I Storbritannien tillåter man nu inte bara 100% av köpeskillingen i bostadslån, utan TSB (fd Lloyds TSB), Bank of Scotland, Halifax och C&G erbjuder 120% av köpeskillingen i bostadslån.
För en sammanställning över erbjudanden och räntor kan man besöka denna länk. Generellt har man låsta bostadslån i Storbritannien och man kan t ex låna 100% av köpeskillingen till 3.55% i fyra år, eller 120% till 4.19% i fyra år. Denna fyraårsränta kan möjligen jämföras med 3.54% som Bank 24 anger i femårsränta i Sverige, där vi dock högst får låna 85% av köpeskillingen.
De brittiska bankerna räknar alltså iskallt med skenande bostadspriser och privat skuldsättning för att bjuda över varandra om befintliga bostäder har en uttryckligt uttalad politik från den sittande brittiska regimen. I Sverige använder vi förstås samma metod för att hålla uppe svensk ekonomi, men svenska politiker är lite mer diskreta kring det hela.
En “kul grej” med 120% bostadslån är att ju högre man bjuder och ju mer man betalar för en bostad, desto mer pengar får man “på fickan”. 20% av en miljon pund är 200 000 pund, medan 20% av 100 000 pund bara är en fickpeng på 20 000 pund.
Genom 120% i belåning har man alltså genialiskt kommit på ett sätt att få bostadsbubblan att läcka över till den reala ekonomin och lånade pengar stannar alltså inte enbart i tillgångar, som i Sverige. Å andra sidan är KPI-inflationen 2.1% i Storbritannien mot 0.1% i Sverige, när bostadslånen läcker ut i den reala ekonomin.
Allt annat lika (vilket förstås aldrig gäller) bör därmed GBP försvagats med 2% mot SEK under 2013, eftersom köpkraften för GBP försvagats med 2.1% och köpkraften för SEK bara försvagats med 0.1%. Istället har GBP stärkts 2.0% mot SEK, från 10:4914 GBPSEK slutet december 2012 till 10:7329 GBPSEK slutet 2013 (Källa: Riksbanken). Trots att svensken påstås knappt förlorat någon köpkraft alls medan britterna förlorat köpkraft har den brittiska valutan stärkts. Finns det inflationsarbitrage att tjäna här någonstans? Fast förklaringen ligger istället i att allt annat lika alltid är en teoretisk konstruktion som inte har med verkligheten att göra. Dessutom vet vi ju att KPI-uträkningarna är helt söndertrasade av manipulation.
15 kommentarer
Oh lord.
Visst kanske det är genialiskt men det förefaller extremt puckat på samma gång att göra så. Hade britterna haft Euron hade de givetvis inte kunnat göra så.
Nja… stämmer inte riktigt. 120% lånen är bara för redan BLT, inte för nytt lån.
Hårfin skillnad. Bara att låna 100%, köpa bostaden, och sedan låna 20% till och köpa hattar för pengarna.
Verkar inte vara till för det, snarare för personer med negativt kapital som behöver flytta.
@Kingedward
Att saker är till för något innebär inte att det blir konsekvensen eller att det är det bästa alternativet att åstakomma detta.
Och det verkar vara populärt med "interest-only mortage" i UK, ca 30-50% använder den låneformen enligt BBC 2012. Kanske därifrån vi har fått den?
Finns en wiki-sida om detta. Den som känner för det kan lägga till Sverige där.
Bank of Scotland har ju verkligen en fin renomé, från senaste bankkrisen (not). Jag är mest förvånad att dom överhuvudtaget existerar fortfarande. Räddade Skotska staten dem, eller hur gick det till?
Om GBP gått "från 10:7329 GBPSEK slutet december 2012 till 10:4914 GBPSEK slutet 2013" har GBP försvagats mot SEK och inte stärkts som du skriver. Om du vill ha mera inläggsvänliga siffror så kan du mäta från maj-13 till nu och GPB har då stärkts med 13% mot SEK.
Att GBP har försvagats mot SEK med 22 % sedan 2007 säger betydligt mera om trenden.
Är det inte en felskrivning? Det är 10..71 nu i början av 2014.
Jo, jag råkade byta plats på dem
"Genom 120% i belåning har man alltså genialiskt kommit på ett sätt att få bostadsbubblan att läcka över till den reala ekonomin och lånade pengar stannar alltså inte enbart i tillgångar, som i Sverige"
Nu är du ute och cyklar rejält. Ta en godtycklig lyckligt lottad, som råkat bo på en gynnsam plats sedan 70-talet och inte har några lån. Vederbörande säljer sin vill för x miljoner och flyttar till bostadsrätt som kostar x-y miljoner. Vad tror du händer med mellanskillnaden, dvs vinsten? Förutom att staten tar 1/3 och använder till statlig konsumtion? Kanske köps det en ny bil? Till barn och barnbarn? En sommarstuga? En båt? Sparande i aktiefonder som gör att någon annan kan "plocka ut" en vinst från börsen och konsumera för?
Sanningen är att enda gången som inte hela lånesumman hamnar i den reala ekonomin är om någon tar ut pengarna i kontanter och stoppar i madrassen. Alla andra former av sparande eller konsumtion medför att pengarna letar sig ut i den reala ekonomin.
Även om belåningsgraden är lägre än 100% så
Just det, flytt/låne-kedjorna tar ju alltid slut (helt eller delvis) någonstans och där hamnar pengarna.
Pengarna hamnar nånstans. Jag tror det som cornu menade att de hamnar inte i saker som produceras kontinuerligt av avlönade människor utan i utbytet av saker som befintliga fastigheter, konst, årgångsviner, värdepapper et.c. som inte produceras löpande av lönarbetare (den "verkliga" ekonomin). På de här marknaderna har vi också sett en stor inflation, vilket är logiskt. Vi har också sett en stor hamstring av kontanta och nästan kontanta medel.
Valutakurser, kvoten mellan två enheter av ingenting, låter sig inte så enkelt förklaras…
Även om det finns undantag…
http://elato.se/imgdump/usdcny.png
Engelsmännen är helt besatta av fastighetsspekulation. Jag har en god vän i London som på fullt allvar avser att sluta sitt vanliga jobb vid 30 och bostadsspekulera på heltid. Han är 100% övertygad om att det är riskfritt och att han skall kunna plocka ut £100.000 per år från detta.
Jo jo….