Förutom vanliga hyresrätter, klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar, sk bostadsrätter och i Sverige pga noll belåning i föreningen och därmed högre listpris floppade ägarlägenheter, så finns det faktiskt en fjärde juridisk form av lägenhetsboende: Kooperativa hyresrätter. Dominerande är Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB.
Konstruktionen innebär att man betalar för sina lägenheter med en insats till en ekonomisk förening. Denna insats får man sedan tillbaka när man flyttar, men motparten är alltså alltid bostadsföreningen och inte en annan privatperson. Undantaget eventuella förlorade ränteintäkter under tiden man hyr lägenheten, även om SKB kan betala ränta på sparandet vid högre ränteläge, så finns det ingen risk inblandad, annat än att den ekonomiska föreningen SKB, med sina 7 000 kooperativa hyresrätter i Stockholm skulle gå i konkurs på grund av avsaknad av hyresgäster (ja, det var ett skämt – verksamheten torde nästan helt riskfri både idag och i framtiden).
Ett medlemskap i SKB kostar 250:- SEK i månaden, eller 125:- SEK i månaden om man är under 18 år. Man kan bli medlem redan från födseln, och alltså ha 20 års kötid lagom till det är dags att flytta hemifrån. Därtill ska man bospara 1000:- SEK om året till man nått maxgränsen 20 000:- SEK. Detta sparande används sedan som en del av insatsen i en lägenhet.
Skärmdump från SKB.org från idag |
Till arton års ålder kostar det alltså 1125*18=20 250:- SEK för en köplats. SKB har idag 83 000 medlemmar och 7000 lägenheter. När man väl nått sitt maximala bosparande är det förstås en billig bostadsförsäkring att stå kvar i kön för 250:- SEK om året.
Hur är då möjligheterna att få en lägenhet?
SKB:s lägenheter visas bara för medlemmarna, men en medlemsskärmdump från oktober bifogas ovan. En nybyggd fyra i Täby, med inflyttning omgående hade bara två sökande. Även en ny medlem kan där sägas haft 50% chans till en lägenhet. Förvisso med en “riskfri” insats på 261 138:- SEK och en månadshyra på 10 539:- SEK för 95 m2. Motsvarande lägenhet, men med 6 436:- i månadshyra och endast 53 460:- i insats i Tensta hade också endast två sökande och i Hässelby gård fanns en 2:a på 42 m2 med endast tre sökande och 22 680:- i insats. Den senare kan ändå vara intressant första lägenhet för en ungdom, med endast 2 680:- i insats utöver 20 års bosparande.
Tre lägenheter med två eller tre köande innebär ju i praktiken väldigt goda möjligheter att vid ett givet tillfälle få en lägenhet även med kort köplats. Dock vill ju de flesta köpa en bostadsrätt, eftersom det där finns en chans att tjäna pengar på bostadsspekulation.
De stora möjligheterna ligger i SKB:s nyproduktion och man driver just nu elva nybyggnationsprojekt, och lär fortsätta göra det. Finns rent av projekt både på Kungsholmen och Södermalm.
Barnföräldrar, som vill öka möjligheterna att kasta ut sina ungar tidigt, kan nog titta på SKB.org och överväga de 1 125:-, eller knappa 100:- SEK i månaden det kostar att sätta upp spädbarnet på kö. Dock är hela 38% av SKB:s medlemmar under 18 år redan idag, och 20% under tio, så ni skulle inte vara först på bollen.
Man kan dock förbättra sin turordning genom att spara snabbare än 1000:- SEK om året. Vad sägs t ex om 20 000:- SEK i sparande direkt för att maximera barnets turordning?
Detta kan också vara en bra dopgåva till ett barnbarn. 20 000:- SEK i bosparande hos SKB, vilket ger maximering av turordning, plus sedan tjugo års kötid. Jag vet inte om man kan köpa sig tjugo års kötid för 20 000:-, men om det är vad 20 000:- på ett bräde innebär, så kommer barnbarnet ha fyrtio års kötid vid 20 års ålder. Samtidigt har ju ca 20-25% av vuxna svenskar inte ens 20 000:- i sparkapital att sätta in, så man kommer åtminstone stå bättre till än dessa.
