Nu när det blivit uppenbart för alla och envar, som inte saknar läsförståelse, att speciellt nya bostadsrättsföreningar fuskar grovt med att sätta av kapital till underhåll och framtida renoveringar via underhållsfonder och amorteringar, så är en relevant frågeställning hur du gör själv för din egen bostad?
En bostadrätt kostar ca 500 – 1000:- SEK i månaden i slitage, underhållsbehov och kommande renoveringar. Detta är alltså enbart för inre underhåll – kök, badrum, vitvaror, armaturer, samt slitageytor som golv, väggar, och tids nog även innertak.
Villan kostar desto mer, mycket beroende på tekniska lösningar, men man bör räkna med mellan 1 500:- och 5 000:- SEK i månaden i slitage, underhållsbehov och kommande renoveringar. Har man t ex en enstegstätad fasad på en trästomme kan avsättningarna behöva vara runt 20 000:- SEK i månaden, så man har råd att byta ut hela fasaden och den ruttnade stommen, i princip riva hela huset, ganska snart.
Detta kan man alltså hantera genom en kombination av amorteringar och underhållsfonder – det senare specifikt sparande för just bostadens underhåll. Avkastningen på amorteringar är säkrare, och minskar dessutom successivt de månatliga kostnaderna. När det blir dags för större renoveringar har man därmed ekonomiskt utrymme att återigen öka belåningen. Samtidigt behövs en snabbt likvid buffert, speciellt för villan, där huvudvärk kan komma plötsligt. Bostadsrätten kan på sin höjd plötsligt drabbas av att någon vitvara går sönder och en akut reparationsfond behöver inte vara så stor. Bättre då att amortera. För villan kan det vara värre, eftersom du som ägare har totalansvar. Taket kan börja läcka, värmesystemet kan lägga av mm. Man vill inte att banken skakar på huvudet och nekar nya lån när taket läcker eller bergvärmepumpen slutligen gått och dött. Helst vill man nog snabbt nå åtminstone 100 000:- SEK i underhållsfond för villan, så man t ex klarar en havererad centralvärme eller ett läckande tak.
Så hur mycket lägger du själv per månad på amorteringar och underhållsfonder? Hela amorteringen av bostaden räknas, när det gäller underhållsfonder så handlar det om ditt månatliga sparande som är specifikt för att hantera framtida underhålls- och renoveringskostnader för bostaden. Svara här till höger. Generellt sparande räknas inte, utan bara specifikt sparande, däremot räknas alla amorteringar på bostaden.
Bostadsrättens kostnader för yttre underhåll i föreningen handlar antagaligen om ett antal tusenlappar i månaden, men just din förening kanske skippar detta. Baserat på påtryckningarna från “privatpersoner”, som fick FAR att ändra sig, så handlade BRF-fusket om så många tusenlappar i månaden i uteblivna underhållsavsättningar att folk rasade, då deras ekonomi inte klarar att betala för boendet. Vad föreningen sätter av för din lägenhet per månad ska inte räknas in här, utan jag frågar om ditt eget personliga åtagande.
40 kommentarer
För de värsta BLT behövs nog egentligen ännu större avsättningar för underhåll av villa eller BR med tanke på att man idag inte köper sig en bostad utan en "livsstil" med tillhörande status. Den statusen håller knappast lika länge som den tekniska livslängden av kök och badrum utan man får nog räkna med att byta ut dessa redan efter 10 till 15 år om bekantskapskretsen ska fortsätta vara avundsjuka.
Fast den kategorin köpare säljer och köper nytt när lägenheten börjar bli sliten efter 2-3 år, och behöver antagligen aldrig lägga en enda krona på underhåll… 🙂
Hyr enstegstätad lght. Har påpekat för fastighetsägaren vid ett tillfälle att det var skador i putsen. Han fixade det blixtsnabbt. Det var någon som lutat cykeln mot fasaden. Mer behövdes inte.
Man bör också tänka på att allt bör vara skrot och slut när kollapsen kommer. Minsta möjliga kapitalförstöring.
Ett bra sätt att tänka är: Vad är det dyraste som kan gå sönder (vilket det gör förr eller senare)? Ska jag då springa till banken och låna eller slanta upp cash?
@Jaha Dåså
Man bör också ha i åtanke vad som händer ifall banken (evt mot förmodan) skulle säja nej. En annan fråga är att tänka på är ifall något ännu värre än så händer – brinner kåken ner så går förvisso försäkringsbolaget in och ersätter (får man anta), men man vill ju sova någonstans och annat praktiskt som kanske måste slantas upp för innan försäkringsbolaget fått tummarna loss.
Tillägg: sen är väl frågan lite också att avsättningarna skall täcka sådant som är planerat. Det lär ju inte vara så att man kommer hem en vacker dag då tapeterna fallit av väggarna.
Äger villan, inget lån. Generellt sparande, alltså blev svaret: Inget. Det här kan ju ge lite missvisande resultat, om man inte har förstånd att tolka det.
