I media rapporteras det idag om ökad incidens av antibiotikaresistenta bakterieinfektioner i Sverige. Samtidigt ser man det som glädjande att svensk förskrivning av antibiotika minskar.
Att minska antibiotikautskrivningen i Sverige är som att sila mygg och svälja kameler. Samtidigt lägger vi nämligen ner den svenska relativt antibiotikafattiga svenska köttuppfödningen, när vi i moralpanik ska tillämpa världens hårdaste djurskyddslagar på våra bönder. Dessa lägger ner, när konsumenterna inte vill betala för djurskyddet, och istället importerar man antibiotikauppfött kött från hela världen. Det är i dessa utländska enorma djurbesättningar, där man dagligen ger djuren antibiotika för att djuren ska växa snabbare när immunförsvaret får mindre att göra, som de resistenta bakterierna uppstår en masse.
Tvärt om finns det forskare och läkare som menar att vi borde skriva ut mer antibiotika till människor, för att snabbt slå ihjäl bakterieinfektioner istället för att låta bakterierna föröka sig och få chansen att mutera. Dessutom gör det att immunförsvaret får mer kraft att själv döda resistenta bakterier.
Oavsett innebär bara minskad antibiotikautskrivning ökat lidande i Sverige. Under tiden kan man i många EU-länder, som t ex Italien, köpa receptfri antibiotika över disk.
Frågan är istället om vi tillhörande de “unga” generationerna, 70-talister och speciellt 80- och 90-talisterna inte kommer få se en sänkt livslängd jämfört med våra föräldrar? Och då är detta enbart på grund av resistenta bakterier.
Själv hade jag vid det här laget varit död åtminstone två gånger (nåja, i teorin kan man bara dö en gång) om jag inte hade fått antibiotikabehandling, detta oräknat infektioner jag fick som liten. I ena fallet handlade det om en dubbelsidig lunginflammation, som rent av gav upphov till enda dagen sedan september 2008, som jag inte skrev ett blogginlägg. Det andra fallet handlade om en njurbäckeninfektion.
Dagens gamla hålls vid liv genom en kombination av ett sunt liv som unga, med mycket rörelse och giftfri mat.
Växte man upp på 20-, 30-, 40- eller 50-talet, var all mat man åt ekologisk mat, eller mat som ekomaten kallades förr i tiden. Den var giftfri och obesprutad, medan vi yngre ätit förgiftad mat sedan barnsben och dessutom fick med oss våra mödrars dos av gifter via livmodern och modersmjölken – giftdoser som vi skickar vidare till de barn som föds idag.
Förr i tiden kunde man få gå både fem kilometer eller rent av en mil till skolan varje dag. Och hem igen. Det fanns ingen TV, inga datorspel, inga datorer, inga mobiltelefoner. Man rörde sig som barn på ett helt annat sätt, även om vi 70-talister fortfarande rörde oss åtminstone fram till 80-talet, när video och hemdator blev vanliga.
Därmed fick man en bra benstomme och grundlade sällan övervikt i unga år.
Ändå existerar benskörhet och hjärtsjukdomar eller cancer är de stora dräparna av våra äldre.
Tänk då på hur illa det kommer vara när vi “unga” blir gamla?
Därtill kommer vi inte ha i närheten av den sjukvårdsvälfärd vi har idag och äldre generationer fick dessutom fulla DDR-Sveriges lånefinansierade sjukvård i det gamla nedlagda socialistiska folkhemmet.
Slänger man på tillväxtens gränser, peak oil, skuldbubblorna, cementerad allt högre arbetslöshet och stagnerad tillväxt i våra moderna industriländer, så talar det mesta för att medellivslängden kommer minska för yngre generationer tids nog.
Det finns sk blue zones identifierade i Sverige, och stundvis misstänker jag att jag bor i en sådan. Här blir folk ofta över 90 år. Men det är bara en kvarleva från forna tiders samhälle. Idag lever unga inte som nuvarande 90-åringar i våra jordbruksbygder gjorde. Att bosätta sig i en blue zone räcker inte, då det hela handlar om livsstil. I den mån det handlade om genetik, så sprids yngre generationer ut över landet och världen i jakt på de allt färre jobben och någon lokal genetisk särart med lång livslängd kommer inte existera.
