Nedanstående är ett gästinlägg författat av signatur Ansvarsförespråkaren
Hej Framtiden!
Detta brev, författat i göjemånad 2014, är riktat till er bostadsrättägare, som efter många år löpt, efter att detta skrivs, har blivit lurade.
Lurade av byggbolag, byggherrar, tidigare styrelser, tidigare borättägare, men även av er själva.
I många år så har bostadsrättföreningar byggt tekniskt och redovisningsmässigt undermåliga bostäder. De ekonomiska planerna har byggt på dessa hus ska hålla i hundratals år utan större renoveringar. Varenda kostnad har ensidigt tolkats som evigt låg.
Detta har du nu efter många år fått erfara. Kanske har det dröjt 15, 20 eller 35 år? Föreningen har inga pengar. Föreningen har stora lån. Föreningen har stora renoveringsbehov.
Kanske har ni där i framtiden en debatt om varför man inte synade det här i sin linda? Att ingen insåg detta och slog larm? Men detta skedde, i detta år.
Förslaget var redo. Förslaget var till och med taget. Dessa ekonomiska kulisser skulle rivas ner. Det fanns goda krafter. Men bedragarna såg till att det drogs tillbaka. Bedragarna som gjorde en snabb vinst på din bekostnad.
Kanske gör de nu rätt ändå, denna göjemånad 2014, de som bestämmer?
Till sist. Du har även lurat dig själv, alla ni som varit så naiva. Som köpt ert boende utan kunskap och valt drömmen framför att ägna de där timmarna åt att granska din egen och föreningen ekonomi. Hade alla gjort sin hemläxa hade du förmodligen aldrig funnit denna text.
//Ansvarsförespråkaren
Sprid gärna denna text, och publicera på din egen blogg så den kan leva kvar genom decennierna.
17 kommentarer
Suck…Många av de dyraste bostäderna finns i hus som är mer än 100 år gamla med mycket god ekonomi. Vissa tar ut hyra bara för att det ser bra ut, medans lokalintäkter sköter det mesta av föreningens kostnader. Ovanligt taffligt inlägg i debatten.
Och hur många procent av alla bostadsrätter runt om i Sverige finns i "hus som är mer än 100 år gamla" tro? Jag har inga siffror på det men min magkänsla säger att det inte är så många procent…
Jag antar att du bara syftade på bostadsrätterna i innerstan i våra storstäder eller? Med risk för att min magkänsla faktiskt är fel så vågar jag mig ändå på att citera dig igen; "Ovanligt taffligt inlägg i debatten."
De överlägset flesta bostadsrättsföreningar har byggt tekniskt och redovisningsmässigt fullvärdiga bostäder långt före bygg- och förvaltningsmaffians marknadsanpassade vantolkning av bokföringslagen.
Fatta att det är maffian som har tolkningsföreträde inom all lagstiftning eller de hugger benet av dig. Det gäller även s.k. politiker.
En styrelse tillsammans med majoritet av medlemmarna i en ny Brf kan om de vill själva besluta att ha linjär avskrivning. Detta skulle då betyda att medlemmarna betalar för sitt egna slitage och att föreningen inte behöver betala lika mycket i räntor till banken. Dock skulle det betyda höjd avgift under kanske 10-15 år och därmed minska hur mycket det går att få ut från lägenheten. Efter ca 15 år så kommer hyran dock att vara lägre eftersom föreningen inte betalar lika mycket räntor till banken längre.
De som tjänar på progressiva avskrivningar är byggföretag, föreningsmedlemmar som räknar med att sälja snabbt och banker. De som förlorar är de som tänkt bo länge och de som inte förstår ekonomiska planer och procent på procent.
@Axel: Du har alldeles rätt, förutom på tiden det tar att vända ekonomin till att jobba för medlemmarna istället för emot. Det går betydligt fortare, kanske 10 år för en nybyggd Brf. Förutsatt räntor fortsatt under 5 %.
Egentligen är det helt knäppt, att inte föreningarna i större utsträckning amorterar och tar in tillräckliga avgifter. Totalt sett är det ju garanterat en bättre affär för alla som bor, och redan efter några få år, bör även de som säljer kunna få bättre betalt för sin andel, allt i takt med att fler och fler föreningar som snålat hamnar i knipan.