Svar som ovan
Samma som ovan, inga lån på villan, inget direkt underhållskonto men annat generellt sparande, ett Wibblekonto som det brukar kallas.
Samma som ovan.
Jag håller med. Även om jag har en obelånad lägenhet i stället för en villa.
Barajag, pellfan, slaskposten, Gronvita, Sverre. Endast 2% av svenskarna äger sitt boende skuldfritt. Situationen är inte vanlig.
Varför är jag avhängd?
Samma här!
Dessvärre beror nog skuldfriheten på min ålder…
Samma här. Inga lån på huset och en ekonomisk buffert som tål det mesta. Inget behov av att fondera pengar för olika framtida utgifter.
@Cornucopia?
2% av svenskarna, men betydligt större andel av dina läsare!
Cornu, det intressanta i dessa fall är inte skuldfriheten det är det generella sparandet.
Man måste inte vara oansvarig bara för att man inte har en underhållsfond, det kan vara så att man bara inte har satt en etikett på pengarna.
Lever inte "ur hand i mun" ekonomi alls.
Pratade med en äldre granne. Han sade att huset borde få en ordentlig renovering efter 30 års boende-men det får nästa ägare göra. En annan sålde huset rekorddyrt utan att ha renoverat. Klokt eftersom det revs! En tredje renoverade för 10 år sen med nya fönster mm. Nu kom en ny ägare och ville sätta egen prägling på huset-och fönstren passade honom dåligt.
Själv drar jag mig för att byta en 30 år gammal Kyl och frys som funkar bra! Vi är lite olika vi människor!
OT har du observerat FARs nya ord!
Det är normalt en god strategi att inte byta ut sina prylar innan man måste, men just kyl och frys är numera så mycket energieffektivare att det kan löna sig att byta ut helt fungerande äldre modeller.
Min kyl och frys är gamla och ineffektiva men det gör inte just så mycket för större delen av året skapar de ju värme i köket. Så jag sparar i elementen de jag förlorar på gungorna.
Fadern är en del av hyresrättsadeln(trots att han är pensionerad barnskötare!) och jag bor fortfarande hos honom.
Hyr rum i en lägenhet. För rimlig hyra och utan ocker. Skulle jag ha en bostadsrätt skulle jag nog lägga undan ca 1000 – 2000 kr/mån. Men jag skulle inte köpa en bostadsrätt till dagens priser. Långt ifrån. Har räknat på det. Tack Cornucopia för all upplysning!
@Jaha Dåså:Precis. Du har helt rätt. Det är den dyraste komponenten som man får räkna efter. Och de delar som är slitage skall man helst ha i lager.
"Hur mycket sätter du av till bostadens underhåll per månad?"
0 kSEK.
Däremot gör vi ett stambyte i vår BRF som kostar ca 280 kSEK per hushåll, som ska betalas på 50 år, om Gud vill och hängslena håller.
Är detta 280 kSEK som ni måste skjuta till själva under 50 år (470 i höjd hyra per månad i 50 år) och där föreningen lånar upp beloppet som behövs idag (vilket bör vara lägre än 280kSEK per lägenhet) eller är det 280 kSEK som föreningen tar upp i nya lån eller har och amorteras/avskrivs på 50 år?
Med hänsyn till att inte inkräkta på mitt inkompetensområde, så kan jag inte redogöra för avbetalningsplanen i detalj. Dock har vi redan nu (samtidigt med stambytet) fått se en rejäl höjning av månadsavgiften. Hur mycket extra lån BRF:en behöver ta vet jag således inte.
Jag tycker det är i alla fall väldigt dyrt.
Jag har fått intrycket att stambytet görs med nya lån. Pust!
280 kSEK låter mycket. Väldigt, väldigt mycket. Är rören av rent guld?
Priset räckte bara till koppar:)
I priset ingår också renovering av toalettrum och badrum.
Förutom kopparrör och renovering av toalettrum och badrum misstänker jag att en hyfsad del också är räntebetalningar till banken under 50 år. Hade man från föreningens sida skrivit av värdet under 50 år som tidigare medlemmar slitit på rören så hade medlemmarna som slitit på rören fått betala lite högre avgift men totalt hade mindre ränteutgifter till banken behövts betalas. Förutom detta så hade föreningen antagligen antingen haft pengar undanstoppade för denna renovering eller inte haft några lån och därmed kunnat få förmånligare ränta.
Bankerna gynnas alltså av progressiv avskrivning ända tills föreningen går i konkurs. Då finns risken att banken har en del föreningsmedlemmar som kunder som inte kommer kunna betala hela sina lån efter att antingen fått rädda föreningen för att behålla sin andel i den eller tvingats sälja lägenheten till långt under de lån de har på lägenheten.
Undra hur många av de som svarat att de hyr bostaden som anser att de hyr bostaden av banken…
Svaret blev: ingenting!