Så nej, vi kommer inte leva till 110 års ålder. Dagens medellivslängd runt 85 år kommer kanske falla till pensionsåldern runt 75 år framåt 2045 och hela pensionsproblemet med växande mängder gamla blir ett icke-problem. Då är det ändå en optimistisk prognos…
47 kommentarer
"Så nej, vi kommer inte leva till 110 års ålder. Dagens medellivslängd runt 85 år kommer kanske falla till pensionsåldern runt 75 år framåt 2045 och hela pensionsproblemet med växande mängder gamla blir ett icke-problem. Då är det ändå en optimistisk prognos…"
Och då är ordningen (med pensionsåldern lagom hög för att slippa anställda som dör) även den återställd…
Vad jag vet så dammade man ut rejält med bekämpningsmedel på åkrarna redan på 40-talet. Utöver det så fanns det ju diverse andra källor till föroreningar. Kvicksilverbetning av virke och sånt. Exakt när sånt där började kan man ju diskutera men "det var bättre förr" är definitivt en missuppfattning.
Det var inte bättre förr men det var definitivt annorlunda. T ex är det inte så många småbarnsföräldrar som går runt och oroar sig för polio idag vilket var något de flesta gjorde in på 50-talet.
Ett lite "halvkul" exempel fick jag höra när jag åkte tåg för ett tag sedan och hamnade bredvid en pensionerad läkare som specialiserat sig på arbetsskador och fortfarande forskade på deltid. Enligt honom uppvisade dagens unga dvs i 20-30årsålders samma förslitningsskador efter 4-5 år vid en monteringslina som forna tiders skogshuggare i 50-55 årsåldern då de oftast arbetat i skogen i 35-40år. Han hade inga direkta bevis men hypotesen var att det högt uppskruvade tempot i kombination med det extremt monotona rörelsemönsteret vid dagens monteringslinor var halva förklaringar. Den andra halvan trodde han berodde på brist på fysisk aktivitet under uppväxten vilket skulle leda till att leder mm aldrig fick samma hållfasthet som hos någon som anstängt sig måttligt i unga år. Att börja träna på gym vid 18års ålder hjälper inte, då är det för sent. Så med lite otur blir det kanske vi "halvgamla" som inom en snar framtid får ta hand om de unga som slitit ut sig redan i 30årsåldern..
Må så vara.
Att all mat fram till 1950-talet var "ekologisk mat" är i alla fall definitivt en missuppfattning.
Finns inga som helst bevis för att ökad antibiotikautskrivning minskar förekomsten av resistenta bakterier.
Sen är ju ditt resonemang Cornu om Italien som något sorts föredöme fullständigt obegripligt.
Inget annat land inom EU har så hög förekomst av resistenta bakterier som Italien.
Italien är inget föredöme. Det visar bara att vi binder ris för egen rygg när andra gör tvärt om. Oavsett meningslöst när den mesta antibiotikan går till djurbesättningar. Även i Italien.
Det stämmer; det gigantiska problemet är antibiotikaanvändning i de stora monokulturerna av industridjur.
Men angående användning på människor är det på tok det du skriver. Behandlingskrävande bakteriella infektioner skall behandlas med antibiotika. Naturligtvis. Virusutlösta infektioner skall naturligtvis inte behandlas med antibiotika.
Som en intressant övning kan du sätta dig in i vad överförskrivning av antibiotka gör med tarmfloran, och vilka kopplingar detta i sin tur har sannlikt har till ulcerös kolit, mb Crohn, allergier, etc. För övrigt kan jag rekommendera denna bild över antibiotikaresistens. Åh, vad härligt rött det kan bli när man kan köpa sin antibiotika receptfritt.
Fråga: Tror du antibiotikabehandlingen av din lunginflammation resp. njurbäckeninflammation hade varit mer eller mindre effektiv om bakterierna hade varit resistenta mot antibiotika?
http://www.google.com/imgres?sa=X&hl=sv&biw=1285&bih=792&tbm=isch&tbnid=adLoDRifpsE-gM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fblogg.passagen.se%2Fmillimetervagor%2Fentry%2Fantibiotikaresistensen_och_solidariteten&docid=UABpGAzXV0djiM&imgurl=http%3A%2F%2Fblogg.passagen.se%2Fmillimetervagor%2Fresource%2FMRSA.jpg&w=524&h=337&ei=0d3oUtWRN4rK4ATgnIHABA&zoom=1&iact=rc&dur=1061&page=1&start=0&ndsp=14&ved=0CFwQrQMwAg
Resistenta och jag hade dött. Eller i fallet njuren fått leva på dialys resten av livet…
@Cornu
Jag tror inte du är representativ när det gäller antibiotikabehov, men en faktor som kanske bortses ifrån av folk (som jag) som inte varit i samma behov av antibiotika (har fått en gång, men tror jag hade klarat det ändå) är att behandling mot infektioner minskar spridningen av dem också.