Köp en bostad i en HSB brf! Där finns både underhållsplan och stresstest för ekonomin om föreningen är certifierad.
Jag bor faktiskt i en HSB lägenhet. Jag har inte varit så insatt i dess ekonomi tidigare men det ska jag se till att ändra på. Jag vet så pass mycket att vi amorterar på föreningens skulder i alla fall, i vilken takt vet jag däremot inte.
@-ch-
Hur långt sträcker sig underhållsplanen för en nybildad förening? Föresten har du ett exempel på ett prospekt på en nybildad förening?
Dock får man när man köper nyproduktion av HSB inte ens ta del av den ekonomiska planen förrän "i samband med undertecknande av upplåtelseavtalet". Åtminstone i detta projekt. Det är alltså EFTER att du bokat lägenhet (skrivit förhandsavtal), och betalat en handpenning på 50-100 tusen kronor.
@tolvtretton
Jaha, så mycket var det för underhållsplan och stresstest och annat mumbojumbo. Att inte ens kunna presentera en plan innan man binder upp sig som köpare är såpass ohyffsat att det borde vara förbjudet (då naiva köpare finns som inte kräver att få se grisen i säcken).
Stresstest? Det är en tilläggstjänst som styrelsen kan köpa av HSB. Som om att du själv skulle anlita en konsult att räkna pengarna i din egen plånbok. Smart? En bra förening med en styrelse som har koll, låter förvaltarbolagens säljare av tilläggstjänster stressa vidare någon annanstans…
FAR och flyg!
Skall vara riktigt elak nu och säga att det här var ett riktigt uselt och intetsägande inlägg och är uppriktigt förvånad över att det öht togs in som gästinlägg.
Vad rent konkret "skedde i detta år"? Vad avses med "Förslaget var redo." Är det FARs utspel skribenten snackar om??
Vilka är de "goda krafterna" och vilka är "bedragarna"?
Ja, det här diffusa, bittra kedjebrevet känns ju precis som något man vill slänga upp på sin egen blogg.
Tjena, NOT.
Som vanligt så finns det förstås anekdotiska bevis åt alla håll.
Jag vill dock dela med mig om min erfarenhet, från att under en period bott I ett radhus I en Samfällighet. Området byggdes 1972 och när vi flyttade in sent 90-tal kunde vi konstatera att det inte fanns någon underhållsfond överhuvudtaget. Då ägde samfälligheten garagelängorna, en kvartersgård samt en tillhörande pool. Ett visst generationsbyte hade påbörjats, men det fanns ca 30% kvar av det gamla beståendet, dvs 30/40-talister som bott där sedan det var nytt.
När då sedan garageportarna började lossna, poolduken sprack och taket började läcka på kvartersgården så blev det helt plötsligt nödvändigt med "insamlingsbössor" och höjda kvartalsavgifter. Följande kommentarer dök då upp: "men vi använder inte poolen", "vi har ju inte förut behövt betala extra", vi har på 30 år inte behövt ha underhåll, varför nu" och flera på liknande tema. Dessutom var det besynnerligt svårt att skramla fram 2000 SEK per hushåll för ny poolduk när den visade sig sprucken på våren och sommaren stod för dörren, det fanns faktiskt familjer som tog lån…
Det tog 4 år och många ilskna stammer innan det var på rätt köl igen, då genom ett lån, höjda kvartalsavgifter och en underhållsfond på plats värd namnet.
Det var anmärkningsvärt hur naiva de flesta var och att det var upp till någon annan att fixa hela tiden.
Jag tror faktiskt detta är symptomatiskt för de flesta föreningar, bostadsrättsföreningar, samfälligheter eller vad det nu månde vara…
*stammer skall vara stämmor
(j-a rättstavning)
Känns skönt att bo i eget hus där jag åtminstånde har koll på att underhållet sköts.
Jag har bott i en BRF med en styrelse av det äldre gardet, och kollen på fastighetsunderhåll var minimal. Kladda på lite färg där så ser det bra ut.. ignorera att det står vatten i källaren.. billigt ska det vara.
Snart kommer en kommentar om att alla som ragar är i förnekelsefasen alternativt ilskna