Precis som att jag inte sparar specifikt till ny bil eller reparationer på den gamla. Jag sparar inte till barnet och jag sparar inte till semestern.
MEN, vi sparar väldigt mycket generellt och stoppar det på ett sparkonto. Vi tror att vi har så mycket disciplin att vi inte måste spara specifikt till varje liten grej. Just nu funderar vi på om vi ska betala av hela lägenhetslånet eller spara det till när vi köper villa.
För övrigt är det väldigt kul att se att hälften av alla som hittills har svarat hyr sin bostad. Själv känner jag inte mer än ett par personer över huvud taget som hyr.
Kan det vara så att Cornu har skapat sitt eget "fårk" som består av dem som antingen hyr eller har betalat av hela sin villa, och det är dessa som kommenterar och röstar, resten har fått nog.
Att betala av lägenhetslånet är väl också att spara eller ska ni köpa villa och behålla lägenheten?
Vad gäller alla som hyr misstänker jag att en del av dessa avser "hyra bostad av banken". Dvs att de lånat max på bostadsföreningen eller villan, inte amorterar något och anser att bostaden är bankens ansvar eftersom de "äger" den. Har man betalat av lånet på sin villa och inte har något specifikt sparande till villa så svarar man "Inget" även ifall man har mycket sparande.
Själv amorterar jag 4000 per månad plus en del sparande. Hoppas att jag ska vara skuldfri igen när väl bindningstiden på lånen löper ut.
Nja. Att man inte känner så många som hyr betyder ju inte att det måste vara så i allmänhet. För min del är det trvärtom. Ett fåtal jag kännerhar köpt lägenhet. Pga av att de flesta övriga ej enbart bor i Storstockholm där brf-koncentrationen verkar störst och har helt enkelt inte råd. Mest unga 20-35 år.
Sant, jag bor i Stockholm. Kollade lite statistik och det finns faktiskt fortfarande fler hyreslägenheter än bostadsrättslägenheter så det kanske inte var så konstigt. Sen finns det ju villor också, där de boende oftast äger.
Men kanske är det så att många Stockholmare och bostadsrättsinnehavare håller sig borta från smäleken på denna blogg.
Jag kanske är underlig som inte sätter av ett specifikt belopp per månad till "inre underhåll" i min BR. Eller ens för kalkyl öht över småinköp. Blir därmed rätt svårt att svara på frågan som den är ställd och tror du dessutom skulle tjäna på att dela upp den mellan villa- och BR-ägare.
En intressant grej när det gäller byggandet av Nya Karolinska.Om inte jag minns fel så skall allt underhåll för fastigheterna läggas ut på entreprenad. Såvitt jag minns så är byggaren av Karolinska, Skanska, en av eller t.o.m allena utsedd som underhålls-entreprenör i ett kontrakt som löper under många år. Betänk att både bygga fastigheten(tror de var totalentreprenör?) och få kontraktet på underhållet redan innan fastigheten är klar! Vilket utrymme för fusk! Som man senare fakturerar som underhåll. Underhållskontraktet, om jag inte minns fel, stipulerade förutom löpande avgifter en lumpsum som förskottsbetalas i samband med övriga entreprenad-kontrakt vid slutavräkningen (färdigställandet). Skanska(byggentreprenören/underhålls-dito) erhåller m.a.o. ersättningar för stipulerat underhåll långt i förväg. Politikerna tycker säkert att de är smarta om de kan lyfta av drift-och underhåll redan i samband med byggandet. Bekvämt men med risk för att man blåser skattebetalarna. Jag skulle vilja likna symtomen med banken(här byggentreprenören) som passar på att erbjuda lägenhetsköparen en extra kredit på 120% av lånevärdet för ev. andra konsumtionsbehov. Är jag ute och cyklar här när det gäller vissa detaljer. Säg det!
OT; Detta är viktigt men som varit känt mycket länge(utom för aningslösa politiker då).
Ungefär som med avskrivnings/underhålls-bokföring!
http://www.rollingstone.com/politics/news/the-vampire-squid-strikes-again-the-mega-banks-most-devious-scam-yet-20140212
En mycket välskriven och informativ artikel om något som varit välkänt inom branschen länge men frågor som media inte gärna vill driva. Det handlar om megabanker som tar över industrier och manpulerar(frontrunning) prisbildning och utbudsförhållanden etc. Det kallas för vertikal integration(och horisontell) för att sedan trada och manipulera för egen vinning. Clinton ligger bakom detta när Glass-Steagall(bl.a) upphörde via reformen Financial Services Modernization Act 1999(dvs Greenspan, Rubin, Summers, Gramm-pojkarna).
Jag lägger inte undan en endaste krona öronmärkt till bostaden, faktum är att jag inte har någon undanlagd krona öronmärkt för bilreparationer eller annat heller då jag inte förstår skillnaden mellan att plocka pengar från höger eller vänster ficka.
Jag har en allmän ekonomisk buffert som jag kan plocka ifrån oavsett vad som ska fixas.