har problem nu förtiden, speciellt med hockeytabeller.
Men det du skriver kan nog upphöjas till en allmän sanning – ett intresse för tal och lite talmagi grundlades säkert för många blivande matematiker genom att ställa upp och manipulera idrottsresultat.
Det "modärna" i det moderna samhället tycks framförallt bestå i passivisering.
Jag minns att vi fick ledig från franskan för att titta på slalom i rasthallen, men jag råkade bli ertappad av franskläraren med att sitta ensam i skolbibblan och läsa:)
Zlatan då!
Vi har alltid någon att hoppas på.
Har vi det inte inom landet så är det säkert nån som vill komma hit!
Nationalism känner inga gränser. 😉
På DDR-tv tiden förstod barn i åtminstone västra delarna av Skåne danska obehindrat. Före 1968 var halva tv-utbudet på danska och sedan länge därefter en tredjedel.
Nu tittar väl knappt ens vuxna på DRK. Och danskförståelsen är sämre, trots bron.
Snacka inte skit om Pokémon!! / 90-talist