Bland exemplen på kommunhybrisen i spåren av låga räntor kan man hitta den lilla kommunen Knivsta med sina 15 000 invånare. Fritids- och kulturnämnden föreslog att man skulle bygga en arena för 0.3 miljarder (ekonomisk analys sidan sex), eller hela ca 20 000:- SEK per kommuninvånare. Kommunstyrelsen och fullmäktige lyckades dock banta ner det hela till initalt 41 MSEK.
Drivande i frågan är den vänstersocialistiska oppositionen tillsammans med lokalpopulistpartiet Knivsta.nu, där Kultur- och fritidsnämnden leds av en business controller på SEB:s huvudkontor, som. Personen “analyserar utfall och trender, hur marknad och försäljning utvecklas” (UNT). Att tycka att en arena för 0.3 miljarder SEK är vad Knivsta behöver matchar alltså kompetensen på SEB:s huvudkontor. Bland annat skulle man klara av en tusenhövdad publik i en kommun på 15 000 invånare. Innebandy är spännande.
Knivsta hade 2012 skulder på 31 388:- SEK per kommuninvånare. Knivstas arena skulle naturligtvis finansieras med upplåning, låt oss gissa från SEB, och öka skuldsättningen per invånare med 63%.
Det politiska läget i kommunen är osäkert sedan två folkpartister bytt sida och populisterna hos Knivsta.nu har därmed släppts in till makten. Det förekommer en hel del mediaaktivitet med insändare och artiklar från och om kommuninvånare om hur kommunen måste ha en enorm arena för 0.3 GSEK.
Antagligen är de stoppade planerna i Knivsta ett av de mest spektakulära exemplen på kommunhybris. För lite proportioner till 20 kSEK per kommuninvånare, så skulle det motsvara att Stockholms kommun bygger en arena för ca 18 miljarder eller nästan 10x vad Friends Arena kostade. Förvisso byggdes den i Solna kommun och inte i Stockholms kommun, men ändå.
Nu vill man förstås att bygget av jätteanläggningen ska fortsätta förbi initiala 41 MSEK och till slut uppnå hela det absurda förslaget från Fritids- och kulturnämnden.
8 kommentarer
Man måste fråga sig hur kommunen egentligen tänker när det pitchas sådana här förslag.
-Vari ligger rationaliteten i att göra detta?
Jag gissar på att man hoppas på att bli en "event-stad", och dra dit folk. Det känns som om en arena ses som den ultimata lösningen på en flagnande kommuns problem.
Jag är rädd att detta enbart leder till ytterligare miljardkontrakt till Peab, skenande byggkostnader samt höjd komunalskatt när det färdiga arenahelvetet går på tomgång likt förbaskat…(i den ordningen).
Finns det ingen statlig instans som kan gå in och styra upp kommunerna när det börjar skeva iväg med beslutsfattandet?
Förvaltningsrätten, men det funkar ju bara ifall kommunerna skevat iväg utanför lagens ramar. Dessvärre verkar lagen sätta upp orimligt vida ramar för vad kommunerna får göra så det enda som återstår är att välja in vettiga kommunpolitiker (om man nu bara kunde hitta några sådana).
Eftersom det verkar vara så att kommunpolitiker verkar rent generellt vara dyra amatörer som kommer på det ena galna upptåget galnare än det andra så vore nog det bästa ifall man avskaffade kommunala självstyret och statligt styrde upp allt som kommunernas skyldigheter är nu och se ifall kommunerna lyckas ordna det övriga lull-lullet på egen frivillig basis…
Det är det som vår demokrati ska göra, dvs politikerna är förtroendevalda för att företräda OSS. nu har detta system havererat vilket vi ser hela tiden då alla politiker vill bygga monument över sig själva överallt, istället för att göra ett bra jobb för den basservice som vi vill att kommunen ska tillhandahålla.
@Nils Dacke
Det finns ett antal speciella problem med demokratin här som gör att vi får de kommunpolitiker vi "förtjänar". Främst är det nog ren okunskap om vad man röstar på i kommunalvalet som gör att man väl slentrianmässigt röstar på samma parti i kommunalval och landstingsval som i riksdagsvalet.
Demokrati är en fantastiskt fin idé.
Synikern kan lätt uppfatta den som ett regelverk som skall utnyttjas för egna syften.
Den ekonomiskt starkare kan ju till exempel på olika sätt köpa sig röster och förvandla de röstande till valboskap. Eller också köper man direkt de individer, demokratiskt valda, som sitter på olika former av utförandemakt. Då kan det, om det upptäcks, kallas korruption.
Vad är bäst/värst, en "god och rättvis" diktator, eller en korrumperad demokrati?
Alla styrelseskick verkar stelna och eroderar över tid för att sedan ersättas av något nytt. Det är nog en illusion om vi tror att det går att hitta en lösning eller modell som är universell och som alltid fungerar.
Det är upp till oss själva att vid varje tillfälle forma eller avstå att forma vårt styrelseskick.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det som du skriver på den här bloggen stämmer inte. Varken om att Knivsta Arena, numera omdöpt till Centrum för idrott och kultur, CIK skulle öka kommunens skuldsättning som du påstår eller att Knivsta.nu är ett populisparti. Enligt kommunen egna beräkningar skulle ett bygga av hela CIK kräva en skattehöjning på 30-40 öre för att bygga hela CIK.
Knivsta.Nu är inget populistparti. Det är ett lokalt parti, Upplands största med 15,7 procent av rösterna i förra valet, Det bildades av kärnan av den ideella förening, Knivsta 2000, som drev fram folkomröstningen 1999 som ledde till kommundelningen 2003.
Jag som är gruppledare, politisk ledare, heter Lennart Lundberg och var ordförande i den föreningen och jobbar inte på SEB, Det gör inte heller vår partiordförande Kenneth Gunnar som är ordförande i kommunfullmäktige. Han har tidigare jobbat på Röda Korset.
Lennart Lundberg, vice ordförande i kommunstyrelsen i Knivsta