Att betala 20 000:- SEK tjugo år före behovet kräver dock planering och sådant är väl inte vill-ha-allt-nu-svensken känd för.
Tillägg: För tillfället har SKB 37 stycken lägenheter ute. En dump av några av dem nedan.
21 kommentarer
På 90-talet var det tal om BRF:er som gick i konkurs, jag ser egentligen inte vad som är skillnaden i verksamheten som gör SKB "immun" mot att gå i konkurs. Man får nog granska det hela lite bättre innan man gör bedömningen om risken för konkurs. Det finns ju samma möjlighet i en EF att ta lån så de kan ju definitivt ha åtaganden som ger konkursmöjligheter.
Å andra sidan så är det ju bara insatsen som riskeras i detta fallet till skillnad från köpeskillingen (som kan vara betydligt högre i en BR).
"Du kan inte förbättra din turordning genom att bospara mer än 1 000 kr per år." star det pa deras hemsida.
Laste du lite for fort dar cornu?
Fort och fel är mitt signum.
Så typiskt Sverige. Planekonomins Mekka. Stå i kö i 20 år…
@cornu
"Att betala 20 000:- SEK tjugo år före behovet kräver dock planering och sådant är väl inte vill-ha-allt-nu-svensken känd för."
Det rör sig alltså inte om 20tkr på ett bräde utan enkla 1000kr/år dvs 83kr/mån vilket de flesta föräldrar borde kunna undvara som sparande till sina barn. För det är ju sparande det är frågan om – pengar som föreningen åtar sig att betala tillbaks antingen vid betalning av insats eller återbetalning:
Från deras hemsida: "Om du går ur föreningen betalas ditt bosparande inklusive utdelning/ränta tillbaka i enlighet med föreningslagens bestämmelser."
Man kan förvisso säkerligen klara sig på mindre än 20tkr i "startkapital" när man flyttar hemmifrån, men pengarna kan säkerligen komma till nytta när det är dags. Ifall man hittar en BR eller ÄR så lär det ju krävas lite mer än så (för att ens ha råd med kontantinsatsen).
Som boende i SKB kan jag bara gratulera mig själv. Kötid sedan födelsen i mitten av sjuttiotalet har via ett internbyte (inom SKB) placerat mig i en femma på ca 120kvm nära Rådmansgatan i centrala Stockholm. Hyran är ca 10k och bilplats i källaren kostar ca 1.25k.
SKB vinner dessutom alltid undersökningar om hyresgästers nöjdhet…
Krånglar något är det bara att lyfta på luren så är det fixat senast dagen efter.
Upplägget fungerar oförskämt bra.
Kooperationen funkar tydligen bra.
SKB är faktiskt det bästa alternativet förutsatt att man klarar att köa och har lite tålamod.
"SKB har ett stort antal unga medlemmar (drygt 35 procent under 18 år). När dessa når vuxen ålder och söker lägenhet kommer kötiderna att förlängas ytterligare.
Som situationen ser ut idag kan SKB inte garantera att samtliga medlemmar erbjuds en lägenhet i framtiden"
Med andra ord: det var en bra idé om man ställde sig i kön för 25 år sedan, idag är det med stor sannolikhet meningslöst (men det är förstås ännu mindre chans att få en lägenhet om man inte ställer sig i kön)
Men det är inte därför antalet personer i kö stagnerat. Det är för att det är så lätt att få tag i bostad på andra håll i Stockholm. Jodåsåatte.
Verkar helt bisarrt att föräldrarna ska satsa på att barnen skall bo i Stockholm redan när de föds. Tänk om de vill bo någon annanstans när de blir stora, och föräldrarna har sparat hela deras liv? Helt klart en rest av DDR-Sverige, att köa! Det gäller att ordna in fårket i fållan redan från början och lära dem veta sin plats, och att veta hut!
@Jaha Dåså
Men då är det ju bara att se till att man står i kö någon annanstans också, det är ju så många bostadsköer är uppbyggda idag – man står inte där för att man vill bo utan för att man skall ha en bra köplats ifall man någon gång i framtiden skulle behöva den.