Sen är det möjligt/troligt att det finns andra faktorer (hygien t.ex.) som ökat hälsan när det gäller infektioner så nog kan vi även i framtiden räkna med att leva tills vi går i pension vid rimlig ålder.
Ja,visst!
Bortse helt från den "berikande" påfyllningen av smittbärare från ….Ja, ni anar….
Var det inte ett barnhem i Värmland som hade utbrott av tuberkelsmitta i veckan?
Det är inte alltid jag avundas nutidens barn.
Som 10 åring satte jag en tjuga i foten på en gammal höskulle. Foten blev inflammerad. Fick antibiotika och inga men. För några år sedan fick jag rejäla riv och bitsår från min katt när jag räddad en hund ifrån honom (han var hundilsk om jag var i närheten av hund). Till en början var bara handen lite röd och svullen men när mer och mer av armen började bli svullen och röd så tog jag en kur med antibiotika som jag fått mot vanlig förkylning på apotek i Thailand. Efter ett par dagar så såg armen bra mycket bättre ut. Körde slut på antibiotikan men skulle alltid vilja ha hemma som säkerhet.
Hoppas du har tetanus vaccinerat dig!
@ Axel. Att man i Thailand måste använda bredspektrumantibiotika med effekt mot anaeroba gramnegativer (vanligen det farliga i smb kattbett) mot vanliga luftvägsinfektioner är ett tecken på hur vansinnigt åt h-e antibiotikaresistensen gått i det landet. Det finns inget positivt med det. Var istället glad att vi Svireige fortfarande kan behandla triviala öroninflammatioer etc med smalspektrumpreparat som Kåvepenin.
Förövrigt finns studier där man odlat tarmflora från västerlänningar som återvänt från en semester i just Thailand. De är fullt koloniserade med multiresistenta bakterier; dessa börjar avklinga efter 6-12 mån. Där har du en transportväg att få in multiresistens i landet som heter duga. Ergo: åk inte till Thailand…
Förresten.. "en vanlig förkylning" hade du fått antibiotika mot. Genialiskt. Eftersom det är en virusinfektion har antibiotika (som påverkar *bakteriers* cellväggs- eller proteinsyntes) exakt 0 positiv effekt. Lysande! Du använder förstås antibiotka mot depression, golfarmbåge, och benbrott också?
Hur är verkan mot vargplåga?
Testats?
@skepparn: Tjugan var inte rostig men höet var gammalt. Har inte märkt av några men efter det så jag hoppas jag klarat mig.
@Anders Limes: Håller med om att det var helt hål i huvudet att ge bredspektrumantibiotika (vilket det var, kommer dock inte ihåg märket) mot snuva. Kollade upp vad för olika tabletter jag fått när jag kom hem eftersom det inte bara var en tablett innan jag började ta någon tablett. När jag såg att det var antibiotika så brydde jag mig inte om att ta tabletterna utan sparade dessa tills behov fanns. Vanlig förkylning är ju just en virussjukdom och inget antibiotika i världen hjälper mot detta. Han på apoteket trodde kanske att jag fått halsfluss som kan bero på bakterie men några ingående frågor eller kontroller gjordes inte.
Nu är ju inte Thailand det enda land med multiresistens och vi har det på mycket närmare håll. Sverige lär tyvärr inte bli förskonade från dessa bara pga restriktiv användning av bredspektrumantibiotika och antibiotika rent allmänt.
@skepparn 2: Möjligt jag fick vaccin också. Jag var som sagt var bara 10 så jag minns inte detaljerna. Var i alla fall på sjukmottagningen och fick antibiotikan den gången.
Jag får säga att jag är mycket glad att det inte gick så illa. Jag fortsätter följa din blogg: ett ljus i det tätnande mörkret.
Jo, en sak till, angående gifterna. Gud vet hur mycket sjuklighet (t.ex. astma) som drivs av alla dessa vidriga kemikalier… Jag hörde att det numera är på modet att byta soffa vart femte år. Min kamrat på kemikalinspektionen visar kurvor; det är just efter 5 år som frisättningen av gifter från soffan (till kropparna som sitter den) börjar avklinga… perfekt!