Om de väljer att bosätta sig någon annanstans så kan man ju förhoppningsvis få tillbaks de pengar man har sparat hos SKB.
@Jaha Dåså,
+1. Huvudet på spiken. I planekonomins Sverige är att köa att vara "rättvis". Det mest patetiska är att några tror att det är Norge som är den sista Sovjetstaten…
@klarsynth
Det "orättvisa" är att folk är olika snabbt på det klara på behovet att ställa sig i bostadskö i diverse städer. Den som varit naiv och trott att man kan hitta hyresrätt snabbt och enkelt som sig bör på en fungerande marknad har dragit nitlotten.
Eller så får de auktionera ut nya lägenheter till högst bjudande istället för man ha kö system är mer rättvist rent marknadsekonomiskt dock kommer förening få mycket kapital att förvalta när det går bra i ekonomin då folk säker kommer att vara beredda avsätta mer i "riskfri disposition" hos dem.
Dock skulle säkert fler dra sig från att göra det även med mindre belopp då folk tror de går förlorade om den ""säkra uppgången i sina bostäder'"".
Att marknaden inte fungerar bra i Sverige är ganska givet, bor själv i småort men har eget företag och har många kunder i den stora staden så jag behöver ha övernattningslägenhet till och från vilket jag vet man betalar en överpris på dock billigare än hotell.
SKB är fantastiskt, om man blev medlem på 80-talet. Men idag…?
Mitt äldsta barn föddes 1989 och jag skrev in mina barn direkt i SKB när de fortfarande var i dagisåldern. Man har ju koll. Tyvärr hade jag inte lika bra koll på att SKB har olika datum på förfallodatumet för det frivilliga sparandet och medlemsavgiften, så mina töser blev tyvärr tvångsuteslutna efter sådär tio års sparande, eftersom pappas medlemsavgiftsbetalning hade flera månader kvar tills den skulle komma att betalas automatiskt av banken.
Snöpligt.
Den som tycker oddsen ser bra ut – 7400 lägenheter på cirka 83 000 suktande, kan ju gå med nu. Jag går i pension ungefär 2025 och tycker inte att det är värt besväret. Sannolikheten att få en hyresrätt genom SKB måste vara bra nära noll, oavsett vad Cornu tycker sig se från Västsveriges landsbygd.
Och varför man ens ska betala de dyra avgifterna till SKB och vänta 20 år förstår jag inte. Här via Cornucopia har jag ju inhämtat att bostadsbristen i Stockholm är både inbillad och påhittad och att hyresrätter är lätta att få tag på, förutsatt att man inte är fattig student.
Fan vad lite man vet, trots att jag bott i Stockholm i 55 år…
(Tur att man har en lågbelånad villa att bo i. Billigare än så blir det inte.).
Och kötid från 1989 hade inte räckt till någon bra lägenhet heller.
SKB är inget annat än ett pyramidspel där de med kort kötid (efter början av 80-talet!) får betala för de med längre kötid. De med lång kötid kan få en fin och attraktiv innerstadslägenhet med förhållandevis låg hyra på bekostnad av de med kortare kötid som kan få en lägenhet i t.ex. Hallunda eller Tensta. Observera vad jag räknar som kort kötid! De oattraktiva områdena vet jag av erfarenhet (empirisk erfarenhet från kvartersråd) att det inte satsas lika mycket på som de finare områdena. Nybyggen säger ni, men har ni kollat vilka hyror som erbjuds för dessa? Bor man i ett risigt SKB-område har man dessutom noll möjlighet att byta upp sig via interna kön. Det man möjligtvis kan hoppas på är att kanske kanske kunna bli erbjuden en inte fullt så risig lya, dock inte i innerstan, via SKB på ålderns höst, strax innan det är dags för äldreboende.
Lägenheter hos SKB ligger ute onsdag 08:00 till tisdag kl 12:00. Första skärmdumpen är uppenbarligen från en onsdag (25 anmälda i Vasastan, jo tjena…). Du får nog hitta en skärmdump från tisdag förmiddag om du ska se rimligt antal intresserade.
Priset är ju 250 kr per år, inte per månad! Det gör ju hela diskussionen meningslös. Kan vara bra att ha koll på fakta innan man börjar räkna.