Resultat av sängaktiviteter sägs kunna dyka upp redan efter 9 månader…
Ännu så länge kan det det hos en del. Men du känner väl till att alla kemikalier som sprids av människan överallt har en menlig inverkan på fertiliteten, till exempel bisfenol A via din mat. Fler obehagliga exempel finns.
Innan någon börjar fäkta med armarna och hojta efter källor:
The American Fertility Association: The Dirty Dozen
RESOLVE:
The National Infertility Association: The Impact of Environmental Factors, Body Weight & Exercise on Fertility
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5764979
Ingen tvekan om att bisfenol A är farligt – däremot verkar ingen faktiskt ha mätbara halter i blodet, så vad är då problemet? Dieselolja är också farligt så ge fan i att dricka det.
BPA är det nya el-allergi.
En del skulle säga att (huvud)problemet är den sjunkande fertiliteten, med mer och mindre bevisade orsaker. Men jag börjar allt mer luta åt att det kan vara den slutliga lösningen.
Alla kemikalier?
Trodde folk använde t.ex Viagra för att erhålla även en ökad fertilitet.
Specialfall, givetvis…
@Lars J:
Fast om vi nu tror att den sjunkande fertiliteten beror på någon miljöfaktor, så har vi ju gissningsvis 20 års försening i vår feedback av rent biologiska skäl. Och eftersom ingen verkar gå omkring med någon BPA i kroppen nuförtiden så är ju problemet löst? Barn som föds idag verkar ju inte exponeras för någon BPA eftersom deras mammor inte har det i kroppen.
Alternativet är ju att du har en irrationell, ogrundad rädsla för "kemikalier" i allmänhet.
Alternativet du erbjuder stämmer inte. Jobbar utan problem med bl.a. ämnen som klassas som toxiska och kancerogena dagligen. Har inte alltid ens den respekt för dessa ämnen som regler och utbildning (kemiteknik) föreskriver.
Och jag diskuterade barn som INTE föds idag och jag tog uttryckligen BSA endast som ett exempel. Antar att du känner till den så kallade coctaileffekten (eljest googla), vilket gör det tämligen fånigt att försöka ta mitt enda exempel som svart och föra fram ett annat alternativ som vitt. Nästan allting, både företeelsser, information och personer är inte antingen svarta eller vita, utan nära nog allting hör hemma någonstans på gråskalan. Även du, min käre Ben.
PBA givetvis, BSA var min gamla "moppe".
BPA. BisPhenol A på engelska, bisfenol A på svenska.
Och jag är ingalunda grå. Snarare en klädsamt bronserad färg har jag. Det är väl zigenarblodet kan tänka. Jag är en jävel på att spela fiol också!
Hej igen Ben.
Fiol var intressant! Förmodligen det mest underskattade instrumentet hos de breda massorna idag. Och att jag placerar dig (och mig och Cornu och nästan allt och alla) på gråskalan är givetvis inte bokstavligt menat. Tycker du kan vara både sylvass, vederhäftig och underhållande i dina kommentarer, ibland till och med samtidigt.
Själv är jag helt omusikalisk och dessutom gråhårig.
DDT kom visst 1942
Kopplas tydligen till Alzheimer.
Fattade jag dig rätt kan rentav urologer behövas
Skall gärna vidarebefordra detta …
Jag har väntat på det här inlägget ett tag.
Tror också att medellivslängden snart nått ett maximum och därefter kommer den att sjunka.
De yngre generationerna är i ett sånt scenario också befriade av alla farhågor om att få jobba dubbelt för både sig och sin föräldrageneration – den jobbar ju tills den stupar.
Man kan alltså sluta oroa sig för en pension som aldrig blir verklighet, vi ska jobba tills vi dör. Punkt.
Hoppas att svenskarna tar fram näsduken
Placerar den på vänster(?) överarm och…
Har också väntat länge, väntar fortfarande på att "etablissemanget" för att låna ett gammalt uttryck, ska inse detta, men misstänker att de blundar så länge de kan och jag får vänta läge till. Vi är idag helt omgivna, nästan dränkta i miljögifter och kemikalier. De riktigt gamla som drar upp snittet idag var unga på 30-40-talet. Jag ska inte romantisera den tiden men maten var garanterad bättre.
Blir väldigt irriterad på de långtidsprognoser över pensioner, äldreomsorg mm som ständigt syns i gammalmedia, där de ojar sig över vilka resurser som krävs när vi ska bli över hundra år i snitt. Rent skitsnack. Höjd pensionsålder, herregud. Ren blåsning.
Act accordingly som man säger på ZH.
Finns det någon egentlig mening med att leva längre än till en 65-70 mer än för sitt eget höga nöjes skull? Om man har barn torde de vara så pass vuxna att de kan klara sig själv vid det laget och dagens far och morföräldrar är knappast engagerade i omhändertagandet av barnbarn på samma sätt som förr.
Inte så kul på individnivå kanske men spelar det egentligen någon roll om medellivslängden sjunker en 10-15 på civilisationsnivå? Förutsatt att medlet sjunkter för att människor generellt dör tidigare, inte att medlet sjunket pga att folk i arbetsför ålder slumpmässigt börjar trilla av pinnen.
Jag minns inte att jag sett Cornu skriva om "cementerad allt högre arbetslöshet" och "de allt färre jobben" förut. Kapitalist och Jeppen får mer att gny över, men till och med Wolodarski har noterat att "Något i vår tid tycks göra det svårt att få ner arbetslösheten till nivåer som förr betraktats som rimliga." http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-kriser-robotar-och-bekymrade-man-i-slips/
Kan det vara samhällets inställning till företagare som är ett starkt skäl till att man tvekar i det längsta att anställa?
" Att suga ut folk" som Lo brukar beteckna det som.
Konstigt nog har jag bara goda minnesbilder av medarbeterskor.
Ibland allt för god…
Man kan alltså säga att du kom bra överens med kärringarna på jobbet? Kanske för att du är en själv? Ahahaha!
Det man skulle vilja fråga Ivar-Lob Johansson är så klart varför det är så fel att suga ut folk när det å andra sidan anses vänligt att suga av dem?
Nej,tyvärr är jag en sådan där dj-a mansgris.
Du missade mitt "ibland".
Hoppades att någon fåntratt (?) skulle nappa på sugandet.
F.ö. suger man ej av Quinnor.
Heter visst något annat.
Eftersom var tredje innvånare under 40 har utländsk bakgrund är varje sådan jämförelse irrelevant. Du jämför helt enkelt olika grupper, det finns inget orsakssamband.
Det borde påverka på två sätt. Andra vanor och andra gener. Evolutionen har gjort oss anpassade till olika förhållanden. Seder gör sitt till (ta D vitamin och heltäckande klädsel)
Poängen är att artikeln blir meningslös. Det finns ingen statistik över dagens medborgares föräldrars medellivslängd. Det går alltså inte att avgöra huruvida "vi" lever längre eller kortare.
Enligt SCB verkar medellivslängden ha vänt nedåt för kvinnor för 2012.
Avdelningen bekymmer man inte behöver ta på allvar har fått påfyllning.
De personer som är riktigt gamla nu har ätit mer industriproducerad mat av låg kvalitet än någon tidigare generation. Uppenbarligen sänker det inte medellivslängden sådär påfallande.
Har försökt uppmuntra vänner och bekanta med barn att fylla i blanketten för svenskt kött i barnens skolmat ur djur- och miljöetiska skäl. Svalt intresse tyvärr. Varför orkar inte folk ens göra det lilla?
"Folk är inte alls så dumma som man tror.
De är mycket dummare".
Polarprisinstiftarens utsago.
Gäller kanske än?
Hälsning från 1815 f.ö.
De ger djuren antibiotika för att det är effektivare och lättare att behandla alla djur istället för att hålla på och leta upp enstaka sjuka grisar här och där i en besättning på flera hundra djur. Det där med att de skall växa fortare får någon gärna förklara ytterligare för mig.
För övrigt har tillväxten inga gränser. Det finns ingen Peak Oil. Skuldbubblan däremot är reel eftersom vi uppenbarligen lever i en socialistisk Keynesisansk skuldekonomi i västvärlden. Det räcker som anledning för att "allt" ska gå åt helvete.
Det är Statskapitalistisk skuldekonomi enligt Keynesiansk modell som har verkliga gränser för tillväxten. Det fattar till och med jag som enbart har förkovrat mig i ekonomi på egen hand efter all icke-ekonomisk skolgång. Fri Handel, minimalt reglerad kapitalism, konkurrensutsatt storkapital och mer personligt ägande i företagen däremot öppnar våra molntyngda skyar. Vi har ju börjat se saker torna upp sig vid horisonten redan i vår skuldekonomi. Kommer nån att (våga) komma med nya lösningar på ett upprepat problem? Nä.